Last news in Fakti

8 Март, 2023 12:11 16 007 87

Китай и Русия държат чуждестранните си резерви в щатски долари. Това дава на САЩ уникална възможност

  • китай-
  • долари-
  • валутни резерви-
  • сащ-
  • русия-
  • природни ресурси-
  • ричард ран-
  • федерален резерв

Русия и Китай могат да използват природните си ресурси за обезпечаване на парите си

Китай и Русия държат чуждестранните си резерви в щатски долари. Това дава на САЩ уникална възможност - 1
Снимка: Shutterstock

Ричард Ран е председател на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC. Неговият анализ е публикуван във „Вашингтон таймс“/ БГНЕС

Китай и Русия обявиха, че заедно с Бразилия, Индия и Южна Африка „работят за разработването на нова световна резервна валута“, която да се конкурира с американския долар.

Американският долар е световната валута от края на Първата световна война, когато заменя британската лира като предпочитана резервна и транзакционна валута. До края на Втората световна война голяма част от света все още е в златния стандарт, но това приключва през 1971 г., когато САЩ затварят „златния прозорец“.

В много отношения враждебно настроените към САЩ държави са заложници на щатския долар. Китай и Русия, както и повечето други държави, държат по-голямата част от чуждестранните си резерви в щатски долари. Почти всички световни стоки, като петрол, царевица, захар, кафе, мед и алуминий, се оценяват и търгуват в щатски долари. Това дава на САЩ уникалната възможност да налагат финансови санкции на чужди държави, като например замразяват банковите им сметки в щатски долари и ограничават възможността им да извършват търговски сделки и инвестиции. Приблизително две дузини държави са подложени на някакъв вид икономически санкции или ограничения от страна на САЩ.

С течение на времето държавите намират начини да заобиколят санкциите, но те обикновено са скъпи и тромави. Куба се справя със санкциите на САЩ вече повече от половин век. След първоначалния шок от замразяването или блокирането на много от сметките ѝ в щатски долари и от спирането или ограничаването на достъпа ѝ до световните системи за финансов клиринг Русия вече е намерила алтернативни методи за плащане на вноса и за компенсиране на износа си - често на по-ниски цени.

Не само страните, на които са наложени санкции, негодуват срещу обвързването им с щатския долар, но и приятелските страни, които са наясно, че могат да се сблъскат с някакъв вид икономически ограничения, когато достатъчно раздразнят някоя група американски политици. Това, че САЩ са световната резервна и трансакционна валута, налага допълнителна тежест върху политиците в САЩ да бъдат предпазливи и да не провеждат инфлационни парични политики или безразсъдни фискални политики. За съжаление Федералният резерв, Конгресът и администрацията бяха безотговорни през последните няколко години.

Както беше отбелязано, Китай и Русия в частност работят трескаво за създаване на алтернатива на щатския долар и създават клирингови сметки помежду си. Делът на щатския долар в търговските разплащания между Китай и Русия спадна от около 90% през 2015 г. до около 40% през тази година. Встрани от това, по време на едно от пътуванията ми до Китай преди няколко десетилетия бях на посещение при служители на централната банка на страната - няколко от тях имаха дипломи по икономика от Чикагския университет. Още тогава те проучваха алтернативи на щатския долар. Всички техни банкноти - китайската валута - бяха с изображение на Мао. Не можах да се сдържа да не се пошегувам, че не мисля, че светът е готов да приеме банкноти със снимка на масов убиец. По онова време отношенията между нашите две страни бяха добри, така че те го приеха с добро чувство за хумор.

Ако Китай и Русия се върнат към златния стандарт и насърчат други държави да направят същото, проблемът с тиранията на щатския долар (от тяхна гледна точка) ще бъде решен. Но това не е толкова лесно. Смята се, че около 20 % от световните златни резерви се държат от правителствата, което е достатъчно, за да могат те да дестабилизират цената на златото по всяко време, но далеч не достига количеството злато, което би било необходимо за обезпечаване на една валута, освен ако цената на златото не се повиши няколко пъти - което би довело до друг набор от проблеми.

Китайското и други правителства често пазят в тайна покупките си на злато. Известно е, че китайците са купували големи количества злато. Възможно е те да са придобили около 4000 тона, което все още е само наполовина по-малко от САЩ - повече от 8000 тона. Смята се, че руснаците притежават 2300 тона - малко по-малко от Франция и малко повече от Швейцария. Тези оценки се отнасят само за притежанията на централните банки. Частните институции и физическите лица по света вероятно притежават около 80% от златото, но никой не знае със сигурност.

Русия и Китай, а може би и няколко други държави с природни ресурси, може да се опитат да създадат кошница от стоки - като използват своите запаси от нефт, природен газ, въглища, мед, боксит (алуминий) и своите запаси от злато и сребро - като обезпечение за своите пари, ако сегашната им схема с кошница от валути не проработи. Стоковата кошница би могла да работи, при условие че тези, които биха могли да притежават тази валута, вярват в правовата държава и стабилността на страните, които предоставят резервите - а това е голямо "ако"!

Дори ако инфлацията в САЩ се ускори, в резултат на което доларът изгуби по-голямата част от покупателната си способност, трудно е да си представим, че някоя група държави ще бъде в състояние да създаде нова световна валута. Това, което вероятно ще се случи, е, че много частни организации ще създадат крипто- или стоково-обусловени заместители на правителствените фиатни валути (пари, декларирани от правителство като законно платежно средство – бел. ред.), които отчасти ще служат за съхранение на стойност и разчетна единица, и някои от тях вероятно ще успеят.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прост шоп

    88 20 Отговор
    Надай се , коньо, на зельено поле ....
    На края ще си менкате Артийки като навремето децата как менкаха салфетки...

    Коментиран от #67, #72

  • 2 Хаха

    62 70 Отговор
    Е нещо не го разбирам.Чакаме долара да изчезне САЩ да се саморазпусна а си държим парите в долари на територията на САЩ.

    Коментиран от #10, #47, #83

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ха ха ха ха ха

    143 41 Отговор
    Ха ха ха ха, Русия се освободи от доларите. Китай също се освобождава, но го прави плавно, тъй като е най големият кредитор на САЩ.
    Кой мислите, че лъжите? Това върви само пред простоКирчовците.
  • 5 Истина

    55 66 Отговор
    Путин ги плаши с бомби а мангизите и децата в САЩ и Европа.

    Коментиран от #16

  • 6 Така де

    14 58 Отговор
    САЩ и Китай са предатели!

    Коментиран от #13

  • 7 ПРЪЦ ПРЪЦ ЩЕЛИ ДА ИЗМИСЛЯТ

    54 83 Отговор
    САМОВАР НЕ МОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ ВАЛУТА ЩЕЛИ, МЕРАЦИ.

    Коментиран от #68

  • 8 Е то и да пикаешПрав като

    23 2 Отговор
    Мъжете неможеш но това е отделна Тема
  • 9 Така де

    8 36 Отговор
    САЩ и Китай са предатели!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПЕТ ПАТКИ МИСЛИЛИ

    39 9 Отговор
    И НА КРАЯ СЕ УДАВИЛИ.
  • 12 Верно ли

    79 24 Отговор
    Хахаха, разтрепераха им се гащите на болните мозъци от Ран фъндейшън... Винаги съм казвал - петродоларът трябва да бъде смазан, а тези измишльотини за крипто-валути да си ги... та дето не огрява, че рашките като им спрат тока ще видят крипто, ама друг път!

    Коментиран от #75

  • 13 По точно

    15 47 Отговор

    До коментар #6 от "Така де":

    Русия и Китай са предатели.
  • 14 КОЛКОТО РУСНАЦИТЕ ИЗМИСЛИХА ЗА 70Г

    43 61 Отговор
    ЕДНА КОЛА НЕ МОЖАХА ДА ИЗМИСЛЯТ ТО НЕ КОПИРАХА НРАДЯХА И ПАК НЕ СТАНА, ТЕХНОЛОГИИ ТРЯБВАТ НЕ МИСЛИТЕЛИ.

    Коментиран от #30, #34, #36

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хиии хии

    42 1 Отговор

    До коментар #5 от "Истина":

    Всички им са живее на хубаво и да има зелено , в крайна сметка за какво сме на този свят да воюваме ли..
  • 17 Г-ца каприз

    75 24 Отговор
    Значи от статията става ясно че.....сащ освен световни мародери са и световни крадци....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хихихи..

    48 14 Отговор
    ДаваШЕ,в минало-бешело време.Като видиш че нещо пада,ритай го,не го подпирай! Талейран го е казал.А доларчето пада РЕАЛНО,и бандерите няма да го спасят,ихууу...
  • 20 1234

    36 55 Отговор
    В Китай бачкат за купа ориз на месец,в раша минималната пенсия е 70 евро,мин.заплата 180 евро,държави клошари

    Коментиран от #37, #61

  • 21 ЩЕЛИ ДА ИЗМИСЛЯТ

    31 31 Отговор
    ВАТНЯШКИ ЮАН.
  • 22 стоян георгиев

    27 35 Отговор
    Милиционер и икономика е като магаре и трюфели.та нека си направят валута с китайците.ще е много смешно и жалко.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🤔🤔🤔🤔

    27 26 Отговор
    Що така бре руЦЦофили що не в рубли.
  • 25 Това със златните резерви на САЩ

    52 17 Отговор
    е голяма въпросителна. Има американски документални филми по темата и куп теории как количеството далеч не е това, което се обявява. В същото време преди десетина дни четох в "Блумбърг", че не могат да открият 90% от активите на Русия. Голям смях, в наше време, когато ужким всички транзакции и движения на пари се отчитат и записват някъде. Ако излезе, че РФ е успяла някак да ги изкара от Запада, не знам как ще го заметат този път.
  • 26 ЗНАЕШ ЛИ ГА, ГА МИ ЩЪФНАТ НАЛЪМИТЕ

    24 17 Отговор
    НЯМА КОЙ ДА ИМ УЗАКОНИ ХАРТИЙКИТЕ НЯМАТ ПОКРИТИЕ И НИКОЙ НЯМА ДА ГИ ПОЛЗВА.
  • 27 НЕ МИСЛЕТЕ СВЕТА ЗА ПРОСТИ

    24 21 Отговор
    ТАЯ ВАЛУТА БЕЗ ПОКРИТИЕ И ОДОБРЕНИЕ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА И ЗА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ НЯМА ДА СТАВА.

    Коментиран от #38

  • 28 Ъхъ!

    18 3 Отговор
    Сички знайм какъв "просперитет" настъпва след едноокия велзевул.
  • 29 Няма начин как да стане

    17 7 Отговор
    дори и да си дадът златните резерви на САЩ за да гарантират покритие на валутата, най много една студена вода да изпият накрая.
  • 30 Гоооост

    42 14 Отговор

    До коментар #14 от "КОЛКОТО РУСНАЦИТЕ ИЗМИСЛИХА ЗА 70Г":

    прав си не можаха!
    но правят някакви си!
    ние какво правим сега?
    правехме компютри, дискови устройства......и тнт
    влязохме в ЕС и НАТО!
    и това което произвеждаме изчезна
    да не е само техника но и домати, краставици,месо и ТНТ!?
    започнахме да внасяме!
    къде отиде ?
    икономика, индустрия,селско стопанство, и ТНТ?
    значи денократично!
    не прави нищо ние ще ти продаваме
    ти само плащаи....
    и МАКСИМАЛНО зависи от нас

    Коментиран от #60, #79

  • 31 нашите русофилисти ще ги подпомогнат

    18 19 Отговор
    като им копуват хартийките, хи хи хи,
  • 32 ВАЛУТАТА ЩЕ СЕ КАЗВА

    17 13 Отговор
    РАЗКОПЧАН ДЮКЯН
  • 33 12345

    39 17 Отговор
    На руснаците и китайците хич не им трябват щатските хартийки. Техните резерви са в злато! А руснаците имат толкова залежи на злато и диаманти че могат да покрият всички църкви и джамии в Русия със Златни купули! Така че да му мислят останалите гладници, начело със ФАЩ. Те са тези дето нямат наяване, не руснаците и китайците.

    Коментиран от #42

  • 34 Вие в ...Германия

    18 19 Отговор

    До коментар #14 от "КОЛКОТО РУСНАЦИТЕ ИЗМИСЛИХА ЗА 70Г":

    ...какъв ракетен двигател конструирахте ...а в САЩ имат успех - Спейс Драгон лети до МКС само за 19 часа вече, преди стигаме за три дни...а съветският РД - 180 , стига до там за три часа ...проектиран е 1968г.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Швейцария какви автомобили произвежда?

    33 8 Отговор

    До коментар #14 от "КОЛКОТО РУСНАЦИТЕ ИЗМИСЛИХА ЗА 70Г":

    Холандия? Белгия? Дания? Норвегия? И т.н.
  • 37 Ееееееее

    28 11 Отговор

    До коментар #20 от "1234":

    какво общо има минималната заплата в Германия, Люксембург и бг?????
    ТОВА Е ЗАПЛАТА за оцеляване!
    тук можеш да отцеляваш с 300€
    но луксенбург за да отцеляваш ти трябват 3000€!?
    просто се замисли !
    със 300€ или 3000€
    все си на ръба на ОЦЕЛЯВАНЕТО????

    Коментиран от #58

  • 38 Каква "световна" банка

    42 11 Отговор

    До коментар #27 от "НЕ МИСЛЕТЕ СВЕТА ЗА ПРОСТИ":

    ти трови глъвътъ? Това са хазарските собственици на федералния резерв - глобалистите. Тея, дето продават отпечатаните си хартийки, без покритие на държавата САЩ, окупирали я и чрез нея се домогват да турят ръка на всичко, и да поробят света. Китай, Русия и др. държави от много години купуват злато. Освен това една валута се обезпечава и с различни активи. А измисления долар се държи само на насилственото му налагане за единствено средство в търговията с петрол. За това бяха и войните с Ирак, Либия, Сирия и др. Сега обаче имиздърпват лилимчето изпод крадливите им задници и сеноси силен вой пред трапа, който сами си изкопаха. Готови са и света да запалят,за да отърват кожата, но е твърде късно.
  • 39 Пеци

    10 13 Отговор
    Е как така бе????Нашенските русороби обърнаха всичко както казват руснаците за своята валута в деревянньie рубли.
  • 40 ако бях вместо путин

    14 12 Отговор
    Още пред 20 години щях да изкарам в орбита 1400 атомни бомби в космосът, в отговор на разширение на НАТО и щитът който подготвяха. И 1000 пъти по добър щит, за Русия, и излизане от ООН, МВФ и МОК, забрана на еврото и доларът, фиксинг в сребърен стандарт на 30% от рублата за външна търговия, само 10% от БВП банкноти, при инфлация спиране на чековите плащания - електронните карти.. Рублата им се повиши защото поспряха чековите плащания, и търсенето на банкноти се стегна. Гражданин да притежава само до 200 грама сребърен еквивалент в чужда валута и то да не е евро и долар. Външната търговия да получава желаната валута в чуждите страни от руски банки или приятелски банки. Фиксиране на минималната заплата на 40% от БВП на зает, минимална пенсия 60% от минималната заплата. Само био храна и всяко негодно жилище се ремонтира от общината. Всеки да получава ново жилище за 99 годишен ипотечен заем изплащан с 20% от доходът. ................ако бях вместо путин, това което пропусна нефффелният путин..

    Коментиран от #44

  • 41 Пак да кажа

    17 12 Отговор
    Що така бе, нали уж рублата освен за тоалетна хартия ставаше и за плащания.Чудно ми е нашите рубладжии в каква валута си държат резервите?
  • 42 Пак да кажа

    17 10 Отговор

    До коментар #33 от "12345":

    Като не им трябват американските хартийки ,защо резервите им са в ДОЛАРИ !?!

    Коментиран от #53

  • 43 блумбърг

    11 9 Отговор
    я руzoфилчетата я кажат кво пранят с индийските рупии от бездоларовите плащания 😁

    Коментиран от #46

  • 44 FOX по нумерологията е 666

    9 9 Отговор

    До коментар #40 от "ако бях вместо путин":

    Когато Лукашенко сложи 30% ддс върху валутната търговия 2014-15г., Путин каза - че не се отказва от свободният пазар и свободната търговия. Лукашенко храни своят народ със гурме храна и чиста храна. Путин храни младите с палмово масло, и всички бедни 90% от популацията. Рекорден внос на палмово масло, срещу самолети и оръжия. На ти сега здрави войници и народ който да се бие..

    Коментиран от #55

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Е как какво

    11 5 Отговор

    До коментар #43 от "блумбърг":

    Ами същото като с еврото от ЕС. Превалутират ги в рубли.. Схемата за закупуване на руски ресурси в рубли нали я знаеш? Или не я знаеш?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 калугин

    14 18 Отговор
    ЛЕНИН КАТО УМРЯЛ МУ ОТКРИЛИ 60 МИЛИОНА ДОЛАРА В ШВЕИЦАРСКИ БАНКИ, ПУТИН Е СЪЩИЯ, УСПЕХ НА КОПЕЙКИТЕ В ЛЪЖИТЕ
  • 49 Чичо Тони

    23 6 Отговор
    САЩ - повече от 8000т. (злато)?! А дали е така? И къде точно го пазят? Форт Нокс? Защо ли през 1971г. Федералния резрв се отказа от "златния стандарт" и защо и на американските президенти им се отказва достъп до Форт Нокс? Каква тайна се крие там? Все въпроси с повишена трудност.
  • 50 Кеша долари

    22 11 Отговор
    Е в Китай
    А САЩ дължат на Китай 1,5 трилиона долара …..
    Време е Китай да си ги потърси с лихви и да видим дали няма да е първото в историята смяна на долара с нов долар…..

    Коментиран от #52

  • 51 Сравнение

    16 24 Отговор
    БВП на щата Калифорния е 2.5 пъти по-голям от този на Русия, при това преди войната. Какъв икономически потенциал има Русия, че да бъде съавтор на резервна валута? Скоро ще изпадне и от Г20.
  • 52 А ти какво мислиш?

    12 28 Отговор

    До коментар #50 от "Кеша долари":

    Че не ги търси ли? Търси ги редовно и редовно си ги получава с лихвите. Затова пак дава кредит на Щатите. Защото Щатите винаги си плащат. Всичко е обезпечено, защото са най-мощната икономика. Не като Русия, която от май месец е в дефолт по външния дълг.
  • 53 12345

    18 5 Отговор

    До коментар #42 от "Пак да кажа":

    Автора на статията явно не знае че, една много малка част от резервите им са в долари, както и в други валути, колкото за оперативни разходи! А иначе в собствената си икономика си боравят с техните си пари! А и те отдавна са разбрали че хартията си е хартия(днес струва нещо, утре нищо), само простите олигофрени и предават Стойност! Умният човек разчита на друго!
  • 54 Бай Иван

    22 5 Отговор
    Те Русия струва ми се вече нищо не държат, щото американците им конфискуваха парите. До тук добре, но ми се струва, че проблема от това тепърва предстои именно за американците. Защото първо всяка друга дързава виждайки какво се случва и ако политиците им са със всичкия си си правят сметката, че това ще се случи и на тях и тайничко започват да избягват от долара. Второ, пак заради това крадене на руските пари то е ясно че ще има нова международна валута поне в цялото източно кълбо + Бразилия Аржентина че и др. което пък обезсмисля откраднатите хартийки. Един вид скоро САЩ се окаже че са конфискували His dickk Janko !
  • 55 12345

    15 11 Отговор

    До коментар #44 от "FOX по нумерологията е 666":

    С руснаците се получава така, защото и те като нас изгониха селяните в града и окрупниха земята и сега няма кой да произвежда екологично чиста продукция! За това умират гладни! В България не е ли същото! Избягаха селяните от селата защото нямат поминък и сега всичко се внася с най-ниското качество! За това сме най-бързо изчезващият народ!

    Коментиран от #56

  • 56 Бай Иван

    15 3 Отговор

    До коментар #55 от "12345":

    У нас е така, ама у Русия не е , нес гледах статистиката. Вече са на 100% обезпечени селскостопански със собствена продукция, че и износ имат. Колкото до окрупняване на земята това е добре за голямо производство на селскостопанска продукция. Вече от решение на правителство зависи каква да е. Е у нас е главно зърно, а дали е екологична пак не е задължително ако земята е окрупнена продукцията да не е екологична.
  • 57 Сър Пичук

    13 16 Отговор
    Колкото "златната рубла" измести долара по времето на СССР, толкова и сега ще стане нещо. Резервната валута е следствие на икономическата мощ, а смешниците от БРИКС нямат никаква такава. Вече и Китай закъса.

    Коментиран от #77

  • 58 Бай дъни яко.

    9 10 Отговор

    До коментар #37 от "Ееееееее":

    Еми драги Еееее.За да не спорим с теб кой е прав кой е крив,, аз ще дойда с моята заплата от Люксембург дето ти казваш че е 3000 евро,а пък ти си харчи твойта от 300 евро.Ха сега се почешай по врата и ми кажи кой е по добре.
  • 59 ХайлХимарс

    11 15 Отговор
    Искаха рубли получиха йоани, съветски шушляци.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Случайно прочел

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "1234":

    Някой му стигат 500 лева а познавам хора на които и 10000 на месец са малко!
  • 62 нормален

    12 9 Отговор
    Доларите са вече временна валута изтича времето на тези които печатат и си живеят охолно световните валути ще са други и умните хора дори знаят вече кои са те
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ГАНЮ

    10 1 Отговор
    За това че.
    ако убиеш един човек си убиец
    а ако убиеш милиони си завоевател
    една тънка разлика но е факт
  • 65 ивелин

    15 5 Отговор
    "няколко от тях имаха дипломи по икономика от Чикагския университет. Още тогава те проучваха алтернативи на щатския долар. Всички техни банкноти - китайската валута - бяха с изображение на Мао. Не можах да се сдържа да не се пошегувам, че не мисля, че светът е готов да приеме банкноти със снимка на масов убиец. "Най големият убиец геноцид над индианците е извършен от "бащата на нацията " " “.Бащата-основател на Америка Джордж Вашингтон (1789–1797) нареди на генерал-майор Джон Съливон да атакува Ирокело през 1779 г. и „да слушате предложение за мирни преговори, докато всички селища в региона не бъдат напълно избити “. Съливан направи по нареждане и както беше обяснено в първия си доклад, той каза: „Целият красив регион ce превърна в размирна и отвратителна руина от трупове “ и съобщи, че на местните жители унищожили всичко, което изкарва прехраната им“."

    Коментиран от #73

  • 66 Адолфо

    15 5 Отговор
    Това вече е факт, американците никога повече, няма да имат тази златна възможност, те го знаят това от как започна, специалната операция на Русия в Украйна.Знаят и че никога повече,няма да "изкарват"на вън, своята инфлация!!! Доказателство за това е че, САЩ хвърлят за Украйна над 100 милиарда от своите хартийки, които междудругото,от 5 години не спират машините за печатане...Ако друга държава печаташе така пари,щеше отдавна да е ....

    Коментиран от #76

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Пешо

    16 7 Отговор
    Фейк нюз,РФ разпродаде всичките си активи в зелено и това бе още една от причините краваристан да започне войната в уркия
  • 70 Българин 681

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Бай дъни яко.":

    Господине,
    на български език думата се пише отзад!!!
    3-ти клас завършил ли си?
  • 71 куче

    16 6 Отговор
    И Китай и Русия, също и други страни са преобразували почти всички свои доларови активи. "Уникалната възможност" по-горе е желана, не действителна. И валутната хегемония също е към края си, защото тя се градеше на завоевателните войни на сащ. Обаче тези войни са на привършване. Украйна е последния опит в тази насока. Предстои да видим докъде ще стигне след това печатницата на долари.
  • 72 АУУУУУ

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "прост шоп":

    КАЖИ КОЛКО ДОЛАРА ИМАШ ЧЕ ДА ТИ ДОНЕСА ЕДНО КИЛО САЛФЕТКИ.........КАКТО СЕ КАЗВА ВСЕКИ ЩЕ ПОЛУЧИ ТОВА КОЕТО ИСКА ....АЗ ДОЛАРИ ....ТИ ЩЕ ПОЛУЧИШ ЕДНО КИЛО САЛФЕТКИ .......ХА ХА ХА
  • 73 Абеее

    4 3 Отговор

    До коментар #65 от "ивелин":

    И Путин бая затри за година.
  • 74 Какво ще стане,

    4 3 Отговор
    ако държавния резерв обяви тези резерви за инфлационни...!?Как ще се отрази на икономиката на русия и Китай!?Възможно ли е,да се каже,че не са обезпечени с каквито и да са активи.
  • 75 сабри

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Верно ли":

    верно, руплата не е пара
  • 76 дишо

    5 6 Отговор

    До коментар #66 от "Адолфо":

    купувай рубли 1рула0,02лева-и в москва
  • 77 САЩ

    4 5 Отговор

    До коментар #57 от "Сър Пичук":

    Грешиш. Резервната валута се създава и пази от силна армия. Не толкова от силна икономика. Когато гледате БВП на дадена страна, добре е да съпоставите и нейните дългове. Защото, много от западните държави в момента са като нашите "кредитни милионери" - имат голям БВП... и още толкова големи заеми.
  • 78 СССР

    4 3 Отговор
    Слабо развитите икономически държави мечтаят да сменят долара но това е невъзможно. Трябва да минат десетки години за да има доверие към друг вид валута. През това време света ще премине към виртуалните разплащания и всички валути ще отпаднат.
  • 79 Иво

    8 2 Отговор

    До коментар #30 от "Гоооост":

    Пишеш глупости. Ако по време на комунизма сме имали развита икономика нямаше да фалира социализма. Където има комунизъм няма развита икономика Сев. Корея Куба Русия Венецуела дори и Китай скоро ще се срине.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Чеченец

    1 3 Отговор
    Пак глупости.Долара си отива дори арабите продават срещу китайски иени.ШОС всяка страна търгува със своята валута.За какви санкции говорите вече долара е хартия.
  • 83 Чеченец

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Глупости арабите продават срещу китайски иени да не говорим за Русия Китай Индия Пакистан Иран Бразилия и.т.н.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Тито13

    3 1 Отговор
    Поредната руска лъжа, особено куба много добре се е справила. Заплатата е 7 долара
  • 86 Смех

    1 0 Отговор
    И аз спрях да чета след "Куба се справя"💀
  • 87 Хан Ювиги

    0 0 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна !
    Казах !