22 Февруари, 2023 20:40 1 337 9

Слухове от Анкара! Президентът Ердоган клони към провеждане на турските избори през юни

  • турция-
  • избори-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Дни след като Турция беше разлюляна от две разрушителни земетресения, отнели живота на повече от 42 000 души в страната, официален представител каза, че съществуват сериозни трудности за организирането на изборите навреме

Слухове от Анкара! Президентът Ердоган клони към провеждане на турските избори през юни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще организира изборите по график през юни, след като се отказа от идеята за отлагане заради опустошителните земетресения в началото на месеца, заявиха трима официални представители пред Ройтерс, съобщава БТА.

Миналия месец Ердоган, който си поставя за цел да удължи управлението си в трето десетилетие, каза, че ще организира президентските и парламентарните избори през май, за да избегне празниците през юни. Според анкети, тези избори ще бъдат най-голямото предизвикателство за настоящия президент на Турция.

Дни след като Турция беше разлюляна на 6 февруари от две разрушителни земетресения, отнели живота на повече от 42 000 души в страната, официален представител каза, че съществуват „сериозни трудности“ за организирането на изборите навреме. Сега близките до президента казват, че правителството се е обърнало срещу идеята за отлагане.

„Твърде възможно е да се постигне съгласие за организиране на изборите на 18 юни“, каза официален представител на правителството, добавяйки, че Ердоган и неговият националистически съюзник Девлет Бахчели ще се срещнат, за да се споразумеят за крайното решение.

Правителственият представител каза пред Ройтерс, че е паднала сянка върху идеята за отлагане вследствие на мнението, че правителството избягва изборите, на негативната реакция на опозицията относно отлагането, както и на юридически въпроси, свързани с конституцията.

Той и другите официални представители говориха анонимно, защото не са упълномощени да говорят официално по въпроса.

Президентството и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган не отговориха веднага на молбата за коментар относно датата за организиране на изборите.

Преди бедствието популярността на Ердоган беше подкопана от вдигащите се цени на живота и обезценяването на турската лира. След това той бе изправен пред вълна от критики срещу реакцията на правителството на най-смъртоносното земетресение в съвременната история на страната.

Турция въведе временна схема за финансово подпомагане и забрани съкращенията в 10 окръга, за да защити работниците и бизнесите от финансовите последици от земетресенията.

Представител на правителството каза, че избори през май, както Ердоган планираше по-рано, ще оставят много малко време на изборните комисии да се подготвят и да организират логистично участието в изборите на гласоподавателите в засегнатия от земетресенията район, който е дом на около 13 милиона души.

Висш представител на ПСР каза, че е натежало мнението, че изборите трябва да се организират на 18 юни.

„Ердоган и Бахчели ще обсъдят темата и ще вземат крайното решение, но в момента изглежда, че 14 май е твърде ранна дата и двамата лидери ще се съгласят за 18 юни“, каза той.

Друг висш представител каза, че идеята за отлагане на изборите е била отхвърлена.

„Ако имаше закъснение, трябваше да бъде в размер на една година, за да има смисъл от него. Това изобщо не се харесва на обществеността. Отчасти по тази причина 18 юни се разглежда като най-правилната дата в момента“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    5 12 Отговор
    Ерджо иска да оложи иборите.Разсипана икономика,жизнен стандарт на страна от третия свят.Ние като отидем в Одрин ни гледат като индийци гледат англичани в 19ти век.Сега и това земетресение.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 НИКО

    9 4 Отговор
    ТУРЦИТЕ ЗНАЯТ КОИ СА ТЕХНИТЕ ВРАГОВЕ,КРАВАРИТЕ КОИТО ПРЕДИЗВИКАХА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА
  • 3 Кво се смееш пъпеш

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Само дето турците си имат всичко, евтино, истинско, вкусно. Зеленчуци, плодове, мляко, сирене, кашкавал, всичко това идва от турските села, които са пълни с хора. Хората работят, произвеждат, има много продукция, истинска. От там идват и ниските цени. Разходи се из нашите български села да видиш трагедия. Влез по магазините, където всичко ти е палмово масло и соя, и като капак, скъпо до небесата. Тъй че ти си се смей на Ердо, а се радвай на нашите продажни тикви, дето гледат само да оправят Украйната, а нас кучета ни яли. Само така, браво

    Коментиран от #7

  • 4 Рамзан ага

    7 3 Отговор
    Браво на агата! Излезе мъжкар.Преди не можех да го нюхам,заради наглеца турски посланик,който имахме ,за предишния става въпрос .И за едни изказвания за наши територии дето уж имали място в сърцето му.Но се издигна в очите ми като постави Урсула на миндера.
  • 5 АБВ

    3 10 Отговор
    Този диктатор непременно трябва да бъде свален
  • 6 Българкс

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    За теб не знам ама аз като ида в Одрин гледам кой ще ми направи най-голям индирим и хедие, че иначе не мога да изхраня моя пияница в къщи.
  • 7 Квото и да ядеш все тя

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Кво се смееш пъпеш":

    Женят се между първи братовчеди и всички са с кусури от кръвосмешение!

    Коментиран от #8

  • 8 За балканските турци българите

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Квото и да ядеш все тя":

    Ли говориш?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: