Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 15:02 904 15

Германия: спират рекламите на нездравословни храни за деца?

  • здравословно хранене-
  • деца-
  • германия-
  • реклами-
  • нездравословна храна-
  • сладко

Цели 15% от децата са с наднормено тегло

Германия: спират рекламите на нездравословни храни за деца? - 1
Снимка: Shutterstock

Забраната ще се отнася за реклами, излъчвани по телевизията, радиостанциите, но също така и онлайн, например в Ютюб, във времето от 6 сутринта до 23 часа вечерта. Именно в тези часове децата гледат телевизия или са в интернет, затова тогава не трябва да вървят реклами на напитки, съдържащи захар, или на снакс, който пък е богат на сол или на мазнини.

След като доброволният ангажимент на рекламната индустрия не доведе доникъде се налага по-строга регулация, заяви министърът на храните Джем Йоздемир, цитиран от АРД. Той уточни, че не призовава за "всеобща забрана на рекламата", но тя вече "не трябва да бъде насочена към децата".

Под това министърът разбира подрастващите под 14 години, а за високото съдържание на захар, сол или мазнини трябва да важат пределните стойности, определени от Световната здравна организация, подчерта още министърът. Той иска още да бъде забранено рекламирането на такива нездравословни храни във вестници, списания и брошури, ако те са насочени и към деца. Освен това не трябва да се допуска външна реклама в радиус от 100 метра от училища, детски градини, площадки или други места за отдих на деца, както и спонсорство. Контролът на изпълнението трябва да се осъществява от органите за наблюдение на пазара в съответните провинции, допълва АРД.

15 на сто от германчетата са с наднормено тегло

Германското дружество за борба със затлъстяването приветства инициативата на министъра. В тази връзка от организацията припомнят, че затлъстяването при децата е основен здравен проблем, а рекламата на нездравословни продукти е важен фактор. А изпълнителната директорка на Германското дружество за борба с диабета Барбара Битцер нарече плановете на Йоздемир "крайъгълен камък" за детското здраве.

Данните на германското правителство сочат, че около 15% от децата на възраст между 3 и 17 години в Германия са с наднормено тегло, а почти 6% имат затлъстяване. То се развива в детска възраст и често се запазва през целия по-нататъшен живот, като увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и захарен диабет тип 2.

Насрещен вятър от партньори

Свободните либерали се обявиха против предложението с аргумента, че в политиката личната отговорност трябва да е водеща , не забраните, които не водят доникъде. Техният говорител по аграрно-политическите въпроси Геро Хокер дори заяви, че министър Йоздемир няма да събере необходимото мнозинство в управляващата коалиция.

Критика идва и от опозицията. Заместник-шефът на фракцията на ХДС-ХСС в Бундестага Щефен Билгер упрекна Йоздемир, че проправял пътя към повее бюрокрация и държавно опекунство. Проектозаконът трябва да бъде съгласуван още през това тримесечие с другите държавни ведомства, след което да бъде предоставен за мнение на отделните федерални провинции. Преди да се превърне в закон ще трябва също да бъде получено и съгласието на Европейската комисия, припомня АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    14 4 Отговор
    ами забранете ги,и спрете да ги изпращате у нас,затуй ни затрихте бдс
  • 2 Пич

    15 2 Отговор
    Ще оправят работата тези германски акълии!!! Сменят лешниците в шоколада с печени скакалци , и готово.....!!!

    Коментиран от #14

  • 3 ХАХАХА

    6 1 Отговор
    Прекрасно! Само да питам като влезнат сами в магазина продавачката ли ще ги убеждава да не купуват вредните храни ? То замисълът е добър ,ама не става.
  • 4 Сменям си ник-а

    10 4 Отговор
    Защо се произвеждат такивахрани
  • 5 Гориил

    7 0 Отговор
    Парадоксално е, че германските корпорации произвеждат нездравословна храна. Огромен брой немски ресторанти и кафенета продават тази нездравословна храна. Освен това родителите сами избират евтино меню в училищните столове. В крайна сметка за здравословна храна трябва или да плащате допълнително, или да я откажете.Всички добре знаем двустепенната система за продоволствена сигурност, когато за бедни и изостанали страни членки на ЕС се произвеждат продукти с ниско качество и на евтини цени (в Германия е забранено да се продават)
  • 6 Летописец

    9 0 Отговор
    В България по всяко време се въртят реклами за хазарт . Хазартът е опасен и за душата , и за мозъка .
  • 7 геноцид

    8 0 Отговор
    Стандарта БДС трябва да се върне и всички директиви на европростаците , които не отговарят на него да бъдат забранени за продажба в България !

    Коментиран от #9

  • 8 Соваж бейби

    7 0 Отговор
    Леле колко били загрижени бе много е лицемерно .А кога за последен път направиха тестове на храната която е в магазините и на по ниска цена, защо и в Европа идва ерата на затлъстяването не е само Макдоналдс ,Дюнери и шоколад ??? Има една шунка на топ бюджет най евтино купих на котката ми че я обича много викам да я излъжа ама нана...й си не яде от нея и това е животно?Реших да пробвам пластмаса като желе с редовна дата!Случвало се е и пиле да купя на скъпа цена не се опече жилаво каиш ????Какво ядем хората та къде хвръкнахме шокалада да оправяме най малкият проблем?
  • 9 ХАХАХА

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "геноцид":

    Няма вече такова нещо като БДС ,където парицата е царица тя е стандарта. Обърни внимание на кисело мляко там на всички е напечатано БДС ама вярваш ли го?

    Коментиран от #10

  • 10 геноцид

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    Разбира се , че не вярвам ! Няма как да виси в хладилника месец и нищо да му няма !
  • 11 Стършел

    3 0 Отговор
    Най-фрапиращото беше за мен, когато видях реклами на детските ТВ канали! Рекламите зомбират всички, но най-лошото е, че зомбират и невръстните! Царица-парица превзема човещината и света се изражда.
  • 12 ТИР

    3 0 Отговор
    А Ларвите на брашняния червей ще бъдат ли рекламирани,или тихомълком ще ги ръгате ,,,
  • 13 Гордостта на Тарра

    5 0 Отговор
    То че храната не става е така .. ама кой нормален ще гледа 6 сутринта каквото и да е било ... Пак за наднорменото тегло са виновни и телефоните.. няма излизания навън няма спорт .. давай на дивана пред телевизора телефона
  • 14 А ако

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Скакалците са живи още по малко мераклии ще има дето да ги ядат
  • 15 Наййй

    5 0 Отговор
    Стройни и Слабички са в щатите.
    Две трети не могат да си обуят чорапите
Новини по държави: