Last news in Fakti

22 Март, 2023 08:55 2 788 9

Недостиг на работна ръка в Германия няма. Проблемът е друг

  • работа-
  • работна ръка-
  • доходи-
  • заплата-
  • германия-
  • инфлация-
  • ес-
  • дигитализация-
  • изкуствен интелект-
  • мигранти

Дигитализацията, изкуственият интелект и автоматизацията ще доведат до големи сътресения на пазара на труда

Недостиг на работна ръка в Германия няма. Проблемът е друг - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия няма недостиг на работна ръка, просто трудовият пазар трябва умно да се направлява, смята Симон Йегер, който се занимава с икономика на труда и има научни ангажименти по темата в авторитетния Масачузетски технологичен институт, както и в бонския Институт за бъдещето на труда. Според него не бива да се взимат за чиста монета и обратните твърдения: че след някое и друго десетилетие половината сегашни професии ще бъдат автоматизирани. Той припомня, че в миналото технологичният прогрес не е довеждал до спадане на необходимостта от човешки труд, променяла се е обаче структурата на този труд. Така ще бъде и занапред: ще се появяват нови професии и нови профили вътре в отделните професии, прогнозира икономистът.

"Миналото ни учи, че отпадат трудови дейности, които могат да се поемат от машини или от компютри. Тоест - всичко, което може да се стандартизира: рутинни дейности, сортиране, подреждане на неща. Освен това технологичният напредък сериозно промени целия трудов пазар. Определени дейности, като библиотекарството например, изцяло се промениха и постепенно стават отчасти ненужни - просто защото компютърът много по-бързо намира нужната информация."

Как се променя трудовият пазар

Йегер отбелязва още една интересна тенденция: повече работна ръка се търси в най-горния, най-високоплатен сегмент на трудовия пазар - но и в най-ниския. Недостиг има както от програмисти и лекари, така и в сферата на услугите, например в градинарството. Това са все дейности, където машините малко могат да помогнат, защото липсва пълна повторяемост на процедурите, а всяка стъпка е индивидуална. Той припомня, че бурното развитие на изкуствения интелект и на така наречените "чатботове", като ChatGPT например, могат отчасти да дръпнат напред прогреса и при нерутинните дейности, но засега все още не ясно накъде води тенденцията.

По повод нископлатените професии Йегер отбелязва, че днес карането на такси, да речем, е много улеснено от компютърната навигация и от автоматичните преводачи, които помагат при общуването с чуждестранни клиенти. В същото време би трябвало да се вземат и мерки за закрила на хората, работещи в нископлатения сегмент - например минимално трудово възнаграждение или инфлационни компенсации.

В отговор на въпрос на ДВ за растящия недостиг на квалифицирани кадри на германския трудов пазар икономистът казва:

"Броят на хората в трудова възраст в Германия сериозно ще намалее. Трябва да помислим с какви мерки можем да реагираме. Например, да активираме така наречения "скрит резерв": хората, които навярно биха работили, но в момента не намират път към трудовия пазар. Същото важи и за работещите на непълен работен ден."

Според него могат да се въведат и определени данъчни облекчения, както и възможности за по-гъвкаво упражняване на труд с цел отглеждане на деца или повече личен живот и лично пространство. Специалистът припомня, че в момента в Германия има рекордна трудова заетост – работят около 46 милиона души. Освен това младите хора обикновено са по-добре квалифицирани от онези, които отиват в пенсия; в същото време реалното трудово заплащане спада – всичко това не показва, че липсват кадри, смята Йегер и констатира:

"Нараства обаче конкуренцията на трудовия пазар. Търсещите работа вече обръщат много по-голямо внимание на заплащането и условията на труд. В резултат от пандемията много хора изгубиха работните си места - например в ресторантьорството или по летищата - след което си намериха работа с по-добро заплащане и по-приемливо работно време."

"Германия е привлекателна за трудовите мигранти"

Симон Йегер смята, че търсенето и предлагането на работна ръка се регулира от трудовия пазар, а в сегашната ситуация определени професии просто не предлагат достатъчно привлекателни условия, за да могат да дръпнат работна ръка от други сфери. И би трябвало да проявят повече изобретателност.

"Ще ви дам пример от моя роден град Бон с една фризьорка, която - както всички други фризьорски салони - търси под дърво и камък кандидати за работа. Когато обаче ѝ хрумна да предложи четиридневна работна седмица, тя дори можеше да си подбира кандидатите - и вече няма недостиг на работна ръка. Тъй че не бих говорил за общ недостиг на квалифициран персонал."

Йегер развива мисълта, че по-високото заплащане в определени сфери води до поскъпване и на съответния продукт или услуга. В резултат от това хората се замислят дали да си купят този продукт или тази услуга. С други думи: търсене и предлагане.

На въпроса за привличането на квалифицирани кадри от чужбина икономистът отговаря така:

"Германия е много привлекателна за търсещите работа. В съответните допитвания Германия винаги е в челото на предпочитаните страни - редом със САЩ и още няколко европейски държави. Разбира се, има един сериозен недостатък в сравнение със страни като Нова Зеландия, САЩ или Канада: езиковата бариера. Защото немският език е относително труден. Говорят го сравнително малко хора на този свят, в същото време много повече владеят английски."

Германия има обаче и много предимства, бърза да уточни Йегер: функционираща правова държава и стабилна политическа система, например. "Потенциалните трудови мигранти смятат това за важно в дългосрочен план. Те се интересуват още от равнището на заплатите и потенциалния стандарт на живот, който могат да си позволят в новата страна. За тях е важно също така дали в тази страна мигрантите са желани или не, дали получават гражданство или не."

Хората в Германия трябва да осъзнаят своята собствена полза от трудовата миграция, а миграционните процедури трябва да бъдат облекчени, казва още икономистът.

Автор: Инса Вреде


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дарвин

    16 0 Отговор
    имигрантите, които покани меркел не са ли работливи?
  • 2 Механик

    18 2 Отговор
    "Недостиг на работна ръка в Германия няма. Проблемът е друг"
    КАзано инак- ръце много, ама искат само да държат лъжицата. Работни такива няма.
    Кажете мерси на баба си Меркел.

    Коментиран от #4

  • 3 Зевс

    10 1 Отговор
    Там са вече само инженери и доктори, не останаха стругари и заварчици :)
  • 4 пфффф

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    сега ще ми кажеш, че можеш и да намериш Германия на глобуса :))))
    Ех специалисти по всички въпроси. Не ти трябва на тебе да си запознат с проблема за да имаш решението му и виновника. Пълно с такива като тебе.
  • 5 Работарче

    5 2 Отговор
    Няма как да има недостиг на работна ръка, като за една година малките фирми фалираха, средните са пред фалит, а големите си бият камшика към САЩ.
  • 6 “Функционираща

    3 0 Отговор
    правова държава”… беше то. Вече е проядена от турци и техните схеми като подизпълнители и какви ли не. От мене имате много здраве, че ще се разритам да ви слугувам.
  • 7 От страни

    4 1 Отговор
    Вярно е - друг е проблема - недостиг на мозък. Щото май нито Шолц нито Бербок нито Хабек нямат такъв.
  • 8 Гост

    3 0 Отговор
    “Недостиг на работна ръка в Германия няма - проблемът е друг” - и започва една приспивна песен как всичко е ОК, как е прекрасно тук и т.н. Полека-лека с общи фрази и повторени тенденции, дето всеки ги вижда, накрая изплюва камъчето -> “ Хората в Германия трябва да осъзнаят своята собствена полза от трудовата миграция, а миграционните процедури трябва да бъдат облекчени, казва още икономистът.” Значи има проблем с трудовата миграция все пак! И проблема е отношението на германците към трудовите мигранти - Имаме нужда от тях, да идват, но да си оставят тертипите в родината си и да правят само това, което им казваме и ще получават минимална заплата! Но! Трудът ще ги направи свободни! - в съвременен вариант на старото място ….
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Двукраки бол !!

    Работари-йок !!

    Проблеми бол !!

    Честито на Немската джамахирия от гл.об-алис.тите !
Новини по държави: