8 Февруари, 2023 12:04 1 506 13

Блокада! Стотици трактори влизат в Париж в знак на протест

  • франция-
  • стачка-
  • пестицид-
  • фермери

Действието следва решение на съда на ЕС миналия месец, което отмени френската политика, позволяваща на производителите на захарно цвекло да използват забранен инсектицид

Блокада! Стотици трактори влизат в Париж в знак на протест  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотици френски фермери подкараха тракторите си към Париж рано тази сутрин, за да протестират срещу ограниченията за ползване на пестициди и други екологични разпоредби, които според тях заплашват производството на най-голямата селскостопанска сила в Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Действието следва решение на съда на ЕС миналия месец, което отмени френската политика, позволяваща на производителите на захарно цвекло да използват забранен инсектицид, което поражда загриженост сред производителите на захарно цвекло за по-нататъшен спад на насажденията и затваряне на захарни фабрики.

"Тези многократни забрани и бездействието на правителството да подкрепи много сектори (череши, ябълки, цикория, картофи и други) осъждат селскостопанското производство", заявиха в съобщение най-големият фермерски съюз във Франция FNSEA, Съюзът за захарно цвекло CGB и групата на младите фермери JA. Те предупредиха, че вносът на култури, които не подлежат на подобни ограничения за пестициди, би застрашил работните места във Франция.

Екологични активисти твърдят, че остатъците от пестициди причиняват щети на почвата и дивата природа.

Синдикатите очакват 500 трактора и 2000 фермери от околностите на Париж да се присъединят към протеста, но е твърде рано да се потвърдят числата, посочи говорител на CGB.

Тракторите, някои от които носят транспаранти с лозунг "Макрон ликвидира селското стопанство" и "Спасете своя фермер", бяха планирали да завършат шествието си пред Дома на инвалидите, близо до министерството на земеделието на Франция.

Представителите на фермерските синдикати трябваше да се срещнат с френския министър на земеделието Марк Фено сутринта.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 1 Отговор
    Докато не влязат танковете на Шан-з-Елизе нищо няма да се промени. Важното е обаче да са правилните танкове, тия де почват с Т.
  • 2 3.14К

    26 1 Отговор
    Сега кметицата на Париж като "бежанци" ли ще ги пусне по улиците и ще поиска ли да осъдят войната на Путин?

    Коментиран от #3

  • 3 Соваж бейби

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "3.14К":

    Тя Анито с патканите не може да се оправи че са плъзнали на всякъде из Париж ти за какви неща говориш .Хората си търсят правото бездарните политици забравят че народа ги е "сложил"те си знаят но след като няма добра политика хората извън парламента са повече и могат да оправят нещата .
  • 4 Заяц

    15 0 Отговор
    Нали хубаво си живеят
  • 5 Русофила

    17 4 Отговор
    Отново в екстаз. Френските селяни излизат на протест носещи лика на Путин и развяващи руски знамена🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #7, #9, #11

  • 6 Младенов

    9 1 Отговор
    Най-добре да дойдат танковете.
  • 7 Евроатлантик

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русофила":

    Бе не знам за тях, ма в Кьолн по времето на Меркел бай Ердоган беше изкарал половин милион турчеля на протест. Такива ми ти работи стават в държавите, които незнайно защо наричаме бели...
  • 8 Браво!

    8 0 Отговор
    Обесете фашисткото джудже Макрон!
  • 9 Сск

    0 11 Отговор

    До коментар #5 от "Русофила":

    А крепостниците в Русия ги пращат на фронта. После на вдовиците чувал картофи или дръвца за огрев ,като обещетение

    Коментиран от #12

  • 10 Верно ли

    7 0 Отговор
    Браво на франсетата! От тях започват революциите в Европа, а днешната прогнила политическа клоа.а няма да си иде без революция!!!
  • 11 Верно ли

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русофила":

    Тоя па! Абе, тоя Путин сигурно всяка нощ ти е в кошмарите, а, мало.ник?
  • 12 Министър на магията

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сск":

    Е нали Москва щеше да гори пък то Периш и Лондон изгореха?Из парижките улици не можеш да излезнеш ако си бял бре ще те заколят.В Берлин някакви тъмни субекти с хиляди крещят Алах Козар.

    Коментиран от #13

  • 13 Сск

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Министър на магията":

    Какво да гори в това блато ?
Новини по държави: