Last news in Fakti

18 Март, 2023 10:10 982 3

Южна Корея ще нормализира ключово военно споразумение с Япония

  • южна корея-
  • япония-
  • северна корея-
  • юн сук-йол

Споразумението за обща сигурност и военна информация беше подписано през 2016 г., като дава възможност за обмен на разузнавателни данни, особено засягащи Пхенян

Южна Корея ще нормализира ключово военно споразумение с Япония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южна Корея ще "нормализира" ключово военно споразумение с Япония, съобщи служител на Министерството на отбраната, цитиран от Франс прес, пише БТА.

Споразумението за обща сигурност и военна информация беше подписано през 2016 г., като дава възможност за обмен на разузнавателни данни, особено засягащи Пхенян.

Южнокорейският лидер Юн Сук-йол замина в четвъртък за Япония за среща на високо равнище с японския си колега Фумио Кишида. Целта му е подобряване на дипломатическите отношения, подкопани от исторически спорове относно принудителния труд по време на японската колонизация на Корея през 1910-1945 г.

Според съобщения в медиите по време на срещата на върха между двете страни, която не се е провеждала на такова ниво от 12 години, президентът Юн е заявил на министър-председателя Кишида, че желае "пълно нормализиране" на договора.

След срещата южнокорейското външно министерство е било помолено "да предприеме необходимите стъпки" в тази посока, заяви за АФП служител на министерството на отбраната, пожелал анонимност.

През 2019 г. Сеул беше поставил под въпрос пакта, заплашвайки да го прекрати, тъй като отношенията с Токио се влошиха заради търговски въпроси, както и заради враждата, наследена от времето на японската окупация. Тогава САЩ предупредиха, че прекратяването на споразумението ще бъде от полза за Китай и Северна Корея. Сеул се съгласи да поднови договора "условно" часове преди изтичането му, но предупреди, че може да го "прекрати" по всяко време.

Изправени пред нарастващата заплаха от страна на притежаващия ядрено оръжие Пхенян, двете съседни страни се договориха за съвместни действия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Не става въпрос само за принудителен труд по време на японската окупация. Японците са вземали корейските жени за да задоволяват войниците си. Това Корея трудно го преглъща все още.

    Коментиран от #3

  • 2 украинче,от сеул

    3 3 Отговор
    Ей,дойчоовци,майстори сте на лъжата!Заплахата и за двете държави е Севрна Корея?А американските агресори?Т е не са проблем,така ли?В двете държави има над 200 американски военни бази и 100 000 американски окупационни войника!За какъв суверинитет може да се говори тогава
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: