Last news in Fakti

15 Март, 2023 12:30 1 215 10

Северна Корея потвърди, че е изстреляла балистични ракети

  • северна корея-
  • балистични ракети-
  • ракети-
  • южна корея-
  • пхенян-
  • изпитание-
  • ким чен ун

Вашингтон и Сеул отхвърлят постоянните обвинения на Пхенян

Северна Корея потвърди, че е изстреляла балистични ракети - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пхенян потвърди, че вчера е изстрелял две балистични ракети, предаде ДПА, съобщи БТА.

Двете тактически балистични ракети земя-земя със среден обсег са били изстреляни от провинция Южен Хвангха по време на военно учение, съобщи държавната телеграфна агенция КЦТА и допълни, че те са поразили точно целта – малък остров край източното крайбрежие на страната, след като са изминали около 600 км.

Това "със сигурност ще унищожи врага", ако започнат боеве, каза Пхенян и се зарече "да бъде подготвен във всеки един момент да изпълни дълга си за нападение", като започне още по-интензивни обучения в тази насока, предаде КЦТА. Потвърждението на Пхенян дойде ден, след като южнокорейската армия съобщи вчера, че две балистични ракети с малък обсег са били изстреляни към Японско море, отбелязва ДПА.

Северна Корея няма право да изпитва балистични ракети, според резолюции на ООН, но въпреки това от миналата година азиатската държава е увеличила обхвата и скоростта на тези изпитанията. Някои от тези ракети могат да бъдат оборудвани с ядрена бойна глава, уточнява ДПА.

Изстрелването на севернокорейските ракети се осъществи ден, след като Южна Корея и САЩ започнаха мащабно съвместно учение, наречено "Фрийдъм шийлд". Наскоро Пхенян заплаши, че ще предприеме ответни мерки, ако американските и южнокорейски учения продължат, което според местни наблюдатели означава нова серия от ракетни изпитания или нов ядрен опит.

Вашингтон и Сеул отхвърлят постоянните обвинения на Пхенян, че техните учения са част от подготовки за атака. Преди три дни Северна Корея съобщи, че е изстреляла две ракети от подводница, за което се смята, че е послужило и за ядрено възпиране. Напрежението на Корейския полуостров започна отново да ескалира от миналата година, като Северна Корея все по-често изпитва ракети с ядрен капацитет, отбелязва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ако русия бе друг полюс

    2 5 Отговор
    Путин прави същите маневри като Николай Втори и Керенски, и следва революция.. (ако троцки е масон, защо напада масонът керенски в зимният дворец).. Не дрон, всяка военна техника ще унищожа в международни води, и ще обявя война на САЩ и Великобритания, и ще изстрелям поне 5 ядрени ракети на 100 километра от територията на Канада, Сащ и Великобритания. Путин е ггей, .. евроатлантик, плаче за банките в САЩ и Швейцария.. ще рухне любимият му запад и любимият му неолиберализъм.. Напускам всички спортни организации, всички договори и дипломация с НАТО страните, напускане на МВФ, Св. банка, ООН, ..., И КОЙТО ИСКА ЕВТИН ТОК, безплатна инфраструктура, евтина енергия, зърно, храни, тор, машини, от Русия, да напусне всички договори с ЕС, НАТО, САЩ, мвф, оон, св.банка, и всички спортни световни организации, и да се присъедини към РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ. Забрана на износ на всичко от Русия и внос, в Руската Федерация, освен от БРИКС. Правене на Лунна ядрена защита. Изнасяне в орбита около Луната на 10 000 ядрени глави и ракети, със сувалки с изкуствен интелект и роботи.

    Коментиран от #7

  • 2 600 километра

    6 1 Отговор
    ракети земя-земя със среден обсег
  • 3 Мимч

    11 4 Отговор
    Ами така трябва,.Световния джандарм да се държи в напрежение и да харчи пари на вятъра,като в Крайна. .
  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    7 2 Отговор
    Ким държи фронта Еврокомисарите просят
  • 5 Механик

    13 2 Отговор
    Мъничкия Ким, прави американците на маносани бръмбари. Луди ги прави.
    Браво на Ким!
  • 6 Демократ

    3 3 Отговор
    Кога Ким Чен Ун ще излети заедно с Путин на поредната балистична ракета с ядрена глава, за да мириса света?
  • 7 Студента

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ако русия бе друг полюс":

    Професор, ти си изтряскал напълно, много ти дойде водката или уискито, а може би и двете.
  • 8 БАЛИСТИЧНА РАКЕТА НЕ ЗНАЧИ

    1 0 Отговор
    РАКЕТА КОЯТО ХОДИ ДО ОСТРОВ БАЛИ , КАКТО СИ МИСЛЯТ ТЪПАЦИТЕ БОКО И КИРО ПРОСТИТЕ !
  • 9 КОФТИ Е КОГАТО А СИ ПИПНАЛ ГРАНИЧНАТА

    2 0 Отговор
    ОГРАДА НА ДЪРЖАВАТА , А ТИ Е СВЕТНАЛА СТОЛИЦАТА И ПО - ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ! С .КОРЕЯ НЕ СА СЪГЛАСНИ ДА СА РОБИ КАТО НАС !
  • 10 С . КОРЕЯ НЯМА ДА ПУСНЕ НИКОГА СТАЛИНКА

    1 0 Отговор
    ДА СТЪПИ ТАМ И ДА ИМ ДИША ВЪЗДУХА !
Новини по държави: