Last news in Fakti

28 Август, 2013 17:50 1 221 1

Няма искане към България за участие в операция срещу Сирия

  • сирия-
  • вигенин

Най-доброто решение е да има ясна Резолюция на Съвета за сигурност на ООН по отношение на Сирия

Към този момент не са постъпили конкретни искания за подкрепа или участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в  Сирия в резултат на атаката с химическо оръжие преди няколко дни. Това обяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин на пресконференция след заседание на Министерския съвет.

„На този етап не бива да правим каквито и да било спекулации за евентуално наше участие под каквато и да била форма. Когато и ако такива решения бъдат взети и бъде поискано съдействие от наша страна, тогава ще вземем решение“, добави министърът. Той каза още, че се очакват резултатите от мисията на разследващия екип на ООН и в зависимост от информацията, която те предоставят, ще бъдат планирани следващи стъпки и позиции.

„Приветстваме усилията на ООН. Разчитаме Съветът за сигурност на ООН да поеме своята отговорност при сегашната ситуация. Най- доброто решение според нас е да има ясна Резолюция на Съвета за сигурност на ООН и активизиране на политическите усилия за решаване на кризата в Сирия“, подчерта министърът на външните работи. Той изтъкна, че днес се провежда заседание на НАТО в Брюксел, като в дневния ред е включена и темата Сирия. По отношение на европейската позиция, министър Вигенин напомни, че върховният представител за външната политика Катрин Аштън е направила изявление, а също така с позиция са излезли всички министри на страните-членки на ЕС. „Няма пълно съвпадение на позициите, но от сега бих искал да ви информирам, че на 6 и 7 септември предстои заседание на Съвета на външните министри във Вилнюс, в което ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери“, отбеляза г-н Вигенин.

Министър Вигенин подчерта, че Съветът по сигурността към премиера ще обсъжда в петък развитието на ситуацията в Сирия, евентуалните заплахи за сигурността на България и на региона като цяло. Ще бъде обсъждана и темата за възможните последици по отношение на бежанския поток, който през тази година е засилен. Г-н Вигенин обяви, че правителството е взело решение да се отпуснат 565 000 лв. Тези средства ще се използват в две посоки – за създаване на допълнителен капацитет за временно настаняване на бежанци и за създаване на възможност за рязко увеличаване на този капацитет, макар и временно, в случай че възникне заплаха от бежанска вълна. „На този етап данните не показват вероятност от рязко нарастване на потока бежанци в мащабите, в които това се случи в преките съседи на Сирия.

Предприемаме по- скоро рутинни и превантивни мерки. Те не са свързани с пряка заплаха пред България в това отношение“, подчерта министър Вигенин. По думите му към момента над 90% от капацитета за прием на бежанци е изпълнен. Той добави, че МВР предприема допълнителни мерки по отношение на опазване на границата, преди всичко по границата с Турция, като се очаква затягането на контрола също да даде ефект.

Всякаква употреба на химическо оръжие е абсолютно недопустима и остро се противопоставяме срещу това. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев по повод ситуацията в Сирия.

„Настояваме инспекторите на ООН да получат пълен достъп и сигурност за провеждане на тяхната проверка. Химическото оръжие е зло и настояваме Сирия да се присъедини към конвенцията за неупотреба на химическо оръжие”, заяви Станишев. „Винаги сме настоявали за политически изход от кризата, защото само това може да доведе до решение. Кризата можеше да е овладяна с диалог на много по-ранна фаза”, каза той. „За съжаление режимът на Башар Асад в нито един момент не допринася за политически изход от тази криза. Кризата сега е във фаза на тежка ескалация, от която най-много страдат мирните граждани”, каза още той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    0 0 Отговор
    kloun
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове