Last news in Fakti

20 Декември, 2022 08:49 2 601 6

Храната, от която се оглупява

  • здравословно хранене-
  • здраве-
  • храна-
  • сол-
  • захар-
  • плодове-
  • зеленчуци-
  • оглупява-
  • мазнини-
  • мозък-
  • затлъстяване-
  • наднормено тегло

Правилното хранене е важно за когнитивното здраве

Храната, от която се оглупява - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, консумиращи редовно свръх преработени храни, са с 28% по-застрашени от спад на когнитивните способности в сравнение с хората, които употребяват по-малко от тези продукти. Това сочат резултатите от изследване, проведено наскоро в Бразилия, в което са участвали 10 775 мъже и жени. Към така наречените свръх преработени храни (UPS: Ultraproceeded Foods) спадат например безалкохолни напитки, снаксове и чипсове, пакетирани храни, зърнени храни с високо съдържание на захар, както и полуготови храни, които се консумират след кратко затопляне.

Правилното хранене е важно за когнитивното здраве

Статистиката показва, че в Бразилия броят на хората със затлъстяване се е увеличил значително през последните години. Сред хората на 20 и повече години делът им е нараснал от 12,2% на 26,8% между 2003 и 2019 година. Проблемите, причинявани от свръх преработените храни, са още по-видими в страни като САЩ и Великобритания, където тези продукти представляват над 50% от общия прием на храна. Дори само този факт е достатъчна причина за авторите на изследването, публикувано в "JAMA Neurology", да насочат вниманието към тревожните последици за здравето.

Някои експерти, които са се запознали с изследването, смятат, че то все пак не доказва достатъчно еднозначно последиците за здравето. "Това изследване показва само наличието на връзка между приемането на свръх преработени храни и влошаването на когнитивните способности", коментира експертът Дуейн Мелър от британския Университет Астън. "Проблемът е, че в случая става дума единствено за данни от наблюдения, поради което причинно-следствената връзка не може да бъде доказана."

Негативните последици от консумацията на свръх преработени храни са добре известни, признава Мелър, но посочва, че е трудно да се каже дали тези храни са непременно по-вредни от продуктите с високо съдържание на мазнини, сол и захар.

Много фактори играят роля за влошаването на когнитивните способности. Твърде вероятно е например, обяснява Мелър, хората, чийто хранителен режим се състои предимно от свръх преработени храни, да консумират твърде малко здравословни храни като зеленчуци, плодове, ядки, семена и бобови растения. В такъв случай храненето им определено не е балансирано.

Влошаването на когнитивните способности - тоест, вниманието, паметта, умението да научаваш нови неща, креативността, въображението и дори силата на волята, може да е причинено и от редица други фактори. Към тях спадат например недостатъчното движение, пушенето, употребата на алкохол, както и заболявания на сърдечно-съдовата система.

Значението на храната, която консумираме

Експертите по медицина и хранене като Мелър все пак са единодушни, че хранителният режим е един от най-сериозните фактори за здравето. Съществуват дори недвусмислени доказателства, че затлъстяването вече се е превърнало в по-голям глобален проблем от глада. Храните с високо съдържание на мазнини, захар и сол - независимо дали са свръх преработени или не - се разглеждат като възможни причинители на затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и рак.

В същото време редица изследвания доказват, че здравословни хранителни режими, какъвто предлага например средиземноморската кухня, не само помагат да се ограничи влошаването на когнитивните способности, но и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Средиземноморската кухня се концентрира върху консумацията на пресни храни и избягва продуктите с високо съдържание на преработени мазнини, захар и сол.

"Опитайте се да консумирате разнообразна храна, основана на плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни и не прекалявайте с млечните продукти и с месото", съветва експертът Дуейн Мелър. Никога не е късно да започнете да се храните здравословно, добавя той.

Автор: Фред Шуалър


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въййй

    10 2 Отговор
    Зиленски кво закуски тая сутрин!
  • 2 Радо

    14 1 Отговор
    Краваристанците затуй ли са толзоз тъпи всичките?
  • 3 12343211

    3 1 Отговор
    Хората търсим сензация..., но тук е повече от нужното.
    Добра статия.
  • 4 хахахахаха

    11 4 Отговор
    егати тъпотиите!

    напишете статия "Медията от която се оглупява"!

    Коментиран от #5

  • 5 един от многото

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "хахахахаха":

    Тя тази медия яде само такава храна!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ВИ
    ФАКТИ БГ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ