Last news in Fakti

29 Август, 2013 08:50 2 025 4

Обама: Евентуална операция срещу Сирия няма да трае дълго

  • сирия-
  • обама-
  • атака

Президентът на САЩ още не е взел решение за атака

Обама: Евентуална операция срещу Сирия няма да трае дълго - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че евентуална операция против Сирия няма да трае толкова време колкото инвазията в Ирак.

„Ако използваме сдържан и оптимален подход, ние няма да се замесим в продължителен конфликт. Ние няма да повторим иракската кампания, както много хора се страхуват”, заяви Барак Обама пред тв канала PBS.

Обама посочи, че все още не е взел решение за американската реакция: "Не съм взел решение. Получих варианти от военните и имах изчерпателни дискусии с моя екип по национална сигурност. Въпреки че това, което се случва в Сирия, е трагично и въпреки че призовах Асад да се оттегли, за да има преходно правителство, в което да бъдат включени всички групи в обществото, заключението, до което стигнах, е, че директен военен ангажимент и замесване в гражданската война няма да подпомогне ситуацията на място".
 

Президентът уточни, че очакваните удари от страна на САЩ ще бъдат ограничени до определени точки и няма да нарушат баланса на силите между сирийския режим и въоръжената опозиция.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Лондон винаги е искал ООН да поеме отговорността си за Сирия и резолюцията цели точно това. „Както вече подчертах, все още не е взето никакво решение. Всяко решение трябва да бъде съгласувано, законно и трябва да бъде специално насочено към употребата на химическо оръжие” заяви той.

Късно снощи в ООН не се разбраха за военни действия в Сирия. Петте постоянни членки на Съвета за сигурност се събраха на закрито заседание по предложената от Великобритания проекторезолюция за употребата на военни средства, но не постигнаха съгласие. Ако документът бъде подложен на гласуване, Русия и Китай почти сигурно ще му наложат вето.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    1 0 Отговор
    kato iskash da pomagash pomogni na nedohranenite deca v afrika
  • 2 Руснака Руския

    0 0 Отговор
    искаш всички групи от обществото да имат представители в политика?!? защо не почнеш от САЩ?!?
  • 3 Тодор Тошев

    1 0 Отговор
    Мисля че Сирия ще е началото на края ,нещо като Сърбия през 1914г. когато Германия реши че цитирам: „ евентуална операция няма да трае толкова време " но и тогава Русия обърка плановете на всички а сега на лице е и една огромна военна сила като Китай!!!
  • 4 galaxy

    0 0 Отговор
    Обама звучи, като Хитлер с неговия Блицкриг. Той се е надявал набързо да превземе и СССР. Сирия не е СССР, но зад нея и Иран стоят Русия и Китай. Паживьом, увидем!