Last news in Fakti

13 Март, 2023 21:10 751 0

Броят на жертвите на циклона Фреди в Малави и Мозамбик расте

  • циклона фреди-
  • малави-
  • мозамбик

Малави са загинали 51 души, от които 36 във финансовата столица Блантайр в централната част на страната, а няколко други са в неизвестност

Броят на жертвите на циклона Фреди в Малави и Мозамбик расте - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неотслабващият циклон Фреди, който връхлетя Южна Африка, отне живота на най-малко 56 души в Малави и Мозамбик, след като в събота вечерта връхлетя континента за втори път, съобщиха властите и на двете страни, цитирани от Асошиейтед прес.

Местната полиция заяви, че в Малави са загинали 51 души, от които 36 във финансовата столица Блантайр в централната част на страната, а няколко други са в неизвестност или са ранени. Властите в Мозамбик съобщиха, че от събота насам в страната са загинали петима души.

Според доклад на полицията сред жертвите в Малави има петима души от едно семейство в градчето Ндиранде в Блантайр. Бурните ветрове и проливните дъждове разрушили къщата им. Сред загиналите е и тригодишно дете, "затрупано под отломките". Родителите му са обявените за изчезнали, съобщават властите.

Циклонът се вихри над Мозамбик и Малави вече три дни. Той връхлита континента за втори път, като от края на февруари причинява щети в южната част на Африка. При преминаването си над океана той нанесе поражения и на островните държави Мадагаскар и Реюнион.

Първоначално циклонът Фреди се образува край Австралия в началото на февруари и премина през цялата южна част на Индийския океан. Очертава се това да е най-продължителния тропически циклон, регистриран в историята. Метеорологичната агенция на ООН е свикала експертна група, която да определи дали той е подобрил рекорда, поставен от урагана Джон през 1994 г. -31 дни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА