Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 08:19 887 1

Изграждат нов изследователски реактор в Нидерландия

  • атомна енергетика-
  • реактор-
  • аец-
  • нидерландия

Той ще се използва и за ядрени технологични изследвания

Изграждат нов изследователски реактор в Нидерландия - 1
Снимка: Shutterstock

Регулаторът за ядрена безопасност и радиационна защита (ANVS) на Нидерландия одобри изграждането на нов ядрен реактор за производство на медицински изотопи в Петен, в северната част на страната. Реакторът Pallas ще замени стария високопоточен реактор (HFR) в Петен и ще произвежда медицински и промишлени изотопи, предаде NL Times.

Той ще се използва и за ядрени технологични изследвания. Реакторът позволява производството на радиоактивни вещества, които са необходими при назначение на диагностични тестове на пациенти с онкологични заболявания и за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Настоящият изследователски реактор в Петен е на около 60 години и е един от най-важните доставчици на медицински изотопи в света. Изграждането на реактора Pallas означава, че Нидерландия ще продължи да произвежда тези изотопи през следващите години. Идеята е между 2026 и 2030 г. проектът да има преходна фаза между стария и новия изследователски реактор.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а нас

    0 0 Отговор
    ни накараха да затворим изследователския реактор в Младост.
Новини по държави: