Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 11:36 2 008 17

Защо най-богатите не са непременно най-умните

  • пари-
  • умни-
  • богати-
  • богаташи-
  • заплата-
  • работа-
  • интелект-
  • марк койшниг

За по-високата заплата са важни и други фактори

Защо най-богатите не са непременно най-умните - 1
Снимка: Shutterstock

Ако някога сте си мислели, че няма как само интелектът да е докарал на някого шестцифрена месечна заплата, може би не се лъжете. Защото най-богатите не винаги са от най-умните.

До един момент в кариерното израстване интелектът и успехът вървят ръка за ръка. След това обаче има и други фактори, които са решаващи за успешното развитие на човек. Това сочи ново изследване.

Изследователите, които са работили по него, са обработили данни от близо 60 000 шведи. Те анализират приходите им и резултатите от специален тест за интелигентност, който всеки мъж в страната е преминал при прегледите за военна служба. "Тези данни са невероятни", казва Марк Койшниг, един от авторите на изследването. Той е професор по социология в университета в Лайпциг.

Връзката между заплатата и интелекта

60-те хиляди шведи, които Койшниг и екипът му изследват, са положили един и същи тест, когато са били на възраст от 18-19 години - този на армията на Швеция. Койшниг съжалява, че жените са изключени от това изследване. "Не смятаме, че това е добре. Но трябваше да работим с данните, с които разполагаме, а жените просто не е трябвало да полагат подобен тест", обяснява социологът.

"Направихме връзка между измерванията на интелигентността и тези на успеха на пазара на труда в по-късен етап от живота на респондентите", обяснява Койшниг. Това означава, че учените проследяват годишните доходи на мъжете за период от десет години, когато изследваните лица са на възраст между 35 и 45 години, и изчисляват средната стойност на съответните средни годишни доходи.

Резултатите показват, че "има три различни сегмента на пазара на труда", казва Койшниг. От един момент нататък успехът и интелектът не са взаимосвързани - хората печелят повече без да има видима корелация с интелектуалните им възможности. "За половината от участващите на пазара на труда се наблюдава много, много силна връзка между доходите и когнитивните умения", казва Кеушниг.

Интелигентността не е всичко

Тази ясна зависимост обаче изчезва при доход от около 60 000 евро. "Увеличаването на доходите вече не върви ръка за ръка с увеличаването на когнитивните способности", обяснява Койшниг. Учените установяват, че от този момент нататък късметът и добрите връзки играят по-голяма роля. Така че добрата новина е: по-добре платеният шеф не е задължително да е по-интелигентен от вас. Лошата новина е, че той може би просто е имал повече късмет или по-добри връзки, които са му улеснили скока по кариерната стълбица. От друга страна вероятно е успокояващо да знаете, че умения, различни от обикновената интелигентност, също могат да ви помогнат да постигнете (финансов) успех. Устойчивостта на стрес и умението да работите ефективно с хора със сигурност няма да навредят.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Но пък

    8 8 Отговор
    Най-бедните определено са най-тъпите.
  • 2 хихи

    16 0 Отговор
    За пример нашата Тиква.
  • 3 Защото -

    10 0 Отговор
    - Айн , цу цвайн , цу драй , цу дрън !

    Коментиран от #5

  • 4 честен ционист

    12 2 Отговор
    Това важи само за България, където мутрите са на почит.
  • 5 АЛФА КЕНТАВЪР

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Защото -":

    СТОИЧКОВ
  • 6 мдаааа

    1 5 Отговор
    успокоението на некадърните :)))
  • 7 бай Иван

    6 1 Отговор
    Има хора с много пари ама бедни!!!
  • 8 Гошо

    9 0 Отговор
    Съдейки по умноста и интелекта на Байдън ,си е съвсем така
  • 9 Зелен Демократ

    15 2 Отговор
    Много далече са от най-умните и често изобщо не са умни, но най-амбициозни и безкрупулни е вярно
  • 10 анонимен

    5 3 Отговор
    какво значи най-умен? Такъв, който може да назубри н-на брой факти и да ги рецитира, или измъченото дете дето във втори клас решава трудни уравнения? Най-умния = най-успешния, а това е най-приспособимия, имащия най-добри умения и знания НА ПРАКТИКА, най-гъвкавия (хитрия и още какъвто се сетите). Общо взето в българската народопсихология всички качества, които ти носят успех и спокойно оцеляване са заклеймени като лоши, а тези които те водят до пропадане са много позитивни. Същото е с "умните" - носещи един куп знания без практическа полза. Нищо не става от тях. Затова и толкова хора/родители още си блъскат главите защо от умното им отроче, отличниче нищо не е станало, е - няма и да стане.
  • 11 село

    3 0 Отговор
    А колко богати има които са просто красиви и безумно пилеят богатството на умните
  • 12 Само факти

    6 0 Отговор
    Много интелигентни хора не смятат, че правенето не пари е най-важното нещо в живота и се занимават със съвсем други неща.
  • 13 кавало

    2 1 Отговор
    ако беше истина тога всички в бг щяхме да сме милионери и мулти милионери, а ние си останахме само хипер глупаци с по 5 лева в джоба.
  • 14 Братвурст

    2 0 Отговор
    Социалния тип с много приятели обикновено има по-голям шанс от самотника май?
  • 15 От чужбина

    2 0 Отговор
    Нищо ново. Описано е още в Библията. И както се казва там: Богатството е според времето и случая. Така някой родил се във време на промени, време на "мътна вода" и ако е без скруполи може да стане на бързо много богат. Друг е имал късмета да се роди богат. Богат е бил пра-пра-дядо му, богати били дядовците и така с поколения са си все богати.
  • 16 Атина Палада

    9 0 Отговор
    Интелектът е природна дарба и се предава чрез гените! Няма връзка с образованието!
    Ако искате да сте успешни, трябва да спазвате едно правило - Никога не лъжете себе си!
  • 17 Госあ

    1 0 Отговор
    Един много умен човек е казал: срамно е да си беден в уредена държава, но е още по срамно да си богат в държава в която няма закони.