Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Февруари, 2023 07:05 5 065 69

Основният урок от руската инвазия

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • инвазия-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украинци-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • молдова

Правото на Украйна или Молдова абсолютно не се различава от правото на Германия или Полша

Основният урок от руската инвазия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Виталий Портников: Основният урок от руската инвазия

По време на срещата на върха на министрите на отбраната на НАТО и срещата на групата Рамщайн генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че „един от уроците, които вече сме научили от войната в Украйна, е важността на навременната подкрепа на партньорите“.

Ставаше дума за това как НАТО може да помогне на Република Молдова и Грузия, чийто суверенитет и стабилност също са застрашени поради агресивните планове на Русия за отмъщение не само в Украйна, но и в цялото постсъветско пространство. Ето защо думите на генералния секретар на НАТО, сигурен съм, са наистина важен извод от ситуацията, която се разви в постсъветското пространство.

На 26 януари миналата година, няколко седмици преди атаката на Русия срещу Украйна, същият Йенс Столтенберг прочете предложенията на НАТО за сигурност в региона, които бяха отговор на известен руски документ, изискващ НАТО да се откаже от разширяването и да приеме бившите съветски републики като основна "гаранция за сигурност" на Русия. Насрещното предложение на НАТО беше да се изтеглят руските войски от териториите на бившите съветски републики.

„Русия трябва да се въздържа от позициониране на сила, агресивна реторика и злонамерени действия, насочени срещу съюзници и други страни. Русия също трябва да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, където те са разположени без съгласието на тези страни, и всички страни трябва да участват конструктивно в усилията за разрешаване на конфликти “, се казва в документа.

Отговорът на Кремъл на тези, според мен, конструктивни предложения беше нападение срещу Украйна. Сега знаем, че вероятно е бил подготвян и държавен преврат в Молдова. (Руското външно министерство отрече участие в преврата, но ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров заяви, че ако се наложи Русия може не само да завземе Молдова, но и да нападне САЩ – бел.ред.).

Изглежда Русия не само не се е отказала от усилията си да дестабилизира съседните страни, но и ги е засилила многократно. Мисля, че тя превърна войната дори не в продължение на политиката, а в подмяна на политиката.

Трябва обаче да се признае и нещо друго. Дълго време конфликтите в постсъветското пространство се възприемаха от Запада като конфликти в руския „заден двор“. Те дори говореха за случващото се в Приднестровието или Абхазия с известно облекчение: Съветският съюз можеше да се взриви, да се превърне в „огромна Югославия“ и това би било истинска катастрофа. А с малки локални конфликти може да свикне, това по-скоро е проблем за Русия, отколкото за Запада. Дори когато Русия не само окупира, но и анексира Крим, тоест просто потъпка следвоенното международно право, позицията на международната общност не претърпя явни промени.

На думи, макар че, разбира се, дори бяха наложени санкции срещу Русия, засилени след окупацията на Донбас. Но в действителност конфликтът продължи да бъде постсъветски. И той остана същият дори след руската атака срещу Украйна на 24 февруари миналата година. Дори след появата на онази „голяма Югославия“, от която всички толкова се страхуваха през 90-те години на миналия век. “Голямата Югославия“ вече съществува, но изводът е един и същи – конфликтът не трябва да излиза извън границите на постсъветското пространство, не трябва да се допуска страните от НАТО да се превръщат в страна на конфликт. И това може би обединява както най-ревностните привърженици на Украйна в алианса, така и тези, които се опитват да стоят далеч от войната. Мисля, че именно това възприемане дори на голяма война като постсъветски конфликт наистина обединява Запада.

Междувременно, сигурен съм, това винаги е било ценностен конфликт. Това беше битка за правото на държавите на суверенитет, териториална цялост и способност самостоятелно да определят бъдещето си. И в този смисъл правото на Украйна или Молдова абсолютно не се различава от правото на Германия или Полша.

Ако цивилизованият свят не научи този - може би най-важният - урок от войната на Русия срещу Украйна, тогава рано или късно, убеден съм, войната ще се разпространи и на други територии. Да, напълно признавам, че войната няма да засегне пряко страните от НАТО. Но Западът може просто да изчерпи ресурсите си под тежестта на постоянни конфликти, приток на нови бежанци, икономически и социални проблеми. Изводът според мен е много прост: Путин трябва да бъде спрян, докато все още има възможности за оцеляване и развитие на цивилизования свят.

Източник: Виталий Портников за Крим.Реалии

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 "Втора армия в Света"

    30 64 Отговор
    Основния урок е че Рассия не славяно-православна държава!!! Даже обратното, орките унищожават православните християни в името на олигарси, Кадиров и монголоидите!!!

    Коментиран от #14, #20

  • 3 Дамммм

    80 22 Отговор
    Основният урок е :
    Видя се че"цивилизованият свят" е тотален лицемер и алчен вампир.
    Видя се,че ако САЩ са ти приятели-врагове не ти трябват...

    Коментиран от #57

  • 4 БоБо

    24 35 Отговор
    Основният извод е, че имаш ли ядрено оръжие, Русия няма да те нападне.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Така е

    60 8 Отговор

    До коментар #4 от "БоБо":

    Или пък щатите няма да те нападнат, кеф ти Ирак, кеф ти Либия, кеф ти Афганистан. . Само Северна корея не смеят да нападнат

    Коментиран от #49, #60

  • 7 От страни

    58 11 Отговор
    Основния урок е "да не ръчкаш мечката ако ти е далече тоалетната"...
  • 8 ОСНОВНИЯТ ИЗВОД Е ЧЕ

    22 64 Отговор
    Путин е агресор....агресорите не се жалят....

    Коментиран от #45

  • 9 Чеп

    25 7 Отговор
    Основният урок е ......ЧЕ ЩЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Макс

    32 4 Отговор
    Всеки знае, че колкото по-бързо се изреже един агресивен тумор, толкова по-добри са шансовете за живот.
  • 12 То бива, бива лицемерие

    26 3 Отговор
    И гьонсуратлък, ама чак пък толкова…
  • 13 Нещо такова

    54 8 Отговор
    Основният извод е . Дори да си сериозно подкупен ,от западният свят , но се намираш в границите на руското влияние , тоест бившият съветски съюз , и убиваш граждани които се чувстват руснаци , то не си в безопасност. Дори САЩ да са ти обещали цялата си подкрепа.
  • 14 нещо ти има..

    34 10 Отговор

    До коментар #2 от ""Втора армия в Света"":

    Бандерски киев е основан от двама братя варяги-разбойници,там са си трупали плячката,а за лвов-питай,,християнските,,панове..а другата украйна е заселена и основана от великите петър и екатерина,те са и кръстници на много градове и села..
  • 15 Изпортников

    31 5 Отговор
    Основният урок от "руската инвазия" го е дал още Бисмарк навремето! Не се пъни! Не четеш, а пишеш!
  • 16 Някой

    45 10 Отговор
    Нищо не сте научили, защото не сте научили да разчитате уроците на историята. А един от тях е, че Русия брани своето и рано или късно си го взема.

    Коментиран от #24, #61

  • 17 Извод

    7 25 Отговор
    Че руснаците остават много доверчиви и лапнишарани. Щатите ги изклатиха и в Ирак и в Либия, и в Сирия. Най голямото клатене беше в Украйна. Измъкнаха им я под носа. Малко остана и Казахстан да им гепят. И сега ще плащат деситилетия наред. Ка и при 2 война. Тогава партия с Хитлер и после дърво. Сега партия с Щатите и в момента дърво.
  • 18 БФ или канал за възрастни XXL

    21 4 Отговор
    БФ това вашето не са новини, а фантазии и лъжи на болни фашисти!
  • 19 Правото на Русия

    34 9 Отговор
    Колективният Запад трябва да престане да подстрекава съседните на Русия държави към антируска реторика и действия, и да си затваря очите за нарушаване правата на рускоезичното население в тези държави. Марионетните атлантически правителства на тези държави трябва ясно да си дават сметка какви биха били последиците от насаждане на омраза и враждебни действия, вместо добросъседски такива.

    Коментиран от #63, #64, #65

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пешо

    28 5 Отговор
    Основния урок е, за тези които могат да мислят. Останалитее са статисти/ка. Уроците от САЩ и нато са с имена на човешко страдание изписано от поколения,Виетнам,Ирак,Югославия,Афганистан,Сърбия,Сирия,Украйна и още много други...Тези уроци имат смисъл само в очите на свободните хора, за останалите са прилагане на демокрацията. Изводите всеки сам да си прави какви облаци и а над главата му?
  • 24 Вземи

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    го ти
  • 25 Да питам

    20 2 Отговор
    Като четеме текстовете в сайта ... Сигурни ли сме ,че не е Украински?

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бисмарк

    25 2 Отговор
    Що не четете моите уроци относно Русия бе! А слушате някакъв си портников от некво си там измислено сайтче! От гроба си ли да се вдигна за да ви спасявам?
  • 28 Основният

    33 3 Отговор
    извод а не урок, е че САЩ всячески се стремят да отворят още фронтове срещу Русия, насъскваики бившите съветски републики срещу нея. Засега успяха с Украйна. По нататък ще видим. Много ще зависи от позициите на Турция и Китай. Сега Русия се отбранява, въпреки, че на пръв поглед тя е агресора, започнал войната.

    Коментиран от #41

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Основно

    21 2 Отговор
    Основният урок е никой да не се закача с руската мечка. Защото който се бъзика с нея, тя му взема земята.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 НЯМА КАК ДА СЕ НАУЧИТЕ , САМО ЩЕ СЛУШАТЕ

    14 3 Отговор
    НИЩО НЕ СТЕ НАУЧИЛИ !!!!КРЕТЕНИЗМА МНОГО ВИПРЕЧИ !!НО НЕКА ДА СТЕ НЕНАУЧЕНИ ЗА ДА СТЕ ВИНАГИ ПОСМЕШИЩЕТО НА СВЕТА, НИЩО ЧЕ С ТАКИВА КАТО ВАС СВЕТА СЕ РАЗПАДА,НО СЕ НАДЯВАМЕ ЧЕ Е ВРЕМЕННО ,САМО ЗАСЕГА.. МЕРКЕЛ И ОЛАНД ВИ ПРОПИЛЯХА И АКО БЯХТЕ НАУЧИЛИ НЕЩИЧКО ЧОВЕЧНО , СЕКА НЯМАШЕ ДА ЗВЕРСТВАТЕ И ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ПОМОЩНИЦИ. КАКВО ДА ВИ КОМЕНТИРАМЕ ПОВЕЧЕ ,СЛЕД ПРИЗНАНИЯТА НА МЕРКЕЛ ПРЕД СВЕТА????МИ ВИЕ НЯМАТЕ ДУМА , ВИЕ СТЕ В ИСОРИЧЕСКО ПАДЕНИЕ ПРЕД СВЕТА!!!!!!
  • 38 Колониално мислене

    28 2 Отговор
    Яд ги е краварите. "Голямата Югославия" беше преди Путин да вземе властта. Лесно им беше на западняците. Избират си някой продажен олигарх, сключват си заробващите договори с него и айде ресурси на корем. Същото ставаше и в територията. Защо толкова години САЩ и Запада търпяха крадливите ни политици, бивши номенклатурчици? Ами защото трябваше само да им кажат, съсипете си земеделието, за да внасяте от Запада. Съсипете си енергетиката, за да сте зависими от Запада. Дайте ни златото да го добиваме и изнасяме за без пари. И нашите бяха, готово, никъв проблем, само ни оставете да си крадем. Затова е лошо, когато на териториите се появят политици като Путин, като Орбан, като Ердоган, като Кадафи или като Садам. Лошо за Запада, защото тези хора не искат държавите им да са колонии

    Коментиран от #43

  • 39 САТЪРА НА ХАНА

    16 1 Отговор
    БЕСАРАБЦИТЕ ГИ ИСВОБОЖДАВА ОТ ТУРСКО РОБСТВО
    СУВОРОВ . .. ЧИЙТО БЪЛГАРСКИ РОД ПРИЕЛ ХРИСТИЯНСТВОТО ОТ РУСКИЯ ЦАР . СУВОР , СУВАР( КОННИК НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОРИГИНАЛНИЯ)
    .....
    ТАКА ЧЕ НЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СА УКРАИНЦИ
  • 40 Българин

    20 3 Отговор
    Инвазия са агресорските действия на терористичната групировка НАТО/ФАЩ, Многобритания/.
    Русия чрез СВО просто си изяснява отношенията с блудницата ОкраИна .
  • 41 Те и с Чечня

    20 1 Отговор

    До коментар #28 от "Основният":

    успяха навремето.
    Плъзнаха всякакви инструктори и муджахидини, с любезното съдействие на Саудитска Арабия и САЩ и последваха няколко войни.
    Докато не изравниха Грозни.
    И сега Кадиров поддържа ред и дициплина.
    Явно с балтийците не става толкова лесно щото имат малко повече акъл и знаят че ще бъдат смазани.
    Да видиме молдованците докъде ще я докарат с умно-красивата Мая.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Добре са се научили от англичаните

    22 1 Отговор

    До коментар #38 от "Колониално мислене":

    Англичаните, една шепа хора, контролираха цяла Индия.
    По същия начин, купуваш местния махараджа и управляваш чрез него.
  • 44 Реалист

    11 1 Отговор
    Основния урок е няма да дразниш лъва:)
  • 45 Бай Ставри

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "ОСНОВНИЯТ ИЗВОД Е ЧЕ":

    Бъркаш. Извода е че или си слп и глух или нещо си загубил връзка с реалността.
  • 46 Човек

    7 20 Отговор
    Поуката е "алчен гъ.з глава затрива". Путин има най много територия и ресурси на света, но пак не му стигат и иска тези на съседите. Тази алчност ще го погуби. Вече изгуби европейските пазари и е принуден да продава на безценица в Азия. С същото време е тотално зависим от вноса и всички му извиват ръцете. Сам се постави в матова позиция и краят му е само въпрос на време.
  • 47 Демократ

    6 17 Отговор
    "Защо Русия няма съюзници" ,книга от руския историк Николай Стариков, за периода от Иван Грозни до Путин доказва с исторически факти това.Болшевиките през 1917 г. за 8 месеца ликвидират постигнатото за 3 века и от тогава досега само ликвидират. Русия вместо да израства като държава икономически ,тя иска да расте на територия ,което винаги става с насилие,защото съседните й държави са били независими до завладяването им от СССР. Всяка изкуствено създадена държава се разпада.Югославия беше същата. Путин иска чрез насилие да възстанови СССР, което няма как да стане сега.Всички бивши съветски държави, извоювали свободата си ,които са изпитали ужаса на съветския ботуш,няма да го допуснат пак. Западна Европа и САЩ, които повярваха,че Русия ,начело с Путин, може да стане нормална ,демократична държава сгрешиха. Когато КГБ управлява държавата, не може да има друго освен насилие и беззаконие. Питайте руснаците, които живеят там и тези,които избягаха от Путин.
  • 48 Симо

    18 2 Отговор
    Изглежда Русия не само не се е отказала от усилията си да СЕ ЗАЩИТИ, но и ги е засилила многократно. За нас вече е късно. Ние вече нямаме икономика, нямаме образование, нямаме държава, нямаме армия, а скоро няма да имаме и собствени пари/валута. Край, конец, end, finito

    Коментиран от #56

  • 49 Реалност

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Така е":

    САЩ и тия държави нямаше да нападнат ако бяха сами, а не с още 30 държави.
  • 50 Хмм

    15 2 Отговор
    От 7 млрд около 1 млрд подкрепят Украйна и според тоя са цивилизования свят а останалите какви са....нецивилизовани?!?и то само защото не играят по краварската свирка!?!

    Коментиран от #62

  • 51 КОНТРАТА

    12 4 Отговор
    НАТО още не са си научили урока да седят далече от руските граници и вероятно ще се наложи Руската Армия да тупа мн лошо НАТО ще изчезнат и някои държави вероятно.
  • 52 Русия да изтегли войските си

    8 5 Отговор
    Да бе, че да се намести НАТО там.................
  • 53 Русия днес е -Злото на Планетата

    7 14 Отговор
    Основният урок от руската инвазия в Украйна е, че Русия е милитаристично агресивна страна която за задоволяване на своите имперски цели е готова да нападне и завладее всяка по слаба съседна страна, затова трябва да бъде разгромена, изолирана, денуклеаризирана и разпарчетосана за да не си помисли никога повече за агресия и война, защото всички страни от постсъветското пространство които са се "опарили" и опитали от "меда и жилото" на Русия и са се откъснали от нея, нямат никакво желание повече да се върнат отново, сами и доброволно в " руския свят " и няма държава по света, която да е имала "стратегически партньорства" и да си е сътрудничела или да е била в икономическо-търговски връзки със зависимост от Русия и да е станала богата и просперираща държава....!!!
    Където е стъпил руснак, след себе си остава само войни, ограбване, изостаналост, бедност и разруха...!!!

    Коментиран от #59

  • 54 един от многото

    11 2 Отговор
    Основният урок от руската инвазия в Украйна е , че никой не трябва да се гъбарка с Русия. Този урок в момента се усвоява от САЩ и Европа по трудния начин!
  • 55 Култура миянко

    15 2 Отговор
    Тъй наречения цивилизован свят се оказа една голяма лъжа.Лицемери които искат само да ограбват останалия свят под формата на не знам какви си" демократични" измислици които разпространяват.
  • 56 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Симо":

    Да,ама имаме мургавели в геометрична прогресия.Те ще продължат делото ни,но от няколко хиляди години назад.
  • 57 ваттник

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дамммм":

    алчният вампир е едно жуже, малка му едържавата и няма място къде да строи заводи
  • 58 мишо

    3 0 Отговор
    когато е неизгодно на факти изстриват, бравоо
  • 59 Моряка

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Русия днес е -Злото на Планетата":

    Да,ама ако тук не бе стъпал руски крак,сега щеше да се гордееш с феса си и да си малко порязан.Понс ледното май не било вредно,ако е антисептично изпълнено.Пък и може да ползвйт упойка.

    Коментиран от #66

  • 60 БоБо

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Така е":

    Много си ми умничък!
    Основният извод от руската инвазия бил, че Америка няма да те нападне.
    Молодец!!!
  • 61 Така де

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Русия е една пропаднала държава. Сега ще загуби всичко.
  • 62 хммм

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Хмм":

    Точно така. Кой е цивилизован и кой не се определя по отношението към вараварската война на фашистка Русия.
    Не може цивилизован човек да избила невинни, да обстрелва с ракети жилищни квартали, да ги оставя на тъмно и студено през зимата. Също така, не може цивилизован човек да подкрепя тези дивашки неща.
  • 63 Така де

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Правото на Русия":

    Правото на Русия е да налага всякакви условия на другите държави. Те трябва да слушат и изпълняват. Амма ха!!!
  • 64 Право

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Правото на Русия":

    Тоз път на баба Меца ще й проскубят козинката.
  • 65 По точно

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Правото на Русия":

    Китай също трябва да изпълнява заповедите на Путин. И те са съсед.
  • 66 Пешака

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "Моряка":

    Русия избива православни славяни в Украйна. За ква Турция бълнуваш?
  • 67 Сащ е терористична държава

    2 1 Отговор
    Където се намеси, носи смърт!
  • 68 нено

    1 0 Отговор
    Много жалка картинка, но жестоко манипулативна! Това са резултатите от американските хаймерси и ударите на украинските фашисти по градовете и селата на Донбас! Изненадващо защо руската страна не отговаря по начина на фашистите, като удари там където ще ги заболи!
  • 69 Бисмарк

    1 0 Отговор
    С РУСНАЦИТЕ ИЛИ ЧЕСТНО ИЛИ НИКАК УРОКА Е НА ПОЯЕЧЕ ОТ СТО ГОДИНИ НО НЕ Е ЗА ВСЯКА ДЪРВЕНА УКРАИНСКА ГЛАВА НА БАНДЕРОВЦИТЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПРИПОМНЯ ПРЕЗ 50 ГОДИНИ С БОЙ
Новини по държави: