Last news in Fakti

16 Март, 2023 16:41 1 408 56

Джанет Йелън увери: Банковата система в САЩ остава стабилна

  • джанет йелън-
  • сащ-
  • банки-
  • силкон вели банк

Управлението за федерален резерв на САЩ се е ангажирало да предостави необходимите средства на други банки, които имат нужда, за да бъдат удовлетворени клиентите, искащи да изтеглят пари

Джанет Йелън увери: Банковата система в САЩ остава стабилна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американската финансова министърка Джанет Йелън ще се опита днес да убеди американските сенатори в стабилността на на банковата система на САЩ след фалита на "Силкон вели банк" (Silicon Valley Bank) и неудачите на швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse), които пораждат опасения от разпространение на кризата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Финансовата министърка от правителството на президента Джо Байдън, която се очаква да говори днес пред членовете на банковата комисия в Сената, ще се опита да ги "увери, че американската банкова система продължава да е стабилна и американците могат да бъдат сигурни, че парите, които са депозирали, са на тяхно разположение, ако имат нужда", се посочва в текста на речта ѝ, публикуван по-рано сутринта.

"Действията ни от тази седмица свидетелстват за решителния ни ангажимент да гарантираме сигурността на спестяванията на вложителите", според речта.

Джанет Йелън ще бъде изслушана от сенаторите и по темата за проектобюджета на Джо Байдън за 2024 година, представен по-рано тази седмица. Изявлението ѝ относно ситуацията в банковия сектор, която разтърси пазарите, обаче ще бъде гледано под лупа.

Американските власти обявиха в неделя, че ще гарантират достъпността на всички депозити от "Силикон вели банк" и ще осигурят същото на всички вложители в "Сигничър банк" (Signature Bank), нюйоркската банка, която бе затворена от регулаторния орган в неделя, достъп до средствата им.

Освен това Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ се е ангажирало да предостави необходимите средства на други банки, които имат нужда, за да бъдат удовлетворени клиентите, искащи да изтеглят пари.

"Работихме с УФР и банковия регулатор, за да защитим всички вложители на двете фалирали банки. В понеделник сутринта клиентите имаха достъп до депозитните си сметки, за да могат да извършват плащания и да плащат фактури", напомни също Джанет Йелън, добавяйки също, че "акционерите и кредиторите не са защитени от правителството".

"Важно е да се отбележи, че парите на данъкоплатците не са използвани или изложени на опасност при тези действия", ще подчертае министърката.

В окото на бурята е швейцарската банка "Креди сюис", която ще получи краткосрочен заем от 50 милиарда швейцарски франка от централната банка.

Швейцарското федерално правителство ще проведе днес специално заседание относно "Креди сюис" след историческия срив на акциите ѝ на борсата.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    63 5 Отговор
    Днес е фалирала 5та банка в Обора, но вс е под контрол споко споко..
  • 2 хммм

    4 52 Отговор
    На рашките и нашите разбойници - копейкофили много им се иска да не е така.
  • 3 Борзой

    68 4 Отговор
    Мирише на фалит и гражданска война в Краварника
  • 4 Питър

    64 3 Отговор
    Сега като се юрнат краварите да теглят кеш от банките ще става интресно.
  • 5 9003

    60 2 Отговор
    И 2009 така говориха и стана световна криза.
  • 6 Последния Софиянец

    51 2 Отговор
    Ще ни оберат парите контролирано.Теглете си парите.
  • 7 честен ционист

    41 4 Отговор
    Още когато Бай Дончо почна да раздава чековете по 1200 гущера на калпак и заплата в Макдонълдс стана 20 USD на час, ми стана ясно, че и тия са фалирали.

    Всеки жив янки дължи по 94500 USD

  • 8 Чичак

    53 3 Отговор
    Банковата система в САЩ остава стабилна........дръжки. Отпечатахте 8,4 трлн долари и евро без следа и сега дойде бедствието"
    За две години беше отпечатано толкова, колкото за предишните четиридесет!
  • 9 Чичак

    37 2 Отговор
    „Кризата започна от времената на антипандемичните мерки, когато някои развити икономики злоупотребяваха с монополната си власт, по отношение на валутните монополи.Откриха печатницата в САЩ и отпечатаха 5,9 трилиона долара! Това съответства на 38% от всички пари в обращение!
    Те ги отпечатаха в продължение на две години, което е приблизително количеството, отпечатано през предходните 40 години.Същият процент в еврозоната, напечатаха 2,5 трилиона!....ЕЦБ и САЩ отпечатаха почти 8,4 трлн. долари и евро, след това лихвените проценти поради инфлацията, която инфлацията се повиши поради войната и санкциите, които наложиха на Русия, което доведе до колапса на редица банки.....А китайците, които притежават 2 трлн долара в US Treasuries изведнъж започнаха да се разпродават. И тогава купонът свърши…

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Професора

    54 3 Отговор
    Целта на говедарите е да дигитализират парите иначе фалират. Дигитализират ли парите ставате роби могат да ви контролират и занулят по вс време и навсякъде пълен фашизъм

    Коментиран от #23

  • 12 Емил Стефанов

    43 1 Отговор
    Преди години когато гледах по TLC "В търсене на дом по света" в една от сериите кравар от краварника обясни че кризата през 2008 не била краварска а европейска...
  • 13 Чичак

    28 3 Отговор
    Вчера Милиардерът инвеститор Карл Икан, коментирайки колапса на Silicon Valley Bank (SVB), посочи, че това е събитие, което показва, че американската икономика се срива и добави, че средното домакинство вече няма практическо богатство, докато инфлацията е най-лошото нещо, което може да се случи..... да се случи в една икономика.....каза Икан. „Нетната стойност на средното американско домакинство е по същество нула “, подчерта той.......добави Айкан, подчертавайки:  „...Запили сте се, похарчили сте семейното богатство и просто продължавате безумни разходи. В крайна сметка вие плащате цената за това и това е, което тази страна направи. и заслужава"......Карл аИкан

    Коментиран от #24, #41

  • 14 Циник

    42 1 Отговор
    Банковата система в САЩ е като пътищната система в България - милиарди потъват в нея ама не е ясно къде отиват и какво се случва с тях. А, и тяхната система май ще излезе точно толкова стабилна колкото и настилката на Бойковите магистрали. Честито на печелившите!!
  • 15 Тепърва започват

    40 0 Отговор
    Ипотечни фалити. Неспасяемо е

    Коментиран от #39

  • 16 Чичак

    32 0 Отговор
    И като капак Либия: Изчезнаха 2,5 тона уран - ще бъдат извършени "допълнителни" разследвания......МААЕ уточни, че ще проведе "допълнителни" масирани разследвания, за да "установи обстоятелствата на изчезването на този радиоактивният материал

    16.03.2023 | 06:29 часа
  • 17 Мутата

    24 1 Отговор
    Тоя вампир що го нескрийте
  • 18 Хммм

    26 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чичак":

    Мисля, че преди това. Защото още в късната есен на 2019 г финансовата система беше подложена на силен натиск и централните банки тогава изпаднаха в паника в опит да спасят фалиралата банкова система с огромна ликвидност. Обикновенно тогава трябваше да се започне война за да имат извинение за печатенето на огромно количество пари, но пандемията създадена в лаборатория работи още по добре.. И пуснаха ковид.

    Коментиран от #19

  • 19 Чичак

    26 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хммм":

    Не знам но само вчера 50 милиарда евро швейцарската банка стопи. Ефекта на пеперудата беше мигновен и за 6 часа удари 5 гръцки банки, 3 от тях имат експозиции в България и ще дръпнат ликвидност от тук и .........да не създавам паника....но депозитната маса само за седмица е възможно на 50% да се редуцира ......

    Коментиран от #25

  • 20 123456

    22 0 Отговор
    абе вижда се колко е стабилна , пускайте принтера , че става злееее
  • 21 Анатолий много лъже

    11 1 Отговор
    За Украйна сега за сащ лъжец сериен
  • 22 Световни Медии

    16 1 Отговор
    $5 млн. компенсация за всеки афроамериканец в Сан Франциско заради расизма!
    Както и гарантиране на минимален годишен доход от близо 100 000 долара за 250 години за всеки пълнолетен чернокож, който има право на обезщетение,
    къща в Сан Франциско за 1 долар на семейство и опрощаване на дълговете на получателите.
  • 23 Чичак

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "Професора":

    И как дигитализирането на парите ще им помогнат ? Ипотечните фондове в САЩ гърмят като пуканки. Банките и Фондовете топят ликвидност с минути и за каква дигитализация говориш като то няма какво да се дигитализира. ....... От един балон ще надуваш друг ? Ама единият е пробит.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хммм

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Чичак":

    Кажи О. Б. Б. как е? Тя по ме интересува

    Коментиран от #28

  • 26 Раша е на бунището

    4 25 Отговор

    До коментар #23 от "Чичак":

    Тия простотии ги слушаме от 44та година ,загниващия запад и прогнилата Америка ,а реалността е ,в раша минимална пенсия 70 евро,минимална заплата 178 евро,

    Коментиран от #40

  • 27 Чичак

    20 1 Отговор
    Двата най-големи чуждестранни притежатели на американски държавни облигации в света, Япония и Китай, продължиха да намаляват притежанията си от американски дълг през декември, показват данни на Министерството на финансите на САЩ в сряда. Чуждестранните притежания на държавни ценни книжа на САЩ намаляха през 2022 г. Притежанията на Япония също намаляха с 224,5 милиарда долара конкретно, докато притежанията на Китай намаляха със 173,2 милиарда долара до 867,1 милиарда долара, най-ниското ниво от май 2010 г........ Всичко живо бяга от американски държавни облигации но Джанет Йелън увери: Банковата система в САЩ остава стабилна
  • 28 Чичак

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хммм":

    Ами..........
  • 29 Чичак

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Лекувай се,да се образоваш е късно":

    Аз ти цитирам милиардерът инвеститор Карл аИкан бре.......
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Смях

    5 6 Отговор
    Банката не е фалирала, а е подала документи за фалит! Разликата е огромна
  • 33 Петродолар

    24 1 Отговор
    Време е световния полицай, причинил страдания на толкова много и различни народи по света, да се разпадне от вътре навън. Във всяко едно отношение.Над 500 военни бази пръснати из планетата. Уж те са Алфа и Омега. Края на всяка империя е белязан от алчност, разврат, пошлост и глупост.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 а през 2014 с ктб

    13 0 Отговор
    тиквун дето пак ще го преизберат миряните му с амнеза се ослуша и чакахме 6 месеца за възстановяване надепозитите а тези с над 196 000 изгоряха
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ипотечни фалити. Неспасяемо е

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тепърва започват":

    За България ще е трагедия когато ипотеките минат 9,5% колкото станаха второ ниво ипотеките в САЩ, а това неминуемо ще се случи до два три месеца и тогава вече ще е големият погром !
  • 40 До ком 26

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Раша е на бунището":

    Това че ти си заслепен ,не означава че останалите нямат остро зрение! Балона със трилиони напечатана шума ,която реално струва 17 цента( толкова е цената за печатане) опря в луната.Натам няма накъде.Гръмне ли,ще повлече целия свят.Защото всички банки, олигарси,мега корпорации са се набълбукали с такава шума. Трезвите вече се усещат,но да не всяват паника,елегантно се отървават от тази шума,поднесена във вид на ДЦК. Койъо са същата същата шума с добавка пак шума,във вид на лихва.Зеленчука наистина беше могъщ,до момента в който елиминира златния паритет.След отпадането му, циколостила създаде формулата Пари- въздух.Пари- прим! Докато бяха пари- стока.Пари- прим,светът беше друг! Или ще запалят света с нова Третя световна,или банкстерите ще се кротнат завинаги .Техен представител е бай дънчо.Докато предшественика му,беше ярък поддръжни на реалния бизнес през реално производство.
  • 41 Ташунко Сапа

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Чичак":

    А В Silicon Valley Bank (SVB) се казва гейката Джей Ерсапа? LGBTQ+ активист ......и страшни инвестиции са направили, просто не е истина чуек
  • 42 Наблюдател

    2 13 Отговор
    Браво. Сащ са стабилни.
    Имат пари хората...
    А ние, нито руски лева, нито европейско евро...
    Живеем, като в русия...тотална мизерия.

    Коментиран от #46

  • 43 сичко е наред

    8 0 Отговор
    Вложителите са изтеглили 45 милиарда, а виновните ще бъдат наказани
  • 44 случаен

    9 0 Отговор
    не гледайте кво става,слушайте кво ви казвам ха-ха
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 случаен

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Наблюдател":

    те ни излъгаха,че ще забогатем и затова ще обеднеят кат нас
  • 47 Е как

    7 0 Отговор
    Стабилна ви е печатницата, мошеници
  • 48 Майк Алън Патън

    4 0 Отговор
    Остава стабилна , а през това време на стабилност , 2 банки фалираха ! Честита стабилност !
  • 49 ЧЕКМЕДЖЕ

    1 0 Отговор
    Зад фалита стои Русия и Путин ли ? Я да проверят , че току виж и......
  • 50 Йеронимус БОШ

    3 0 Отговор
    Сега разбирате ли защо българския гений и върл визионер Бойко от Банкя , спестява и събира злато и евро в чекмеджета ?
  • 51 Зайо Байо

    4 0 Отговор
    Голямото печатане ще продължи ли ?
  • 52 Къде е

    2 0 Отговор
    стуенчуу Георгиев да "обясни" ситуацията???
  • 53 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    да, знаем тази мошенница с фалшивите 12 фонда, 1913- испания- откраднат Руския трезор! и дефолтът на България 1997! Ще плащат мошенниците!
  • 54 дядо бг

    1 0 Отговор
    дано всички мошенници в сащ да фалират! то не беше Кенеди, братята, Виетнам с ориндж рейдж, то не беше Ирак, Оранжеви селски в Киев, Югославия , сега укрите- жалко, последните само Църковен Български от 6 векЧингис Хан и Кубрат Хан!
  • 55 Коко

    0 0 Отговор
    вЕрвам ти Кака,вЕрвам!
  • 56 Одит

    1 0 Отговор
    Хартиени долари! За миналата седмица, двете банкрутирали щатси банки са взели заем от Федералния резерв $164,8 млрд.
    Бламаж!