Last news in Fakti

18 Септември, 2013 14:56 2 257 3

ВТБ: Не пазим парите на Башар Асад

  • авоари-
  • башар асад

Сирия дала на Русия нови доказателства, че бунтовниците използвали химическо оръжие

ВТБ: Не пазим парите на Башар Асад - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Внешторгбанк (ВТБ) отрече обвиненията на редица американски сенатори, че в нея имат сметки, пари и ценности висши лица от Сирия, сред които е и президентът Башар Асад.

Това предаде РИА Новости. Агенцията се позовава на официално изявление от банката.

„Изказванията на американските сенатори са абсолютна недостоверна информация. В групата на ВТБ няма открити сметки на висши ръководители от Сирия. Ние разглеждаме  изказванията на американските сенатори като опит за провокация и за заблуждаване на американската общественост“, се посочва в официалната позиция на ВТБ.

Преди дни от Капитолия се чуха призиви към президента Барак Обама да въведе санкции срещу руски банки, защото в тях се пазят парите на режима в Дамаск. Освен ВТБ към обичайните заподозрени бяха причислени и  ВЭБ, Газпромбанк и Внешэкономбанк.

Анализатори обаче са скептични фамилията Асад да има сметки в руски банки. Според тях много по-изгодно е пари да се влагат в страни със сигурна и реномирана банкова система или в офшорни зони.

Според анализатори авоарите на Башар Асад се оценява на $1.5 млрд. Голяма част от фирмите и предприятията в сирийската икономика са собственост на хора семейството или най-близкото обкръжение на диктатора. Преди година се появиха информации, че Башар Асад ударно ги прехвърля в Русия в опит да ги спаси от санкциите на ЕС, САЩ и Япония.

Повдигането на темата за парите на Асад е ясен сигнал, че Белият дом не се е отказал от идеята да свали Башар Асад. Седмици преди ударите срещу Либия беше поставен въпроса за авоарите в чужбина на Муамар Кадафи, припомнят специалисти по арабския свят.

Междувременно руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обвини в пристрастно отношение инспекторите на ООН, които разследваха атаката с химическо оръжие в Сирия. Според него инспекторите са разследвали само случая от 21 август, но не и три други случая, за което е настоявал режимът в Дамас. Рябков заяви, че Сирия е предоставила на Москва доказателства в подкрепа на тезата за провокация на бунтовниците. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    0 0 Отговор
    Американците да не си мислят, че Башар Асад ще си държи парите в техни банки и да ги загуби? А руснаците е време да наложат санкции на американските банки, че съхраняват парите на всичките световни престъпници. Съвет към Башар Асад : Ако имаше ядрено оръжие, то САЩ нямаше да смеят да те нападнат. Спасението ти е да направиш Сирия република на Руската федерация.
  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    М-да няма да се размине без война.... Лошо....
  • 3 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Ясно е,че Американските шерифи са изправени пред дилемата или банкрут или световна война.Жалко е,че който и от двата избора да направят,последствията ще са катастрофални така че на всички ни остава само да седим и да гледаме какво ще решат евреите.Ясно е само,че при една евентуална световна война е възможно човешкият вид да се затрие,и после и онези милиарди на богаташите не могат да спасят света, защото рано или късно всеки ще осъзнае,че парите не струват дори и хартията на която са напечатани.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания