Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Февруари, 2023 11:56 4 019 118

Все още не са ясни точните причини на Путин за започването на война срещу Украйна

  • война-
  • марк крамер-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • ссср-
  • инвазия-
  • нато

Донякъде ситуацията напомня на мрачните епизоди от Студената война

Все още не са ясни точните причини на Путин за започването на война срещу Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Войните на Путин често са лишени от военна логика. Те са чисто имперски. Как ще свърши всичко това след Чечня, Грузия, Крим, Сирия, Украйна?

Русия като империя, а Путин - като един от най-кървавите ѝ владетели. Така гледа на днешна Москва историкът Марк Крамер - директор на изследователския проект за Студената война в центъра "Дейвис" към Харвардския университет, пише "Свободна Европа".

За да направи този извод, той стъпва на дългогодишната си работа с различни държавни архиви от времето на Втората световна война насам. Документите, които чете, засягат мощното влияние на СССР върху държавите от Източна Европа. От години той работи над респектиращ по обем труд с анализ на събитията от 1941 г. до разпада на комунизма в Европа. В крайна сметка решава още преди публикуването му в САЩ първо да издаде негов по-кратък вариант на български език под заглавието „СССР и Източна Европа (1941-1991)“ (изд. Сиела, 2022).

Кой е Марк Крамер

Освен директор на изследванията за Студената война, Крамер е старши сътрудник на центъра за руски и евроазиатски изследвания „Дейвис“ към Харвардския университет. Директор е и на програмата „Андрей Сахаров“ за правата на човека. Преподава международни отношения и сравнително политикознание в Харвард, но е чест гост-професор и в други университети в САЩ и по света. Автор е на повече от 200 книги, студии и статии, главен редактор e на поредицата книги за Студената война на Харвардския университет, както и на списание The Journal of Cold War Studies.

Връзката му с България не е случайна. Съпругата му е българка, а самият той всяка година изнася лекция за американската външна политика в Историческия факултет на СУ „Климент Охридски“. Началото на пандемията от COVID-19 го заварва в София и той остава няколко месеца, в които преподава дистанционно и има време да завърши книгата си. Тогава всъщност решава да пусне първото ѝ съкратено издание на български.

Съветската доминация и България

Докато изследва съветското влияние върху страните от Източна Европа, Марк Крамер преглежда и голямо количество български държавни архиви. Казва, че България се отдалечава от комунизма и съветското влияние малко по-бавно от останалите страни от Източния блок. Обяснява го с това, че хората, които свалят през 1989 г. Тодор Живков от власт и го наследяват, също са високопоставени комунисти. Българската система остава квази-комунистическа още няколко години, смята той.

Според Крамер до 1997 г. в България все още има доста остатъци от идеологическото минало. Но след това, и най-вече с влизането на България в НАТО и Европейския съюз, тези остатъци почти изчезват. Властта се сменя мирно, провеждат се редовни избори. Той казва, че напълно разбира умората на българите от натрупалите се напоследък извънредни избори, но според него това е и знак, че страната е постигнала огромен напредък. “Предстоят Ви пети избори за последните две години”, казва Крамер пред Свободна Европа. “Но все пак това е голямо постижение и България не бива да го приема за даденост. Пет свободни и честни избори за две години е нещо, за което много държави могат само да мечтаят. Така че всъщност България се отдалечи от комунистическия път доста успешно през последните 25 години.”

Русия не е СССР

Според харвардския анализатор не е коректно Руската федерация, която се появява в края на 1991 г., да бъде определяна като законен наследник на Съветския съюз. През съветската епоха Русия е само една от 15-те съветски републики. “Твърде неразумно западните страни приеха Русия да наследи съветския ядрен арсенал и съветското постоянно място в Съвета за сигурност на ООН“, казва той. “Мисля, че щеше да е много по-добре тo да бъде на ротационен принцип между 15-те републики, но това не стана. Ситуацията, която наблюдаваме сега, е такава, в която Русия директно е наследила много от предимствата, които имаше Съветският съюз навремето."

Имперската инвазия в Украйна

Засега все още не е ясно защо Путин започва агресията си в Украйна точно в началото на 2022 г., казва Крамер. През последните няколко години в Украйна не се случва нищо особено значимо, което да “оправдава“ началото на военна инвазия. Като че ли най-голямата „заплаха“, която Путин е усещал, е че Украйна постепенно се придвижва на Запад и се превръща в демократична държава. Дали това е реален повод за война обаче, е много спорно.

Донякъде ситуацията напомня на мрачните епизоди от Студената война, в които полъхът на евентуални демократични процеси на три пъти докарва съветските танкове в ГДР, Унгария и Чехия. Но според Крамер в сегашния случай липсва идеологическият мотив, стремежът към запазване на всяка цена на комунистическата посока на развитие на нападнатата държава. Което всъщност прави руската агресия в Украйна не съветска, а чисто имперска.

“Агресията в Украйна е пример за класическо руско имперско господство“, казва Марк Крамер. “Русия далеч не е станала най-голямата държава в света просто като се е отбранявала от нападения, както руските лидери твърдят. Не е придобила такъв размер просто като е действала отбранително. Тя е завладявала и налагала господство над по-малките си съседи. И това е, което виждам като позиция, която Русия заема спрямо Украйна, за да възстанови един вид имперско управление там.“

В подкрепа на тезата на анализатора са и твърденията на самия Путин, който нееднократно е отстоявал правото на Русия на завоевания и на завладяване на самата Украйна по същество. Такива са изказванията му, че украинците не са истинска нация, а Украйна не е истинска държава и следователно трябва да се върне към това, което Путин твърди, че е нейният традиционен статут – да бъде част от Русия.

Разбира се, никой сериозен историк не приема тези твърдения с нищо друго освен с презрение, казва Крамер. Но щом самият Путин ги изказва, в Русия те автоматично стават официалната линия. А това означава, че тази война за Путин е война, в която Русия просто, както той се изразява, възстановява това, на което отдавна е имала право.

Бави ли се военната помощ от Запада

От началото на военната агресия страните от НАТО често са критикувани за това, че твърде бавно доставят най-важната военна помощ за Украйна. Съществува недоизказана теза, че това забавяне не е въпрос само на техническа подготвеност, но е израз и на факта, че Западът все още трудно си представя какво да прави с една Русия, победена военно на бойното поле.

Марк Крамер е съгласен с подобна теза. Той казва, че има и една самопровокирана тревога на Запада от потенциалното използване на ядрени оръжия от Путин. Но Русия няма какво да спечели от използването на ядрени оръжия, смята той. И заплахите, които периодично отправя, са най-вече самохвалство и опити за сплашване, особено на Европа - за да я накара да се страхува, че Русия може да направи нещо, което да доведе до нейното собствено унищожение.

“В резултат на това западните правителства многократно са говорили, включително правителството на САЩ, за така наречените червени линии, които не искат да пресичат,“ казва Крамер. “И това означава, че те са били доста бавни, когато са предоставяли оръжие. Мисля, че би било много по-добре, ако доставят на Украйна оръжията, от които се нуждае, за да победи руската армия. Самото руско правителство не е съблюдавало никакви червени линии при нападението срещу Украйна. И мисля, че западните правителства наистина трябва да действат много по-бързо, отколкото го правят досега.“

Идва ли краят на Путин

Физическата или политическа смърт на Путин е предсказвана много пъти, но самият Крамер се въздържа да прави такива прогнози. Руският президент сега е на 70 години, така че потенциално може да живее до момента, в който според руската конституция трябва да се оттегли от поста през 2036 г. Говорим за 13 години в бъдещето, казва Крамер. Но не е изключено и да успее да изкара този срок.

Той дори може и да промени конституцията, както вече се е случвало, така че да бъде доживотен президент. Според Крамер това е възможно, защото Путин никога не би искал да бъде в позиция, в която хората да започнат да мислят как да го сменят и следователно да се утвърдят негови съперници.

“Дотук няма явен наследник на Путин”, казва анализаторът. “Евгений Пригожин може и да се стреми към това, а може би има и други - Николай Патрушев или някой друг, но сами знаете, че говорим за хардлайнери, които са поне толкова жестоки, колкото и Путин. Така че потенциалните му наследници не са по-добри от него. Единствените по-добри са в затвора. Хора като Алексей Навални, Иля Яшин или Владимир Кара Мурза – всички тези хора са в затвора в момента.” Разбира се, всичко това може и да се промени, ако войната тръгне много зле за Русия и ако Украйна успее да изгони руските сили, особено от Крим. Това би било катастрофа за Путин и тогава той би бил много уязвим, казва Крамер.

Това, което Путин със сигурност иска да направи, е да установи Русия на картата като велика сила, което минава през задължителна победа над Украйна. И това е нещо, което, според Крамер, западните правителства не бива да позволяват. Но в същото време трябва да им е ясно, че изходът от тази война ще бъде решен на бойното поле, а не чрез отстъпки и отлагания.

Автор: Боян Тончев

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    29 11 Отговор
    Основната причина е да ваксинират мобилизирани.
  • 2 Българин

    25 85 Отговор
    след 20 години управление,диктатора се помисли за много велик
  • 3 Българин

    28 86 Отговор
    Путин мисли,че е император на империя.....всъщност Русия е една развалина
  • 4 Българин

    24 73 Отговор
    най-голямата грешка на Путин,която струва много на Русия
  • 5 Как бе

    17 56 Отговор
    Заради алеята на ангелите в Донецк и заради обидите срещу дядовците и бабите които живеят в Донбас и Луганск ей тези същите работи ги наговори и преди да нападне Грузия всевишния путин

    Коментиран от #47

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    101 22 Отговор
    НЕма да се оплаквате ! Сами направихте хората русофили . Гледат престъпници и измамници с мезонети , къщи-имения , луксозни коли , а те не могат на едно море да отидат лятото, сега даже и за море не мислят , а за сметките за ток , парно и храна . Русианите, на такива лишения , не са подлагали обикновенните работещи хора. За това , подкрепата ни е за Раша ...Слава на нашата Освободителка !

    Коментиран от #68, #75

  • 8 Българин

    15 68 Отговор
    кремълското джудже най-вероятно има разсейки в главата

    Коментиран от #109

  • 9 Българин

    84 19 Отговор
    Русия си защитава руснаците в Донбас, а България хич й не дреме за българите в Р.С.Македония,а какво остана за българите в Украйна... Праща оръжие, бандерите да трепат българите в Украйна.

    Коментиран от #21

  • 10 Тиква

    81 7 Отговор
    Ееее, това беше втората голяма простотия за днес! Да не сме първи Април случайно? Гнус ме е да чета даже!
  • 11 Гошо

    55 7 Отговор
    Това какво му е ясно на тоя Крамер ,няма ама абсолютно никакво значение
  • 12 Българин

    10 58 Отговор
    Путин беснее в бункера и чака да го свалят

    Коментиран от #91

  • 13 Перо

    67 10 Отговор
    Причините са като при македонските българи, само че в много по-свиреп вид, тотален геноцид, над руското коренно население, след ционистко-бандеровския преврат през 2014 г., но руснаците нямат нашите биволски нерви и търпение!

    Коментиран от #20

  • 14 Свободния европеец

    48 8 Отговор
    Какво става с цените? Урсула питам.

    Коментиран от #116

  • 15 Ха ха ха ха ха

    46 7 Отговор
    Все още не е ясно, как са пром.или м.озъка на авторчето на статията..
  • 16 Отец Дионисий

    53 12 Отговор
    Путин защитава православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана.

    Коментиран от #23, #24, #25, #30

  • 17 Браво

    10 47 Отговор
    Много добра статия. За жалост рядко има такива тука.
  • 18 Иван

    34 8 Отговор
    Марк Крамер е евреин. Оттам трябва да започнете.....Сатанинския Израел иска да създаде нов Израел.
  • 19 0000

    13 40 Отговор
    То няма 2 гледни точки. Има само една - путлер навлезе в чужда суверенна държава и изби стотици хиляди.
  • 20 Защо

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "Перо":

    Наложиха вето в ООН на сините каски ,като не са искали "кланета" в Донбас ?

    Коментиран от #36

  • 21 Последния Софиянец

    42 5 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Гледах като носиха генератори за българите в Украйна.Половината българи са на фронта а другата половина вече са инвалиди от войната.Първо тях са пратили на фронта а България не ги защитава.

    Коментиран от #60, #61

  • 22 Истината

    11 44 Отговор
    Психопата Путин и руските зомбита започнаха войната за да поправят "най-голямата геостратегическа катастрофа на 20 век" а именно разпадането на СССР. И вече започнаха да получават СССР. Изолация, дефицит, задълбочаваща се технологическа изостаналост, хиляди ГРУЗ 200, репресии срещу противниците на войната..... И накрая путинова Русия ще свърши така, както свърши СССР!
  • 23 ха ха ха

    8 25 Отговор

    До коментар #16 от "Отец Дионисий":

    вЕрно ли? Като избива християни редом "с братските" мюсюлмани на Кадиров? Аре бе... я обясни как става това.
    Аман от тъпанари които се опитват да прокарат фейк линията си. ЛЪЖАТА Е НАЙ-ПРЕКИЯ ПЪТ КЪМ АДА, християнчето ми.

    Коментиран от #45

  • 24 Алекс

    6 17 Отговор

    До коментар #16 от "Отец Дионисий":

    Отче, сина на Соловьов отбива ли се при теб да се изповядва? За оня русия дженддър говоря. М?

    Коментиран от #28, #34

  • 25 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    8 37 Отговор

    До коментар #16 от "Отец Дионисий":

    Какво православие бе путлерас?
    Руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 дед

    42 6 Отговор
    Причината е една, украйна е фашизирана марионетка на американците и трябва да бъде смачкана преди да бъдат разположени там американски балистични ракети на 5 мин. полет от москва.
    Това няма да бъде допуснато и украйна трябва и ще бъде смачкана по един или друг начин!
  • 30 Само питам

    8 34 Отговор

    До коментар #16 от "Отец Дионисий":

    Ако мислиш, че Русия и Путин са нормални но имаш сериозни ментални проблеми!

    Коментиран от #33, #52

  • 31 Тодоров

    39 5 Отговор
    Първо, горната снимка показва част от статистите при снимането на фалшификациите за Буча, всички са закачулени, а на видеата се вижда как някои помръдват. Второ, факт е, че по времето на Бил Клинтън, Буш-младши и Обама САЩ са водили войни срещу 9 държави (далеч от Америка), като резултатът е 11 милиона жертви. Кой е ПРЕСТЪПНИКЪТ - Путин или САЩ ? Путин проведе специалната военна операция в защита на украинското рускоезично население, което отначало Порошенко, а сега и този шут Зеленски, систематично избиваха и тероризира - спиране на помощи, питейна вода, пенсии, забрана на руския език, образование и т.н и т.н. Политиката на Байдън е с чужда пита (украинска) помен да прави. ЖАЛКИ АМЕРИКАНСКИ ЛИЦЕМЕРИ, БАРАБАР С ТЕХНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПОДЛОГИ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ти не питаш

    16 5 Отговор

    До коментар #30 от "Само питам":

    Ти плямпаш лъжи и то на висок глас.Но няма да ти стигнат шекелите за да си изчистиш съвестта .

    Коментиран от #37

  • 34 Нафърфорий

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Алекс":

    Не, отбива се твоя син.М?
  • 35 Отец Дионисий

    6 28 Отговор

    До коментар #28 от "Иван":

    Няма по-големи боклуци от руските подлоги чадо!

    Коментиран от #40, #50

  • 36 Защото

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "Защо":

    Кошаревски свидетели са сините каски и нищо повече.
  • 37 Само питам

    3 15 Отговор

    До коментар #33 от "Ти не питаш":

    Вярно ли е, че руснаците ви използвали като жени и на теб най-много се харесвало?
  • 38 666

    27 7 Отговор
    Това са земи на Русия,които са били дадени на Украйна от неблагоразумни политици.Какво толкова сложно има да се разбере че Путин иска да си ги върне.Навсякъде по медиите се споменават руските и украинските имена на населените места в които се развиват бойните действия.Това автоматично значи ,че са били руски и после са им дадени украински имена.Населението там говори руски и е проруско настроено.
  • 39 Лекичко, че се задавихте

    20 4 Отговор
    Свободна ГейЕвропа участва активно мероприятия за грандове. ФейктиБгНещастници, не разбрахте ли че за сметка на платените ви тролове, българския народ ви мрази безплатно.
    Ще ядете дървото рано или късно.
  • 40 Иван

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Отец Дионисий":

    Значи този боклук е на второ място.
  • 41 ТОДОР СТОЯНОВ

    25 3 Отговор
    АКО НАИСТИНА ВСЕ ОЩЕ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ЗАЩО РУСИЯ ОРЕ В ОУ...КРАЙНА", ZНАЧИ НАИСТИНА СТЕ ОЛИГОВЦИ!!!
  • 42 хммм

    5 6 Отговор
    Той не е владетел като Гумения Крадев, а е Президент.
  • 43 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    Този на САЩ.
  • 44 Фройд

    6 20 Отговор
    причината е ясна....болни имперски амбиции, причинени от комплекси за малоценнот, свързани с нисък ръст и импотентност.

    Коментиран от #48

  • 45 Сатанист християнин?!

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха ха":

    Не си никак у ред, драги. Явно ти си на експреса за ада.
  • 46 Глюпости

    2 13 Отговор
    На нашата русня всичко им е ясно ...
  • 47 Ха ха

    24 5 Отговор

    До коментар #5 от "Как бе":

    Май Грузия нападна Русия и за 24 часа подви опашката .Има видеа със спомени на грузински очевидци по американските ТВ,включително директно в студията..Водещите със зяпнали уста слушат истината и се чудят как да прекъснат говорещите за да не чуят хората ИСТИНАТА .

    Коментиран от #99

  • 48 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #44 от "Фройд":

    В такъв случай да се готвят Полска К, Норвегия и Туркието.

    Коментиран от #55

  • 49 Дякон Унуфрий Араллампиев

    19 3 Отговор
    Скоро не бях чел глупости Бият ни ама не знаем защо Щом ви бият има причина
  • 50 Отец Григорий

    15 4 Отговор

    До коментар #35 от "Отец Дионисий":

    Има, имаа-това са краварските подлоги, чадо
  • 51 Църцоран

    16 3 Отговор
    трее си много залухан, да не схванеш за 9 години защо Пyтито изръмби хоxълите :D
  • 52 Преател,

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Само питам":

    гледай в тубата едно предаване на Цанов - "Цанов напред и на горе". В него са показани няколко субекта като тебе. Чуват гласове, контактуват с извънземни и мъртви, бе не си сам и единствен.
  • 53 Сащ са терористична държава

    21 7 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Меркел каза кой е виновен за войната, т.е. Американският бандит!

    Без Сащ ще има мир!

    P.S. Честита 30-та годишнина на Газпром!
  • 54 Иван

    4 2 Отговор
    Покажете снимка на палестински трупове......или "трупове".
  • 55 Чекай де ,

    4 4 Отговор

    До коментар #48 от "Иван":

    ... първо Киев , па след десетина години Молдова ... 🤭

    Коментиран от #58

  • 56 Иван

    4 1 Отговор
    Винаги когато напиша нещо, първо получавам два-три минуса.........от редакцията.
  • 57 Олег

    8 2 Отговор
    Щом още не сте разбрали каква е причината, тогава затворете офисите си и на борсата за нова работа.
  • 58 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "Чекай де ,":

    Първо Кривой Рог, Николаев, Одеса, Полтава, Харков, Днепропетровск, после Киев.

    Коментиран от #67

  • 59 ЛиБеРаст

    9 0 Отговор
    Не са ясни само за безмозъчните! И са измамно ясни за жълтопаветниците! Останалите знаем!
  • 60 Стариа Софеанец

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    Само чмобиките ги защитават , а ?!!🤭
  • 61 да питам

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Последния Софиянец":

    И къде го "гледА " ? 🤔
  • 62 Абе

    11 3 Отговор
    Причината я казаха Меркел и Оланд с признанието си за Минските споразумения, а какво става когато не се играе честно с руснаците е казал още Бисмарк. А и наближава нац.ни празник,който е всъщност руска победа:)А без Русия нямаше да я има сега България.
  • 63 Антон

    5 8 Отговор
    Как не е ясно? Един фашист, страдащ от параноя и желание за власт, реши да прилапа богатства под предлог за фашизъм в Украйна. Но докато на последните избори всички фашисти взеха под 2,5%, което е по-малко от нашите фашисти от ИZраждане, тези в РуZия са управляващата партия. А и Украйна искаше да се отдалечи от РуZия и не искаше да слуша Путин.
  • 64 Свободна Европа не им било Ясно, защо

    11 4 Отговор
    Започна Войната в Украйна!! Пише, някой си Боян Тончев!! За тяхно Сведение е Ясно и на бабите и децата в България, защо Руски Войски влезаха на Руска земя(временно част от Украйна! да защитат Руснаците от Нацистите!! НАТО искаше да докара Базите си под Прозорците на Русия, на ЗАПАДА МУ ТРЯБВАШЕ НЯКОЙ ДА ВОЮВА С РУСИЯ, ЗА ТОВА НАПРАВИХА МАЙДАНА, ПООЩРЯВАХА НАЦИСТИТЕ В УКРАЙНА И НА ВСЯКА ЦЕНА ИСКАХА ДА ИМА ВОЙНА С РУСИЯ И ТЯ СЕ СЛУЧИ!! И това не го знаели Свободна Европа и някой си Тончев!!!
  • 65 Марк Крамер.

    3 1 Отговор
    Платена статия По голям тъпанар от този глупак едва ли ще се роди НОВИЧОК
  • 66 Аз съм от ссср

    10 3 Отговор
    Само вие не знаете май и по простите ви читатели.Защо Русия нападна Украйна е въпрос за деца.Защото Зеленски щял да влиза във Нато,защото Зеленски щял да става ядрена държава,защото англосаксонците искат да откраднат ресурсите на Русия както правят във Сирия,Либия и Ирак.

    Коментиран от #70

  • 67 Чекай де ,

    0 3 Отговор

    До коментар #58 от "Иван":

    Нема да сме живи , да го видим ...🤭

    Коментиран от #77

  • 68 ганювщини

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Ти не си в ред! Ако само си слушал разказчета за "освободители" ние сме живяли в "онази свобода" и много добре помним какво представлява. Не можеш да наречеш освободител някой, който с оръжия на тила ти диктува настоящето и бъдещето. Примери колкото си искаш, а най явните са "специалните операции" с танкове в Чехия, Унгария и ГДР. Ако толкова си мечтаеш за оная свобода никой не те спира да си яполучиш индивидуално, но без да се опитваш да предлагаш твоята "свобода" на всички нас. Не може един окупатор пристигнал с оръжие в ръка и изместил друг окупатор, пристигнал също с оръжие връка да наричаш освободител.

    Коментиран от #102

  • 69 стоян георгиев

    4 9 Отговор
    Путин е диктатор .всеки диктатор се нуждае от величие и врагове и Путин си ги създаде.украйна реши да се измъкне от орбитата на диктатора и бе наказана с война.войната ескалира сега щото диктатора видя че Украина компенсира и се справя дори след загубата на Крим и Донбас ,а справянето на украинците в една демократична среда би дало ясен знак и на техните руски братя че е възможно и те да го сторят.това би било края на Путин,Кадиров,патрушев,пригожин и хилядите милиционери и мутри задушаващи русия.та за това Путин реши да нападне за да накаже украинците и да капсулира руснаците.сега вече даже и да не го харесват трябва да го търпят.
  • 70 Уфффф

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Аз съм от ссср":

    Забрави - " А вие къде бяхте 8 години " ...🤭
  • 71 Еххооо

    3 1 Отговор
    Кое не ви е ясно бе шушляци?
  • 72 ДДРОнег

    5 5 Отговор
    Причината за начало на войната е една - путин искаше да настъпи края на рузия - това е целта на СВО !!!
    Щото нали всичко върви по план и рузия загива, значи такъв е бил планът :):):)
  • 73 кокорчо

    6 2 Отговор
    ТРЯБВА ДА СИ ТОЛКОВА ТЪП ЧЕ ДА НЕ СА ТИ ЯСНИ ПРИЧИНИТЕ ЗА ВОЙНАТА.
  • 74 къв е

    2 2 Отговор
    тоя върколак на клипа бе, ба.си..
  • 75 Българин

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си!

    Коментиран от #84

  • 76 Обективен

    2 1 Отговор
    Причините са ресурси и влияние . Ясно е и то много ясно
  • 77 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #67 от "Чекай де ,":

    Овцата Урсула ти е приготвила 150 ваксини, боцкай се.
  • 78 йхнкхйких

    4 0 Отговор
    От "свободна" европка бълват само глупости ,да им се смеем хахаха
  • 79 Петрич

    7 0 Отговор
    Ясно е всичко, какво прави деменцията Байдън в Украйна, защо САЩ се бърка във всички континенти? Хора гледайте със своя поглед,не се оставяйте някой да ви каже че солта е захар.Европа УМИРА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРОПАГАНДАТА НА САЩ.

    Коментиран от #82

  • 80 сатрап

    4 1 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ АНГЛО САКСОНСКИ ПРОАМЕРИКАНСКИ ДРАСКАЧ.Виж се и кажи на кой слогуваш.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #79 от "Петрич":

    Умирала Европа.....хахахахаха хогохохох.
  • 83 Лети ли лети-и-и

    4 1 Отговор
    Китайското балонче вече лети по цял свят. Лети лети обаче май вече говори и на руски. А след него летят Иранските моторетки. Урсула ви казва, че за напред ще ядете буби и ще ви боде през ден за да сте истински и успешни европейци. А бе я си е.......

    Коментиран от #118

  • 84 Петрич

    4 3 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    Ти заблуден индивид, какво хубаво видя от САЩ?АКО МОЖЕШ ДА СЕ ОГРАМОТИШ САМ, прочети ако знаеш да четеш,също ако може да мислиш помисли.САЩ е една печатница на пари и ЗЛО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО

    Коментиран от #86

  • 85 Геша

    6 2 Отговор
    И докога ще илюстрирате лъжите си със снимките на избитите в Буча от украинците, уж руски колаборанти бе, лъжци! Всичко което публикувате е фалш и долна пропаганда.
  • 86 Айде бе...

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "Петрич":

    Това от Путин ли го научи или сам си го измисли?

    Коментиран от #88

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Петрич

    4 1 Отговор

    До коментар #86 от "Айде бе...":

    Да умира,пътувам в Европа от доста години и виждам.Това е мнението ми,не ми го е казал някой.Снаеш ли че санкциите срещу РУСИЯ са само за такива като теб, всеки втори етикет в Германия е на РУСКИ.
  • 89 цъ цъ цъ

    3 0 Отговор
    не знам вие на малоумни ли се правите, или толкова ви е сивото - то бива лизане ама вие направо сте пенясали бе
  • 90 ДжафДжаф

    3 1 Отговор
    Ние наричеме периода от 1396-г до 1878г, турско робство! Какво е било реалното положение на българите тогава!? 1. Никой не е пречел на българите да използват български език, включително и тези, които доброволно са приели исляма- помаците! 2. Османската държава не е финансирала образованието на българите, но пък и не е пречела на българските първо килийни, а после и светски училища да функционират. В това отношение сме имали проблеми с гърците, но не и с османците. 3.Имало е религиозни ограничения, като например височината на църквите, но като цяло османците не са създавали проблеми относно изповядването на християнската религия, с изключения на селища намиращи се на важни за империята пътища- в Родопите например. Да не говорим, че българската екзархия се появява след султански ферман. Какво е положението на етническите руснаци в Украйна!? 1 Укронацистите въобще отричат, че в Украйна живеят етнически руснаци. За тях това са рускоговорящи украинци. 2. Образованието на руски беше тотално забранено, дори и частното такова, нещо което не са си позволявали и османските турци. 3. Руските църкви се окопират, свещенниците на руската православна църква се пребиват и избиват, нещо което както знаем не са си позволявали и османските турци. Е, при това положение, какво следваше да направи Русия и Путин!?
  • 91 само питам

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    а той къде се е качил или покатерил че ще го свалят?
  • 92 Народее ????

    4 4 Отговор
    14 години украинските нацисти под командването на англоамериканските им приятели са избивали,живи изгаряли руснаци цяла алея на ангелите има за убити дечица още бебета! Какви причини още търсите глупаци?

    Коментиран от #94

  • 93 Бреййй

    3 2 Отговор
    Този чудесен анализ само с една звезда!!!!! Рашисткия троляк е здраво мобилизиран - като студентите в Рашистан.
  • 94 Това

    4 2 Отговор

    До коментар #92 от "Народее ????":

    е позицията на Кремъл. Ти нея ли защитаваш или позицията на България? Пука ли ти за България изобщо?
  • 95 Българин

    5 2 Отговор
    Причините са , че Джуджин искаше да стресне, да уплаши запада като превземе Киев за 3 дни и след това да си играе с цените на природните ресурси както си иска.Щеше да плаши с война всеки, който не иска да му играе по свирката.Повярва си, че разполага със страшна армия.Повярва, на разузнаването, че в Украйна няма да срещне съпротива, че украинците не искат Европа и НАТО, а искат да мизерстват в мъртвешката му хватка, ама не позна горкия.Оказа се, че всичките заплахи за безаналоговите му оръжия са глупости, че армията му и командването ѝ са посмешище, че украинците не искат и да чуят за скапаната му Расия.20 години на власт.То беше ежене, то беше перчене, приказки за свръхдържава и накрая се оказа, че за 20 години не е свършил нищо.Пълен загубеняк.

    Коментиран от #98

  • 96 Така е

    2 2 Отговор
    Наскоро Медведчук заяви, че предишен президент на Украйна е предлагал на Путин да вземе донбас и луганск, но той не се е съгласил. Сега лее кръв за същото. А може би това му е целта. Ако имах власт и ви мразех, щя да ви за пратя да воювате в чужда държава.
  • 97 Христо

    3 2 Отговор
    Не са ясни!?

    Тия съвсем изтъпяха или нас ни имат за толкова тъпи?
  • 98 Вярно е

    3 1 Отговор

    До коментар #95 от "Българин":

    Руските изглеждат като мизерници. Покрай войната почнах да следя руски ютюбъри, които дават части от руски предавания, тв репортажи, социални медии и мога да кажа, че не само армията им е посмешище, но и самия им живот е лузърски. Та соловьов може и да е прав като казва, че животът на руските е надценен.
  • 99 Как бе

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ха ха":

    Пак ли някой ви нападна бе че и по американската телевизия а коя е тази американска телевизия знаеш ли и името или само американската телевизия
  • 100 От страни

    1 1 Отговор
    Чак па и "войните на Путин"...Че те колко са? А за причините оди до Украйна и ще разбереш а не да пишеш от София.
  • 101 Българин

    1 1 Отговор
    Заради простотията си някой хора сами ще си пишат коментарите отдолу и сами ще си четат статиите
  • 102 Шкембе Войвода

    1 2 Отговор

    До коментар #68 от "ганювщини":

    слагай феса и газ към стамбули....кат не са те свободили
  • 103 Шкембе Войвода

    0 1 Отговор
    Някой разложен труп за фон няма ли, тва вече е старо......малоуми
  • 104 Руснаците са

    2 2 Отговор
    1/3 от населението на СССР, което беше 290млн. Сега РФ е 146млн., а руснаците са не повече от 80-90млн. Другите са чеченци, дагестанци, якути, чукчи, буряти, тувинци... общо 84 автономни области. Докато всички си живеят в областите руснаците живеят навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението, къде повече, къде по-малко. Заемат всички управленски постове заедно с местните колаборационисти в държавната администрация, полиция, армия и други силови структури Държат се и живеят там като господари и колонизатори, каквито са всъщност. Затова в другите републики, видяли какво е без руснаци - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм. Затова и тъгуват за СССР и искат СССР2.0 да си дерибействат пак на воля. Това е пропито вече в техния национален характер - високомерни, нагли и нахални, всеки им е длъжен и трябва вечно да им е благодарен.
  • 105 1984

    2 1 Отговор
    Войната е бизнес. Правят си бизнеса за наша сметка! Още ли има неразбрали? Време е да обявим война на войната! Докато още имаме възможност!
  • 106 Брат ДАНКО

    1 3 Отговор
    Тия които пишат че русите са ни освободили явно не са прочели нищо Царска Русия няма нищо общо със СССР или сегашната РФ още по вече с путлеровия режим Това е комунистическа наша и кремълска пропаганда Време е неграмотните драскачи да се пообразоват пък дано се освестят Да се надяваме
  • 107 пенко

    0 2 Отговор
    ПЕДЕРОПТИКУМ !!!!! ВЪРЗАЛИ МУ РЪЦЕТЕ С БЯЛА КЪРПА ---"МИШИТЕ ОПАШКИ " НЕ СЕ ВИЖДАТ НА ИНСЦЕНИРАНИ КАДРИ !?!?!?!?!?!?
  • 108 Точните причини

    4 1 Отговор
    Глупост и мегаломания
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 винаги е тъжно

    1 0 Отговор
    когато експертите трябва да си плюят на професионализма (ако въобще са го имали) и да се натъкмяват към някаква политическа пропаганда, за да бъдат канени, публикувани и тям-подобни.
    Марк Крамер можеше просто да се запита, как би реагирал който и да е американски президент, ако му се появят руски бази на границата. Подобна криза вече се случвала, но тогава САЩ нямаха болен старец за президент.
  • 112 Гьобелс

    0 0 Отговор
    Браво на учениците ми.Все така.
  • 113 Пророг Павел

    0 1 Отговор
    Гати тъпанрите!
    Колко пъти ви казвам ,четете ,бре говеда!
    Не било ясно.
    На 04.02.2022 Путин и Син Дзи Пин ,подписаха договора за новата ера в развитието на човешката цивилизация.
    Колко по-ясно да ви се каже?
  • 114 Цензура

    1 1 Отговор
    Преди Путин - при пияницата елцин, Русия бе разсипана държава, бедна, гладна, с нищожен БВП. Путин я превърна отново в световна сила - политически, икономически, военно !!! Това са фактите.

    Иначе сте сложили хубава снимка. Тоя "мъртвeц" с кафявото якенце съм го виждал в най-различни пози - ту с лице към дървените палети зад него, ту с гръб. Да се чуди човек - как след цяла нощ дъжд (земята и палетите са мокри), той е сухичък - и дънките и якенцето?
    На една от снимките, които може да се намерят в нета, има дори малка тубичка червена боя пред него...

    Коментиран от #117

  • 115 Пентагончев

    0 0 Отговор
    "Войните на САЩ често са лишени от военна логика. Те са чисто имперски. "

    Колко по правдиво звучи от "оригинала" на факти
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 мензура

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "Цензура":

    а на друга снимка има шише с водка
  • 118 али

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Лети ли лети-и-и":

    лети, лити , а на путин дъщерите къде живеят
Новини по държави: