Last news in Fakti

14 Март, 2023 19:07 975 7

Очертава ли се нормализиране на отношенията между Белград и Прищина?

  • александър вучич-
  • албин курти-
  • косово-
  • сърбия

В Брюксел казват, че срещата между Вучич и Курти в Охрид ще се фокусира върху финализирането на Анекс за прилагане на Споразумение за пътя на нормализиране на отношенията между Белград и Прищина

Очертава ли се нормализиране на отношенията между Белград и Прищина? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След посещението си миналата седмица в Прищина и преди срещата под егидата на Европейския съюз в Охрид на 18 март, специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак пристигна вчера на двудневно посещение в Белград. С президента на Сърбия Александър Вучич той обсъди европейското предложение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, създаването на Съюз на сръбските общини в Косово и други стъпки към постигане на компромис.

"Разговорът беше труден и съдържателен и продължава тази вечер", съобщи президентът Александър Вучич в Инстаграм. Акцентът на разговорите е върху европейския план за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, посочи Вучич.

Сръбският президент подчерта, че Сърбия работи отговорно и е ангажирана с преговорите за постигане на компромиси и устойчиви решения, необходими за нормален живот и по-добро бъдеще за всички граждани, с ясно посочени ограничения. Президентът повтори, че формирането на Съюз на сръбските общини е предпоставка за нормализиране на отношенията, както и за сигурността и защитата на правата на сръбския народ в Косово, съобщи пресслужбата на президента.

В интервю за сръбската национална телевизия РТС Мирослав Лайчак заяви днес, че решаването на въпроса за Косово и нормализирането на отношенията между Белград и Прищина ще отвори на Сърбия вратата към Европейския съюз.

Целта на преговорния процес между Белград и Прищина се състои в това да бъде намерена ситуация, която е добра и за двете страни, и да отворим вратите на Европейския съюз, заяви Лайчак, отбелязвайки, че не трябва да има нито победени, нито победители.

Посредникът на ЕС отбеляза, че ако се погледне предложението на ЕС, то говори за нормализиране, а не за капитулация. Френско-германският план има висока степен на подкрепа от Европейския съюз, посочи Лайчак.

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в разговор с журналисти призова Сърбия и Косово да приемат плана за нормализиране на отношенията и добави, че това е ключово за стабилността на региона. Тя каза, че това е възможност двете страни да използват момента, тъй като нормализацията е ключова за сигурността, стабилността и просперитета на региона, съобщи агенция Бета.

Сръбският президент подчерта, че формирането на Съюз на сръбските общини в Косово е предпоставка за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Вучич обеща да информира обществеността за разговорите преди да замине за Охрид.

По време на визитата си в Белград Мирослав Лайчак информира шест опозиционни партии за водените от него разговори. На среща с лидерите на Партията на свободата и справедливостта, Демократическата партия, Движението на свободните граждани, Народната партия, Движението "Не даваме Белград" и "Заедно", Лайчак каза, че основният въпрос е формирането на Съюз на сръбските общини и че без него няма споразумение.

От друга страна премиерът на Косово Албин Курти заяви, че във връзка със Съюза на сръбските общини Прищина анализира 15 модела, които са получили от Лайчак. Предложенията се анализират от съветниците и министрите в косовското правителство.

"Моделите, представени от европейския пратеник Лайчак, са различни решения за националните малцинства в страните от Европейския съюз. (...) Смятам, че това са модели, от които можем да вземем елементи, така че у нас да се спазват не само правата на човека, но и правата на националните малцинства да са на правилното ниво", каза Курти. Косовският премиер отбеляза, че преди срещата в Охрид ще бъдат известни дневният ред и точките, които ще бъдат обсъдени въз основа на вече договореното споразумение по европейското предложение.

В Брюксел казват, че срещата между Вучич и Курти в Охрид ще се фокусира върху финализирането на Анекс за прилагане на Споразумение за пътя на нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, отбелязва РТС.

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви днес, че не очаква много от Сърбия на срещата на 18 март в Охрид.

Нашите очаквания са, че това, естествено, ще бъде среща, на която Косово ще се ангажира повече, на която със своите коментари и предложения ще допринесе за мира в региона, заяви Османи, цитирана от РТК. Според Вьоса Османи Сърбия досега не е дала никакъв принос с цел постигане на договор, стабилност и мир в региона.

Песимизмът на Османи е основателен, но, все пак, много по-вероятно е в Охрид да бъде постигнат напредък към нормализиране на силно обтегнатите отношения между Белград и Прищина.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кравите готвят албанците

    3 2 Отговор
    за господари на Балканите. Но ние ще осуетим този план. Само Велика България може да властва над Балканския полуостров!
  • 2 Какви отношения?

    3 1 Отговор
    Такава държава няма, Косово е област от Сърбия, която се намира около американската база. Не е призната нито от ООН, нито от останалите страни наоколо. Въпреки това има национален отбор, подобно на Андора, Сан Марино, Хонг Конг, Тайван или Уелс.
  • 3 Да заровят томахавките

    1 2 Отговор
    И да се развиват нормално, в интерес на хората
  • 4 Нов Световен Ред

    2 1 Отговор
    Насилствено отнетото Косово не трябва да се признава от Сърбия. Ако Сърбия признае Косово, Молдова би следвало да признае Приднестровието, а Украйна Крим и Дионецк за руски

    Коментиран от #6

  • 5 мечo

    0 2 Отговор
    дано да има воина
  • 6 Ами, БГ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нов Световен Ред":

    Призна Македония, няма страшни, бе

    Коментиран от #7

  • 7 Неутрал

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ами, БГ":

    Македония призна така нареченото Косово, когато не беше част от НАТО и се знае от кого беше принудена да го признае, а македонският народ не признава съществуването на такава държава.