Last news in Fakti

9 Март, 2023 16:23 892 3

Среща на върха на АУКУС в Калифорния

  • подводници-
  • австралия-
  • китай-
  • джо байдън-
  • аукус

Срещата се разглежда като опит за противодействие на военните амбиции на Китай в Тихия океан и на нея вероятно ще бъде обсъждана доставката на ядрени подводници за Австралия

Среща на върха на АУКУС в Калифорния  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Следващата седмица Американският президент Джо Байдън ще приеме в Калифорния премиерите на Австралия и Обединеното кралство за да обсъдят своето партньорство в рамките на тристранното обединение АУКУС (AUKUS), съобщава БНР.

Очаква се в понеделник австралийският премиер Антъни Албанезе и британският премиер Риши Сунак да направят първите си посещения в САЩ след встъпването си в длъжност.

Те трябва да се срещнат с Джо Байдън в Сан Диего, където се намира и голямата военноморска база и подводниците на Тихоокеанския флот на САЩ.

Срещата се разглежда като опит за противодействие на военните амбиции на Китай в Тихия океан и на нея вероятно ще бъде обсъждана доставката на ядрени подводници за Австралия. Плановете са Австралия да закупи от САЩ най-малко 4 подводници от клас "Вирджиния", които са най-новите в състава на ВМС на страната. За разлика от подводниците с балистични ракети, тези с бърза атака могат да използват различни оръжия, включително торпеда и крилати ракети, могат да бъдат използвани и за разузнаване.

Преговорите за подводниците се водят повече от година, след като Австралия се отказа от първоначалните си планове да закупи машини от Франция.

Смята се, че доставката им ще стане не по-рано от 2030 г., но целта е да бъде демонстриран напредък между 3-те държави относно отбранителните им способности смятат наблюдателите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за да има световен мир

    6 1 Отговор
    "демократична" калифорния - свърталището на американските комунисти трябва да иде на дъното на тихия океан
  • 2 Втори фронт

    3 0 Отговор
    Точно на тази среща Англия ще поеме командването на войната в Украйна.
    Американците пък ще отворят втора война срещу Китай.
    След това ще дойде и краят на англосаксите, като Световен господар.
  • 3 сноу

    2 0 Отговор
    Тъй,тъй..албанезиту е истински австралиец, а ришиту ко му пречи да е британец...Е поне ще видят как един дърт робовладелец е бил с камшика дядовците им..