Last news in Fakti

8 Март, 2023 15:35 2 384 35

Пълна блокада! Стачките във Франция прекъсват доставките на горива, пътуванията с влакове и самолети

  • франция-
  • протест-
  • пенсионна реформа-
  • еманюел макрон

Вчера около 1,28 милиона души взеха участие в шестия ден на протести срещу проектозакона, предвиждащ възрастта за пенсиониране да се увеличи с две години до 64 години

Пълна блокада! Стачките във Франция прекъсват доставките на горива, пътуванията с влакове и самолети - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес във Франция доставките на горива от рафинериите на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) бяха преустановени, производството на електроенергия е намалено, а железопътните услуги са нарушени на фона на продължаващите стачки, докато националният протест изкара по френските улици рекорден брой хора, негодуващи срещу плановете на правителството да вдигне пенсионната възраст, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера около 1,28 милиона души взеха участие в шестия ден на протести срещу проектозакона, предвиждащ възрастта за пенсиониране да се увеличи с две години до 64 години. Това се явява критичен момент и за профсъюзите, и за правителството, тъй като президентът Еманюел Макрон се надява парламентът да приеме пенсионната реформа до края на месеца.

Синдикатите се опитват да засилят натиска върху правителството чрез продължителни стачки, включително в петролните рафинерии на енергийния гигант "ТоталЕнержи". Компанията съобщи, че 54 процента от общо 269 служители, които са били на работа в нейни френски рафинерии, са стачкували.

Стачни действия са блокирали и рафинериите на "ЕксънМобил" (ExxonMobil) във Фос-сюр-Мер, Северна Франция, и в Пор-Жером-Граваншон, Южна Франция, блокирайки доставките на гориво, каза Жерминал Ланселин, представител на синдиката Се Же Те (CGT). Около 90 процента от работниците във Фос-сюр-Мер стачкуват, както и около 20 процента от тези в Пор-Жером-Граваншон, добави той.

Достъпът до рафинерията на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) в Гонфревил в Северна Франция, остана блокиран от синдикалистите, които протестираха на изход от кръговото кръстовище на магистрала със запалени дървени палети и гуми, според наблюдения на фотограф на Ройтерс.

На същото кръгово кръстовище, което е основен изход за пристанището на Хавър, камиони образуваха дълги опашки и не успяха да преминат.

Речното корабоплаване във френската част на р. Рейн също е блокирано от стачни действия.

Четирите френски терминала за втечнен природен газ (ВПГ) във Франция и всички съоръжения за съхранение на газ също остават блокирани, каза Фабрис Кудур, представител на Общата конфедерация на труда (Се Же Те - FNME-CGT).

Прекъсванията във функционирането на терминалите за внос на ВПГ, наред със студеното време в Северозападна Европа, засягат баланса между търсене и предлагане на енергия в Европа, което води до възстановяване на цените на електроенергията, каза Фабиан Ронинген, анализатор на аналитичната "Рюстад енерджи" (Rystad Energy).

Производството на електроенергия в страната бе намалено с 11,2 гигавата тази сутрин, след като стачката засегна ядрени, термични и водноелектрически централи, показват данните на компанията оператор Е Де Еф (EDF). Намаляването на предлагането се равнява на около 18 процента от общото производство на електроенергия.

Междувременно днес железопътният трафик продължава да бъде засегнат от стачните действия, макар и в по-малка степен, отколкото вчера, като средно се движат един на всеки три високоскоростни влака и един на всеки три локални пътнически влака.

Очаква се транспортът да бъде затруднен и в четвъртък и петък, каза ресорният министърът Клемент Бон. С около 20 процента по-малко полети ще бъдат обслужени на главното парижко летище "Роаси - Шарл дьо Гол", а на летище „Орли“ – с 30 процента по-малко.

Очаква се утре в Сената (горна камара на парламента – бел. ред.) да се продължи обсъждането на законопроекта за пенсионна реформа.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зевс

    81 5 Отговор
    Сигурен съм, че Путин им е платил да стачкуват :)
  • 3 време е за пълна анархия

    76 3 Отговор
    по-добре хаос, отколкото война с русия
  • 4 честен ционист

    42 1 Отговор
    Вова изкара жилетките. Ванчето, какво още се ослушва - едно яйце да чунке 2кв за Великден?
  • 5 МирО

    90 2 Отговор
    Евала на франсетата - имат общество, ще накарат Макарони да се занимава със смислени работи, а не по цял ден да плещи за пОкрайнината.
  • 6 Пълна блокада! Стачките във Франция.....

    94 1 Отговор
    Браво на французите ..... Плакатите масово са : Не на съкращенията на пенсиите на Макрон! Работниците няма да плащат за война!
  • 7 Теле

    65 5 Отговор
    Прекрасния западен фалшив свят
  • 8 Чичак

    52 1 Отговор
    Докладът на Oxfam за глобалното неравенство от миналия месец показа, че най-горният 1 процент от обществото е източил 63 процента от цялото създадено богатство, или повече от 26 трилиона долара, през 2020–2021 г. Франция, чийто борсов индекс CAC-40 отново достигна рекордни печалби от 172 милиарда евро миналата година, в момента е дом на най-богатия човек в света Бернар Арно. Подсилено от спасяването на банки от Европейския съюз (ЕС) на стойност няколко трилиона евро, богатството на Арно на фондовия пазар нарасна от 85,7 милиарда евро през 2020 г. до 213 милиарда евро през 2023 г.13 милиарда евро, които Макрон иска да намали от общите годишни разходи за пенсии, са по-малко от една трета от годишното увеличение на личното богатство на Арно (42 милиарда евро) от началото на пандемията COVID-19.

    Коментиран от #13

  • 9 Дякон Унуфрий Араллампиев

    63 2 Отговор
    Това става в ядрена държава членка на нато с добре изразени джендър ценности иевроатлантическа ориентация А ние мълчим и гризем нокти
  • 10 Бюджета на Франция, като в България

    45 0 Отговор
    Еманюел Макрон прокара своя бюджет за 2023 г. през Националното събрание без гласуване. След изборите през май 2022 г. партията на Макрон „Възраждане“ има само малцинство в Асамблеята и бюджетът ѝ беше обречен да се провали при гласуване.В крайна сметка правителството на Макрон реши вчера да принуди одобрението на приходната част от своя бюджетен законопроект, използвайки антидемократичния член 49-3 на френската конституция. Този член позволява на правителството да принуди Асамблеята да приеме бюджета без гласуване, освен ако не приеме вот на недоверие за сваляне на правителството
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хаха

    55 1 Отговор
    Така и тук, но след 1 година, че сме малко бавно развиващи се. Но съдбата на целия запад е това стачки и протести до безкрай. А това ще стане особедно когато соросоидните партии сглобят някакво правителство.

    Коментиран от #21

  • 13 Да но.....хм

    64 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чичак":

    Всички във Франция знаят колко е спечелил Бернар Арно, а в България колко са спечелили нашите олигарси е данъчна тайна...... Това е разликата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Уса

    46 3 Отговор
    Така се живее в демокрацията,работиш с мечтата да се пенсионираш а през останалото време инфлациите ти изяждат спестяванията на всеки 10 години.Това са сащ,нато и техните слуги
  • 16 Хората са

    57 2 Отговор
    С плакати против НАТО и войната бе ей.Стига с тая пенсионна реформа.
  • 17 Българин

    46 0 Отговор
    А ние спим. Сегашните дето ни докараха тая инфлация, вместо да са по предизборни митинги и студия трябваше да бягат през глава от народната любов. Още ще ни доят и стрижат, щом търпим и се подчиняваме.
    Браво на франсетата - родшилдския баболюб ни прецака с макетата и е един от виновниците за войната в Украйна като един от гарантите по Минските споразумения. Гаранция - Франция...
  • 18 Макарена

    45 1 Отговор
    Важното е, че журналята от нашите телевизии не са разбрали. Иначе, Путин е виновен... Щото Макарона трябва да пълни гушата на Зеленчо
  • 19 Това е декокрация

    40 0 Отговор
    А у нас ...бай ганьо спи и мърка под мустак ..а му вдигат цените и му дерат кожата .... Но протести няма ..синдикати също....Абе Рай било у нас ....Народе ????
  • 20 Вчера около 1,28 милиона души

    29 0 Отговор
    Над 3 милиона бре, от де Тея цифри ги вземате ?
  • 21 Соваж бейби

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Не си много прав/а !В България хората масово не плаща данък,само в магазина касова бележка ддс ,нали или може да е по различно ?Работиш с фалшив договор без осигоровка ,взимаш пари кеш не по банков път ,работиш на черно /може и ябълки от село да продаваш на улицата или на комшията ?нали ??а тук не може ако те пипнат си платиш солено/.Тук всичко минава през банка и даваш цял живот за пенсия,здр.осигуровка ,плащаш си като поп всичко.Защо баби като Лили Иванова нямат пенсия или онази Катето ли коя беше 100 или 300лв пенсия ??Това какво е ,такава пенсия за хора които не са работили цял живот ли е ??Или са мислили че няма да доживеят до пенсия??И са яли и се веселили ?

    Коментиран от #28

  • 22 Г-ца каприз

    27 0 Отговор
    Да вземем пример от франсетата 😉
  • 23 Мръсните капиталисти

    25 0 Отговор
    Грабят пенсионерите.
  • 24 Стоян Александров

    38 0 Отговор
    Абеееее другари демократите у Франса стачкуват за 2 години още до пенаия ( от 62 на 64 ) , а Ние тук мизерниците дето е и по- скъпо и с мноооооого по- ниски заплати си мълчим от години, а тук е 65 години. Та тогава Ние незнам какво трябва да ги правим Наще ???
  • 25 А нашите продажни

    25 0 Отговор
    Синдикати ......... А? Боклуци.
  • 26 Не ви ли казаха, бе?

    15 1 Отговор
    Джурналистите, защо не посочвате истината: Путин е виновен!
  • 27 Калпазанин

    18 0 Отговор
    Тази новина, трябваше пак да започне със сбогом газпром или чао, доди време разделно пак
  • 28 Хаха

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "Соваж бейби":

    В това съм съгласен, но повечето идва от работодателите на който им се позволява тези магарии, и работника се примерява в повечето случай защото нямаме държава и синдикати като хората, а протестите там освен за пенсиите е и за нарастващите цени с който тамошните държави не са свикнали по на запад. А ние понеже си живеем 33 години в мизерия още не можем да се осетим, че бавно и полека ще живеем в още по голяма. А там са малко по будни особедно във Франция и това почват да го осещат.

    Коментиран от #34

  • 29 Елате ни вижте нас!

    15 0 Отговор
    Какво ли щяха да правят, ако, като нашите инвалиди, трябваше през 3 години да се явяват пред ТЕЛК и да не получават пенсии по 4-5 месеца? Ама разглезените французи не знаят, че може да се живее само с въздух ( все още безплатен в България)!

    Коментиран от #30

  • 30 Е, да,

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Елате ни вижте нас!":

    но на французите след инвалидизация не им растат нови крайници...
  • 31 Бесен- _Язовец

    14 1 Отговор
    Айде почна се от Франция ЕС умре!

    Коментиран от #32

  • 32 Хаха,трол

    2 8 Отговор

    До коментар #31 от "Бесен- _Язовец":

    И понеже кочината рашка се разпада, викаш трябва да се разпадне и Европейския съюз... да ,ама не! Стачките за разлика от кочината са висша форма на демокрация, стачкуват навсякъде в момента и в Германия ,профсъюзите също стачкуват за да се вдигнат заплатите за изравняване с инфлацията... ама ти няма как да го знаеш...
  • 33 няма такива м@зохисти

    4 0 Отговор
    Ревете , църкат а анкетата в сайта показва че 28% щели пак да гласуват за Киро ГАЗТА !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хахах

    0 0 Отговор
    Ако в България утре направят възрастта за пенсия 90 години също ще има протести. Във фейсбук :)
Новини по държави: