Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 14:01 4 476 24

Защо земетресението в Турция и Сирия е толкова опустошително

  • земетресение-
  • сирия-
  • трус-
  • жертви-
  • загинали-
  • сгради-
  • шарлоте кравчик

За да се разработят системи за ранно предупреждаване, е необходимо добре да се опознаят предшестващите феномени

Защо земетресението в Турция и Сирия е толкова опустошително - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Двете тектонски плочи, Анадолската и Арабската, които се разминават на това място с по около два сантиметра годишно, са причинили последните опустошителни земетресения в Турция, казва пред АРД геофизичката Шарлоте Кравчик от Потсдам. И по-точно: земята започва да се тресе, когато това равномерно движение на плочите по някаква причина бъде възпрепятствано. В такъв случай се натрупва тектонично напрежение, което предизвиква земетресение, когато достигне до критичната точка.

Къде, защо и как

Нека да припомним, че Арабската тектонска плоча е една от трите големи плочи, които през последните столетия се движат на север, към Евразийката плоча. Другите две са Африканската и Индийската. Последните опустошителни земетресения в Турция се случиха над разлома между въпросната Арабска плоча и Анадолската микроплоча. Според геофизичката Шарлоте Кравчик от близо 900 години над този разлом е относително спокойно, регистрирани са само слаби трусове.

Шарлоте Кравчик припомня, че сегашното разрушително земетресение в Турция се е случило на 15 километра под земната повърхност, което обяснява огромните щети. Такива трусове на 50 или 100 километра дълбочина биха били усетени, но в никакъв случай не биха нанесли подобни щети, казва геофизичката пред АРД.

"Всички ние мечтаем някой ден да можем по-добре да предвиждаме вероятността от земетресения - и извършваме трескава изследователска дейност", споделя Кравчик. Геофизичката пояснява, че за да се разработят системи за ранно предупреждаване, е необходимо добре да се опознаят предшестващите феномени от тектоничен характер в съответния регион. Така например ако в един регион се наблюдават многобройни малки трусове, които постепенно зачестяват, това може да бъде индикация за предстоящ сериозен земетръс, смята геофизичката. За целта обаче е необходимо дългогодишно наблюдение и добро познаване на характерните особености в този регион.

Белите петна

Шарлоте Кравчик признава, че в измерванията на сеизмолозите има бели петна. Един от начините те да бъдат запълнени е използването на подземните оптични кабели като сеизмологични сензори, обяснява тя пред АРД. "Ако съумеем да събираме такива данни за големи разстояния, ще можем да запълним част от празнините в измерванията си. А това пък ще ни помогне да преценяваме дали един феномен е критичен, дали е предвестник на нещо по-голямо или пък е нормално явление", казва геофизичката.

Автор: Аня Мартини (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 15 Отговор
    Строителите са гурбетчии от Кърджали.

    Коментиран от #14

  • 2 Сатана Z

    9 13 Отговор
    Как защо? Сащисаните Включиха HAARP на пределна мощност.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 2 Отговор
    БОГ да прости загиналите ХОРА
    МИР на ДУШИТЕ им
  • 4 А кое земетресение от 7,8 степен

    23 2 Отговор
    Не е опустошително?

    Коментиран от #6, #18

  • 5 Мое мнение

    16 4 Отговор
    Сеизмолозите още не могат да предвиждат земетресенията с точност до години, та камо ли до дни и часове. Затова по-добре се доверете на предсказанията на доказаните ясновидци които са видели бъдещето по един или друг начин. Според Дънов и Слава Севрюкова Гърция ще потъне изцяло, а Турция наполовина. Босфора ще стане много широк. Бяло море ще дойде до един български град. И всичко това ще стане в рамките само на две седмици след страшни земетресения. Ще се спасят хората по високото казват те. Не е ясно какво точно са имали в предвид. Дали тези които живеят в планините на високо или са имали в предвид хората от властта и богаташите които имат подготвени бункери за войни и природни бедствия.

    Коментиран от #21

  • 6 Точно

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "А кое земетресение от 7,8 степен":

    Единствено Япония строи сгради от материали, способни да издържат на подобно нещо, но дори и там старите сгради ще се срутят. Лично съм виждал как се люлеят сградите, но не падат заради материалите, от които са направени. Японците знаят, че са в зона, която е предразположена към земетресения и вземат мерки. Турция, заради корупция както самите турци казват, не го прави и ето резултатът.

    Коментиран от #11

  • 7 Тодор Живков

    13 4 Отговор
    Сигурно пак Путин е виновен!
  • 8 Защо ли

    9 1 Отговор
    Защото и качеството на строителството влияе, както и мерака за печалби. Жалко за хората.
  • 9 Токсик

    29 3 Отговор
    За пореден път се убеждаваме , че България е едно райско кътче без световен аналог ,което ние не ценим и което за съжаление евроатлантиците искат да ни отнемат по най-брутален начин. За целта България трябва да бъде обезлюдена, обезличена и подчинена. България след геноцида, който те провеждат трябва да бъде на колене и да моли за милост, това искат те, но не са познали. Българският народ е корав и няма да го допусне, защото притежава нещо различно от всички останали - вродена мъдрост и инстинкт, и здрави корени.
  • 10 Правят

    16 0 Отговор
    впечатление здравите сгради около напълно разрушената между тях, което е явен показател за качуството.
  • 11 САЙГОН

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Точно":

    Доколкото е известно трусът в Фукушима беше доста по силен около 9 по Рихтер и повечето сгради издържаха жертвите се появиха след Цунамито
  • 12 Емил

    10 16 Отговор
    Защото, когато си самовлюбен, съдбата ти праща събитие, което да те отрезви и да поискаш помощ от тези, които си смятал за ненужни! Нека Ердо се замисли за отношението си към ЕС, НАТО и християните!
  • 13 флипп

    6 4 Отговор
    Два пъти я прочетох тази статия, но не разбрах, как точно непровокиранта руска агресия е пряко отговорна за тази трагедия

    Коментиран от #15

  • 14 Емил

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пак д-р Цветислава е пропуснала да те върже!
  • 15 Емил

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "флипп":

    Ще се наложи да я прочетеш трети път и да се замислиш, ама последното няма да помогне, щото русофилията изяжда мозъка!

    Коментиран от #22

  • 16 милите хорица

    10 1 Отговор
    картината е стахотна да не дава господ такава драма първо се помага после коментарите
  • 17 Мдааа

    7 1 Отговор
    Земетресението се равнява на мощността на 130 атомни бомби,как няма да има срутени сгради
  • 18 Гаглей

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "А кое земетресение от 7,8 степен":

    Написано е, защо не четеш?? Понеже е било много плитко на 15 км. Ако беше на 50 или 100 нямаше да е толкова опасно

    Коментиран от #23

  • 19 Трътлю

    3 3 Отговор
    Строят нагъсто многоетажно и некачествено. То се видя и в Истанбулксото края на 90-те. В Япония и в Калифорния що не падат. Пък и много се наплодиха, особено в дивите диарбекири. Природата си знае работата, да се молят на техния аллах за по-малко деца че там гъмжилото е голямо.
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    При триене на плочите не могат да се получат такива плитки и разрушителни земетресения.Това не са дълбоки земетресения и при триене обикновенно са повече на брой и не такива разрушителни.Нали искахте белене....Знаете ли,че той е на Земетръсния път от Вранча?? ое преди Козлодуй имаше обследване на района в белене!Не е арабийски да ви го кажат,нали....тези земетресения са предизвикани от...някой друг земен край ..... принципа на пеперудата....Много ясно се вижда.Там където е строено добре ,високо етажни блокове са непокътнати.......
  • 21 Ако стане така

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мое мнение":

    Бяло море което граничи с Баренцово море да дойде до един български град нещата наистина ще са много зле. По - добре български град да се основе някъде на бреговете на Бяло море.
    Тенденциите са първо да се затвори протока Гибралтар и постепенно изчезване на Средиземно море. Континента Африка се приближава с по 2.5 см на година към Европа. При това придвижване лед около 560 000г. Гибралтарският проток ще изчезне и Средиземно море ще стане отново затворено море.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ако поне си беше направило труда

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гаглей":

    Да прочетеш методиката на измерване на магнитуда по Рихтер нямаше да напишеш такава глупост.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: