13 Март, 2023 12:10 1 119 8

Ердоган: Това е най-голямото природно бедствие

  • сеизмология-
  • турция-
  • земетресение-
  • трусове-
  • реджеп ердоган-
  • трагедия-
  • жертви

Турският лидер подчерта, че 90 държави са изпратили спасителни екипи и медици

Ердоган: Това е най-голямото природно бедствие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският държавен глава на заяви, че февруарските земетресения са били най-голямото природно бедствие от миналия век, пише "Дейли Сабах", предаде БГНЕС.

"Земетресенията нанесоха огромни щети на транспортната инфраструктура. Въпреки това турското правителство незабавно мобилизира всички сили, за да помогне на пострадалите граждани. Всички спасителни екипи бяха мобилизирани, за да спасят гражданите изпод развалините. Хиляди микробуси с хуманитарна помощ бяха докарани от цялата страна, за да се осигурят на гражданите в района на бедствието храна и стоки от първа необходимост", каза той.

Ердоган припомни, че летището в Хатай беше възстановено в рамките на една седмица, което също е важно за оказване на помощ при бедствието. Той изрази благодарност към страните, които подадоха ръка на Турция след земетресенията от 6 февруари. Турският лидер подчерта, че 90 държави са изпратили спасителни екипи и медици в Турция.

Турският президент заяви, че издирвателните и спасителните операции са били приоритет в първите дни след земетресението, но в момента се работи по оказване на помощ при бедствия. Ердоган говори и за възстановителните работи в района на бедствието.

"Работата по оценка на щетите от земетресението продължава. Досега в Хатай е планирано да бъдат построени 183 000 жилища и 15 000 селски къщи. В Кирихан ще бъдат построени 15 785 жилищни единици", каза той. Президентът отбеляза, че Катар ще изпрати на Турция 10 000 сглобяеми къщи, които е закупил за Световното първенство по футбол през 2022 г. Вече са доставени и монтирани 4 000 от тези котерийни къщи. Останалите ще пристигнат скоро. Ердоган каза, че 426 000 палатки са инсталирани в регионите, засегнати от земетресенията през февруари, а 100 000 контейнерни къщи ще бъдат инсталирани от следващите 2 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 2 Отговор
    А дали е ПРИРОДНО 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 2 Бай Дън

    2 6 Отговор
    Довечера 9 та степен.
  • 3 Отец Дионисий

    4 14 Отговор
    Не е природно бедствие а божие наказание заради Света София.

    Коментиран от #4

  • 4 Отец Гавраил

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Отец Дионисий":

    Прав си Боже наказание е. След като един Султан на 20 години завзема Константинопол и превръща Света София в джамия, после цели пет века сме под тяхно робство. Света София е превърната в джамия преди векове

    Коментиран от #5

  • 5 Отец Дионисий

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Отец Гавраил":

    Света София беше музей.Ердоган я превърна в действаща джамия.Ти си фалшив поп сатанист.

    Коментиран от #6

  • 6 Отец Гавраил

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Отец Дионисий":

    Господ ще те накаже чадо,не лъжи.Света София е превърната в джамия през 1453 година
  • 7 В-к Стършел 🐝

    6 2 Отговор
    Ердогане като бъркаш бетон слагай вътре и малко цимент за цвят дето се вика. 🤣🤣🤣👍

    Коментиран от #8

  • 8 Ердо

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "В-к Стършел 🐝":

    И Слънце да съм пак половината Земя ще осветявам, немога и за цвета на бетона да мисля. Все пак не сме 5 милиона,а 85 милиона
Новини по държави: