Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Март, 2023 09:42 6 453 93

Непобедими ли са руските хиперзвукови ракети?

  • руска армия-
  • хиперзвукови ракети-
  • ракети-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • цивилни жертви-
  • владимир путин-
  • кинжал

Хиперзвуковите ракети летят със скорост, която е пет до десет пъти по-бърза от тази на звука

Непобедими ли са руските хиперзвукови ракети? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна отново беше подложена на масиран руски обстрел тази седмица. Украинската отбрана съобщи, че Русия е използвала хиперзвукови ракети. Най-малко девет души са загинали при обстрела срещу столицата Киев и редица други градове, включително Харков и някои села в региона на Лвов в Западна Украйна. Не за първи път Москва обстрелва Украйна с хиперзвукови ракети. Това се случи още в началото на войната през 2022 година. Смята се, че това е специален вид ракетно оръжие. Ето защо:

Наистина ли ракетите са "непобедими"?

Още новини от Украйна

"Непобедими". Така руският президент Владимир Путин нарече хиперзвуковите ракети през 2018 година, когато те официално станаха част от военния арсенал на страната. Това описание е преувеличено и използвано с пропагандни цели, но все пак има и зрънце истина в него. Хиперзвуковите ракети са различни от обикновените балистични оръжия и това ги прави по-трудни за прихващане от системите за противоракетна отбрана. Причинините са две - скоростта им и височината, на която летят.

Колко бързи са хиперзвуковите ракети?

Хиперзвуковите ракети летят със скорост, която е пет до десет пъти по-бърза от тази на звука. Отношението на скоростта на обект към скоростта на звука се изчислява с Числото на Мах. В случая то е Мах 5 до Мах 10. Точната скорост на ракетите не е определена, защото тя зависи от няколко неща - най-вече от средата и температурата на средата, през която се движат. За сравнение: самолетите "Конкорд" летят около два пъти по-бързо от скоростта на звука. Тези самолети се движат с максимум 2,180 км/час или с Мах 2,04. Така че хиперзвуковите ракети са около три пъти по-бързи.

Хиперзвуковите ракети, които Русия използва в нападенията си срещу Украйна, са познати като ракетите "Кинжал". Дължината им е 8 метра. Някои експерти смятат, че те се движат с 6000 км/час. Това е толкова бързо, че "налягането на въздуха пред оръжието образува плазмен облак при движението му, който поглъща радиовълните", обясняват оръжейни експерти в американския уебсайт Military.com. Това прави "Кинжал" и другите хиперзвукови оръжия особено трудни за прихващане от радарни системи - ефект, повлиян и от това, че летят на ниска височина.

На каква височина летят хиперзвуковите ракети?

Хиперзвуковите ракети летят на много по-ниско от обикновените балистични ракети. Те следват т.нар. ниска атмосферно-балистична траектория. Това означава, че когато радарната система за противоракетна отбрана ги засече, те вече са толкова близо до целта си, че в много случаи е твърде късно да бъдат прихванати. Освен това хиперзвуковите ракети разполагат с възможността да променят траекторията си по време на полет.

Какъв е обхватът им?

Хиперзвуковите ракети, които Русия използва в Украйна, се изстрелват от изтребители. Други хиперзвукови оръжия могат да бъдат изстрелвани и от кораби или подводници. Те са в състояние да носят и ядрени бойни глави. Ракетите "Кинжал" могат да достигнат до цели на 2000 километра от изстрелването. Останалите хиперзвукови ракети имат обхват на действие от около 1000 километра.

Ако хиперзвукови ракети бъдат изстреляни от руския ексклав Калининград, това би поставило под заплаха няколко европейски столици, които ще се намират в рамките на обхвата им. Калининград се намира между Полша, Литва и Балтийско море. Германската столица Берлин е на по-малко от 600 километра разстояние.

Някои анализатори смятат, че въпреки предимствата на хиперзвуковите ракети над балистичните оръжия, Русия няма да ги използва масово. През 2022 година американският генерал Глен Д. Ванхерк каза пред комисия в американския Сенат, че Русия "среща проблеми с някои от хиперзвуковите си оръжия по отношение на точността им" в Украйна.

Автор: Карла Блайкер


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Значи

    66 61 Отговор
    Всичко руско е непобедимо всичоооо дори и външния кенеф в Улан Уде
  • 3 Сталин

    108 79 Отговор
    Няма ПВО на света което да прихване руските хиперзвукови ракети ,нека другите произвеждат ширпотреба, телефончета и колички ,Русия е с един век напред в сериозната наука

    Коментиран от #29, #31, #38

  • 4 Объркано Атлантиче

    77 55 Отговор
    Руски хиперзвукови ракети унищожиха тайното командване на САЩ/НАТО в Киев, десетки топ американски офицери са убити..
    Залужни е съобщил данните за нощния удар (8 срещу 9 март). Според него 81 ракети са били изстреляни по украински цели от руска страна, включително Х-47 Кинжал, Х-22, Х-101 / Х-555, както и 8 БЛА Геран.
    Съдейки по настроението в Ukrnet, на Банковата цари истинско униние.
    По-късно Игнат, говорителят на украинските сили, каза: „Това беше първият път, в който 6 ракети „Кинжал“ бяха изстреляни по Украйна.

    „Кинжалите“ са много по-опасни от другите руски ракети. Те са способни да летят с хиперзвукова скорост, която е 10 пъти скоростта на звука, и могат да маневрират по време на полет. На практика е невъзможно системите за противовъздушна отбрана да свалят „Кинжал“, тъй като ракетата се издига на 20 км, а след това се пикира с голяма скорост към целта“, обясни Игнат и добави, че не помни някога да е имало толкова опасна бомбардировка"
    Зеленски беше принуден да признае: „Тежка нощ“.
    Ударът е паднал върху бункера, където е центърът за контрол и планиране, както и върху противовъздушната отбрана / радара. Инсайдери съобщиха за големи загуби сред офицерите, включително американски. Изглежда, че „сенчестият генерален щаб“ на прокси-НАТО сериозно е пострадал.
    -- Russian Hypersonic Missiles Wipe Out US/NATO Secret Command in Kiev, Dozens of Top US Officers Vaporized --

    Коментиран от #45

  • 5 Фриман

    65 43 Отговор
    Само във фейса могат да се свалят хиперзвукови ракети. Ако ви твърдят обратното - лъжат.
  • 6 Джендр0либераСТ от ФАЩ

    64 44 Отговор
    Калининград е трън в очите на еврогейските пудели.
  • 7 Айзомби

    70 78 Отговор
    Незнам кой вярва на тези новини.Толкова са непобедими , колкото ладите и москвичите им са луксозни.Тея братушки са по-изостанали и от бушмените в джунглите.

    Коментиран от #64, #81

  • 8 Сталин

    68 46 Отговор
    Реално войната е между Русия и хазарската мафия от ционаци евреи (Ротшилд,Рокфелер, Сорос,WEF,Шваб)
  • 9 Железен орел

    50 55 Отговор
    Не, не са. Посочената скорост е само максималната, която придобиват малко след изстрелването. Затова трябва да се изстрелват точно от тези самолети - защото те ги ускоряват. При наближаването на целта скоростта им се забавя значително, и системи като НАСАМС могат да ги прихващат и унищожават. Също така, както правилно е посочено в статията, тези ракети са неточни, затова истинската им сила е само ако носят ядрен заряд, а такъв Русия никога няма да използва, по обясними причини.

    Коментиран от #37, #59, #65, #68

  • 10 Читател

    49 33 Отговор
    И така не се разбра отговорът на основния въпрос: свалят ли ги украинците тези ракети или не. Като слушам зеления хрупът ги като моркови, пък в статията пише друго.
  • 11 КОЛКО ГОДИНИ

    48 43 Отговор
    ДА ГИ ЧАКАМ СТАВАТ ЛИ НЕ СТАВАТ ЛИ...ПУТИНСКИ БОКЛУЦИ...
  • 12 Стратегиком Арийски

    48 10 Отговор
    Доживяхме жени да анализират оръжейни системи Представете си муха да лети с десет пъти скоростта на звука а ти да я гониш с прашка Никакъв шанс
  • 13 Дефилету

    11 25 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Дефакто русийката проведе референдуми и присъедини американски и натовски територии така ли излиза

    Коментиран от #30, #42

  • 14 Баба ви

    60 46 Отговор
    Ама как така. Нали крадяха чипове от перални бе? Нали асфалт не били виждали и ток. Хиперзвукови ракети, които само те имат??? Защо ми разстройвате така евроатлантическия сън.
  • 15 Раша е на бунището

    43 42 Отговор
    Това са стари оръжия,нямат шанс

    Коментиран от #18

  • 16 Руски ценности-глад и мизерия

    46 43 Отговор
    С минимална пенсия 70 евро и минимална заплата 170 евро раша са бита карта
  • 17 Баце

    41 26 Отговор
    Още с появата им та до сега вървеше шорошката опорка, че това са "мултики", а сега Зелето всява страх и съмнения у атлантическите среди. Бой с лопати, а?
  • 18 Американска мечта

    47 32 Отговор

    До коментар #15 от "Раша е на бунището":

    ми да, със старите си оръжия руснаците пляскат укронатовците, представи си да изкарат новите
  • 19 Перо

    41 29 Отговор
    И сега ционисткия шут като започне да квичи, какво ще прави Запада? Не му остава нищо друго освен да приема оплаквания със скръстени ръце! Путин не издържа да гледа какво прави ционистко-бандеровския режим с руснаците, както ние търпим македонистките издевателства над българите в РСМ и се осланяме на “правата на човека” в ЕС.
  • 20 Хахахаха

    47 39 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Виждам другар. На границата за Русия са се изявили опашки от коли да влизат в Русия русофилите. Никой не му се живеело в прогнилия и гладен запад и всичко бяга за Русия! Хахахаха. Поне като пишете, вярвате ли си?

    Коментиран от #66

  • 21 Още много години

    35 14 Отговор
    Още много години тези ракети ще бъдат победими, ама на приказки. Не сме кьорави и технически неграмотни за да ни хвърляте прах в очите.
  • 22 Баро

    31 6 Отговор
    Дали са непобедими не знам ,носигурно са доста добри.Защо ли?Ами досега никой от тези по които са изстреляни,не се оплакал или е искал да прави рекламация.
  • 23 За 158-ми път

    34 1 Отговор
    "особено трудни за прихващане"
    За 158-ми път го казвам - може да се прихване нещо на околовръстното, или от "бежанките" по луксозните хотели. Целите се прЕхващат. Било то аеростатични, аеродинамични или балистични.
  • 24 Самурай

    20 36 Отговор
    Всичко Руско е Боклук, само пропагандата им е първокласна!
  • 25 Руснак

    21 13 Отговор
    Глупостите на ДойчеЗеле. Кой вярва на този сайт?
  • 26 Коко

    13 34 Отговор
    На всичко му се намира цаката! Путинистчета, защо се кефите? То и сега има оръжия способни да унищожат живота на земята няколко пъти. Американците също имат хиперзвукови ракети. И какво ???

    Коментиран от #27, #28, #33, #71

  • 27 Железен орел

    30 29 Отговор

    До коментар #26 от "Коко":

    Има фундаментално неразбиране, че тези ракети, освен в случай на ядрена война, всъщност са по-малко страшно оръжие от много по-евтини и по-прецизни такива. Една хиперзвукова ракета има стойност между 500 хиляди и милион долара. Една умна бомба с кит Джейдам - 25 хиляди. Джейдам бомбата е много по-прецизна. Украинците наскоро го демонстрираха върху един руски оперативен щаб.

    Коментиран от #47, #73

  • 28 Любопитен

    22 18 Отговор

    До коментар #26 от "Коко":

    "Американците също имат хиперзвукови ракети"

    Като например?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Амиии

    20 14 Отговор

    До коментар #13 от "Дефилету":

    Да, териториите, които Русия присъедини са собственост на американски компании.

    Коментиран от #39

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 хихихихихи

    29 18 Отговор
    Един координационен щаб край Лвов е бил поразен от Кинжал. Натювците, които са били там да кажат, колко са ефиктивни тези ракети! Ако могат де!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Едно единствено решение:

    5 0 Отговор
    Буркан кисели краставички на път да бомбира.
    Фърляш и забравяш.
  • 35 1944

    4 16 Отговор
    нищо не може да победи рООсийските мултики!!
  • 36 хихи

    11 2 Отговор
    В запасите от Памперси е спасението....
  • 37 Е, щом ЖеУезния ОреУ

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Железен орел":

    го казва няма начин да не е така.
  • 38 западняк

    25 20 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    високи технологии от времето на парните двигатели. аре по сериозно тавариши. матушката ви още кисне в 19ти век. и по зле става.
  • 39 Дефилету

    24 3 Отговор

    До коментар #30 от "Амиии":

    Може ли имената на американските компании и натуралните актове и входящите номера на парцелите явно много си навътре в нещата

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Амиии

    10 4 Отговор

    До коментар #39 от "Дефилету":

    Потърси ги в нета. Не е скрито.. Всеизвестно е....Сега по памет не мога да ги изпиша с точните имена, но това е факт.. Бяха две фирми. Едната беше свързана с BlekRok
  • 42 Не не е така

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дефилету":

    Там се води гражданска война от 2014г.Никой на никого не е обявявал война официално...забележи никой от двете страни...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 За нас е важно да

    24 8 Отговор
    се знае, че при такива огромни скорости то дори и парче метал или камък да удари целта, то пораженията са ужасни. Кинетичната им енергия е много голяма. Точността на тези ракети също е "нормална", не е както пишат в статията. Всичките руски хиперзвукови ракети могат да бъдат "стратегически", снабдени с ядрени бойни глави, което е и отчайващата "новина" за Фашингтон. Един "Авангард" се доставя с ракета носител, в момента на въоръжение са два ракетни полка с такива "Авангарди", носителя е ракета УТТХ.... и е достатъчно да се достигне работната височина 20-40 км и Авангардите се отделят от носителя и вече с тези огромни скорости и непредсказуема траектория отиват към целите. "Хубавата" новина за фашингтонските старци и техните пудели по света е, че тези ракети са и високоточно стратегическо оръжие, което даже и БЕЗ ядрена глава, може да бъде огромна заплаха за националната им сигурност. В Украйна също до сега Кинжалите НЕ бяха с ядрени глави, НО пораженията са ужасни... А какво ще стане, ако леговищата на психо-ненормалните по света се ударят с такива ракети и бойни глави? Двата ракетни полка в Русия с Авангардите на въоръжение са достатъчни да матират сащ. Предатвете си 20-30 Авангарда унищожават най-важните цели в сащ и след 5 минути идват и другите "стари" руски ракети? При факта на жестоки унищожения и без командни пунктове, без президент, без сенат, без Пентагон... само след 5 минути идват и Сатаните, Булавите, Тополите, Ярсовете, Синеви и т.н...? А без
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Историк

    13 2 Отговор

    До коментар #27 от "Железен орел":

    Що реши ,че руснаците нямат такива бомби най тежката е 1.5 тона и се казва УТАБ и много де съмнявам да струва$28к.Американско оръжие евтино няма,що да ти го продават евтино,като така или иначе,ще те заставят да го купиш.Пример с хартиените хвърчила ф 16,не знам кой си блок.Абе от нашия блок не са със сигурност.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 геноцид

    10 2 Отговор
    "През 2022 година американският генерал Глен Д. Ванхерк каза пред комисия в американския Сенат, че Русия "среща проблеми с някои от хиперзвуковите си оръжия по отношение на точността им" в Украйна." Ето къде е слабостта на руските " Кинжали " думите на америкаските генерали :)))))))))) Смешни сте господа пропагандатори !

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 вас жарко ви любим

    7 2 Отговор
    Нацистен , победими са бе , като паднат се унищожават заедно с всичко наоколо .
  • 52 Голем смех

    5 12 Отговор
    Докато руснаците целят диреците в Украйна със тези "непобедими" ракети, НАТО внимателно проучва къде им е слабото място и най-вероятно вече знае.
  • 53 Джамбaза

    13 3 Отговор
    Американската система Пейтриът не се справя дори със старите съветски Скъд, а какво остава за тези.
    Но закупуването на Пейтриът е нещо като данък за "свободните" страни от ЕС.
  • 54 "Русия "среща проблеми

    12 4 Отговор

    До коментар #49 от "геноцид":

    с някои от хиперзвуковите си оръжия по отношение на точността им"
    Точно такъв въпрос зададох в Русия на един важен производител на руски оръжия! Отговора беше много прост:
    "Какво значение имат 2 метра точност или 20 или дори 100 метра отклонение от точката на целта? Ние го компенсираме, като слагаме много по-мощен заряд. Когато удари там, то разнесе на километри всичко до неузнаваемост, какви 20 метра точност имат тогава някакво значение?" Много по-лесно и евтино е да увеличим многократно мощността на заряда, отколкото да "пилим метри и милиметри за много висока точност..." "При 100 мегатона на удар в океаните имало някакъв проблем? Самата вода се преструктурирала в нещо ново и било опасно да се унищожат така всичката океанска вода в света?" Руснаците, които са разработвали и произвеждат тези оръжия са съвсем спокойни, понеже знаят с какво разполагат!

    Коментиран от #57

  • 55 Стратегиком Арийски

    6 0 Отговор
    Гледам една мултика как американски самолетоносач е на стотина километра от Китай Как смятате дали е възможно

    Коментиран от #58

  • 56 Прокопий

    3 12 Отговор

    До коментар #40 от "Статията е писана":

    Ама викаш много произведени има, освен на мултиките...
    Aбe ватник, нали знаеш, че тези опорки са за вътрешна употреба в просийската кoчuнкa, навън не вървят! Пък и чиповете от пералните и автоматите за кърма все пак са доста посредствение, ама давай - обяснявай, прекланяй се и благоговей пред второя... в Украине и Гундяйката, ама не забравяй: Дрогарят Си полага големи усилия да не се спука от смях... А като разберете играта, вече ще е късно!

    Хотели как лучше, а получилось как всегда!

    Коментиран от #60, #61

  • 57 Хи их хи

    2 6 Отговор

    До коментар #54 от ""Русия "среща проблеми":

    "Точно такъв въпрос зададох в Русия на един важен производител на руски оръжия! " А чертежите на Синжал даде ли ти ги?

    Коментиран от #63

  • 58 Прокопий

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Стратегиком Арийски":

    Да, Тайванският пролив е широк 130-160 км. по средата колко е?
  • 59 умньо

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Железен орел":

    "При наближаването на целта скоростта им се забавя значително, и системи като НАСАМС могат да ги прихващат и унищожават." От такива спИциалисти, като теб България е на това дереже!
  • 60 Ама тези

    8 1 Отговор

    До коментар #56 от "Прокопий":

    мултики 6 на брой взеха че онзи ден попиляха сумати натовски боклуци вземащи решенията по кой ще се стреля
    и къде ще се напада,защото бяха използвани срещу центрове за вземане на решения и това е само началото.
  • 61 Виж, това с двата

    10 0 Отговор

    До коментар #56 от "Прокопий":

    ракетни полка на въоръжение с "Авангардите" е открита информация. Нали до скоро действаха договорите за наблюдение и проверка на въоръжението на Русия, респективно САЩ? Наскоро Путин спря/замрази тези проверки. Военните знаят всичкото това, а вестникарите и такива, като тебе ръсят само глупости!
    Виж и другите факти: Русия НЕ произвежда грилове, тостери, перални, котлони, готини коли и смартфони... НО, първият изкуствен спътник на земята е техен, първият човек, космонавт е техен, най-мощната бомба до сега взривена е пак тяхна - около 60 мегатона (цар бомба)! И тя е била взривена, когато ти или още не си бил роден или си ходил прав под масата! (1961ва година)! И глупавите твърдения "нямали чипове", "имали само външни тоалетни", "нямали хубави коли"... стават да ги обясняваш на прости хора. ТО и Гагарин, след като се е върнал на земята е ползвал външна тоалетна в Подмосковието на вилата си, па какво от това? Нали е летял в космоса? Китай имат много от чиповете, които са достатъчни за руските ракети. Питал ли си напоследък, защо при производителите на домашна техника на Запад, доставките от Китай на електрониката и чиповете се бави цели 6 месеца? Ами Китай помага на Русия, понеже знае: Падне ли Русия, те са на ред....
  • 62 Без крила

    9 1 Отговор
    Мантрата, че Кинжал са неточни не върви. Всички изстреляни достигнаха целите си и донесоха разрушение. Досега няма прихванат Кинжал, камоли да е свален. В Азовстал унищожиха бетонен бункер под земята с няколко метра дебелина. Командни щабове....бум бум бум.Все прецизни атаки. Някакви въпроси?
  • 63 Ти ако си седиш

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Хи их хи":

    само при пуйките и овецете на село, други обикалят света...
    Даже станахме приятели с този руснак. Естествено, той няма никога да даде сектерна информация, но при разни "тусовки", когато хапваме и пийваме се научават някои неща. Между другото те продават електроника и измервателна апаратура даже и на САЩ също. Техните електронни апаратури имат и някои стандарти и на американската военна техника! Виждах купища в предприятията им, нормални, метални "сандъци" с платки и пултове... Доста жени работят в предприятията им. Даже такива хубави, почти модели с лакирани нокти, носят разни светодиоди и чипове по коридорите.
  • 64 Питай тез

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Айзомби":

    от центъра за приемане на решения включително американски боклуци дето дадоха фира в резултат на тези мултики.
  • 65 Самолета който ги

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Железен орел":

    носи ги отвежда на необходимата височина,след което се запуска ракетата и за няколко секунди е в свободно падане и планиране,след коет осе запускат двигателите,които ускоряват ракетата до нейните 8-10 км в секунда на височена от 20 км.При достигането на целта се ускорява към целта с още по-голяма скорост защото пикира от оперативната и височина.И тъпчо дори камък да пуснеш ще се ускори,камо ли ракета летяща с 8-10 хиляди км/ч.Мисли преди да пишеш простотии и тъпизми.Научи закона на Исак Нютон за да не пишеш безмислици и алабализми.
  • 66 Ами не е лъжа

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хахахаха":

    виж по границата с Грузия по колко километра са опашките за влизане в Русия.На обратно няма никой.
  • 67 Ха Ха

    3 1 Отговор
    селям алейкум .....зелки прости ! Учите ли Корана...?
  • 68 Проскубан орел,да

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Железен орел":

    ти кажа че единственото противодействие срещу хиперзвуковите ракети е само лазерното оръжие мантрите за химарси,насамси и нас.ра.ли.се системи е лъжа и безпочвена мантра,защото техните ракети и снаряди летят със скорост до 3-3,5 над скоростта на звука.Това е като да караш кола със скорост 250 км/ч и да се опиташ да настигнеш Вейрон или Кьонигсек развиващи скорос 400++ км/ч.

    Коментиран от #72

  • 69 Даааааааа

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    На този преди му плащаха гербавите, а сега копейките!!
  • 70 сащ

    2 0 Отговор
    Нашите цели могат да се постигнат само с идеите на нацизма.
  • 71 Имат ама

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Коко":

    каято приказката с бащата и колелото,ама друг път.Правят разработки но досега всичките са неуспешни,а и скоростта до която са достигали е около 4,5-5 Маха.Кинжала лети с между 8 и 10 Маха и се използва за пореден път по реални цели и ен са мултики,а на краварите са разработки и то в начален етап,защото с някой проблеми не могат да ес справят,нямат пипе.
  • 72 Да, така е!

    5 2 Отговор

    До коментар #68 от "Проскубан орел,да":

    "... единственото противодействие срещу хиперзвуковите ракети е само лазерното оръжие ..."
    САЩ по времето още на Рейгън се заканиха, да имат космически лазерни оръжия и ПРО. Но си останаха само "мултфилмчета"! В Русия 70-те до 80-те години също дълго изследваха лазерите за да ги използват за ПРО. НО, по-късно разбраха нещо съвсем друго!
    Вместо да "се мъчиш" години да разработваш надеждно ПРО, то е много по-лесно и евтино да направиш много по-силни, бързи и мощни нападателни оръжия! Това направиха по времето на Путин. Всичките тези ужасни нападателни оръжия: Хиперзвуковите ракети и подводното торпедо с изкуствен интелект - "Посейдон"!
    Когато някой си помисли, да те напада, то като разбере, какво ти имаш и ако е нормален, СЕ ОТКАЗВА! НО, тука имаме работа с психопати!
    САЩ заложиха на най-лесните ОМП - биологичните оръжия, макар и да са ПОДПИСАЛИ медждународните договори, ДА НЕ разработват и произвеждат такива. В Украйна, Грузия и в много други "бананови републики" те изследват и произвеждат такива опасни био-оръжия, понеже е най-евтиното от всичките ОМП!

    Коментиран от #74, #76

  • 73 Понеже си доста технически

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Железен орел":

    неграмотен видно от писните ти глупости,да ти обясня,че тези хиперзвукови ракети с конвенционален заряд проникват заради огромната скорост и навлиза на дълбочина до няколко десетки метра.Успешно се използват за унищожаване на команден състав разположен в дълбоко укрепени бункери изградени от дебел слой бетон и земна маса отгоре.Дано не греша но май на около 50 метара дълбочина прониква и прави всичко на грес и гняс.
  • 74 И нещо в подкрепа

    6 1 Отговор

    До коментар #72 от "Да, така е!":

    на това което си написал,е че руснаците имат и лазерния комплекс "Пересвет",който сам по себе си е създаден точно срещу евентуалните бъдещи хиперзвукови американски ракети и за сваляне на спътници.За това учудването ми е защо се дърлят и подпалват ТСВ при положение,че в такъв момент военните им спътници на креверите ще бъдат свалени в рамките на половин час и от там на сетне онияще останат без очи и уши.

    Коментиран от #77

  • 75 Бербок

    5 1 Отговор
    Да, за в момента !Непобедими са , нещо що лети с над 8к километра в час не може да се прихване и дори да не гръмне , само кинетичната енергия от скорост + маса са достатъчни да нанесат значителни поръжения . Кога почнат пво и про тата да ги ловят , ще мине време
  • 76 геноцид

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от "Да, така е!":

    Да не забравяме и ВМА къде преместиха част от изследванията господата демократи !
  • 77 Имам хипотеза!

    6 1 Отговор

    До коментар #74 от "И нещо в подкрепа":

    Срещу американските и натовските спътници има и други методи! Ракетата "Нудол" е разработена точно да сваля спътници. Имат руснаците също и спътници, които маневрират в космоса и се доближават до други спътници и могат да ги "прослушват", да им унищожат слънчевите батерии или даже да ги прострелят "от упор"! Такива "пушки" за в космоса имаха в СССР още 70-те години на миналия век! И тука най-важното: ЗАЩО като натото знае всичкото това, дори и да имат подобни оръжия, сега се захващат да има трета световна? Нали знаят, че абсолютното им превъзходство, както в другите им войни до сега, с Русия го НЯМА? 2. Защо Русия не привърши тази война за две-три седмици, най-много??? Тя има всичкия потенциал, НО не го прави? 3. Защо САЩ "избутаха Европа" напред, за да я унищожат нея, вече за всеки е ясно! НО, Русия за сега НЕ спира САЩ и Натото? А МОЖЕХА! Китай и Русия ЗАЕДНО са НЕПОБЕДИМИ, това 100% на всеки в този свят е ясно! Отговорът, хипотезата е: Има някакъв таен договор, между САЩ и Русия! Там те са се разбрали, кога и какво да правят, ЗА ДА ОСТАНАТ ТЕ. Докато Европа и в частност ЕС ще бъдат елеминирани, като конкурент, а може даже и физически, за "да не пречат"?? Това го сподели даже и един доктор на военните науки в Русия, г-н Сивков! (Има таен договор между Русия и САЩ, те да не се унищожат взаимно, но за останалите... им е все едно"!!!
  • 78 Хумор, наистина!

    5 1 Отговор
    "Русия може да е нападнала НАТО, но НАТО не е отговорило на Русия." Ха-ха-ха...
    Е, с какво да отговори? Ясно е едно, в момента, в който Русия реши, да унищожи/победи Натото, то те са вече пътници! ....какви самолети, какви самолетоносачи и подобни глупости? Тука става въпрос, че командването на страните в Натото, техните президенти, правителства, военни щабове и т.н.. ще бъдат унищожени още в началото на открита война на натото с Русия. В момента всички се правят, че такава "нямало", но поляци, британци, американци и други натовци загиват в Украйна. Оставят си военната униформа в къщи и воюват в Украйна с други униформи, за да "не са от натото"! При тези факти за хиперзвуковите оръжия сащ едва ли ще се осмелят някога да обявят открита война на Русия, понеже още в първите дни на такава война, ТАМ В САЩ важни цели ще бъдат унищожени. А те най-много се страхуват точно от това: Там на тяхна земя да не падне нищо и да няма нито един убит от война!
    Какво ли ще стане, когато разберат всички, че в сравнение с Русия САЩ/Нато са по-слаби военно? Натото има стратегически ракети също, но изпратят ли дори само една ядрена такава, то според руската военна доктрина, Русия ще ги нападне с всичко, което има...
  • 79 Дойче зелето

    4 1 Отговор
    просто се опитва да вдъхне доверие на евро-бюргерите. Техната овца, Бербокова обяви на Русия война от името на цяла Европа. И как сега да ни кажат, че рашаните имали ракети, които Натюту не може да види и свали? Олелееее... Кво ши прайм сега?
    Значи, "мулт-филмчетата" са такива: "Авангард" са хиперзвукови бойни глави на стратегически ракети. Движат се в плазмен облак (който беше загатнат в статията) в диапазона 20-40 км височина към целта със скорост 27-30 Маха. Скоростта им НЕ пада в близост до целта - това в статията не е вярно! Те се движат по постоянно променяща се траектория, като измененията са както контролируемо, така също и случайно по трите оси - Х,У и по височината. Самият факт, че около тях се образува плазма, радарите не могат така лесно да ги "видят" и захванат като цел! Плазмата в много честотни диапазони разсейва радиовълните и те не се връщат към радара, за да ги "види"! НО, дори и да се "види" такъв обект, какъв е смисъла? Скоростта е толкова голяма, че няма с какво да се удари и унищожи! Още повече, че траекторията не е стандартна, балистическа. При постоянно измененние трябва и поразяващата "ракета" да повратя такива маневри и да има потециала също да лети толкова бързо, най-малкото. Кинжалите, Цирконите, Буревестниците... се движат с по-ниска скорост от Авангардите, ама и те са все пак с 8-12 Маха. И те имат същият принцип, плазмата и изменение на траекторията.
  • 80 РУСКА МЕЧКА🐻

    2 0 Отговор
    А НЕ БЕ ШВЕПС
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Оракулът от Каспичан

    2 3 Отговор
    Както повечето от възхваляваните от кремълската пропаганда "безаналоговнети",така и руските хиперзвукови оръжия,са далече от приписваните им качества.На хартия и анимация,нещата изглеждат по един начин,а в действинелност е много по-различен.Видя се,че кинжалите са доста неточни и пораженията нанасяни от тях не са по-различни от обикновените ракети и бомби с подобна мощност.Това,че засега украинците не успяват да свалят някоя от тези ракети се дължи на липсата на подходящи ПВО/ПРО системи.Това,че били "неуловими" от радарите заради "плазменият щит" са пълни глупости,а и голямата им скорост,не е гаранция,че са "имунизирани" против съвременните ПРО системи.Да,трудна цел са,но ситемите "Пейтриът" във вариант пак-2/пак-3,които ще получат украинците са в състояние да се справят с тях.Същото важи и за ракетата "циркон",която тепърва влиза на въоръжение и която има по-малка далечина на полета и максимална скорост от "кинжал".

    Коментиран от #84

  • 83 Роки

    1 1 Отговор
    Много ги познаваш ти бушмените,явно или идваш от там или гледаш филма за боговете, не си мръднал от преди 40-тина години,макар и да си на двайсет някои просто се раждат такива,та за Русия може да не е напреднала много щом казваш,но явно е че ракетите са по-напреднали,макар и да са според статистиката около 45-50 бр, достатъчно за да напълнят гащите ония на запад,пък на Русия какво им трябва да развива блата и тундри,та затова развива въоръжението,на пук на запада - за тоя дето ги сравняваше с бушмени,7 ли беше някой си
  • 84 Само отговори едно!

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "Оракулът от Каспичан":

    Когато Иран нападнаха с техни ракети САЩ на територията на Ирак, колко ракети свалиха " "Пейтриът" във вариант пак-2/пак-3"???
    Петролните кладенци на арабите бяха ударени с дронове! Къде бяха супер " "Пейтриът" във вариант пак-2/пак-3..."?
    И трети въпрос: Кое ПРО в този свят на нивото на днешната техника, може да спре/свали залп от да кажем 500 ракети? И още повече много от тях ще минат там, дето изобщо и няма ПРО... Плазмата "се вижда" на някои радари, също и в оптическия диапазон се "вижда"! До сега е имало фалшива тревога, изстребители са излизали в небето да търсят летящ обект, но е било там само облаци от плазма... НО, такива "мъгливи" данни, още повече за обекти на такива скорости не могат ди се определят за надеждна цел, а дори и да се определи такава цел, с какво ще неутрализираш такъв летящ обект, който си сменя траекторията постоянно и лети с 20-30 Маха? Дори и да си го "видял", да си изпратил неутрализираща ракета, как ще го "догониш" за да го унищожиш? Даже се съмнявам, че и Русия сега има надждно ПРО за собствените си хиперзвукови ракети, макар, че всички знаят, че американските "Пейтриът" и "Иджис" не са по-добри руските от С-400, С-500 и С-550.... Територията на САЩ, както и на Русия са огромни. Такива ракети могат да дойдат от произволна посока. От подводници също. Е, ти не може да имаш "супер ПРО" по цялата си територия, за да си 100% защитен. Икономически и военно е НЕВЪЗМОЖНО!
  • 85 Оракулът от Каспичан

    0 3 Отговор
    Явно не си чел внимателно.Писал съм за ракетите "кинжал" и "циркон",не за планиращите бойни глави "авангард" на МБР.Няма начин руските С-350,С-400 и С-500 да са на нивото на противоракетите Пейтриът,ТААД и СМ-3.А така наречената "С-550" е по-скоро аналог на американските "наземно базирани прехващачи" в Аляска.Както и да е,в момента в САЩ тече модернизация на тези комплекси с цел,да могат да поразяват планиращи бойни глави.Както писах,пропагандата е едно,а реалните възможности нещо съвсем друго.Факта,че някакви стари съветски реактивни безпилотни самолети,модернизирани от украинците прелетяха около 900 км. над русия и стигнаха до базата на стратегическата им авиация в енгелс,говори колко е "ефикасна" руската ПВО/ПРО.

    Коментиран от #86

  • 86 "Издънки" имат всички!

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "Оракулът от Каспичан":

    Как избягаха американците от Афганистан? Не мисля, че руските оръжия са нещо изключително!
    НО и САЩ също не са! Това, че БЛА стигнаха от Украйна до руската база Енгелс, говори и за пропуски при планирането на ПРО/ПВО около тези бази. Нужно е многоешалонно, на всяккви височини... И руснаците са хора, НО...
    Ако се стигне до тотално унищожение, няма да има пропуски от ничия страна. "Периметър" е на бойно дежурство и не е човек или живи хора!
    Какво ПРО може да те спаси от хиляди ракети едновременно и с най-различни цели по страната ти? Каква защита имат САШ и натото от подводните торпеда "Посейдон"? Никаква!
    А подводницата носител, "Белгород" наскоро "изчезна" в световния океан...

    Коментиран от #87, #88, #89

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 хахахах

    1 0 Отговор
    Русия "среща проблеми с някои от хиперзвуковите си оръжия по отношение на точността им"

    И ако решат да пукат по Берлин - дали ще ги интересува, че ще удари "тук" или на 50-100-200 метра в страни?
    Особено ако ракетата е с ядрена глава :)
  • 91 Петър

    0 0 Отговор
    Руската армия е много слаба днес
  • 92 хаха

    0 0 Отговор
    Русия имат атомни бомби и с това се пазят иначе са нищооо.....
  • 93 хахахахах

    0 0 Отговор
    руснаците са слаби само атомни оръдия ги пази........
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания