Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Март, 2023 15:16 6 254 27

Загадъчни дронове над Русия: Какво се знае за тях?

  • русия-
  • дрон-
  • дронове-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • давид генделман-
  • пво

За украински дронове ли става дума или за руска провокация?

Загадъчни дронове над Русия: Какво се знае за тях? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Неизвестни летателни уреди са бели забелязани миналото денонощие в няколко руски региона: Белгород, Туапсе, Адигея, в Брянска област и в Подмосковието. Летище „Пулково“ в Санкт Петербург прекрати работа за няколко часа. Впоследствие руското Министерство на отбраната заяви, че небето над града е било затворено заради тренировки на противовъздушната отбрана, но редица медии предполагат, че и това вероятно е било свързано с неизвестните безпилотни самолети.

Възможно ли е загадъчните дронове над Русия да се свързани с украинските въоръжени сили и доколко сериозно се отнася Русия към тази заплаха? Израелският военен експерт Давид Генделман споделя мнението си пред ДВ.

Още новини от Украйна

Има ли вероятност това да се руски дронове, пуснати с цел да се имитира нападение от страна на НАТО?

Д. Генделман: Първо такава потребност не съществува. И второ – за някои дронове вече стана известно, че са украински тип. Не за първи път виждаме атака с украински безпилотни самолети срещу руска територия, версията за руска провокация не е обоснована. Просто този път географията на техния полет е по-разнообразна: едновременно на няколко места. Всичко това обаче започна преди няколко месеца, разширението на активността не е странно.

Защо безпилотните самолети се появиха едновременно в един и същи ден?

Д. Генделман: Причината е известна само на украинското командване. Но принципно опити за атака на руската територия с дронове се правят почти ежедневно в крайграничните области. Вероятно сега са станали наложителни операции на по-широка основа - в Подмосковието, Туапсе и Адигея. Но може и всичко да е просто съвпадение, а Подмосковието вероятно е по-стратегическа цел.

Още през септември генерал Залужний (главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна - бел. ред.) изтъкна, че Русия има възможност да нанася "безнаказани" удари по цялата територия на Украйна, докато Украйна може да нанася удари само по "оперативния тил" на противника, тъй като Русия и Украйна нямат еднакви сили по отношение на обхвата на оръжията.

Както е известно - Русия разполага със средства за нанасянето на поражения на разстояние до 2000 километра, а Украйна - не. Ако тя се сдобие с такива средства, войната ще започне да изглежда другояче. Затова е разбираемо, че украинците ще полагат усилия за постигането на паритет с наличните им средства.

В случая с летателния апарат в Подмосковието засега се знае, че е украински безпилотен самолет с обсег от около 800 км. На този фон трябва да се погледне руската реакция: наскоро се разбра, че в руската армия е било взето решението да се обединят всички сили на противовъздушната отбрана под единно командване. Това вероятно е направено именно за противопоставяне на засилените украински опити за нанасяне на удари по-навътре в територията на Русия чрез средства за въздушно нападение. Тоест руската страна се отнася сериозно към тази заплаха и се старае всячески да ѝ се противопостави.

А руската система за противовъздушна отбрана?

Д. Генделман: Огромната територия е основен проблем за Русия. Вероятно точно с това обстоятелство е било свързано решението за обединяването на всички звена на противовъздушната отбрана под единно командване - за да се повишат координацията и ефективността.

Но няма как да бъде прихванато всичко и украинците разбират това отлично. Затова средствата за въздушни атаки летят по възможност на малка височина, криейки се от радарите. Това е и една от причините за това, че дроновете често падат сами или се разбиват в горите. Част от средствата за нападение се прихващат, но основното в случая не са попаденията, а честотата на опитите. Ако те започнат да се предприемат все по-често, рано или късно процентът на попаденията ще се увеличи.

Какви са максималните щети, които тези машини могат да нанесат?

Д. Генделман: Това зависи от конкретния апарат. Съобщава се, че този край Москва е бил украински UJ-22 Airborne. Според официалните технически спецификации той може да носи до 20 кг. полезен товар. Това само по себе си не е много, но ако е вярно, както се твърди, че е летял към газокомпресорна станция, дори 20 килограма биха били достатъчни при щастливо попадение, за да причинят големи щети.

В крайна сметка смисълът на тези атаки военен ли е или е демонстративно-психологически?

Д. Генделман: Ако попаденията са успешни, ще има и военен елемент, защото една петролна база (например в Туапсе) играе важна роля в снабдяването на войските. Но ако дотам не се е стигнало, а дроновете са били свалени, ефектът е бил само психологически. Киев успя да покаже на какво е способна украинската армия. Ако дроновете вече стигат до Подмосковието – какви изводи трябва да си направи руската страна? Тя очевидно си ги прави.

Автори: Александър Плюшчев, Татяна Фелгенгауер


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    37 44 Отговор
    Знае се че руското ПВО е пълен боклук.Язък за толкоз години лъжи и реклама.

    Коментиран от #4, #5, #20

  • 2 Майна

    36 15 Отговор
    Неуспешна атака с дронове над Крим.
    ,,Дълбоките,, драпат за трета световна..
  • 3 Хайли Лайкли

    25 12 Отговор
    Загадъчни бидони с вкиснало зеле са били намерени в нечия маза. И това е топ новина...
  • 4 честен ционист

    30 12 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Ти пък много си виждал комплекс ПВО на живо, та се произнасяш по въпроса.

    Коментиран от #18

  • 5 пешо

    19 15 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    като украйнското , руските ракети поразяват където и когато поискат
  • 6 Фактите

    25 29 Отговор
    Снощи в Ейск са унищожени между 8 и 12 руски самолета.В Беларус самолет който струва стотици милийони даде фира.Най важното че тези самолети са произведени в СССР в Киев и Русия не може да направи нови.

    Коментиран от #9

  • 7 пешо

    34 26 Отговор
    слава на русия , на 3 март на шипка с български и руски знамена

    Коментиран от #10, #13, #21, #25, #26, #27

  • 8 Наблюдател

    16 5 Отговор
    Със сигурност са или извънземните или Светият дух!
  • 9 123

    26 11 Отговор

    До коментар #6 от "Фактите":

    фактите от дойче зеле ли са
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последния Софиянец

    18 24 Отговор
    Знае се, че алкохолния прогнил клозет ще гори от всички страни и онова с ботокса и токчетата ще изгние в Хага, а бегерусоподлогите на сметището заровени, другото не е важно!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТаУмВзе

    9 11 Отговор

    До коментар #7 от "пешо":

    Ще я славите на кладбището, подлогович
  • 14 НЛО, та пак НЛО

    9 3 Отговор
    А извънземния фактор имате ли го предвид? Май само се правим, че не съществува. Или по-скоро по върховете се знае, но се мълчи.
  • 15 Това са

    6 6 Отговор
    Извънземните
  • 16 Осведомени

    15 10 Отговор
    Съобщават че апаратите са на североамериканският клозет
  • 17 Теле

    9 5 Отговор
    Факти нищо не знаете
  • 18 Хахахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Даже и да не е виждал, разбира че не работи! Ти като си го виждал, какво, работи ли?
  • 19 Оракулът от Каспичан

    14 6 Отговор
    Украинците започват да изпробват руската ПВО около големите руски градове.Бъдете сигурни,че това е само началото.Украйна от доста време разработва оръжия с далечен обсег и явно настъпва времето за тяхната употреба.Неслучайно в Москва се появиха ПВО системи по покривите на правителствени сгради и в предградията на града.
  • 20 Песков съм

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Молим другарко ама те пък ме бият ....
  • 21 ........

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "пешо":

    Без руски знамена да не им давате повод да говорят после измислици.А и празника си е български.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    7 4 Отговор
    Всичката военна руззка техника май наистина са макети колко години само лъжи
  • 24 РУСКИЙ САЛДАТ

    5 2 Отговор
    Нали в Американското въздушно пространство свалих Китайски балони сега Руззия да не изостане там пък се появяха дронове може и да са извъземни
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост3

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "пешо":

    Най продажните са русофилите!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания