Last news in Fakti

28 Август, 2013 13:16 23 109 21

Иран и Русия заплашиха Запада ако започне военен удар срещу Сирия

  • сирия-
  • военен удар-
  • иран-
  • русия-
  • сащ-
  • запада

Потенциалът за война, която може да погълне целия Близък изток, не може и не трябва да бъде пренебрегван

Иран и Русия заплашиха Запада ако започне военен удар срещу Сирия - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Военен удар срещу Сирия от страна на Запада изглежда все по-вероятен, дори неизбежен сценарий след съобщенията от миналата седмица за използвано химическо оръжие. Това обаче не се харесва на редица страни, подкрепящи режима на сирийския президент Башар Асад, пише списание „Тайм“.

Приятелите на сирийското правителство предупредиха неколкократно Запада, че всяка атака може да се окаже пагубна за региона.

Според офиса на британския премиер Дейвид Камерън, руският президент Владимир Путин се обадил на Камерън във вторник, за да му съобщи, че няма никакви доказателства за използването на химическо оръжие. Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич предупреди в изявление същия ден, че военна намеса в Сирия, без резолюция на Съвета за сигурност на ООН ще има "катастрофални последици."

Съветникът по политическите въпроси в ООН Джефри Фелтман, който се намира в Техеран, за среща по сигурността, е бил предупреден от министъра на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф, че: "Използването на военни средства (срещу Сирия) ще има сериозни последици не само за Сирия, но и за целия регион".  Говорителят на МвнР на Иран заяви пред репортери, че Русия вече е предоставила доказателства на Съвета за сигурност на ООН, че сирийските бунтовници, а не режима, са използвали химическо оръжие.

Тези апокалиптични предупреждения не са изненадващи в момент като този, когато светът е изправен пред толкова напрегната ситуация, а дори може би и на прага на война.

Сирийският конфликт е многослоен и сложен. Той е не само сблъсък между режима и опозицията, а е преплел в себе си редица битки - между ислямисти и секуларисти, между сунити и религиозните малцинства в страната, между подкрепяната от Иран група „Хизбула“ и финансираните от Саудитска Арабия групировки, между Иран, Китай и Русия, които подкрепят режима от една страна и Запада, който иска смяна на този режим.

Потенциалът за война, която може да погълне целия регион не може и не трябва да бъде пренебрегван.

Но за момента заплахите от страна на Иран и Русия изглеждат по-скоро предназначени да предотвратят атака от страна на Запада отколкото да започнат война.

По аналогичен начин САЩ и съюзниците им (Великобритания, Франция, Турция и други) обсъждат започването на удари, които имат за цел не да свалят режима на Башар Асад, а просто да го сплашат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    14 1 Отговор
    Хамериканците прекаляват и не е зле да си опичат акъла ! И без това спечелена война нямат в историята си .... Защо си мислят че са най - великите и едва ли не трябва да дишаме след тяхно разрешение ???? Смешници !!!!
  • 2 Руснака Руския

    13 0 Отговор
    удар срещу Сирия трябва да има последъци на в целия регион около Сирия, а в Северо-Американски регион! явно само в този случай хамериканци ще се замислят над същността на международни закони!
  • 3 фпссс

    5 6 Отговор
    Много важно какво са казали Русия/Иран, за запада е важна позицията на Китай, те могат да наклонят везните.
  • 4 Тодор Тошев

    9 1 Отговор
    Ако събудиш руския гняв спасение няма ,по добре да си седят на верандата и да си пият домашното уиски вместо пак да си играят на патриоти !!!!
  • 5 Сульо

    11 1 Отговор
    Крайно време е да се присъедини и Китай и да бъде сложен край на хамериканският идиотизъм!
  • 6 Димитър Глутников

    2 1 Отговор
    Po dobre da ne se stiga do tam zashtoto shte e... m...... na cqlata ikonomika 1 samolet izlita s 20 tona gorivo v nego i za 2 chasa go izduhva predstavete si kakvo shte stane s cenata na gorivoto...
  • 7 Пацо

    12 4 Отговор
    Руснаците имат голяма военноморска база в Сирия. Това е единствената им база в средиземноморския район и ако режима падне те ще я загубят със сигурност.
    Затова е цялата история, а не защото им пука за сирийците или за международното право.

    Коментиран от #15

  • 8 бати батев

    3 0 Отговор
    Това цялото е пълен театър
  • 9 Иван Илиев

    2 0 Отговор
    sh.t got real..
  • 10 дедо стефчо

    0 1 Отговор
    Иран и Русия заплашиха Запада ако започне военен удар срещу Сирия. Има изпусната запетайка .... Иран и Русия заплашиха Запада, ако започне военен удар срещу Сирия
  • 11 Mihail Milenkov

    4 0 Отговор
    Значи олигофренясали от повсеместен инбрйидинг Чифутясли янки и поданиците на Британската корона могат да избиват невинни хораи да правят мръсотйи по цял свят всякаш са в лаборатория и си играят с народите а Руснаците и Иранците нямат право да се набъркат в помощ наедин легитимен и добър държавник ина държавата му която е нападната от убйици и престъпници събрани от кол и въже...Бре да меу се не види ..То нали знаем че тоягата има два края..
  • 12 galaxy

    3 1 Отговор
    Още Ванга беше казвала, че за да се оправят нещата в света ще трябва да мине време. Тя каза: още Сирия не е паднала. Тези които излетят първи в небето ще загубят войната. Русия ще стане водещата сила в света и расата на славяните ще донесе благополучието на света. България има бъдеще само с Русия. Тя е нашата майка. Американците са затънали до гуша в дългове и само базите им по света им пазят долара и осигуряват до сега съществуването. Но 17 трильона долара или 17 000 милярда дълг към други държави ги потопяват надолу. Ако успеят да вземат петрола на Иран ще позакърпят още 5-6 години съществуване, но първо трябва да отстранят Сирия и да премахнат руския флот оттам. Китайците взимат петрол от Иран и са силно заинтересовани да не попадне в американски ръце, защото ще се вдигнат цените и това ще им срине икономиката. Според мен глобалния конфликт е неизбежен, но няма да е трета световна война. Много американци са против войната и когато пристигнат първите убити войници и мизерията се задълбочи, ще настъпи хаос и в самата Америка. Тепърва ще предстоят интересни и опасни събития.
  • 13 Stone Kold

    1 1 Отговор
    dalgat na usa e nad 100 000 bilions..oficialniq
  • 14 иво димитров

    1 4 Отговор
    На тъпите американци нема на тех кои да им спретне такава постановка
  • 15 Руснака Руския

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Пацо":

    "голяма военна база в Сирия" всъщност е ремонтна база с 5-6 човека персонал. Руска групировка в Средиземно море съществува и в момента, при това БЕЗ да се използва сирийската "военна база"
  • 16 Владислав Димитров

    0 2 Отговор
    Слушай Руснак ! Ти откъде знаеш такива подробности и не издаваш ли ти "военна тайна "??? Като ще казваш казвай : какво "ремонтират" тия 5-6 човека на базата ? Исказваш се така , всякаш си бил там , видял си ги и си ги прочел ! Намали малко оборотите...

    Коментиран от #17

  • 17 Руснака Руския

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Владислав Димитров":

    обърках се, персонала не е "5-6 човека", персонала е 4 (четири) човека. http: // ru. wikipedia.org/wiki/%CF%CC%D2%CE_%C2%CC%D4_%D0%EE%F1%F1%E8%E8_%E2_%D1%E8%F0%E8%E8

    Коментиран от #18

  • 18 Владислав Димитров

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Руснака Руския":

    Да , да , разбира се.. Уикипедията няма да ни лъже я , всичко е записано много точно -4 човека..Ок повярвах !

    Коментиран от #19

  • 19 Руснака Руския

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Владислав Димитров":

    оффф...... взимаш билет до Дамаск, от там до Тартус и се убеждаваш в "голяма военна база" лично!

    Коментиран от #20

  • 20 Владислав Димитров

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Руснака Руския":

    Те там , точно мене чакат сега ! С хляб и сол и с думите : влезте господин Димитров , на момента ще ви покажем и рскажем всичко...

    Коментиран от #21

  • 21 Руснака Руския

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Владислав Димитров":

    ето ти още едно, за да не биеш толкова път напразно - http: //www. youtube. com /watch?feature=player_embedded&v=HsyhKq38n6Y#t=47
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания