10 Февруари, 2023 17:50 749 19

Руската централна банка запази основната си лихва на ниво от 7,50 на сто

  • русия-
  • рубла-
  • елвира набиулина-
  • инфлация

Забавяне на световната икономика и нова ескалация с външни търговски и финансови ограничения биха могли да отслабят външното търсене за руски износ и да имат проинфлационно влияние, отбелязва "Банк России"

Руската централна банка запази основната си лихва на ниво от 7,50 на сто - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската централна банка съобщи днес в комюнике, цитирано от Франс прес, че е запазила основната си лихва на 7,50 на сто в съответствие с очакванията на пазарите и анализаторите, пише БТА.

Така основната лихва остава на обявеното в средата на септември равнище, което е далеч от достигнатия преди близо година праг.

След първите международни санкции "Банк России" вдигна рязко лихвата с 20 на сто , преди да пристъпи към няколко понижения през последните месеци , успокоена от различни макроикономически показатели на страната.

От няколко дни пазарите залагат на запазване на основната лихва до ниво от 7,50 на сто въпреки все по-високата инфлация.

В публикуваното днес комюнике Руската централна банка изрази задоволството си, че "тенденциите на икономическата активност са се развили по-добре от октомврийските прогнози на финансовата институция и са налице явни знаци за възстановяване на потреблението".

"Забавяне на световната икономика и нова ескалация с външни търговски и финансови ограничения биха могли да отслабят външното търсене за руски износ и да имат проинфлационно влияние", отбелязва "Банк России".

Според прогнозите на банката годишната инфлация ще е между 5 и 7 на сто през 2023 г., за да достигне 4 на сто през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7.50!

    12 4 Отговор
    А рублата отделно това падна с 30 процента последния месец.
    Не знам за кой се оказа кофти зимата. За ЕС, или за РФ!?!
  • 2 Русофил

    8 7 Отговор
    Запазва засега. Иначе продава злато от резерва, че няма денги от петрол и газ.
  • 3 Мбуа ха ха ха ха

    6 2 Отговор
    Честито
    Мбуаха ха ха ха ха ха
  • 4 Нагли педерашки

    1 2 Отговор
    Т.е дерат руснаците с 3%
  • 5 гост

    5 3 Отговор
    А помните ли, кога у нас беше толкова лихвата? - когато се търкаляхме по надолнището ...

    Коментиран от #6

  • 6 Русофил

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    По-добре руснаците да прочетат как и защо Ленин идва на власт.
  • 7 007

    3 3 Отговор
    Отивам да си купя 10 рубли. Може след година две да мога да си купя 1 лукче!!! Ще инвестирам смело!!!😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  • 8 Тото

    5 4 Отговор
    Русия има много природни ресурси дори да трябва да продава повече от тях и то на по ниска цена пак ще окряка криво ляво.Ние по добре да мислим за нашата икономика а не за икономиката на Русия защото при нас състоянието е плачевно.

    Коментиран от #10

  • 9 Наблюдател

    5 3 Отговор
    А някой интересува ли са? За руснаците ми е думата. Колкото и пропагандата да пропуска на вътрешния пазар темата за войната все се чува по нещо . Страх и безпътица. Който може и има познати руснаци - нека поговори. Още година изтощаване. И не забравяйте - всеки ден Русия харчи повече от дневните си приходи. Оптимистичните приказки оставям за Путиновите памперси. Поняли?

    Коментиран от #14

  • 10 Наблюдател

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тото":

    Абе грамотен. Русия може би има нефт, ама той е под земята и в Сибир. Имала никел , ама зад полярния кръг и пак под земята. Какво има налично? Това което открадна от Украйна като суровини го продаде на Китай и Индия с 30% отстъпка. От 5 месеца не са откраднали НИЩО. Даже и при толкова кражби бюджета им е минус. Та налични са само крепостните, ама те мрат само по един път. Иде светлото комунистическо бъдеще

    Коментиран от #18

  • 11 Укропат

    2 1 Отговор
    То пък българите сте цъфнали и вързали. Нашия поне си изпроси по пет милиярда месечно без пари.

    Коментиран от #12

  • 12 Русофил

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Укропат":

    Те българите са бедни, защото ги управляват руски слуги.
  • 13 Чуденка

    1 2 Отговор
    Интересно е, че всеки коментира приходите или загубите от нефт и газ. Някой да каже нещо за парите на Русия от продажба на оръжия? Нещо, спад или и там цъфти и продава ;) Няма производство за лично ползване, а камоли за износ. Да не говорим за "рекламата" дето си направиха на продукта.
  • 14 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    А защо ли магазините в Русия са пълни със стока.Цените една година почти не са мръднали.Инай интересното е че руснаците живеят по добре от нас,даже сега когато са във война .

    Коментиран от #15, #16

  • 15 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Интересно обаче що ни един путлераста не отиде натам? Евтин ток,справедлив цар,няма джендъри и...ни един от вас там? Що така? Бягате все в обратна посока.смешното е че руснаците не са ти чели поста и бягат насам от години.странни са тези руснаци бягат от хубавата Русия в гадната България .бягат даже в Казахстан и Грузия .та напиши ги тия работи в руски сайт щото явно там не знаят кви убавини си имат.

    Коментиран от #17

  • 16 Русофил

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Много добре живеят със средна заплата 300 евро и страх от мобилизация.
    Иди там бе, какво стоиш тука.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тото

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    😂 добре че откраднаха руснаците нещо от Украйна че да не им фалира държавата!!!!! Виждам че незнаещ къде се намираш, това е от холивудските филми да знаеш😂😂😂
  • 19 Не е руска

    1 0 Отговор
    Четете бре хора,ако беше руска страната щеше да е ей……къде къде напред.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания