Last news in Fakti

7 Март, 2023 18:06 1 003 4

Две южнокорейски жертви на принудителния труд отхвърлят предложеното от Сеул решение на спора с Токио

  • япония-
  • южна корея

Планът на южнокорейския президент Юн Сук-йол е Сеул да компенсира бившите работници чрез вече съществуваща фондация, финансирана от южнокорейски компании от частния сектор, а не чрез плащания от Токио

Две южнокорейски жертви на принудителния труд отхвърлят предложеното от Сеул решение на спора с Токио  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две възрастни южнокорейки, станали жертви на принудителен труд по време на Втората световна война, излязоха днес на протест срещу обявеното тази седмица от южнокорейския президент предложение за изплащане на компенсации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двете възрастни жени, които се придвижват с инвалидни колички, казаха, че отхвърлят предложението. Това би усложнило опитите на Южна Корея да сложи край на дипломатическия спор с Япония, отбелязва агенцията.

Планът на южнокорейския президент Юн Сук-йол е Южна Корея да компенсира бившите работници чрез вече съществуваща фондация, финансирана от южнокорейски компании от частния сектор, а не чрез плащания от Япония. За да бъде задействат този механизъм, предложението на президента трябва да бъде одобрено от всички жертви на принудителния труд. Но сега две от тях отхвърлят предложението и казват, че Токио е този, който трябва да компенсира жертвите финансово и да им се извини.

Тяхното противопоставяне може да означава, че предложението на Юн, което американският президент Джо Байдън определи като "революционно", може да не се увенчае с успех. И това би удължило спора между Южна Корея и Япония, две страни съюзници на САЩ, което пък би подкопало усилията на Вашингтон да покаже, че фронтът в Тихия океан срещу Китай и Северна Корея е единен.

Двете 95-годишни жени Ян Гъм-док и Ким Сун-джу са станали жертви на принудителен труд в японската компания "Мицубиши хеви индъстрис" в Нагоя като тийнейджърки по време на Втората световна война. Ян и Ким живеят в провинцията, но дойдоха днес в Сеул, за да протестират пред парламента, събирайки стотици съмишленици, включително и законодатели от опозицията. Те държаха червени плакати и определиха дипломацията на Юн като "унизителна".

"Ние ще простим, ако Япония ни каже дори една единствена дума, ако каже: "Съжаляваме, сгрешихме". Но това не се случва", каза Ким. "Колкото повече мисля за това, толкова повече продължавам да плача", допълни тя, придружена на протеста от сина си.

Южнокорейският президент казва, че предложението за компенсации, което той направи, е в общ интерес и на двете страни.

Отношенията между двете държави са в най-ниската си точка от десетилетия, след като през 2018 г. Върховният съд на Южна Корея нареди японските фирми, замесени в принудителния труд, да изплатят компенсации на жертвите. Общо 15 южнокорейци са спечелили съдебни дела по случая, но все още нито един от тях не е обезщетен.

Според Япония случаят е разрешен още с договора за нормализиране на отношенията през 1965 г., според който Япония е изплатила на Южна Корея компенсации за окупацията. Японският външен министър Йошимаса Хаяши каза, че позицията на правителството му остава същата. Според данни на южнокорейското правителство близо 1815 жертви на принудителния труд са все още живи.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много важна новина

    3 2 Отговор
    Сега няма да заспя до полунощ..
  • 2 Някой мошеник

    1 0 Отговор
    Някой мошеник от правителствата е прибрал парите. Наи-логичното при такива гей-крати
  • 3 Така така

    0 0 Отговор
    И Русия така смята за курилските острови всичко е свършило около края на втората световна и малко след него.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: