Last news in Fakti

3 Януари, 2023 07:45 2 009 1

Индия: да се самоубиеш заради онлайн игра

  • самоубийство-
  • индия-
  • игра-
  • видеоигра-
  • самоубийства-
  • хазарт-
  • азия-
  • деца

Стига се до трагични развръзки заради натрупани загуби

Индия: да се самоубиеш заради онлайн игра - 1
Снимка: Shutterstock

С пристрастяването към хазарта на 29-годишната Бхавани семейните спестявания започват да се топят, а дълговете - да нарастват. Жителката на южния индийски град Ченай ставала от леглото посред нощ, за да играе онлайн игри с карти, като например Rummy. На няколко пъти обещавала на съпруга си, че ще се откаже, но така и не го направила. Тя и съпругът ѝ Багирадж Раджена, родители на две малки деца, загубили и пари - в размер на около 22 700 евро, и златните бижута, които Бхавани взимала назаем от сестрите си.

Трагедията на пристрастяването

През юни тази година Бхавани се самоубила. Това е един от 17-те случаи на хора, отнели живота си заради онлайн игри през последните три години в щата Тамил Наду. "Първоначално съпругата ми направи известни печалби, което я накара да инвестира още пари в играта. След няколкото победи обаче тя започна постоянно да губи. Въпреки това продължи да играе, предимно криейки се", разказва Раджена. В момента 90 процента от месечната му заплата отиват за изплащането на дълговете на покойната му съпруга.

На фона на резкия ръст на самоубийствата през октомври щатът Тамил Наду прие закон за забрана на онлайн хазарта и за регулиране на онлайн залаганията. Но възлизащата на милиарди индустрия на онлайн хазарта в Индия продължава бума си, като паралелно се увеличават и опасенията от все по-голямо пристрастяване към игрите. Прогнозите са, че през следващите четири години този бранш ще утрои обема си в Индия. Според доклад на консултантската компания "Ърнст и Янг" в страната вече има над 400 стартиращи компании за онлайн игри и към 360 милиона играчи.

И децата са застрашени

"Ежедневно получаваме стотици обаждания от родители, които се обръщат към нас, за да се консултираме децата им, пристрастени към онлайн хазартни игри. Тези деца играят с пари, залагайки всеки хиляди долари", казва Унмеш Джоши, от неправителствената организация Responsible Netism. Тя е разширила програмите си за борба със зависимостите и консултациите за деца. Само някои от индийските щати обаче са предприели инициативи, насочени срещу резкия бум на онлайн хазарта. "Съществува спешна необходимост от създаване на правила за онлайн хазартните игри. Именно регулацията, а не категоричната забрана, би решила проблема. В момента е необходимо осигуряването на социална подкрепа за зависимите и предоставянето на обучение на децата в областта на технологиите", казва още Джоши.

С игрите се занимава и Върховният съд

Въпреки че игрите на късмета в Индия са забранени, определянето на това кое е законно и кое не остава спорно. Според Върховния съд например фантастичните спортове са игри, базирани на уменията, което ги прави законни. А досега съдилищата ги бяха класифицирали като игри на късмета.

Онлайн игрите с реални пари, както и игрите на късмета се считат за близки до хазарта и в повечето случаи са забранени. Асоциацията на играещите електронни спортове, която е група с нестопанска цел, призова правителството на Тамил Наду да разграничи от харазта игрите, основани на умения. "Данните сочат, че в Индия има над шест милиона професионални онлайн играчи. В миналото те са страдали от забраните на игри, които ги превръщали в престъпници. За някои от тях практикуването на онлайн игри е средство за препитание и те представляват голяма част от "гиг" икономиката", казва директорката на организацията Шивани Джа.

Адвокатката Адитя Кумар от Ню Делхи смята, че трябва да се създаде независима комисия, която да установява кое е игра на умения и кое - на късмета. "Това ще помогне на правителството да се справи със залаганията и хазарта." Кумар смята, че щатите и централното правителство трябва да работят съвместно по въпроса за регулациите. Съпругът на Бхавани Раджена е за цялостна забрана на онлайн игрите в щата Тамил Наду. Според него този подход може да спаси младите хора и децата от пристрастяване и да предотврати възможните самоубийства.

Автор: Адил Бат


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Легенда беше

    4 0 Отговор
    На Христо ( и компанията)не им пука грам , играйти жъ спичелити и бонуси има .....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания