Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 19:58 976 4

ОПЕК: Търсенето на петрол в глобален мащаб ще се повиши през 2023 година

  • нефт-
  • петрол-
  • опек

Повишеното търсене ще окаже подкрепа на цените на петрола на международните пазари, които са относително стабилни от края на миналата година, отбелязва Ройтерс

ОПЕК: Търсенето на петрол в глобален мащаб ще се повиши през 2023 година - 1
Снимка: Shutterstock

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за първи път от месеци насам повиши прогнозата си за търсенето на черно злато в глобален мащаб през 2023 г. на фона на разхлабването на ограниченията в Китай срещу разпространението на коронавируса и малко по-добрите перспективи за развитието на световната икономика, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Търсенето на петрол в глобален мащаб ще се повиши през тази година с 2,32 милиона барела на ден (+2,3 на сто), се казва в публикувания днес месечен доклад на ОПЕК. Това са със 100 000 хиляди барела на ден повече в сравнение с прогнозата, направена през миналия месец.

Повишеното търсене ще окаже подкрепа на цените на петрола на международните пазари, които са относително стабилни от края на миналата година, отбелязва Ройтерс.

Ключов фактор за повишеното търсене на петрол през 2023 г. ще бъде премахването на ограниченията в Китай и ефектът, който това решение ще окаже върху страната, региона и върху целия свят.

"Дълбочината и темповете на икономическо възстановяване на Китай и последващото му въздействие върху търсенето на петрол обаче предизвикват безпокойство", се казва в доклада на ОПЕК.

Организацията очаква търсенето на черно злато в Китай да се увеличи с 590 000 барела на ден през 2023 г.

Малко по-добрите перспективи за развитието на световната икономика също са фактор, на който се базира прогнозата на ОПЕК за повишаване на търсенето на петрол. В нея се предвижда глобалната икономика да нарасне с 2,6 на сто през 2023 г.

ОПЕК отчита и потенциални фактори, които биха могли да възпрепятстват икономическия растеж и повишаването на търсенето на черно злато. Сред тях са продължаване на геополитическото напрежение в Източна Европа и предизвикателствата, пред които е изправен Китай на фона на пандемията от КОВИД-19 и проблемите в строителния сектор на страната.

Добивът на петрол на страните от Организацията на страните износителки на петрол намалява през януари, след като обединението ОПЕК+ пое ангажимент да го понижи, за да стабилизира цените на черното злато на международните пазари, се казва в доклада.

ОПЕК+ включва страните от ОПЕК и водещи производители на петрол, които не членуват в картела, сред които е и Русия.

ОПЕК обяви, че добивът му на суров петрол през януари намалява с 49 000 барела на ден до 28,88 милиона барела на ден.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    14 1 Отговор
    Анатолий, чети си Ройтерс и не ни занимава с него..
    Имаш такова хубаво ,славянско име, бе , човек.., не го излагай..
  • 2 Тото

    14 0 Отговор
    Ще се повиши естествено,цената ще се повиши също .Но вие слушайте пишман европейските специалисти дето казват че дори Русия да спре да продава напълно на ЕС това нас не ни късае даже по добре щяло да стане .😂😂😂😂
  • 3 Чекмеджан ефенди

    1 7 Отговор
    Иска ви се. Електричките настъпват. Адиос ПЕТРОЛНА ЗАВИСИМОСТ.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: