Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 18:18 1 710 15

Държавният секретар на САЩ призова: Азербайджан и Армения да се възползват от историческата възможност за мир

  • антъни блинкън-
  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • никол пашинян

Вашингтон остава ангажиран да направи всичко по силите си, за да подкрепи тези преговори, даде да се разбере Блинкън

Държавният секретар на САЩ призова: Азербайджан и Армения да се възползват от историческата възможност за мир - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова днес Азербайджан и Армения да се възползват от "историческата възможност" за мир след две войни и редица инциденти заради Нагорни Карабах, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Блинкън проведе среща в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността с азербайджанския президент Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян.

"Ние смятаме, че Армения и Азербайджан наистина имат историческа възможност да сключат траен мир след повече от 30 години на конфликт", каза държавният секретар преди разговора си с Алиев и Пашинян. Той приветства факта, че самите страни са възобновили мирния процес, "като разговарят помежду си пряко или с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати".

Вашингтон остава ангажиран да направи всичко по силите си, за да подкрепи тези преговори, даде да се разбере Блинкън.

Преди няколко дни арменският премиер съобщи, че е предал на Азербайджан проект за мирен договор. По-рано Ереван обвини Баку, че провежда "етническо прочистване" в Нагорни Карабах, като принуждава местните арменци да напуснат планинската област, блокирайки от седмици ключов път за нейното снабдяване, отбелязва АФП.

Регионът, който е международно призната азербайджанска територия, но е населен преобладаващо с арменци, се отцепи след война в началото на 90-те години на миналия век, в която бяха убити 30 хиляди души. Азербайджан взе реванш през есента на 2020 г., когато си върна голяма част от Нагорни Карабах след военен конфликт, в който загинаха около 6500 човека, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въглен тлее там

    5 2 Отговор
    А и Турция с нейните претенции към каспийския бряг....Хмммм
  • 2 Турчин

    16 2 Отговор
    Важното е да няма войни и да не умират млади момчета без значение дали са арменци или азери. Дано се разберат и всички да живеят щастливо. Планетата е достатъчно голяма за всички.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 крис

    16 2 Отговор
    при американците ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 зрител

    2 12 Отговор
    Има ли ислям - няма мир. Тяхното мислене е извратено
  • 11  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор
    САЩ всички други оправи ..... Сега и Азербайджан с Армения взе да оправя.

    Коментиран от #13

  • 12 😂😂😂😂😂😂

    8 0 Отговор
    америка и мир....стига ве,ши са пукна от смях....
  • 13 Калпазанин

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от " 🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️":

    Тез дето не са отишли там не са се сбили, вожда го е казал където стъпи амерски крак и рибите почват да се бият, сигурно веч и в космоса извънземните са се почнали зарди тях
  • 14 ььь

    1 0 Отговор
    В тази статия има толкова неточности:
    - Основния конфликт започва след Първата световна война, след Октомврийската революция в Русия и със съветизацията на вече независимите Азербейджан и Армения. Дотогава така наречения по съветско време Нагорни Карабах е населен с арменци и никога не е бил под контола на независим Азербейджан. Червената армия нахлува първо в Азербейджан 1920 година, Армения е съветизирана една година по-късно. Армения воюва от една страна с Османската империя от другата с Червената армия. От 1922 Армения, Грузия и Азебеджан са обединени от СССР в Транскавказка ССР. Това продължава до 1936. След това дайства Сталин и историята нататък вече се разказва от всички медии....
    - След конфликта от 2020 Армения е свързана с Нагорни карабах само с едно шосе. Русия отговаря за сигурността на този път от 2020-та година. Всички транпортни и енергийни комуникации са оттам...до декември 2022. Оттам насетне всичко е блокирано от азербеджански "еколози" и военни.
    - Към момента Азербеджан иска от Армения коридор към ексклава си Нахичеван. Без никакъв контрол от арменска страна по него. Предявява претенции към Ереван като изконен азерски град :) След примирието от 2020 Азербейджан завладява значителни територии от Армения, за които няма как да разберете по медиите. Към момента Русия е на страната на Азербейджан, а не на Армения въпреки военния си договор към нея. В момента Русия е основен доставчик на газ и петрол на Азербеджан. Като азерските добиви с
  • 15 Муаха-ха-ха-ха...

    1 0 Отговор
    И двамата лидери ходиха в Москва при Володя.Не виждам ролята на говедарите и джендърите тук ! В Армения има руски войски.От другата страна турски .
Новини по държави: