Тема: Украйна

8 Февруари, 2023 13:07 3 685 45

Конфликтът в Украйна придаде ново значение на опазването на енергийната инфраструктура в съвременната война

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • електричество

Понякога неутрализирането на даден военен обект чрез прекъсване на електроснабдяването му може да е за предпочитане пред унищожаването на обекта с директен артилерийски или ракетен удар

Конфликтът в Украйна придаде ново значение на опазването на енергийната инфраструктура в съвременната война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Целенасоченото нанасяне на удари за разрушаване на критична инфраструктура на противника, особено на електроенергийната, стана една от отличителните черти на конфликта в Украйна. Затова логично изниква въпросът дали за в бъдеще този начин на водене на бойни действия няма да се превърне в обичайно средство за подчиняване на неприятелска държава, което крие големи опасности с оглед на страданията за мирното население.

Електропреносните мрежи са едни от най-големите и най-сложни системи, сътворявани от човека. Без електричество животът в Украйна бързо би се превърнал в мъчение, а за мнозина и в непоносим, пише сп. „Форин афеърс“ в статия по въпроса.

Електричеството е важно за помпените станции, на които украинските градове разчитат за водоснабдяването си. То осигурява и охлаждането при производството и съхранението на храна, а в големите градове топлоелектрическите централи осигуряват светлината и топлината в домовете и икономическите обекти. Електричеството е важно и за телекомуникациите на Украйна, които от своя страна са важни например за ежедневните видеообръщения на президента Володимир Зеленски и за работата на основните държавни учреждения. Зависими от електричеството са и банкоматите, банковите карти и всички съвременни начини за електронно разплащане. То се използва и за изпомпване на гориво от хранилищата, за да бъде заредена с него военната техника, което означава, че липсата на електричество е заплаха и за снабдяването на украинската армия.

В началните етапи на войната Русия се въздържаше да напада критична инфраструктура и като цяло щадеше електроенергийната мрежа на Украйна, отбелязва „Форин афеърс“. Действително и тогава имаше някои случаи на повреждането ѝ при обстрели близо до фронтовата линия, но Кремъл не се опитваше целенасочено да разрушава тези съоръжения. След като обаче руското настъпление загуби темп, Москва преосмисли стратегията си и започна да нанася удари по украинската инфраструктура.

До какво може да доведат те, показаха няколко много красноречиви случая.

Украйна разполага с добре развита железопътна мрежа, която до голяма степен е електрифицирана. През април Русия нанесе удари по железопътни подстанции в Западна Украйна, което парализира жп превозите. Същия месец и в началото на май тя нанесе три серии ракетни удари по енергийния комплекс в Кременчук, важен за Украйна обект за рафинирането на петрол, производството на електроенергия и съхранението на нефт. Кремъл заяви тогава, че целта на тези нападения е била да се затрудни доставката на въоръжение от НАТО за Украйна.

А на 23 ноември Русия почти извади от строя цялата електроенергийна инфраструктура на съседката си, изстрелвайки по нея около 70 крилати ракети и дронове камикадзе. Украинските войски свалиха повечето ракети, но така или иначе усилията им не успяха да предотвратят оставането на по-голямата част от страната на тъмно. На следващата сутрин украинските аварийни екипи успяха да възстановят електроподаването, но ударите от предишната вечер показаха колко реална е възможността цялата система да се срине, отбелязва „Форин полиси“.

Проблем се явява и самото възстановяване на поразената инфраструктура. За ремонта на строената по съветско време електропреносна мрежа на Украйна са необходими огромни количества оборудване, с което системните оператори да заместят унищоженото, отбелязва Ройтерс.

Именно това стана причина за усиленото закупуване на генератори от населението и бизнеса в Украйна, за да имат електричество. Украинският депутат Ярослав Железняк съобщи в социалната мрежа Телеграм, че през 2022 г. в страната му са внесени 669 400 генератора, като пикът на доставките на подобна техника е бил достигнат през декември, когато само за месец са внесени 309 400 броя.

Показателно за сериозността на проблема е и съобщението на САЩ от 18 януари, че Вашингтон ще предостави 125 милиона долара чрез Американската агенция за международно развитие, които украинските енергийни компании да използват за закупуване на оборудване и резервни части за възстановяване на разрушената инфраструктура, предаде Асошиейтед прес.

САЩ работят и за осигуряването от целия свят на големи количества високоволтови трансформатори на Украйна, съобщи американският заместник-министър на енергетиката Джефри Паят, цитиран от „Уолстрийт джърнъл“.

Целенасочените удари по електроенергийната инфраструктура на противника по време на военен конфликт не са новост. През 1991 г. САЩ атакуваха енергийната инфраструктура на Ирак – стратегия, която беше силно критикувана, отбелязва Би Би Си. През 1999 г. на удари беше подложена и електропреносната мрежа на Сърбия, при бомбардировките на НАТО. И в двата случая, както и в случая с Украйна, потърпевши от тези атаки бяха и мирните граждани.

Но понякога неутрализирането на даден военен обект чрез прекъсване на електроснабдяването му може да е за предпочитане пред унищожаването на обекта с директен артилерийски или ракетен удар.

„Дали бих предпочел да лиша част от гражданското население от електричество за ограничен период от време, ако това ще спести даването на жертви от същото това мирно население при нанасянето на удар? Да, бих предпочел“, коментира пред Би Би Си Майкъл Шмит, почетен професор във Военноморския колеж на САЩ.

Конфликтът в Украйна е най-големият в Европа от Втората световна война и първият, откакто започва масовото въвеждане в експлоатация от държавите на стотици километри електропреносни мрежи, като тази война ясно показа уязвимостта на този вид инфраструктура.

Лидерите от НАТО в момента са се заели с предоставянето на Киев на танкове М1 „Ейбрамс“ и „Леопард 2“, бойни машини на пехотата „Брадли“, системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и дори изтребители Ф-16. Усъвършенстваното въоръжение може да спечели войната, но дори само липсата на важни компоненти от електроенергийната инфраструктура като трансформатори може да доведе до загубата ѝ, коментира „Форин афеърс“.

Владимир Сахатчиев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 52 Отговор
    руснаците са зверове

    Коментиран от #13, #18, #38

  • 2 Просто един

    42 9 Отговор
    хамерикански преврат и последствията от него.
  • 3 Някой

    49 5 Отговор
    Че, това си е практика на САЩ и НАТО от доста години. В Югославия през 1999 това бе първото, което направиха американците - сринаха енергийната система на държавата.

    Коментиран от #20

  • 4 Верно ли

    35 0 Отговор
    Охооо, да - видяхме го "новото значение" още с Потоците :))) Беше доста добро показно как всички си затвориха широки очите за тази "изфраструктура" по нареждане на големия брат!
  • 5 Българин

    11 41 Отговор
    понеже руската армия е тотално слаба-тормози обикновените граждани

    Коментиран от #7, #16

  • 6 Българин

    12 37 Отговор
    ватенките само блокове,болници и училища обстрелват

    Коментиран от #12

  • 7 7436

    22 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ял си нещо изядено веднъж/

    Коментиран от #23, #44

  • 8 МЕГЛЕН КУНЕВ

    26 0 Отговор
    А ПЪК АЗ С ЕДИН ПОДПИС МАХНАХ 1760 МЕГАВАТА
  • 9 хах

    7 25 Отговор
    Когато си слаб, не се биеш с армията на противника а с цивилното население
  • 10 Омлайн търговец

    20 4 Отговор
    Предлагам неупотребявани генератори. Неразопаковани. Евтино ги давам. Ама не на Украйна -от там ми ги осигуряват, няма кой да ми плати за тях от там. Всъщност, не зная дали това е вярно или фейк, но съм го чувал в разговори.

    Коментиран от #22

  • 11 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    Тия от БТА са на Новичок и троп троп на Хранилката!
  • 12 Пак си бягал от час

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Това го прави уКрайнското ПВО, ама ти отде да знаеш, като си болнични.
  • 13 ОМБРЕ

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ЗВЯР Е БАЩА ТИ ----------------ПРАВИЛ ТЕ Е НА ШИШЕ МАСТИКА И ДВЕ ПЪТЕКИ С ТРИ ДЖОЙНТА
  • 14 Виктор

    12 4 Отговор
    Крайно време е всички футболни ултраси да излезнат пред парламента и да предизвикат началото на края!Революция!
    Айде покажете колко сте патриоти или само псевдо татуси за патриотизъм?!
    Н
    За един стадион вдигате шум,а държавата се срива!
    Ултраси,Вие сте надеждата понеже само вие сте обединени в разединена и потъваща България!
    Колко сте патриоти??
  • 15 Сирене

    13 0 Отговор
    Киро за тва информацията относно нашата Ел система я продаде..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Внимавай да не те хванат чеченските "зверове" ,че първо ще те въртят на шиш,какъв е материалът от който е направен шиша не знам,а дали ще те ядът,по вероятно не.

    Коментиран от #21

  • 19 Дъ-Ге

    21 3 Отговор
    Руснаците още не са започнали да водят война и това е причината в Украйна да има електричество и горива. Нали никой не се заблуждава, че ако решат, там няма да свети и една крушка??? Според украинските медии всичките руски ракети и камикадзета на 100% са взривени. Само не уточняват къде.
  • 20 ТИРбушон

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Ква Югославия те подгони па тебе? Сърбия няма ама абсолютно нищо общо с Хърватска и Словения.

    Коментиран от #41

  • 21 4521

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Този е страхлив като пападурка и мисли, че е скрит. Малко багаж има горе и обижда.
  • 22 ТИРбушон

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Омлайн търговец":

    Обикновено предоставят видео на дарителя. Поне в моя случай беше така.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мим

    14 2 Отговор
    Русия нещо намали тези удари,които трябва да удвои и напълно да прекъсне ж.п.транспорт енергиини източници и всички машинопромишлени заводи.Какво чакат.По две три ракети на град и всичко ще си дойде на място...

    Коментиран от #31

  • 25 ПалавНИК

    3 10 Отговор

    До коментар #16 от "Сирене":

    Ама газ пиkaете всички рублояди.
  • 26 Наистина

    12 2 Отговор
    Путин направи много грешки при водене на тази война. Въобще не трябваше да се опитва с Киев а да срине енергийната инфраструктура и доставката на горива.народа е казал...бързай бавно
  • 27 ПалавНИК

    1 7 Отговор

    До коментар #23 от "Хи хи хи":

    Още по-лошото е, че вие воните отвътре митрофанци.

    Проблема е необратим и вечен.

    Коментиран от #29

  • 28 МирО

    16 1 Отговор
    Нищо ново, Сащ бастиса и на Ирак и на Сърбия и на ... Енергийната, транспортна и д-р. инфра-структури

    Коментиран от #34

  • 29 4521

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "ПалавНИК":

    Що си смени ника бре българино?

    Коментиран от #33

  • 30 БСП на Бунището

    1 12 Отговор
    Къде видя Конфликт,бе Сахатчиев??? Това е Най- гнусната и убийствена ВОЙНА ,която руския Окупатор е водил някога....Половин милион убити и осакатени млади хора - украинци и руснаци.....Десет милиона Украинци в изгнание...Хиляди жени,деца и старци разстреляни по улиците и взривени в домовете си....Конфликта е в главата ти - Владимир Сахатчиев!!!!
  • 31 ТИРбушон

    2 13 Отговор

    До коментар #24 от "Мим":

    А да се съсррдоточим първо върху Бахмут а? Тоя па за Киев се размечтал.... Смехурковци.

    Тридневната ви разходка май ще навъри една година и резултата е че не сте помръднали оттам където бяхте и без това.
    Поне Украйна ще има шанс да се изчисти от руските утaйки.

    Коментиран от #37

  • 32 зеркало недели,незалежная

    12 1 Отговор
    Ей,дойчовци,шапка ви свалям!Шампиони сте по лъжи и пропаганда!Америка ще достави високоволтови трансформатори,дрънкате пълни глупости!Руснаците удрят крупни енергообекти!Водноелектрическа централа-поразена е машинната зала и турбините са тотал щета!Няма фирма,която да произвежда серийно такива турбини!Плащаш си турбината и чакаш няколко месеца!А Украйна няма нито пари,нито време
  • 33 ПалавНИК

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "4521":

    Едносричните лозунги не са ми в стила. Водиш разговор със съвсем друг човек.
  • 34 Проктолог

    4 8 Отговор

    До коментар #28 от "МирО":

    Абсолютна лъжа. Например, в Сърбия американците хвърляха графитни ленти върху далекопроводите, за да ги прекъснат, но не са бомбардирали критични енергийни съоръжения. РуЗЗкия тероризъм може да стане начин на водене на война само на терористични режими, защото бомбардирането на енергийната инфраструктура на Украйна няма за цел да "прекъсне електроснабдяването на конкретни военни обекти", а има за цел тотално унижощение и предизвикване на геноцид посредством лишаване на милиони от жизненоважни енергийни нужди посред зима.

    Коментиран от #36

  • 35 Урюрвкос

    6 2 Отговор
    добро утро, първата работа в Югославия бяха пистите на летищата, мостовете над реките и трансформаторните подстанции. Ако това направи Русия с Украйна е свършено до довечера.
  • 36 ПалавНИК

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Проктолог":

    Сакаш ли да ма прегледаш обстойно?
  • 37 Мим33

    10 2 Отговор

    До коментар #31 от "ТИРбушон":

    Това е абсурд да стане.Бахмут или Артьомовск си е руски и рано или късно напълно ще си го върнат.Що се отнася до Киев,там ще има боже царя опази.Зеления и Кличков и те ще бъдат прогонени,за да се съхрани и запази Киев,иначе и там може да стане по зле ,от като след земетресението.Виждаш в Турция и Сирия какво е..

    Коментиран от #40

  • 38 Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ситуация в окрайна, е като да си чистиш кучето от бълхи - за теб е специална операция, за кучето е освобождение, а за бълхите е пълномащабна война! ??

    слава на русия, слава на император путин

    Коментиран от #39

  • 39 Историк

    2 9 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    РуЗЗия е фашистка държава с класически Фашизъм за държавна доктрина.
  • 40 ТИРбушон

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Мим33":

    Мечтите ти са безплатни.....

    Коментиран от #42

  • 41 Някой

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "ТИРбушон":

    Някой не е внимавал в час. Или е роден някъде към 1999 г.
    Поинтересувай се коя държава съсипва САЩ през 1999 г.
  • 42 Мим

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "ТИРбушон":

    Добре мечтите са безплатни,ама кажи ти на какво се надяваш.Смяташ,че укрите имат сили да победят Великата Русия ли.Недей така ще ти се смее целия свят с децата.
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 5 Отговор
    Възраждане, предатели на България.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ти да видиш!

    1 0 Отговор
    Украйна е длъжна да отговори на удара със сто поредни такива.Партизансо движение и диверсии от страна на украинците в територии на рф.Око за очи,зъб за зъби.Нападението е най-добрата отбрана.Бийте ги докато побелеят-мъртви или изплашени.Не им цепете басма,Убивайте врага!!!
Новини по държави: