Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 18:18 4 261 19

Контейнери горят на турското пристанище Искендерун, всички операции са спрени

  • турция-
  • земетресение-
  • искендерун-
  • рихтер

Източник от бранша е казал, че пожарът най-вероятно е започнал в контейнер, пълен със запалимо индустриално масло, съдейки по пламъците и дима

Контейнери горят на турското пристанище Искендерун, всички операции са спрени - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотици контейнери горят на турското пристанище Искендерун, което прекрати дейностите си след вчерашното земетресение, принуждавайки товарните кораби да се пренасочват към други пристанища. Турските морски власти обясниха снощи, че пристанището, намиращо се в южната провинция Хатай, на брега на Средиземно море, е понесло сериозни щети заради разрушителното земетресение, ударило Турция и съседката ѝ Сирия, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Кадри от дрон показват бушуващи пламъци, стотици почерняли от огъня контейнери и водни струи от противопожарни коли, докато гъст черен дим се извива към небето.

Турската корабна агенция "Трайбека" (Tribeca) заяви, че товарни зони на пристанище Лимак, част от Искендерун, все още горят, а терминалът е затворен за всякакви операции до второ нареждане.

Водещата глобална корпорация за контейнерни превози "Мьолер-Мерск" (Moller-Maersk) обясни днес, че логистичната и транспортна инфраструктура около епицентъра на земетресението, включително на пристанището Искендерун, са понесли големи щети от земетресението. Компанията отклонява доставките към други пристанища, като се има предвид "сериозните структурни щети, водещи до пълно спиране на всички операции до второ нареждане".

Компанията ще трябва да извърши промяна на дестинацията за всички кораби, с планирани курсове или вече пътуващи към Искендерун. "В момента планираме да пренасочим контейнери към близките центрове в рамките на оперативната осъществимост или да ги задържим в пристанища за трансбордиране - включително през пристанищата Мерсин (в Турция) и Порт Саид (в Египет)", пише в разпространено до медиите съобщение.

Компанията работи за оценка на потенциалната загуба на товари, но пожарът все още не е овладян от местните власти.

Германската компания за морски превози "Хапаг Лойд" (Hapag Lloyd) заяви, че приема пратки от Мерсин предвид затварянето на Искендерун.

Източник от бранша е казал, че пожарът най-вероятно е започнал в контейнер, пълен със запалимо индустриално масло, съдейки по пламъците и дима. Други контейнери са били обърнати, възпрепятствайки достъпа на службите за спешна помощ.

Над 1200 сгради са разрушени от земетресението само в провинция Хатай. Най-големият град в провинцията - Искендерун, е дом на много предприятия от тежката промишленост, но и една от двете основни точки по югоизточните брегове на Турция за внос на контейнери.

Междувременно днес турското пристанище Джейхан, в района Адана, бе готово да възобнови пратките на иракски суров петрол, но лошото време попречи на корабите да акостират, каза запознат с въпроса източник.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    27 19 Отговор
    Янките освен китайския балон, спукаха и турския.
  • 2 Майна

    34 6 Отговор
    Да не си помислите ,че не е случайност....
    Всичко ,което и стовариха е НЕСЛУЧАЙНО..
  • 3 Коментар

    24 5 Отговор
    Този черен дим не е нормален.Сигурно е оръжие вътре.

    Коментиран от #18

  • 4 Реалист

    41 11 Отговор
    Сега в Турция ще пристигне МВФ да предлага помощ като в замяна ще иска турците да станат колония на Ротшилдите. В това земетресение има мн гнило

    Коментиран от #5

  • 5 честен ционист

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Турция вече има сериозен опит с МВФ.
  • 6 Делю Хайдутин

    25 6 Отговор
    Тоя Бай Дън няма милост.

    Коментиран от #8

  • 7 КОЛТ

    31 7 Отговор
    ЗАЩО ЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ МЪЛЧАТ ЗНАЧИ ИМАТ ВИНА И ЗА ТЕЗИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ
  • 8 Бай Дън

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    Е взел дал вече. Други дърпат конците му.

    Коментиран от #10

  • 9 Ердоган изпадна в тежко положение

    7 15 Отговор
    Аман бее......Не само тежки грижи са го налегнали Ердоган , но и тежки размисли къде сбърка, не му дават спокойствие след случилото се опустошително земетресение, пък сега и огромен пожар със стотици контейнери, които горят на турското пристанище ..!!!

    От една страна се отнесе пренебрежително към предупрежденията на САЩ, които предупредиха Турция да спре износа и помощта си за Русия на химикали, микрочипове и други продукти, които са използвани във военните усилия на Москва да победи в Украйна, ...!!!

    От друга страна само преди седмици постави ултиматуми и се много лошо закани на Швеция, като я подцени и я имаше за някаква слаба, страхлива и джендърска страна, без да подозира и да знае какви военни опити са извършвани и каква техническа и инженерна мисъл има в тази страна, след като имат непостижимо за други военно развитие и са се доказали че могат да произвеждат супер военни и бойни самолети без аналог в света....!!!

    Коментиран от #11, #13, #15

  • 10 Ха ха ха ха ха

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Дън":

    Защо "Вече"? Та той никога не е бил действащ президент... Само фигурант!
  • 11 Амиии

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ердоган изпадна в тежко положение":

    Ние защо не купихме тогава безаналоговите Грипен?

    Коментиран от #12

  • 12 Питай Боце

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Амиии":

    Защото ни се предлагаха по евтините и остарели модификации...
  • 13 ГЕЛЕ

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ердоган изпадна в тежко положение":

    ТОИ НЕ СБЪРКА ТОИ ЗНАЕ КОИ ПРИЧИНИ ТОВА НА ТУРЦИЯ СКОРО ЩЕ ИМА И ВЪЗМЕЗДИЕ И ЗА КРАВАРИТЕ
  • 14 Голем Проблем

    1 4 Отговор
    Олелееее, изгоре ми китайското карго.
  • 15 Карло

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ердоган изпадна в тежко положение":

    Незнам какво се възхищаваш на тия , но знай едно - турците са много отмъстителни и ще им излезе през носа десеторно на тези които са направил това , помни ми думата.Там не са хрантутници , за родина ли е от 7 до 77 години на всички им пада пердето и няма кой да ги спре!

    Коментиран от #16

  • 16 Вярно е че

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Карло":

    За контейнерите, които горят на турското пристанище, ако има виновен човек за пожара, турците могат и да го намерят и накажат, но на кого могат да отмъстят турците за катастрофалното земетресение, когато то е предизвикано и причинено по волята на Аллаха...!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Карло

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Вярно е че":

    Разбира се..Всевишния си знае работата. Но това тук силно намирисва на изкуствено направено.По нета излизат вече клипчета доказани отличителни явления досущи като на Хаарп.Само не си мислете , че е невъзможно , който знае откъде и как може да научи докъде имат технология.Айншайн и тесла в началото на проекта телепортнаха кораб на 600 км. през 1943г! Сега сме 2023..думите са излишни на какво да способно..

    Коментиран от #19

  • 18 МОЖЕ МОЖЕ☝

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    И домати за износ
    Да СА...„пластмасовите”
    Така горят...🤔
    Национал географик
    Е доказал че ТИЯ ДОМАТИ И краставици
    Имат около 89години полуразпад
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: