Last news in Fakti

6 Март, 2023 12:09 3 141 13

Защо Китай подкрепя Аржентина за Фолклендските острови

  • фолклендски острови-
  • китай-
  • аржентина-
  • война-
  • острови-
  • история-
  • спор

В същия ден Аржентина се присъедини към китайската инициатива "Един пояс, един път"

Защо Китай подкрепя Аржентина за Фолклендските острови - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Аржентинското правителство заяви в четвъртък, че иска от Великобритания подновяване на преговорите за суверенитета на Фолклендските /Малвинските/ острови. Външният министър Сантяго Каферо "формулира предложение за подновяване на преговорите за суверенитета на Фолклендските острови" в разговор с британския си колега Джеймс Клевърли по време на срещата на върха на Г-20 в Индия, се казва в изявление на аржентинското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс. Освен това правителството в Буенос Айрес е поканило Великобритания на "среща за уреждане" на дебата в ООН, пише БТА.

На следващия ден радио "Китай" заяви, че "това е законно искане на Аржентина, която се опитва да си върне суверенитета над Малвинските острови и международната общност трябва да го подкрепи".

Преди една година президентът на Аржентина Алберто Фернандес бе на визита в Пекин, където получи уверението на Си Цзинпин, че Китай подкрепя Буенос Айрес в спора с Лондон.

История на конфликта

Архипелагът Фолкленд или Малвинас, както го наричат аржентинците, е официално окупиран от Обединеното кралство от 1833 г., въпреки че Аржентина претендира за суверенитет, наследен от испанската корона през 1767 г., пише базираното във Вашингтон сп. "Дипломат". През 1965 г. ООН признава териториалния спор и изготвя Резолюция 2065, с която насърчава започването на спешни преговори. След няколко неуспешни дискусии обаче напрежението ескалира и през 1982 г. Аржентина нахлува на островите, което предизвиква военен отговор от страна на Великобритания. Последвалият въоръжен конфликт приключва 74 дни по-късно с най-малко 900 жертви, около 75 % от които са аржентинци.

През 2013 г. жителите на островите гласуват с огромно мнозинство за оставане на отвъдморска територия на Обединеното кралство.

Същевременно стратегическото значение на тази британска територия за Запада става ясно от засиленото военно присъствие, което Лондон поддържа там.

Военното присъствие на САЩ, Великобритания и НАТО в региона

В последно време стана обичайно да се говори за разширяването на НАТО "към Източна Европа", но след края на двуполюсния свят САЩ използват алианса, за да разширяват влиянието си по цялото земно кълбо, включително и в Латинска Америка и Карибския басейн, пише венецуелският дипломат и бивш директор на отдел "Международни отношения" към президентството на Венецуела Серхио Родригес Гелфенщайн, в статия, публикувана на сайта на независимия аналитичен център "Юнайтед Уърлд".

Към края на миналата година САЩ разполагат с 12 военни бази в Панама, 12 в Пуерто Рико, 9 в Колумбия, 8 в Перу, три в Хондурас и две в Парагвай. Подобни съоръжения има и в Аруба, Коста Рика, Салвадор и Куба (Гуантанамо) и други страни.

В аржентинските териториални води, както и на Фолклендските острови, НАТО разполага със система от бази, които "охраняват" целия Атлантически океан от север до антарктическата зона.

Според доклад на министерството на отбраната на САЩ, цитиран от венецуелския уебсайт misionverdad.com, от май миналата година Обединеното кралство формира "стратегически триъгълник за контрол" на южния край на Южна Америка. На юг от Фолклендските острови има и ядрени подводници. Освен това "Франция и САЩ редовно организират съвместни военни учения в региона", се посочва още в доклада.

Фолклендските острови са една от най-изолираните отвъдморски територии на Обединеното кралство и дом на един от най-отдалечените военни гарнизони. Британската военна база там започва да функционира през 1985 година. Понастоящем в нея са базирани между 1300 и 1700 военни и цивилни служители, отбелязва британският в. "Индипендънт".

В базата има летище и две писти за излитане и кацане. Според Кралските военновъздушни сили там са базирани четири изтребителя "Тайфун", които извършват "възпиращи патрули", за да гарантират сигурността на Фолклендските острови, Южните Сандвичеви острови и Южна Джорджия.

На Фолклендските острови е постоянно базиран и танкер за зареждане с гориво "въздух-въздух" "Вояджър", който обслужва изтребителите "Тайфун", както и транспортен самолет A400M "Атлас".

В базата на Фолклендските острови е постоянно разположен и кораб на Кралските военноморски сили.

Защо Китай подкрепя Аржентина в спора за архипелага?

На 6 февруари миналата година китайският президент Си Цзинпин и аржентинският му колега Алберто Фернандес направиха съвместно изявление В Пекин, в което се посочва, че Китай "потвърждава подкрепата си за искането на Аржентина за пълно упражняване на суверенитета над Малвинските острови", използвайки аржентинското наименование на територията. Двамата лидери се срещнаха по време на посещението на Фернандес в китайската столица по повод Зимните олимпийски игри.

В същия ден Аржентина се присъедини към китайската инициатива "Един пояс, един път", отбелязва сп. "Дипломат".

Освен това визитата на Фернандес в Пекин се състоя малко след постигането на принципно споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) относно аржентинския дълг в размер на 44 милиарда щатски долара. През последните години финансирането на инфраструктурни проекти е ограничено поради кризата с държавния дълг на страната. Ето защо споразумението за присъединяването на Аржентина към "Един пояс, един път" се оказа възможност за алтернативно финансиране на латиноамериканската държава.

Аржентинският държавен глава тогава заяви в "Туитър", че присъединяването към инициативата ще доведе до китайски инвестиции в размер на 23 милиарда долара. Повече от половината от това финансиране се предвижда за вече одобрени проекти, а останалата част ще бъде поискана от Аржентина в близко бъдеще, каза още Фернандес.

В допълнение към споразуменията на правителствено равнище някои китайски компании също заявиха, че ще направят значими инвестиции. Китайската компания "Цзъцзин майнинг" (Zijin Mining) заяви, че ще инвестира 380 милиона щатски долара в изграждането на завод за литиев карбонат в аржентинската провинция Катамарка.

На 11 юли китайската компания "Ганфън литиъм" (Ganfeng Lithium) съобщи, че ще закупи аржентинската компания "Литеа" (Lithea Inc.) за близо 962 милиона долара, тъй като се стреми да си осигури достъп до повече ресурси за производство на ключови метали за батерии, предаде Ройтерс.

Литият е много търсен минерал с изключителна важност за производството на батериите, които са двигател на енергийния преход, отбелязва американското сп. "Форин полиси". Около 60 % от световните запаси на литий се намират в т.нар. "литиев триъгълник" - регион, който обхваща Чили, Аржентина и Боливия.

В края на януари германският канцлер Олаф Шолц посети Аржентина и Чили, за да сключи нови сделки за литий, след като едва преди няколко месеца ЕС обнови търговските си връзки с Чили.

Всички тези конкуриращи се интереси поставят латиноамериканските лидери в сложна ситуация. Те могат да получат лесни пари, но същевременно причинявайки си главоболия. Но всичко това е част от новата голяма игра, отбелязва сп. "Форин полиси".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    11 0 Отговор
    Това и децата вече го знаят...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цеко сифоня

    32 2 Отговор
    Островите не са Фолклендски, а са Малвински. И за това Китай подкрепя Аржентина, а англосаксите квичат.
  • 4 Бацо Гацов

    5 17 Отговор
    Ами те Аржентина и Китай може да искат много работи..ама нема да станат . На острова е проведен референдум, напълно законен и признат..така че ..все пак мечтите са безплатни де...Аржентина изобщо няма право да претендира. след като островите дори не са в границите на териториалните и води. Все пак, може пак да се пробват..както на времето..
  • 5 Малдивите са окупирани от Британия

    15 1 Отговор
    през 1833 г., при положение, че от 1767 г. са неразделна част от Аржентина.

    Да сравним Крим с Малдивите.

    Крим от 1783 г. е руски, като преди това е бил на Златната орда (монголо-татарите), която оттогава не същвствува.

    През 1954 г. Хрушчов го прехвърля на квазидържавата Украинска съветска социалистическа република по политически причини.

    На 01.01.1992 г. СССР се саморазпуска в резултат на незаконен антиконституционен преврат, извършен на 08.12.1991 г. в Беловежката гора в Белорусия от ръководителите на съюзните съветски републики РСФСР, УССР и БССР.

    От 1992 г. Крим е автономна република в състава на Украйна.

    След кървавия фашистки преврат в Киев от февруари 2014 г. в Автономна република Крим е проведен референдум (на 16.03.2014 г.) на който с 95,5% мнозинство жителите на Крим провъзгласяват независима Република Крим и се обръщат към Руската федерация с молба Република Крим да влезе в състава на Руската федерация.

    На 18.03.2014 г. руският парламент гласува за удовлетворение на молбата на Република Крим за присъединяване към Руската федерация.

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 6 Да се чете: "Малвините"

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Малдивите са окупирани от Британия":

    ...........
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Калмук

    2 2 Отговор
    Един бърз преглед на историческите факти показва, че тези острови, са част от колониалното прекрояване на Шжна Америка между Испания, Англия, Португалия ... Аежентина въобще отсъства.
  • 9 Пак да питам...

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Малдивите са окупирани от Британия":

    Та..кво викаш..да проведем един референдум за Делиормана, за Родопите, а! Искаш ли?
  • 10 За протокола

    2 8 Отговор
    Всеки, който има териториални претенции се присъединява към други такива. Ако Русия спечели войната и успее да заграби Крим и част от Украйна, това ще поощри всички други държави, които искат (основателно или не), да завладеят други територии и тогава света ще се върне към времената на войните.
  • 11 Радио Ереван

    6 0 Отговор
    Защото никой не обича овчия остров, освен краварите от отсрещния континент.
  • 12 Независим

    5 0 Отговор
    А Малвинските острови в териториалните води на Англия ли са? Или са на 2000 км. Как е проведен референдумът? С представители на ООН?
  • 13 Азоня

    5 0 Отговор
    Англия помага на Украйна да се откъсне от Русия, ама не пуска островите нито Шотландия и Северна Ирландия
Новини по държави: