Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 22:22 1 093 18

Промяна в плановете! Финландия обсъжда потенциално изпреварване на Швеция по пътя към членство в НАТО

  • нато-
  • швеция-
  • финландия-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • йенс столтенберг

Двете северни държави кандидатстваха за членство в НАТО малко след нахлуването на Русия в Украйна миналата година и заявиха, че искат да се присъединят "ръка за ръка"

Промяна в плановете! Финландия обсъжда потенциално изпреварване на Швеция по пътя към членство в НАТО  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Финландският парламент може да ратифицира учредителните договори на НАТО през следващите седмици - ключова стъпка, която може да вкара страната в западния военен съюз преди съседна Швеция, съобщи Ройтерс, като се позова на политически групи в законодателния орган, пише БТА.

Двете северни държави кандидатстваха за членство в НАТО малко след нахлуването на Русия в Украйна миналата година и заявиха, че искат да се присъединят "ръка за ръка". Турция обаче засега не дава зелена светлина за присъединяване на Швеция.

Изправени пред парламентарни избори през април, повечето политически партии във Финландия заявиха, че искат парламентът да ратифицира договорите преди 3 март. В петък парламентарната комисия по външни работи обсъди необходимото законодателство при закрити врата.

Дебатите ще продължат и през следващата седмица, но е постигнат напредък, заяви ръководителят на комисията по външни работи Юси Хала-Ахо от партия "Истински финландци" пред държавната телевизия ЮЛЕ. "Формира се консенсус и вярвам, че ще има споразумение", каза той.

Това трябва да се случи най-късно до 20 февруари, ако парламентът ще ратифицира договорите преди изборите.

Различните позиции на Турция за членството на Швеция и Финландия оказват натиск върху финландските лидери да продължат напред, отбелязва Ройтерс. 53 процента от финландците, анкетирани в проучване, публикувано на 2 февруари във всекидневника "Илта саномат", заявиха, че не искат страната им да чака, а 28 процента са солидарни със съседната държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой да обясни

    3 2 Отговор
    тие така и не разбрах с кво ги държат ...

    Коментиран от #16

  • 2 Хехе

    6 6 Отговор
    Карелия и Санкт Петербург трябва да се върнат към Майка Финландия.И те малко цивилизация да видят.

    Коментиран от #7

  • 3 Гориил

    5 2 Отговор
    Американският посланик в Хелзинки стреля със стартовия пистолет.
  • 4 Боли

    3 2 Отговор
    Ни фаро , и за Финландия , и за Швеция !!! Пената знае - там има предимно Швеци.....
  • 5 Свети Петър

    4 7 Отговор
    Финландия е сигурен и доказан лечител зимен антибиотик срещу сибиротатрският паразитен вирус наречен Руски гладомор.

    Коментиран от #10

  • 6 историк

    4 3 Отговор
    Като им толкова акъла - бой ще ядат
  • 7 спиро

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хехе":

    Ти си живееш без цивилизация,какво коментираш другите
  • 8 Правилно

    4 6 Отговор
    Швеция не е толкова заплашена като Финландия защото не е съседна държава на Путлеристан. Финландия да става член официално бързо, а преговорите за Швеция да продължават после

    Коментиран от #12

  • 9 Владолф Путлер

    5 3 Отговор
    Ужас! Вече никой не се съобразява с мен. Каква я мислих каква стана.Всичко се обърка и провали в специалната ми военна операция, станах за посмешище. Мита за силната и модерна руска армия рухна и вече на моя шантаж никой не се връзва. В дългосрочен план ще претърпя тотална загуба и ще трябва и Крим да върна на Украйна. Укрепих и направих НАТО още по-силно и единно даже предизвиках и разширението му. Съсипах икономиката на страната си и обрекох всички руснаци на мизерия и бедност. Принудих света да мрази Русия и руснаците. Ще предизвикам скоро и разпадането на федерацията. Май единственото достойно нещо което мога да направя е да се самоубия в моя бункер, като моя идол Адолф Хитлер, чието съвременно копие съм реално аз. Обаче тъй като нямам нито доблестта нито смелостта да го направя ще чакам да ми спретнат някой атентат достойни руснаци.

    Коментиран от #11

  • 10 всяка страна си има заходи

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Свети Петър":

    Тазиуважавана северна и уважавана заради неутралитета и лоялността си страна попада на нестабилни управници (джендъри) и БЪРЗА!!!! За къде? Дано не е за грешно място! Никой не го иска от нея.
    Ще остане в историята нейната стабилност.

    Коментиран от #17

  • 11 светът не се състои само

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Владолф Путлер":

    от обора и джендър съюза. Далеч по-голямата част в света е на страната на Русия. Като започнем с Китай и Индия, Латинска Америка и Африка. Сега първата група страни са изпаднали в някаква еуфория да възбудят трета световна война, като използват зеления наркофашист -кукла на конци за тази цел. ВСИЧКО ще си дойде на мястото! Справедливостта ще възтържествува.
  • 12 НАТО трябва да се разтури!

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Правилно":

    В началото на 90-те години стоеше въпросът да се разтурят двете военни организации - Варшавски договор и нато. Първият се разазтури, а втората се чудеше как да оправдава съществуването и парите си и започна войната в бивша Югославия! Няма нужда от нато. Тогава оборът ще трябва сам да си прави агресивните действия по света.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Напротив

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО трябва да се разтури!":

    НАТО е единствената спирачка за варварските кремълски имперски амбиции. Която страна е в НАТО тя става територия която е недостъпна завинаги за кремълските имперски амбиции и затова Путлер толкова го боли при разширяването на НАТО.
  • 14 Като начало

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО трябва да се разтури!":

    Разпадането на Въшкарския Договор стига!
  • 15 БулгарФин

    2 3 Отговор
    Деградацията на финландската политическа класа е брутална! Нямате представа как се унищожава семейството като основна клетка на обществото. Промиването на мозъци е съсредоточено върху женската част, а мъжете?- кой му пука! И това се случва с народ, който до преди 10 години се подиграваше на шведите за тия процеси.
    Но си мисля, че хората с истинска власт ще си сложат постепенно нови пионки като тия си изпълнят предназначението
  • 16 Мишу

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "някой да обясни":

    Как се държи на север висок стандарт без реална икономика, как се храни нароила се паразитна класа, която иска да е нещо, но народа е само 5 млн?! Обвързани са със световните финансови спекуланти и разчитат да са в играта, ако не, няма евро, няма приеидно благоденствие
  • 17 ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "всяка страна си има заходи":

    Тази страна много добре знае какво и коства съседството с Ордата, която влиза в чужди дворове по целесъобразност. Сега ще бъде порядъчно и безмилостно обработена. Ще повръща и на Китай и на Япония дори...
  • 18 Ясно е

    0 3 Отговор
    Бързат панически, защото след изборите им, мерака на глобалистите може и да не се случи. Тия проучвания на общественото мнение са им написани както речите на Зеленски! И сегашните им политици, явно си го знаят! Натиснаха ги за НАТО само защото така вярват, че ще натрият носа на Русия, заради Украйна. Русия не е тръгнала да напада Финландия или Швеция, защото не е СССР. Точно глобалистите сега са СССР. Разширяването на НАТО не носи мир! Факт!
Новини по държави: