Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Март, 2023 13:15 1 218 41

В ЕС се обсъжда съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна

  • оръжия-
  • боеприпаси-
  • ес-
  • война-
  • русия-
  • натп-
  • отбрана

Министрите на отбраната на страните от ЕС ще обсъдят тази седмица плановете за ускоряване на доставките

В ЕС се обсъжда съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз е все по-близо до знаков ход в областта на съвместното снабдяване с боеприпаси в помощ на Украйна и попълване на запасите на страните членки, но все още не са решени важни въпроси, свързани с финансирането и мащаба, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Министрите на отбраната на страните от ЕС ще обсъдят тази седмица плановете за ускоряване на доставките на 155-милиметрови боеприпаси за Украйна, която моли за повече такива артилерийски снаряди, и за съвместно поръчване на повече боеприпаси. Хано Певкур, министърът на отбраната на Естония, която е начело на усилията ЕС да поръча милиони снаряди, изрази увереност, че с колегите си ще постигнат "политически консенсус" за съвместните поръчки, когато се срещнат в Стокхолм днес и утре.

Той обаче отбеляза, че все още се обсъждат ключови въпроси, като например как да се плаща за съвместните покупки. Певкур настоя, че членовете на ЕС не могат да разчитат на средства, които вече са отпуснати за военна помощ за Украйна. "Нуждаем се от ясен консенсус, че за тази инициатива трябва да има нови пари", каза той в телефонно интервю за Ройтерс. И двете страни в украинския конфликт изстрелват хиляди артилерийски снаряди дневно, но Русия може да изстрелва хиляди повече поради по-големите доставки, твърдят Киев и неговите съюзници. Те също така заявиха, че Украйна използва снаряди по-бързо, отколкото съюзниците ѝ могат да ги произведат, отбелязва Ройтерс.

Според официални лица изпращането на снаряди в Украйна също така е довело до критично изчерпване на запасите на съюзниците на Киев, въпреки че точните нива са тайна, посочва Ройтерс. Певкур предупреди, че съвместното снабдяване не трябва да се затормозява от вътрешни борби между органите на ЕС. През последните дни различни части от бюрокрацията на ЕС влизат в спорове по детайли от тази концепция. Ако проектът се осъществи, това ще бъде значителна стъпка в интеграцията на ЕС, тъй като поръчките в областта на отбраната до голяма степен са в правомощията на отделните правителства на държавите членки на блока.

"Можете да видите следващия потенциален квантов скок в европейската интеграция в областта на отбраната", заяви служител на ЕС в Брюксел, запознат с дискусиите. Служителят заяви, че нещата могат да се развият бързо, като редица държави от ЕС могат да подпишат т.нар. проектно споразумение - очертаващо условията на плана за обществени поръчки - още в края на тази седмица, а първите договори да бъдат договорени около края на април. Засега служителите на ЕС съсредоточават идеите си за съвместни поръчки върху артилерийски снаряди, а не върху оръжия, тъй като Украйна е определила, че те са ѝ особено необходими, а и производството им е по-просто, отколкото на сложни оръжейни системи.

Съвместното възлагане на обществени поръчки е част от тристранния план на институциите на ЕС, който ще бъде обсъден от министрите в Стокхолм. Първата стъпка ще насърчи страните от ЕС да предоставят незабавно повече боеприпаси на Киев от собствените си запаси, като предложат по-висок процент на възстановяване на разходите от управлявания от ЕС фонд, който финансира военната помощ - Европейския механизъм за мир. ЕС ще задели един милиард евро от фонда за тази стъпка, която не е лишена от противоречия. Певкур отбеляза, че тя членовете на ЕС ще бъдат поставени в различни категории на финансиране, като тези, които по-рано са били по-щедри с боеприпасите си, ще получат по-малко от тези, които даряват сега.

Съвместното възлагане на обществени поръчки е втората част от плана на ЕС, която предлага ускорена процедура за подписване на договори с производители на 155-милиметрови снаряди в страните от ЕС и Норвегия. В документа с предложението, изпратен до държавите членки на ЕС миналата седмица, се казва, че съвместното възлагане на обществени поръчки ще позволи на блока да "направи масивна поръчка, за да изпрати на промишлеността ясен сигнал за търсене, който да ѝ позволи да увеличи производствения си капацитет". В документа обаче не се посочва колко снаряда трябва да поръча ЕС, на каква цена или кога ще бъдат налични.

Естония постави началото на настоящия дебат с предложението си от миналия месец ЕС да закупи един милион 155-милиметрови снаряди за Украйна през тази година на приблизителна цена от четири милиарда евро. Третата част от плана предвижда използването на средства от ЕС за подпомагане на европейските оръжейни компании да увеличат капацитета и ефективността си. След разговорите в Стокхолм представителите на ЕС се надяват планът да бъде уточнен за срещата на министрите на външните работи и на отбраната на 20 март и да бъде финализиран на срещата на върха на ЕС по-късно същата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    28 5 Отговор
    В Бахмут се оплакват че всеки втори снаряд е дефектен.

    Коментиран от #3, #23

  • 2 ВМЗ

    10 50 Отговор
    Плащат ни и им даваме БГ продукция да трепе руския башибузук.

    Коментиран от #5, #24

  • 3 Делю Хайдутин

    24 10 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Поздравления за жените от завод Арсенал.

    Коментиран от #21

  • 4 Опаа

    6 31 Отговор
    Летището в Балбек най голямото в Крим гори.Явно боеприпасите са дошли по рано от очакваното

    Коментиран от #8, #13, #37

  • 5 Делю Хайдутин

    32 6 Отговор

    До коментар #2 от "ВМЗ":

    В Бахмут се оплакват че снарядите им гърмят в ръцете или изобщо не гърмят.Българи юнаци!

    Коментиран от #7

  • 6 Хихихи..

    45 1 Отговор
    Ква икономика ще ми развивате с постоянните си военни дарения,дето Путин ги прави на скрап?! Само питам де...
  • 7 Хаха

    3 9 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Лично ти се оплакаха 🤡

    Коментиран от #9

  • 8 Опаа

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "Опаа":

    Къщата ти гори.Явно войната в България е почнала по рано от очакваното.
  • 9 Делю Хайдутин

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    Има видео.
  • 10 Примати

    5 37 Отговор
    В деня в който беше убит заловения и беззащитен Анатоли Розум , Русия е дала над 1000 жертви на фронта. Виждате ли какво постигна Украйна. Всички говорят за Анатолий Розум. Целия свят. Русия ако сама не започне да уважава гражданите си тя никога няма да постигне това което вече Украйна направи… Слава Украйна

    Коментиран от #17

  • 11 Тези потомци

    37 3 Отговор
    на фашисти, са генетични фашисти! Какво са се съюзили с фашагите в Украйна и искат световна термо-ядрена война?
    Къде бяха след 2014 до миналата година, когато фашисткото правителство в Киев унищожаваше мирното население в Донбас и Луганск? На 2 май 2014 г фашистите в Украйна изгориха живи около 100 демонстранти в дома на профсъюзите в Одеса... Къде бяха тези "демократи" от ЕС?
    За Ирак, Либия, Сирия, Югославия, Афганистан и т.н.. какво да говорим? Тези са просто ненормалници!
    Когато те или ФАЩ унищожават народи по света, си е всичко "нормално", нали?
  • 12 Псевдоним

    28 2 Отговор
    Това като съвместното купуване на ваксини, пак ще има бракуване за сумати пара.
  • 13 Примати

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Опаа":

    Сега ли
  • 14 Биг Мен Гяволето

    28 4 Отговор
    Акушерка - шеф на НАТО... Връх на сладоледа, Хъ-Хъ-Хъ...

    Коментиран от #38, #39

  • 15 Абе излизаме от

    31 1 Отговор
    този идиотски съюз от ненормалници!
  • 16 Ихааа

    27 3 Отговор
    Европейския механизъм за мир.
    Ще се инвестира яко в територията БГ.
    Ще стане най проспериращия

    барутен погреб в ЕС
  • 17 Глей ся..

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Примати":

    Да се казваш Розум,хич не е гаранция че го имаш.Розумееш,пан Ганьо?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 НАШИТЕ ВОЕННИ ЗАВОДИ ТРЯБВА

    5 10 Отговор
    ДА ПРОИЗВЕДАТ МАЛКО ФОСФОРНИ СНАРЯДИ НА УКРАЙНА, ЗА ДА СЕ БИЯТ НА СВЕТЛО.
  • 20 Завод Арсенал

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "НАЙ ДОБРИ СА":

    Само дето не гърмят.
  • 21 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    СКОРО ЩЕ ГИ ПОЗДРАВЯТ С ИСКАНДЕР ...ТОЙ НЕ МУ ТРЯБВА ВИЗА ...
  • 22 От страни

    16 1 Отговор
    Ей тоя Путин ще ви направи смешни - ще се сбирате на куп да си преброите стотинките кво е останало да си купите оръжия? Като алкашите дето се сбират по трима да си купят едно шише водка?
    По рано беше "аз ще дам, и аз ще дам и аз ще дам". А сега ще е "ти давай, не по добре ти давай не по добре ти"....Пребройте се и като децата изберете кой ще гали.....бррр...кой ще дава...

    Коментиран от #30

  • 23 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Щото сбраха всичките боклуци по света от най забутан-Бутан (има и такава държава да не помислиш че е селото във врачанско)
  • 24 От страни

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "ВМЗ":

    Що лъжеш хората - нищо не е платено. И няма и да се плати. Това е като картинките със Ф-ките.
  • 25 Милен

    12 1 Отговор
    Големи комисионни ще паднат от тези поръчки, някои хора ще си напълнят банковите сметки по разни офшорни зони 😉
  • 26 Закс

    10 1 Отговор
    КОЙ ще плаща ???

    Коментиран от #28

  • 27 От страни

    13 1 Отговор
    Има фонд в Европа и в Англия, в който се внасят парите, които би трябвало да плащат оръжията взети от такива като нас и пратени в Украйна. Ама тоя фонд от момента на създаването и до днес не е направил нито едно плащане. И познайте къде ще идат парите след като падне Украйна и няма кой да върне на краварите версиите?
  • 28 Милен

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Закс":

    Е как кой естествено, че ние да не си мислиш, че брюкселските бюрократи ще се бръкнат в собствените си джобове
  • 29 Баста

    11 2 Отговор
    Аз предлагам съвокупно всички лидери на ЕС да си закупят ков. чези тъй като ще поскъпват и няма да им стигнат.
  • 30 Долни крадци

    14 1 Отговор

    До коментар #22 от "От страни":

    Лошото е, че не Те ще дават, а ще раздават, подаряват, крадат.... отново нашите пари, парите на данъкоплатците от цялото ЕС и то без да ни питат. Уж ЕС беше създадено за благоденствието на Европа, а се оказа, че е създадено да погребе Европа.
  • 31 Мухаа,хаа!

    7 2 Отговор
    Клоуня пие и пее,евро рогатите плащат.Нищожна шепа Йесмени,разкават играта на 540 милиона граждани на ЕС.Да дадем! Давайте,но от вашите сметки,а не от джоба на 540 милиона души.
  • 32 Ранко Петров

    10 2 Отговор
    А когато стане въпрос за пенсийте и мин.заплата,пари няма ,и ЕС.не дава да се вдигат ....Но за Фашистите Укри,намират.....Слава на РУСИЯ..
    ,
  • 33 Гост

    8 1 Отговор
    С една такава съвместна поръчка още 2 години ще плащаме ваксини за около 120млн.... ай стига вече
  • 34 Историк

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "НАЙ ДОБРИ СА":

    Дебил,някой ден ,ако вземат да падат тук руски ракети,да не питаш учудено,ами нас защо?
  • 35 Солей

    6 2 Отговор
    А после ходете разправяйте,че нато не воюва с Русия на територията на Окрайна.
  • 36 готик

    4 1 Отговор
    ЗНАЧИ САЩ ПРОДАВАТ НА УКРАЙНА,А ЦЕНАТА Я ПЛАЩАТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ.....АХААААА ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ВИ ИЗТЪРПИМ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ЕС.Ще ви се стори и света тесен,а времето кратко да се покриете.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Като как ги уважава

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Биг Мен Гяволето":

    гражданите си Украйна,като ги праща насила за пушечно месо на фронта ли или като призива на швърнолевника кокаинов зеления потник дето плаши краварите,че ще се бият те срещу руснаците.И всичко това да му наливат повече пари и оръжие и да се бият украинците.Голямо уважение и защита нема що.
  • 39 Остава да назначат

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Биг Мен Гяволето":

    и военен кашик за шеф на гинекологично отделение и фарса ще е пълен.На запад колкото си по-тъп и прост толкова по лесно достигаш висоти.
  • 40 Решение има

    2 2 Отговор
    Всички страни членки на ЕС да бойкотират решенията на малоумниците управляващи съюза. Привика ги Байдън, наби им чемберите и те веднага се задействаха да му огаждат. Спрете се идиоти такива, оскубахте страните си, за да угаждате на дрогирания палячо и на още по невменяемият му покровител и ментор. Мислите ли, че безкрайно ще търпим вашето предателство и безочие. Байдън не иска мир, защото печели от тази война, а ЕС обеднява и се разпа. Трагедията ни е, че склерозирали и корумпирани старчета управляват ЕС и ЕК и това е резултата.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: