Last news in Fakti

20 Март, 2023 15:55 935 10

Действащите атомни реактори в света са над 400

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • реактори-
  • атомни реактори

През 2023 г. в света е пуснат един енергоблок (в Словакия)

Действащите атомни реактори в света са над 400 - 1
Снимка: Shutterstock

422 са действащите атомни реактора в света, а 56 енергоблока са в процес на строителство, показват данни на системата PRIS, която се поддържа от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), пише Atominfo.ru.

В статистиката е отчетено окончателното спиране на енергоблока „Куошенг”- 2 в Тайван, спрян на 15 март 2023 г. Енергоблокът е оборудван с реактор BWR-6 с електрическата мощност от 985 мегавата и е пуснат в промишлена експлоатация през март 1983 година.

Така в Тайван ще останат да работят само два енергоблока в АЕЦ „Мааншан“. Според PRIS през 2023 г. в света е пуснат един енергоблок (в Словакия), а два енергоблока са окончателно спрени - в Белгия и Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    7 4 Отговор
    Искате ли да ги спрем вс реактори за кефа на чичо Сорос глобалисти дето иска да ви превърне всички в джендари и даа ви жени за 9 годишни деца?

    Коментиран от #8

  • 2 Доколенков

    14 4 Отговор
    Можеше да са над четиристотин и една.....ама пусти продажни политици!! Добре че беше соца та да го има "Козлудуй" , щото атлантиците освен зануляване друго не могат.
  • 3 Данъкоплатец

    11 4 Отговор
    Чувал съм за два нови реактора, дето собствениците им нямат топки да ги монтират. Всъщност българският народ им е собственик. И за някакви супер изтребители съм чувал. Много съм горд !

    Коментиран от #6

  • 4 Щяха да са 424

    5 4 Отговор
    ама кривоуста Пръмовица спря два работещи и в ред реактори по нареждане на нашите нови съюзниции и братя по демокрация.

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    3 2 Отговор
    Миме, миличка, това на снимката са охладителни кули на електроцентрали, не са атомни реактори! Атомните реактори не изпускат пара!
  • 6 Реакторите ако искаш

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Данъкоплатец":

    можеш да отидеш и да ги пипнеш с ръка.
    Но побързай щото може да ги продадат.
    От друга страна самолетите може да ги изпратиш по електронен път, да ги отпечаташ в черно-бяло и да ги оцветиш.
  • 7 Обаче Нинова

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Щяха да са 424":

    отиде да събира електорат в АЕЦ-а преди изборите.
  • 8 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Само преди десетина година действащите реактори бяха над 500 !! А след още десет ще са ПОД 300 !! Това не са прогнози , а разликата от предвидените нови и ЗАТВАРЯЩИТЕ СТАРИ !!! Само в Германия ще затворят НАД 12 реактора . а във Франция (водещата) във Европа поне 8 !! Отделно в останалия свят !! Само пълни неграмотници с кремълски капаци не вдяват , че това е умираща технология с НУЛА конкуретност спрямо ВЕИ и със цена в ПЪТИ по-висока от последните , без да броим зависимостта от доставчици на гориво и части , които се броят на пръстите на едната ръка , а понеже два от големите (Раша и Китай ) вече са зачеркнати завинаги от картата , остават не повече от 2-3 !!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Ъхъ

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    я кажи, о, великий капацитете, колко години работят фотоволтаиците и какъв им е КПД? :)
  • 10 Ядрен Физик

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Много се смях, моля ви напишете още нещо мъдро :-).

    Ядрените технологии еволюират, вече има прототип със затворен цикъл, тоест ядреното гориво се преработва и пак влиза в употреба.

    Относно ВЕИ е пълна лъжа, но вие сте си демагог и си го знаете :-).