Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 19:50 2 256 18

Трус по време на война! Инфраструктурни и политически проблеми пречат на спасителните операции в Сирия

  • сирия-
  • война-
  • башар асад-
  • земетресение

Германският външен министър Аналена Бербок призова Русия да окаже натиск върху Башар Асад да позволи бърз и безпрепятствен достъп до опустошените райони

Трус по време на война! Инфраструктурни и политически проблеми пречат на спасителните операции в Сирия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато усилията за предоставяне на хуманитарна помощ са концентрирани към тежко пострадалата Турция, все повече международни организации определят съседна Сирия като по-проблемна за бързите доставки и спасяването на оцелелите. Жертвите в опустошената северозападна част, контролирана от опозицията на президента Башар Асад, достигнаха 1600, а стотици сгради са сринати до основи, съобщава БНР.

Времето изтича за спасяването на стотици семейства, затрупани под развалините на стотици сгради в северозападна Сирия, заяви ръководителят на управляваната от опозицията служба за гражданска защита Раед ал Салех. От известната като "Белите каски" организация поискаха спешна международна помощ.

"Всяка секунда означава спасяване на животи и ние призоваваме всички хуманитарни организации за материална помощ и бърза реакция", каза той. В районите, контролирани от бунтовниците, спасителните дейности са възпрепятствани от липсата на оборудване, както и от тежките зимни условия.

В момента не може да се осъществи връзка с огромни части от региона поради повреда на комуникационните мрежи. От международни организации, които работят в района, предупреждават, че ще отнеме известно време, докато пристигне помощта. През последните години връзката на Северозападна Сирия със света се осъществява само през един малък пропускателен пункт на турската граница, през който може да се транспортират стоки до контролираните от опозицията райони.

Германският външен министър Аналена Бербок призова Русия да окаже натиск върху Башар Асад да позволи бърз и безпрепятствен достъп до опустошените райони. "Важно е оръжията да бъдат оставени настрана и всички усилия в региона да са насочени към хуманитарна помощ за пострадалите", добави първият дипломат на Берлин.

Задочен отговор дойде от Дамаск, където президентът на сирийския Червен полумесец Халед Хбубати демонстрира готовност помощта да стигне до сринатите населени места, като отбеляза необходимостта от тежка техника за разчистване на развалините:

"Готови сме да изпратим конвой с помощи през пресечната линия до засегнатите райони в Идлиб. Ако силите на опозицията ни отворят път, ще тръгнем. Нямаме проблем с това".

Помощта за Сирия, с която Германия няма официални дипломатически отношения, се изпраща чрез международни неправителствени организации.

От Световната здравна организация определиха Сирия като проблемната страна, която за разлика от Турция, се бори с дългогодишна хуманитарна криза, която се дължи на гражданската война и епидемията от холера. СЗО обяви, че изпраща медицински комплекти за спешни хирургични интервенции и медицински екипи. Международната продоволствена програма на ООН започна да оказва помощ с храни в района на Алепо, като обяви готовност да разшири мащабите на дейността си.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    28 6 Отговор
    Я па я тая, гимнастичката, за каква се помисли, та се разпорежда? Сирия ви е умрела за "помощите"! М.ршава зелена фаш.ка!
  • 2 Хаха

    37 3 Отговор
    АнаЛена да не се прави на хахава, а да вземат краварите да се махнат от незаконно окупираната сирийска територия заедно с ислямистката си пас.ина, наречена "опозиция"... Като не помагат, поне да не пречат!
  • 3 Майна

    30 4 Отговор
    На тая професионална акробатка/това е истина/ може ли да се вярва..
    Единственото и завършено училище е ,,бизнес училището,, на Клаус Шваб в Лондон..
    Мрежата в Германия е изпълнена с ,,комплименти,, към...тая
  • 4 КОНТРАТА

    44 4 Отговор
    Башар Асад не спирал хуманитарна помощ обаче фашистите си пробват пропагандата срещу Асад дори и в такъв момент. Много е билизо момента в който ще си платите за цинизма соросоиди ще си платите мн скъпо.
  • 5 ХАХАХА

    33 5 Отговор
    Да не дава господ България да я затресе ,освен руснаците никой няма да ни помогне! Такива като външния министър са нацисти.
  • 6 Разбира се че пречат

    27 3 Отговор
    Сирия беше светска държава .Трябва да се намърдат всичките - от сини каски , до международната мафия и да се разпорежда на територията . Няма да се учудя това земетресение да е предизикано и с оръжие .
  • 7 Ние

    25 2 Отговор
    Колко спасители пратихме в Сирия?
  • 8 Че то там има ли сгради изобщо

    4 11 Отговор
    След тея войни земетръси там има само песъци вече
  • 9 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    16 3 Отговор
    Пречи ви правилната политкоректна върхушка!
    Как не ви е срам!
    Подлоги долни!
  • 10 НИКО

    21 5 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ С ЕДИН КУРШУМ УДАРИХА ДВА ЗАЯКА СИРИЯ И ТУРЦИЯ НО СКОРО КРАВАРИЯ ШЕ СИ ПОЛУЧЕ ЗАСЛУЖЕНОТО
  • 11 макдоналдс тръмп

    18 2 Отговор
    урсула гадната докато е жива да сънува сирийските деца които умират сега под развалините
  • 12 Сатана Z

    15 5 Отговор
    Украинският фюрер ,Зеленски е изразил съжаление за случващото се в Турция,като се надява ,че помощта на Турция към Украйна няма да спре заради земетресението.

    Z
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 съдбата

    18 3 Отговор
    нацистките ,урсула и бербок - дано да изпитате това което изпитват сирийците днес

    Коментиран от #15

  • 15 санитар на природата

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "съдбата":

    утре сутринта си на иноксовата маса
  • 16 правило

    3 8 Отговор
    Kъде са стъпали асвабадителите само разрушения,глад и мизерия
  • 17 аз па знам едно

    6 0 Отговор
    нямаш ли желание намираш хиляди оправдания
  • 18 Ооо

    3 5 Отговор
    Пазете границата, че сега вече нямат какво да губят, няма дом, семейството разбито.. ще идват на орди!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания