Last news in Fakti

29 Март, 2023 08:43 3 769 20

Изнасилвани и експлоатирани: бягащите в Китай севернокорейки

  • северна корея-
  • изнасилвани-
  • жени-
  • китай-
  • ким чен ун-
  • азия-
  • насилие-
  • насилие над жени

Правозащитни организации обвиняват Китай в нечовешко отношение към бегълци от Северна Корея

Изнасилвани и експлоатирани: бягащите в Китай севернокорейки - 1
Снимка: Shutterstock

Около половин милион бегълци от Северна Корея, основно жени, но също така и момичета на около 12 години, се укриват в пограничните райони на Китай. Огромна част от тях са изложени на сериозен риск от експлоатация и след като са напуснали родината си.

За последното десетилетие са били установени над 4 340 случая на трафик на севернокорейски жени от Китай и поне 80 000 на нарушени човешки права. Това се посочва в нов доклад на международната правна фирма "Глобъл райтс комплайънс", специализирана в областта на човешките права. Тя е работила съвместно с други неправителствени и правозащитни организации, за да събере и сравни доказателства и показания на бегълците от комунистическата държава.

Опасното пътуване

Много от разказите на бежанките са потресаващи, казва за ДВ София Евангелу, съветничка в адвокатската кантора. "Много от тези жени, дори след като вече се намират в безопасност в Южна Корея, казват, че все още се тревожат или изпитват срам или посттравматичен стрес", посочва тя.

Според Евангелу жените са преминали през различни трудности и всяка една от тях се справя с тях по индивидуален начин. Същевременно "съществува ясен модел на жени, които страдат физически, емоционално и психологически от преживяното."

Докладът посочва още, че жените не се намират в безопасност дори и след като са завършили рискованото си пътуване през силно укрепената граница между Северна Корея и Китай. Пхенян е издал заповед за стрелба срещу всеки, който е заподозрян в опит за напускане на страната.

Бегълките от Северна Корея са принудени да се крият и след като достигнат т. нар. "червена зона" в Източен Китай. Властите там търсят дезертьори, за да ги върнат обратно на Пхенян. Твърди се, че избягалите за първи път могат да се разминат само с престой в някой от бруталните затвори. Наказанията при рецидив обаче стават по-сериозни, като могат да достигнат и до екзекуция. Локдауните, наложени от Китай по границата заради коронавируса, са направили ситуацията за бежанците от Северна Корея още по-опасна. Обикновено избягалите от диктаторския режим разполагат с малко пари, без достъп са до храна и не могат да продължат пътуването си към безопасна трета страна.

Данните, събрани от различни организации, сочат, че до 80% от бежанките попадат в ръцете на трафиканти на хора и в мрежите за секс търговия. Твърди се, че това носи на китайските и севернокорейските организирани престъпни синдикати над 105 милиона щатски долара годишно.

Мълчанието на жертвите

Смята се, че в "червената зона" жените и момичетата често стават жертви на изнасилвания, сексуално робство, принудителни бракове, нежелана бременност, принудителен труд и принудителен киберсекс. Има пребивани жени, при това на обществени места, които след това са продавани за по няколкостотин долара.

"Бях продадена на хански китаец, живеещ в Янбиан", споделя една от жертвите, цитирана в доклада. "Живяхме заедно една година и не можах да забременея. Затова той ме пребиваше. Риташе ме, много ме риташе по главата."

Друга жена, която била заловена и изпратена в затвор в Северна Корея, разказва, че е станала свидетелка как друга затворничка, която криела своята бременност и извършвала тежък физически труд, припаднала, докато събирала камъни в реката. После тя се удавила. Когато надзирателите разбрали, че е била бременна, съблекли останалите задържани, за да проверят дали има и други бременни сред тях. След това, според разказа на свидетели, затворническата администрация извършила незабавни принудителни аборти.

"Международната общност не може повече да се прави, че не вижда жестокостите, извършвани срещу жени и деца, които бягат, за да спасят живота си", казва София Евангелу.

Сеул проявява повече интерес към проблема

Междувременно правителството на Южна Корея изглежда проявява все по-голям интерес към нарушенията на човешките права от страна на северната си съседка. Според Пак Джунг-уон, професор по международно право в университета "Данкук", новата администрация в Сеул е променила отношението на страната към темата. Натискът ѝ ще "даде възможност на международната общност да предприеме по-конкретни действия в отговор на тези ужасни нарушения на човешките права в Северна Корея", казва Пак.

Автор: Джулиан Райъл


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 изнaсилена окpaинка в германистаaн

    18 18 Отговор
    карат ме да бачкам по вертепитеееее

    Коментиран от #3

  • 2 Фикус

    11 7 Отговор
    Бегълки,а не бегълци.
  • 3 8888

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "изнaсилена окpaинка в германистаaн":

    Не ги карат, те доброволно са си там. Между другото още преди десетина години в Италия вертепите бяха пълни с такива...
  • 4 Като видя

    25 19 Отговор
    Като видя такъв изсмукан от пръстите пасквил, много се кефя. Толкова са безпомощни западналяците, че друго, освен истерично да бълват слюнка, не им остава. Горките, даже и не разбират колко са жалки в предсмъртните си конвулсии.

    Коментиран от #20

  • 5 Тото 1 и Тото 2

    16 13 Отговор
    Да живее ПРОПАГАНДАТА във всичките й разновидности !
  • 6 Дойчи зели

    10 12 Отговор
    пропаганда трети пол
  • 7 Башибозук

    19 15 Отговор
    Китай е империя на злото също като рашистан
  • 8 Кво

    26 13 Отговор
    Кой ги измисля тези лъжи бе? Границата между с корея и китай неможе и врабче да я премине камо ли 12 годишни деца. Цялата граница е минирана. Граничарите стрелят по всичко което мърда и вдига шум. За канарчета ли ни имате бе другарите от факти? Не забравяйте че тези които служехме на бг границата като граничари с автоматите и кучетатата още сме живи или си мислите че сме умря ли?

    Коментиран от #14, #19

  • 9 Башибозук

    13 14 Отговор
    Най мразим прости копейкаджии
  • 10 Еха

    11 4 Отговор
    ...потенциалния бъдещ свят, в който цари тоталитарния "ред" звучи доста многообещаващо. Сега разбирам запо путинофилията говори за "ценностите" му. Тя иска да си насилва на воля.
  • 11 Аспарух

    17 10 Отговор
    Що бягат бе???За нашенските русороби освен Рашистан, С.Корея е втората им любима държава.Ама любовта само я споделят от дивана и в нета.Не им стиска даже носът там да си покажат в тези любими държавици.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АБВ

    6 4 Отговор
    Не може да бъде там е толкова приятно за живеене
  • 14 Ще ми се

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кво":

    Ще ми се да имаше начин да ти сложа 10 плюса. Сложих разрешения максимум от един.
  • 15 Офицер от запаса на БНА

    18 4 Отговор
    Знам колко се стараеха граничарите , ако хванат някой бягащ получаваха отпуска, потупване по рамото ,може и някоя нашивка.
    Но колкото и да се пазеше имаше си хора ,които успява а да избягат.През 80 доста поляци и източни германци бягаха през морето в Турция, така че има и корейци които са успели.
    Въпроса е друг защо бягаха както от НРБ така и от С.Корея днес???

    Коментиран от #17

  • 16 Нищо,

    9 1 Отговор
    изродите насилници в следващия си живот ще бъдат жертви. Тъпи са и не знаят какво е КАРМА. Ще разберат и платят.
  • 17 Гошо

    2 8 Отговор

    До коментар #15 от "Офицер от запаса на БНА":

    Поляци през 80те бягали през Турция А бе офицерино ,ти това в клуб на СДС 90-те години ли ти го разправяха или нещо за криминално проявени говориш По това време поляците можеха без проблем да напускат Полша

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дон Отворко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Като видя":

    Бил ли си в Корея, драскачо? Аз съм бил и в двете - КНДР и Южна Корея, а не съм дипломат!
    КОЛОСАЛНА РАЗЛИКА, много по-голяма от тази между ГФР и ГДР преди 1989г.В Северна, може да те арестуват без да ти обясняват защо, ако си кореец, за чужденците е различно. Пътуването в тази държава е много по-трудно от това в Русия.
    Мизерията е повсеместно, а властта се хвали с огромни и безсмислени строежи!!! Човешкият живот не струва нищо!
Новини по държави: