Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 18:18 932 8

Турция: Благодарим на международната общност за подкрепата и солидарността след смъртоносните земетресения

  • земетресение-
  • турция-
  • мевлют чавушоглу-
  • рихтер

Най-малко 42 310 души загинаха при две силни земетресения, които разтърсиха Южна Турция на 6 февруари, хиляди други бяха ранени

Турция: Благодарим на международната общност за подкрепата и солидарността след смъртоносните земетресения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази благодарност към Европейския съюз и международната общност за подкрепата и солидарността, оказани след смъртоносните земетресения по-рано този месец, предаде Анадолската агенция.

ЕС прояви голяма солидарност с Турция в такъв труден период, заяви Чавушоглу на съвместна пресконференция в Анкара с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей и Йохан Форсел, министър на международното развитие на Швеция, която в момента е ротационен председател на ЕС.

Отбелязвайки, че Турция се е възползвала от фондовете за солидарност на ЕС и от неговия Инструмент за предприсъединителна помощ (ИПП) като страна кандидатка, Чавушоглу заяви, че е имало прекъсвания на средствата по ИПП и че такива прекъсвания не са били от полза.

От своя страна, еврокомисарят Вархей изрази съболезнованията си във връзка със смъртоносните земетресения и заяви, че те се намират в Турция, за да помогнат. "Ние сме загрижени, защото сме приятели, защото сме съюзници", подчерта Вархей.

"Моето поколение със сигурност не е виждало толкова опустошително земетресение на планетата и затова човешкото страдание е огромно", добави той.

От своя страна Форсел предаде послание за "солидарност и ангажираност към хората в Турция, засегнати от опустошителните земетресения".

"Разбира се, не съществуват думи на съболезнования от външния свят, които да съответстват на мащабите на тази невъобразима катастрофа и нейните последици за турския народ. Но ние можем да предприемем действия и ще ги предприемем и затова сме тук днес", добави Форсел.

Най-малко 42 310 души загинаха при две силни земетресения, които разтърсиха Южна Турция на 6 февруари. Хиляди други бяха ранени.

Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) заяви, че трусовете с епицентър градовете Пазарджък и Елбистан в окръг Кахраманмараш са били последвани от 7184 вторични труса.

В момента на терен работят общо 14 740 местни и международни спасители, се казва още в съобщението.

Екипите са изградили палаткови и контейнерни градове в зоната на земетресението, както и мобилни здравни клиники за оказване на психологическа помощ на пострадалите.

Отделно от това турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи на брифинг за пресата, че най-малко шестима души са загинали, а 562 са ранени, като 18 са в критично състояние, след ново земетресение, разтърсило южния окръг Хатай в понеделник вечерта.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    1 7 Отговор
    Много незнайни воини загинаха за свободата на България
  • 2 Пуснете малко

    5 2 Отговор
    Помощ и за Сирия,поне Малко

    Коментиран от #5

  • 3 Е.С.

    5 9 Отговор
    А защо не пускате българските тирове с хуманитарната помощ за сирийския народ?!

    Коментиран от #4, #8

  • 4 А защо вие

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Е.С.":

    Българите не приемете в страната си Сирийски бежанци?
  • 5 Турция

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пуснете малко":

    Им пусна толкова много помощ,че представа си нямаш,а вашата помощ може да бъде само ако приемете бежанци,поне десетки хиляди,защото в Турция са 5 млн.нали знаеш?
  • 6 Тоалетна хартия

    1 2 Отговор
    Следващият път повече , поне милион!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Няма страшно

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тоалетна хартия":

    Ако е писано може и 2 милиона, даже не си заслужава дати отговоря, но те съжелих, наистина си жив мъртвец
  • 8 НАТО

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Е.С.":

    Преди да пишеш наизус не се ли досети че точно там региона е непроходим та се наложи да чакат разрешение от Асад за да се мине по незасегнатите трасета от другата страна
Новини по държави: