Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 07:46 14 040 44

Истанбул пред земетресение? Търсят палатки и спални чували.

  • сеизмология-
  • земетресение-
  • палатки-
  • турция-
  • трусове-
  • мраморно море-
  • истанбул-
  • сгради

Гражданите на Истанбул са в тревога. Стабилността на сградите не е проверена, а опасността от ново силно земетресение е голяма.

Истанбул пред земетресение? Търсят палатки и спални чували. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Само на 15 километра от Истанбул, под Мраморно море, се сближават две тектонски плочи: Анадолската и Евразийската. Всяка година те се придвижват с 25 милиметра една към друга, а това води до големи геофизически смущения. В своето движение двете плочи се сблъскват, в резултат от това се натрупва тектонично напрежение, което в един момент избива под формата на земетръс.

Строителните стандарти не всякога се спазват

И понеже това напрежение се трупа в земните недра толкова близо до Истанбул известният геолог Джелал Сенгьор, цитиран от АРД, призовава хората: „Изнасяйте се от центъра на града!“ Кметът на града също смята, че се надига гигантска опасност. Екрем Имамоглу говори с драматизъм за земетресението, което може да се очаква в един град с около 900 000 постройки – особено като се има предвид, че строителните стандарти често пъти не се спазват.

А строителната „амнистия“, която въведе властта по време на управлението на Ердоган, автоматично легализиране безброй незаконни постройки, припомня Имамоглу пред АРД. „Недостатъчно вложени материали, незаконни строителни проекти, незаконни сгради, неразрешени промени в сградите, липса на контрол – това са слабите места“, казва кметът, който вече влиза в предизборната битка заедно със своята Републиканска народна партия (РНП).

Проверка на сградите

В Истанбул вече започна мащабна акция по проверка на сградите. Особено трудно е положението в квартал Бакъркьой, където редом с новото строителство има и доста много стари сгради. Екипи на градските служби проверят с помощта на бормашини и измервателни уреди състоянието на старите жилища: съставките и състоянието на бетона, сигурността на трегерите. После екипът издава протокол. Само дето не е ясно дали този протокол е обвързващ и кой ще плаща за наложителните ремонти.

Местен човек разказва, че всички са адски изнервени. Той обяснява, че няма как да се изнесат от Бакъркьой, защото нито знаят накъде, нито пък имат нужните пари. Неслучайно хората масово настояват за проверка на сигурността на жилищата. За такава проверка по линия на общинските служби се чака дълго.

Разбира се, всеки може да си поръча и частна проверка през фирма, но това струва пари. Една жена се е изправила пред напукана сграда и обяснява пред репортера на АРД, че жилищната постройка е отпреди 50 години, но собствениците просто дават жилищата под наем, без да се влагат средства за укрепване.

Няма убежища за всички

Всеки истанбулски квартал разполага с убежища, където хората могат да се крият при земетресение. Проблемът обаче се състои в това, че част от тези убежища са твърде малки или пък се намират в силно застрашени квартали – например около Босфора. В Джихангир, един гъсто застроен квартал, хората например трябва да се събират в един гараж. Но тази постройка също е застрашена от срутване, да не говорим, че изобщо не предлага достатъчно място за десетките хиляди хора в този район. Същото е и другаде из Истанбул.

Междувременно хората масово купуват стоки, които биха им потрябвали в случай на земетресение. Юнус Енре Джан разказва, че пред неговата сергия редовно се тълпят млади хора, които търсели свирки, челници и най-вече спални чували. Много се търсят и палатките. „Семействата обикновено предпочитат голяма палатка за четирима души. Купуват обаче и от още по-големите палатки, където има място за осем души и за някаква покъщнина“, казва Джан. И добавя, че част от артикулите вече са изцяло разпродадени.

План за спешни действия

Истанбул има разработен план за спешни действия след тежко земетресение. Много хора обаче не вярват, че този план е достатъчен. Критиците припомнят, че и най-добрият план ще се провали, когато срутени сгради заприщят улиците и когато не достига площ в скривалищата. Ето защо мнозина жители на Истанбул взимат индивидуални мерки: складират храни и вода, инсталират в дворовете си жилищни контейнери, подготвят си раниците за случай на катастрофа, а в много жилища резервните дрехи и домашната аптечка винаги са под ръка.

Автор: Маркус Рош АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    81 4 Отговор
    А в България всичко е спокойно ,както винаги и за всичко. Сега онези по върховете са обзети от вълнението по изборите ,победите на укрите ,помощта за тях и здравословното състояние на паразитите заливащи страната ни като цунами.За 80 % от лошият материал ще се мисли като вече няма да има нужда.

    Коментиран от #15

  • 2 Иван

    32 19 Отговор
    Два милиона човека, са загинали в земетресението от 06.02.23г. в Турция, а не както манипулират 47000 души!!!!!@

    Коментиран от #14

  • 3 глоги

    20 7 Отговор
    Истанбул Е пред земетресение. ПРЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ЛИ Е ИСТАНБУЛ?
  • 4 Дано

    35 5 Отговор
    "Търсят палатки и спални чували."

    Дано наистина са спални чували, а не други чували. Наистина. Не иронизирам. Стискам палци и на краката.
  • 5 Искаме информация

    46 2 Отговор
    Каква е заплахата за България?
    Или както казват сърбите:» за времето днес, ще научим утре».

    Коментиран от #8, #31

  • 6 Страха

    44 4 Отговор
    Страха е лош съветник. "Медиите" обаче, и наши и чужди не спират с "пропагандата" !!!
    Пише се от кой разбира и кой не ! Цитират се "експерти" със световна неизвестност или севадят от контекста неща които да всяват ужас. А спрете се !!!

    Коментиран от #7

  • 7 Мдаая

    13 10 Отговор

    До коментар #6 от "Страха":

    Кажи ЕДИН известен експерт който знаеш.
    Ей многознайковци критици бе. Пълно с вас.

    Коментиран от #13

  • 8 Ти па !?

    36 0 Отговор

    До коментар #5 от "Искаме информация":

    Не разбра ли, че такава информация няма кой да ти даде. Единственото нещо и то пак "почти" сигурно е цикличността по време и място на земетресенията на база датировкш. Или казано иначе - където е тресло пак ще тресе. Счита се че честите земетресения разтоварват напреженията и вероятността за разрушително е по малко вероятна. Аз лично цисля че и това "правило" е пълно с изключения. Точни прогнози дава оня отгоре. Другите само те карат да цъкаш по сайтовете и да "поумняваш".:))

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българските турци

    64 4 Отговор
    Това което сте изходили тук с примери и статистики е чиста дезинформация ! Живея в Истанбул от юли 1989 и съм преживял голямия трус през август 1999г. със собствеия си дом без пукнатина дори в мазилките !...Ако сградата попадне на траекторията на труса (линията на разкъсване) и не се срути значи че е построена правилно но е невъзможно да не получи увреждания , ако няма сеизмични изолатори приложени на фундаментите на основата на сградата !!!...Кой нормален човек може да говори за убежища като гаражи или подобни съоражения след земетресение и то когато има факт от 10 000 вторични трусове след последните земтресения ?! ...Това да не е като да се бомбардира Киев със "Сармати" ,"Кинжал" или "Искандер" ?!...При земетресение нямаш шанс и време да се криеш в каквото и да е убежище ! А след труса ако си оцелял е най разумно да си далеч от всяка постройка ... независимо с каквато и да е най модерна технология да е строена !!!...

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    43 4 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Точно така!
    Само ми е интересно, ЗАЩО не се коментира сградния фонд на България, какво е нашето състояние?
  • 12 Незаконни постройки не означава,

    41 3 Отговор
    Некачествени!! Чиновниците от общинските служби и при нас те решават срещу пари кое е Законно и кое не!! Фирмите ортаци на ГЕРБ" строят все законно"!! Опонентите са Мачкани с години!! Изпращаш документи до Община в София с писмо с обратна разписка, до Архитекта на общината,???!! Няма го изчезнало е! Между пощата и общината са, 600 -700м???за всеки случай пращаш и второ такова, пак с обратна разписка до гл Архотект на Общината!!! И то Изчеснало, не са, получили нищо??? Търсиш документи в папката на Строежа в Техническста служба на Общината, Нямала е и Папката Изчезнала е и тя?? Техниката казва:имаше, Имаше, ное Изчезнала, Нямае, Няма е вече! Изчезнала! В Една от Общините на София със дългогодишен Кмет и чиновници на Г ЕРБ!!! НА, КОЙ ДА СЕ ОПЛАЧЕШ НАВСЯГЪДЕ ХОРА НА ГЕРБ! Бог високо, Цара, го "видяхме колко Струва!!
  • 13 Колко

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мдаая":

    ли ти е трудно да усетиш политическия пълнеж на създаваната преди изборите паника в на се лените там.

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    36 0 Отговор
    Турция се намира в земетръсна зона и то активна България също…Япония и Чили са пионери в сеизмичното строителство кога ще се вземе пример от тях ? До кога печалбата на някои хора ще е за сметка на животите не дай Боже на други хора..
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българските турци

    31 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ти па !?":

    Давам гаранция за Училище 329 - Красно село, Институт Пушкаров,Картографията и Зоологическата градина в Западен парк че няма да се срутят ! Давал съм поръчките на арматурното им желязо и марките бетон от Бетоновъзела по време на строежа им от ГУСВ през 1977-78 г. по проктите на архитекти и строителни инжинери офицери в Строителни войски тогава !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдааа

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Колко":

    Явно ти беше трудно да отговориш на въпроса. Ма да се ПРАВИШ на многУ умен и дълбокомислещ продължаваш
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хехе

    9 3 Отговор
    Нашите от там да се прибират в България.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Иван

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Българските турци":

    Скрити са толкова изчезнали човека, щото Ердю, ще спечели изборите на куково лято!!!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Йован

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    40 хиляди жилища се има в предвид апартамента или едно фамилни къщи. По принцип зградите са със по 8-12 апартамента. Има и по 5,както и по 50.туй че не се пени много. Официалните данни за загинали отдавна надмина цифрата, която си посочил и със сигурност ще надхвърли 100000.

    Коментиран от #30, #32, #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Опозиция

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Йован":

    По - голямата част от тези 40 000 сгради рухнаха след второто земетресение, ударило региона 10-ина часа по-късно. След първото хората ги напуснаха и малцина рискуваха да влязат в тях, за да си вземат личните документи, скъпоценностите и нужните дрехи. Освен това, някои райони, като Хатай, например, са курортни и значителна част от обитателите им работят в Истанбул, Анкара или Бурса, лятото идват на море, а през зимата не малка част от апартаментите са пусти. Пък и младите не горят от мерак да живеят по тези места, поради високата безработица, и отдавна са се насочили към Измир и Анталия. Така че, официално посочените жертви са обективни, но точното число загинали ще се изчисли, след като напълно се разчистят разрушенията.

    Коментиран от #36

  • 31 Българските турци

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Искаме информация":

    В селата и малките градове в България болшинството са еднофамилни къщи които не са строени с железобетонна конструкция ! При трус с такава амлитуда и обхващаща същата територия колкото в Турция означава че цялата страна ще се срине ! За щастие земите между р.Дунав и р.Марица не са в обсега на трусове над 6 по Рихтер така че няма причина за паника ако не живеете в сграда над 4 етажа !!!
  • 32 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Йован":

    Даже и нашите сми- та, пригласят на световните сми-та, в цензурата и ми изтрива два последователни коментара, след твоя!!!!!!

    Коментиран от #33

  • 33 Българските турци

    15 5 Отговор

    До коментар #32 от "Иван":

    Едно бедствие от такъв мащаб би разтърсило икономиките дори на САЩ и Китай а става въпрос за Турция която от години се лансира като пропаднала и затънала икономика ! Сега по тая логика би трябвало да има масов наплив от бедни турци към заможната Европа ... нали ?!... Ама няма !?... Би трябвало да има социален катаклизъм и разразили се епидемии от дизентерия,тифус или холера ?!...Ама няма !?... Би трябвало да се молят за кредити на вратата на МВФ , ЕС или САЩ ?!...Ама не се молят !?... Не е ли е някак странно всичко това ??!...

    Коментиран от #35, #40

  • 34 Иван

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Йован":

    Ти слушаш ама не чуваш, аз като ти казах, че сми са съобщили за 40000 сгради (над 5 етажа), не апартамента и къщи, аз не съм виновен , че ти не си разбрал!!!!Пък и да твърдиш че са 40000 апартамента погледни видеокадрите от дробовете и ще разбереш че си грешка, цели градове, по 50-100 хил. човека ги няма. Ама ти кого защитаваш, безхаберието но политиците и страхливоста и пристрастието на журналистите или интересите на загиналите жертви и техните роднини????
  • 35 Иван

    7 4 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    Тука се работи на принципа на Сталин, има човек, има проблем, няма човек няма проблем!!!!!!Толкова изтрити градове от лицето на земята и загина ли хора, кой ще тръгне да емигрира, като хората са мъртви???? Истината е дълбоко скрита!!!

    Коментиран от #38

  • 36 Иван

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Опозиция":

    Това разчистване ще продължи достатъчно дълго, много дълго, най близо до първите избори , че и повече(както в България преброяването преди и след изборите), и никога няма да се разбере истинския брой на жертвите, защото сегашното управление при тези жертви, ще види власт през крив макарони!!!!

    Коментиран от #37

  • 37 Българските турци

    7 12 Отговор

    До коментар #36 от "Иван":

    Всички виждате как умират турци и кюрди етаж под етаж в мирно време по време на бедствие ...Бъдете сигурни че знаят да мрат и рамо до рамо в битка с враг...правили са го векове наред в историята си и едното и другото...Така че внимавайте как и с кого се базикате !!!
    В Османската и Турската история няма аристокрация или елит с династичен произход ! ... Затова сплотеноста и обединението на нацията е реална и силна ! ... Далновидноста на Османската династия с цената на скъпи родови жертви и възпиране на роднинската паяжина в управлението на държавата си , днес е гаранция за демографската цялост и сплотеност на турската нация която е един сбор от сродни етноси ! От векове насам враговете ни са ни нападали пряко по тази линия... но никога не са успели да засадят семето на раздора ! Затова турците са станали империя... затова са една от най издръжливите и силни националности на планетата !!!...Затова Ердоган пак ще спечели защото застава винаги до обикновенните турски граждани и умее да ги мотивира и обединява !
  • 38 Българските турци

    7 7 Отговор

    До коментар #35 от "Иван":

    В Турция има ЦИК която води поименно и по адресна регистрация писменна статистика на всички избиратели в страната и констатира с забележителна педантичност колко и кои избиратели са починали...колко и кои нови избиратели навършили 18 години и са придобили право да гласуват и колко и кои са си променили адресната си регистрация преди всички избори провеждани в страната ... Така че всичките ти опити за манипулация и дезинформация са комични и пропити със злоба и завист !
  • 39 Галина Колева

    13 5 Отговор
    Света София да бъде отново църква и Константинопол ще бъде спасен!
  • 40 Бай Хюсеин

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Българските турци":

    Колко борч е взел падишаха от IMF,нали за три дена щяха да бъдат в Шам,За две седмици не можаха да стигнат до Хатай,Нали щяхте да отивате в Юпитер Марс,коо стана.

    Коментиран от #42

  • 41 Тъй кат гледам

    4 1 Отговор
    Родните комунделски фобофили много са се загрижили за жертвите от природните бедствия в Турция. Абе, наслаждавайте се на "Бангладежа", дето устроиха на България за 80 години и не дърпайте дявола за опашката. От четвърт век насам, всяка година, населението на страната намалява с две "турски земетресения". Стотици села и градчета са отнесени от комунистическите терминатори. Народът тръгна да търси спасение в Европа и стигна до Одринския пазар.
  • 42 Българските турци

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "Бай Хюсеин":

    Много бързаш ! Всичко става с ред и порядък ! 90 годишните борчове от IMF бяха изплатени няколко дена преди "ГЕЗИ" през 2013 и до 6 февруари всичко се движеше по регламент ! Ако Мъск не реши да се присъедини към нас , бедствието ще стане причина да му дадем предимство за Марс но неи за Юпитер ! А за останалото съветвам теб, дядо Любо Желев от "Край Босфора" и всички туркофоби в България внимателно да следят събитията на юг- югоизток от Одринския Улус пазар !!!

    Коментиран от #44

  • 43 Благой от СОФстрой

    4 1 Отговор
    ГОСПОД си знае работата!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: