Last news in Fakti

13 Март, 2023 17:36 835 10

Нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия ще донесе икономически ползи, обратното би било катастрофално

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич

Според икономисти нормализирането на отношенията между Прищина и Белград би отворило пътя и на много чуждестранни инвеститори, които считат за много важни политическата стабилност и сигурността на един район

Нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия ще донесе икономически ползи, обратното би било катастрофално - 1
Снимка: Shutterstock

Изпълнение на споразумението между Косово и Сърбия за нормализиране на отношенията между тях би донесло икономически ползи на Косово, докато обратното би било „катастрофално“, смятат икономисти в Прищина, съобщава КосоваПрес, информира БТА.

Очаква се следващата среща на високо равнище по диалога между Косово и Сърбия да се проведе на 18 март в Охрид. На срещата тази неделя косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич ще обсъдят европейското предложение за нормализиране на отношенията между двете страни, с което двамата се съгласиха на 27 февруари в Брюксел, но не подписаха. Пътна карта за прилагане на споразумението също ще бъде предмет на дискусиите в Охрид.

Според икономисти в Косово нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия би отворило пътя и на много чуждестранни инвеститори, които считат за много важни политическата стабилност и сигурността на един район.

Икономистът Бесник Авдиай заяви, че икономическите ползи от едно потенциално споразумение между страните трябва да се разглеждат на няколко равнища, като се започне от политическата стабилност в страната, която по директен начин влияе и на сигурността на инвеститорите, дори тези, които в момента са част от пазара на Косово, както и на възможните чуждестранни инвеститори, "които могат да дойдат и да допринесат с капитала си в страната ни (Косово)".

Според друг специалист по икономика - Фльорин Алиу, това споразумение между Косово и Сърбия отваря път на европейската перспектива на Косово. По думите му другото решение (т.е. липсата на споразумение – бел. ред.) би било катастрофално и разрушително за икономиката на Косово, тъй като договарянето между двете страни улеснява пътя към членство в ЕС и отваря пътя за финансиране на още много проекти във връзка с евросъюза.

„От икономическа гледна точка считам (предложението на ЕС) за положително, защото с нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия и липсата на пречки (пред Косово за влизане) в международните институции, пред Косово се отварят врати в икономически план и регионалният местен пазар се превръща в европейски“, заяви Якуп Белача, друг специалист в сферата на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян Александров

    8 0 Отговор
    Пълни глупости е и тази статия. Ама пълни
  • 2 Стоян Александров

    9 1 Отговор
    Признаването на Косово е провал, Световен провал, Европейски провал. Ами да признаем и Кърджали, Шумен, Търговище, Разград и още за турски и готово. Да се свършва с тази територийка. След 33 години еничарство и предателство няма един в затвора. Какъв срам е Косово...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 звучи като

    5 0 Отговор
    партенка за пълнеж

    в ес на ек-ато на главната гинеколожка лети инфлация,сащ и лондоското сити разсипват европейските икономики
    в сащ фалират големи банки- силиконя банк и репаблик банк засега

    косово обаче ще дръпне икономиката на ес и сащ хахахаха
  • 5 Стоян Александров

    6 1 Отговор
    5 мюсулмански села с два трафопоста правят държава на завладяната от техните деди територия с убийства, изнасилвания, унищожение на месното население и с потурчване или рязане на глави. Ето това е цялата тази територия на Балканите и Турция дори. Ееееееее следва сега и Германски халифат, Холандски вече е готов, Белгийски халифат също е готов и още и още. Англия също е на път. Ама сме със силно затворени очи за това нали ???? Какъв срам само....

    Коментиран от #7

  • 6 Стоян Александров

    4 0 Отговор
    Икономиката на Косово е : наркотици, оръжие, проституция и мафия. Всичко това е икономиката им насочена за унищожение на ЕВРОПА, ДА НА ЕВРОПА. ТАМ Е СВЪРТАЛИЩЕТО. А ПРАВЕТЕ СЕ ОЩЕ ЧЕ НЕ ГО ВИЖДАТЕ. В БРЮКСЕЛ СА САМО АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ. ЕВРОПООООО, ЕВРОПОООООО СКОРО СВЪРШВАШ....НИ ЕВРО ЩЕ ОСТАНЕ НИ ЕС ЩЕ ИМА. А ОТГОВОРЕТЕ МИ ЗАЩО ГИ ПРИБРАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ И ОЩЕ С МИЛИОНИ МЮСУЛМАНИ, ЗА КАКВО СА ИМ, А ОТГОВОРЕТЕ ДЕ ? НЕЕЕЕЕЕ, НЕЕЕЕЕ ЗА РАБОТНА РЪКА, НЕЕЕЕЕ. ПО ЛЕСНО БЕШЕ ДА ИМ РАБОТЯТ ОТ МЯСТО, ТАКА, ЧЕ НЕ Е ЗА ТОВА. АМА ЗА КАКВО, АААА ???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Воин

    4 0 Отговор
    Икономисти от Прищина?
  • 9 МАЯ

    3 1 Отговор
    Сърбите не вярват на западналият свят! Разкостиха ги на множество държавици, удариха ги американските агресори без основание, осъдиха на смърт в ХАГА ПОЛИТИЦИТЕ ИМ и продължават да заблуждават наивниците! Косово е Сърбия, имаше такава песен и тя и сега е актуална!
  • 10 Нормализиране

    1 0 Отговор
    на отношенията между двете страни може да има само когато и Сърбия се снабди с военна база като косовската. Все пак трябва да има равнопоставеност и баланс.