Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 11:50 965 0

Президентски избори в Нигерия в събота

  • президентски избори -
  • нигерия

Първият тур на президентските избори в Нигерия в събота се очертава като надпревара между трима претенденти

Президентски избори в Нигерия в събота - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните претенденти на президентските избори в Нигерия проведоха последните си митинги преди първия тур в събота в обстановка на несигурност и хаотична парична реформа.

Очаква се за първи път в историята на най-многолюдната африканска държава, която придобива независимост от Великобритания през 1960 г., да се стигне до балотаж. Основна причина за това е появата на трети силен кандидат, който отразява желанието на много нигерийци за промяна на фона на царящата в страната несигурност, корупцията и икономическите проблеми, включително двуцифрената инфлация и рекордното обезценяване на националната валута - найрата. По данни на Франс прес 63 процента от населението на Нигерия, което наброява около 215 милиона души, живеят под прага на бедността.

В най-голямата икономика в Африка няма надеждни социологически проучвания на общественото мнение, което прави изборите трудни за прогнозиране, отбелязва Ройтерс. За главни претенденти измежду 18-те кандидати обаче са смятани Бола Тинубу от управляващата партия Конгрес на всички прогресивни сили (КВПС) и Атику Абубакар от основната опозиционна сила - Народната демократична партия (НДП). Не бива да бъде отписван още един кандидат - Питър Оби от Лейбъристката партия. Бизнесмен, напуснал НДП, Оби отразява желанието за промяна, най-вече на градската младеж, и дори води според някои допитваня. Именно той може да обърка сметките и да разчупи статуквото, което прави тези президентски избори може би най-непредвидимите в историята на Нигерия.

Самите изборни правила също допринасят за това изходът от изборите да изглежда неясен. За да бъде избран президент още на първия тур, е необходимо освен най-много гласове като цяло, той да получи поне една четвърт от вота в две трети от 36-те щата във федералната държава плюс столицата Абуджа. Това изискване добавя в сложното изборно уравнение етническия и регионалния фактор. То носи известно предимство на кандидатите на двете водещи партии, тъй като те имат големи електорални бази в цялата страна.

Официалните резултати трябва да бъдат обявени до пет дни след изборния ден. Евентуалният балотаж между двамата кандидати с най-голяма подкрепа на първия тур е предвидено да бъде произведен до 21 дни, като се очаква той да се състои на 18 март.

Бола Тинубу, който е кандидатът на управляващата партия, тъй като сегашният президент Мухамаду Бухари няма право на трети четиригодишен мандат, проведе последния си митинг вчера в Лагос - най-големия нигерийски град и икономически център на страната. Хиляди привърженици на Тинубу изпълниха стадиона в Сурулере - беден квартал на мегаполиса.

Наричан Кръстника заради значителното си влияние в Югозападна Нигерия, този бивш губернатор на щата Лагос в периода 1999-2007 г. не спира да повтаря, че неговият час е настъпил и че само той може да оправи страната, отбелязва АФП. Тинубу, който е много богат бизнесмен, изкачи политическата стълбица въпреки обвиненията в корупцията, по които впрочем никога не бе осъден.

Нигерия е на 150-о място от общо 180 държави в индекса за възприятие на корупцията на неправителствената организация "Прозрачност без граници" за миналата година.

Според много от хората на митинга Тинубу е точният човек за президентския пост.

"Той наистина подобри здравеопазването, образованието, инфраструктурата, сигурността", казва 60-годишният Шиту Сураджудин за времето, когато кандидат-президентът на управляващата партия е бил губернатор на Лагос - най-многолюдният нигерийски щат, включващ едноименния мегаполис с население от около 15 милиона души, който се очаква да стане най-големият град в света до края на този век. Бола Тинубу "e единственият, който може да се справи", уверен е този шеф на частна комуникационна компания.

"Ще гласувам за него, той наистина е като баща за всички нас", добавя Мотунрайо Амуда. 29-годишната готвачка обаче признава, че от КВПС са обещали по 5000 найри (10 евро) и храна на хората, които отидат на митинга.

70-годишният Тинубу, който е мюсюлманин, подобно на с 10 години по-възрастния от него Бухари, бе смятан за сериозен фаворит преди няколко месеца. Ситуацията обаче се промени през последните седмици, когато недостигът на бензин и на банкноти, в условията на парична реформа, направиха труден живота на много нигерийци и засилиха гнева срещу управляващата партия, отбелязва АФП.

Още повече че наследството на Бухари, чиито два мандата бяха белязани от редица кризи и повсеместна несигурност, е нож с две остриета. Инфлацията в Нигерия доближава 22 процента, а силите за сигурност не успяват да обуздаят насилието, свързано с джихадистки групировки на североизток, престъпни банди и сепаратисти в някои части на страната.

Другият фаворит - 76-годишният Атику Абубакар, проведе последния си предизборен митинг още в събота. Също бизнесмен, и той е бил губернатор - на североизточния щат Адамава през 90-те години на миналия век, а след това бе вицепрезидент през двата мандата на президента Олусегун Обасанджо в периода 1999-2007 г. Любопитното е, че кандидатът на основната опозиционна партия вече се е пробвал неуспешно за най-висшия пост пети пъти, включително на последните четири президентски избори. Упорит и борбен, Абубакар сам обича да припомня, че е бил избран за губернатор чак от четвърти опит.

На заключителния си митинг, който проведе в своя роден щат Адамава, кандидатът на основната опозиционна партия обеща качествено образование, икономически подем, добро управление и мир, съобщи нигерийският вестник "Примиъм таймс".

Хиляди хора бяха убити в Нигерия през последната година, икономиката боледува, което понижи стандарта на живот, а сепаритистите на юг се раздвижиха, задълбочавайки етническите разделения в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

"Бъдещето на нашия щат и на страната е в ръцете на НДП", обяви Абубакар на митинга в Адамава.

За важното значение на североизтока, който бе залят през последното десетилетие от джихадистко насилие, е показателно, че Бола Тинубу също агитира в региона в събота. Кандидадът на управляващата партия проведе митинг в съседния щат Борно - един от бастионите на ислямистката групировка Боко Харам (На езика хауса, използван в Северна Нигерия, името означава "Западното образование е светотатство").

Тинубу обеща да повтори в Борно успехите, които е постигнал като губернатор на Лагос. "Обещавам на вас, хората в Борно, които бяхте изправени пред трудности и предизвикателства, че те са в миналото", каза той, цитиран от АП.

Като мюсюлманин от североизтока, Атику Абубакар обаче се очаква да получи в измъчвания от насилие регион повече гласове от Бола Тинубу, който е родом от Лагос.

Третият основен кандидат - 60-годишният Питър Оби, напусна едва миналата година НДП, след като бе нейният кандидат за вицепрезидент в тандем с Абубакар на предишните избори - през 2019 година. Също бизнесмен като двамата си основни съперници, Оби за разлика от тях е християнин, родом от град Онитша в югоизточния щат Анамбра.

Кандидатът на малката Лейбъристка партия се представя за реформатор, който иска да направи основен ремонт на политическата система. С 10 години по-млад от основните си съперници, Оби е свръхпопулярен сред градската младеж, отбелязва АФП.

А това може да е важен коз в една страна, където три четвърти от регистрираните за участие в изборите около 93,4 милиона гласоподаватели са под 50 години. При това мнозина млади нигерийци не се асоциират с нито една от двете основни партии.

Питър Оби води в повечето анкети, отбелязва АП. Ройтерс цитира допитване, според което 82 процента от нигерийците под 35 години са решени да гласуват.

Освен това, за разлика от Тинубу и Абубакар, Питър Оби заложи повече на социалните мрежи. Именно там той написа в събота, че страната има нужда от "нулиране и рестартиране".

"В този поход към свободата, аз не се боря за себе си! А за милионите младежи, които губят надежда в нашата любима страна", написа в "Туитър" Оби. В критика към двете водещи партии, той подчерта, че Нигерия не страда от липса на добри идеи и планове, а е "измъчвана от безнаказаността" на малък брой хора, които се възползват от ресурсите на най-големия производител на петрол в Африка в ущърб на масите.

Следващият президент на Нигерия ше встъпи в длъжност на 29 май.

Като доказателство за царящата несигурност и проблемите, които го чакат, нигерийската полиция съобщи в понеделник за най-малко осем убити полицаи за три дни в южната част на страната, при това в родния щат на Питър Оби. Тя обвини за нападенията местни сепаратисти, които искат да възродят Биафра - югоизточният регион, който се отцепва от Нигерия, преди да бъде върнат в нейните граници след кръвопролитна война в периода 1967-1970 г., в която загиват около 2 милиона души.

С охраната на изборите ще бъдат натоварени над 400 хиляди представители на силите за сигурност, съобщи АП.

Освен за президент, нигерийците ше гласуват в събота и за подновяване на състава на двете камари на Националното събрание (парламента) - 360-членната Камара на представителите и 109-местният Сенат.

И все пак, Мухамаду Бухари от КВПС изкара докрай двата си президентски мандата - нещо, което се случва за втори път след края на военната диктатура през 1999 г. (първият бе Олусегун Обасанджо от НДП). Това дава надежди за нигерийската демокрация на един континент, който честа става сцена на преврати.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА