Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 09:07 3 169 26

Защо в Полша се самоубиват толкова много деца

  • самоубийство-
  • самоубийства-
  • полша-
  • деца-
  • младежи-
  • стрес-
  • депресия

Над 2000 деца и младежи в Полша са направили през 2022 г. опит за самоубийство

Защо в Полша се самоубиват толкова много деца - 1
Снимка: Shutterstock

"Всичко ми е като в мъгла. Не си спомням много от случилото се. Знам, че събудих в болницата чак след два-три дни", разказва пред полската телевизия TVN момиче, направило опит за самоубийство, но спасено в последна минута. Самоличността на момичето остава анонимна, гласът ѝ е променен чрез генератор, а лицето ѝ не се показва пред екрана.

Момичето споделя и това, че когато се събудила в болницата, забелязала, че отделението е пълно с млади хора като нея. И всички те казвали: „направих опит да се самоубия“. В католическа Полша темата за самоубийствата обаче си остава табу за обществото, коментира АРД.

"Стряскащи данни"

Въз основа на данни от полицията полската фондация „Grow Space“ е установила, че през миналата 2022 година е имало 2031 опита за самоубийство сред деца и младежи. Твърде вероятно е истинският брой да е значително по-висок. Общо 150 души не са оцелели след опит да сложат край на живота си, пише АРД.

Както казва Доминик Куц от „Grow Space“, броят на опитите за самоубийство сред деца и младежи в Полша се е увеличил със 150 процента. „Това е плашещ ръст“, коментира той.

Засегнатите често страдат от „психически смущения, тежки семейни отношения или мобинг в училище“. А особено тревожното е, че вече има опити за самоубийство дори сред 12-годишните. Обяснението на психолозите, цитирани от АРД, е, че децата са били сериозно засегнати и от ограниченията по време на пандемията, когато са учили вкъщи и са имали по-малко контакти със свои връстници - при това в момент, в който в съседна на тях държава се води реална война. В резултат от това са възникнали редица страхове и проблеми със социалната адаптация.

В цяла Полша има само 455 психиатри, които са специализирани да работят с млади хора – за сравнение възрастните могат да разчитат на близо 4000 специалисти. Психиатри в детски болници, цитирани от АРД, разказват за препълнени отделения, за пациенти, които спят на пода, но не могат да бъдат изпратени вкъщи, за да не направят нов опит за самоубийство, за недостиг на персонал и огромен брой нуждаещи се от помощ.

Вик за помощ

Лекари дори твърдят, че в Полша в момента има „изключително силна вълна на опити за самоубийства“. Говорят и за това, че в католическа Полша все още твърде много деца с психически проблеми биват отпращани към църквата, вместо на лекар. Табу са и психическите заболявания, и тяхното лечение, казва психоложката Паулина Филиповиц и подчертава: „Не трябва да се страхуваме да говорим за самоубийствата“.

Тя споделя пред АРД колко вредно е широко разпространеното схващане, че който говори за самоубийства, вреди на детската и младежка психика. „Но всеки опит за самоубийство е същевременно голяма трагедия и апел – вик за помощ“, казва тя. Психоложката изтъква, че е дълг на възрастните да оказват помощ на децата, защото те не са в състояние да си помогнат сами.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото там

    53 6 Отговор
    отдавна приеха и действат евроатлантическите ценности..сега им берат плодовете

    Коментиран от #3, #22

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор
    от ЖИВОТА СЕМЕЙСТВОТО иТЪЙ НАТАТЪК
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Защото там":

    ТОЧНО ВЯРНО ФАКТ
  • 4 Дум диро сперо

    32 3 Отговор
    Ами децата са жертва на психотронни оръжия. Те се използват за да манипулират съзнанието на хората, и да им внушават, че трябва да умрат.

    Коментиран от #24

  • 5 Ценности сър

    54 0 Отговор
    Филми, тик-токове, компютърни игри, садистични клипове, навсякъде насилие и с€kс. Облъчване по мисирките денонощо, яко ще се мре. Мъжете вече не са мъже, жените не са жени, децата може аборти да правят, пол да си сменят. Няма Господ, заменен е с някакви си там ценности. И резултата е налице. Тука мистерия няма, просто е зловещо
  • 6 Сталин

    36 2 Отговор
    Чудесата на демокрацията,полските ционисти са изчадия
  • 7 То се знае !

    26 3 Отговор
    Путин е виновен !

    Коментиран от #13

  • 8 Защото

    23 4 Отговор
    и сега бай Дън се навърта там !
  • 9 Раданч Татлъту

    18 6 Отговор
    Самоубиват се защото не им разрешават да си сменят пола!💋😢💋
  • 10 коментар

    21 4 Отговор
    Явно там и децата им са много политизирани и следят редовно политиката на страната. И като гледат какви ги вършат политиците им.....
  • 11 Мухаа,хаа!

    37 1 Отговор
    Обяснението е елементарно.Защото е Демокрация! Деформирано понятие,зад което се крие тотално премахване на основни ценности.Семейство, училище, дружба между подрастващите без условности и разделенеие на база- богат- беден.Погледнете и нашите драскачи,как ползват ненужни,вредни чуждици.Имало " мобинг" при децата.За да звучи по -така,чужбински,по представително.А могат да използват простичкото и ясно: Групова омраза! Но това е забранено,защото е много конкретно и стряскащо.Пише мобинг и готово.
  • 12 Соваж бейби

    19 1 Отговор
    Да не са украинчета на практика само това им е спасението.Ако са поляци явно са пушили или вземат разна химия с новите анфетамини и коктейли дрога .
  • 13 Българин

    3 20 Отговор

    До коментар #7 от "То се знае !":

    Разбира се, че виновно е ботоксовото джудже.Хората са разтревожени от войната в Украйна.Руснаците постоянно отправят заплахи към Полша.Кадиров също го прави много често.Децата разбират и се страхуват.Страха ги подтиква към отчаяни постъпки.

    Коментиран от #16, #19, #25

  • 14 възрожденски Москвич

    18 1 Отговор
    Това е една от последиците, когато нанвласт са демоНкрати.

    В САЩ последните 2 години, достигнаха нов ръст на самоубийствата сред тийнеджъри, и умрели от наркотици, най вече фентанил. Който го вкарват чернокожи, през границата с Мексико, която е отворена. 🤬
  • 15 Българин

    15 0 Отговор
    "Защо в Полша се самоубиват толкова много деца"

    Ами защото "демокрацията" и "евроатлантическите ценности" им идват в повече. Защото въпреки пропагандата че под вещото ръководство на Вашингтон живеем "много по-добре" реалността е друга - младите не виждат бъдеще. То и в България намаляхме от 9 на 6 милиона заради новото ни робство - младите не искат да създават нови роби които да мият чинии някъде на запад а "западът" се погрижи да няма алтернатива - тотално унищожи икономиката ни за 33 години.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Геша

    13 0 Отговор
    Защото ги побъркват и не знаят нито кой пол са, нито защо са на този свят. Изхвърляне и трепане с дълбоко заравяне на сатанизма и носителите му.И след това пълна дезинфекция на многострадалната ни планета Земя.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Антитрол

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Като гледам и теб те е страх от "ботоксовото джудже" - чакам "отчаяни постъпки" от твое име.
  • 20 факт

    14 0 Отговор
    Този резултат от разпада на нравите можеше лесно да се предвиди и предотврати, освен ако не е умишлено търсен ефект. Децата са най-уязвимата жертва от разпада на християнските ценности. Няма как едно дете да разбере защо единият родител напуска семейството, за да създаде ново с поредната сексуална забежка. Няма как дете да разбере, че баща му изведнъж е решил да стане жена, а майка му мъж. Няма как да разбере защо никой не говори за любов, а само и единствено за секс. Заличаването на човечността и даването на предимство на консуматорското отношение към всичко свято, се понася най-трудно именно от децата, които растат без път, без смисъл и посока. Връщането към Бог и неговия ред е единственото спасение не само за децата ни, но и за човечеството.

    Коментиран от #23

  • 21 Бай Иван

    10 0 Отговор
    Така е в американските колонии обилно поляти с евроатлантизъм. И у нас не е по-розово.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аха верно

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "факт":

    Хубава проповед ама не върши работа!
    Докато на долара пише IN GOD WE TRUST.
  • 24 споменавах го и преди

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дум диро сперо":

    Троловете действат координирано с психотронните оръжия, заради което ще горят в ада.🔥 😎
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 вятър между ушите

    2 0 Отговор
    едно време през соца, имахме познати поляци на родителите ми имам впредвид, пращаха си писма, картички, още си пазя няколко музикални такива от тях тогава не бях виждал, идваха в България всяко лято ходихме заедно на море , на планина, те нямаха деца незнам защо, даже искаха да вземат сестра ми така да се каже там в полша да учи да остане ако иска, тя беше по голяма, абе хубави хора бяха и хубави времена също не като сега. казваха се олена и володемар или нещо такова - какви хубави украински имена!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания