Тема: Украйна

19 Март, 2023 11:44 3 993 103

ISW: Русия продължава с всички средства да мобилизира военни

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници

На 18 март Путин подписа два законопроекта, които значително увеличават глобите и затвора за дискредитиране на руските сили в Украйна и за продажба на руско оръжие на чуждестранни купувачи

ISW: Русия продължава с всички средства да мобилизира военни  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските сили атакуваха Украйна с 16 дрона Shahed-136 през нощта на 17 срещу 18 март. Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви, че украинските сили са свалили 11 от 16-те дрона и отбеляза, че за украинските мобилни огневи групи е трудно да свалят дронове през нощта поради липсата на видимост. Дроновете са насочени към обекти в Киевска, Запорожска, Днепропетровска и Лвовска области, сред които украински склад за гориво в Новомосковск, Днепропетровска област.

Това се посочва в дневната сводка за войната в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руски източници твърдят, че ударите на руски дронове също са били насочени към Киевска топлоелектрическа централа 5, която руските сили според съобщенията са атакували на 9 март.

Руският президент Владимир Путин продължи кампанията си срещу антивоенното несъгласие и незаконното присвояване на военни активи в Русия. На 18 март Путин подписа два законопроекта, които значително увеличават глобите и затвора за дискредитиране на руските сили в Украйна и за продажба на руско оръжие на чуждестранни купувачи.

Руски източници съобщиха, че служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са задържали над 40 души при акции срещу два московски бара по подозрение за финансиране на украинските сили и са накарали покровители да участват в провоенни дейности на 17 март. Руски източници все по-често съобщават, че ФСБ задържа руски цивилни по подозрение, че подпомагат финансово украинските сили от 28 февруари, след като Путин инструктира ФСБ да засили контраразузнавателните мерки и репресиите срещу разпространението на проукраинската идеология.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин вероятно се опитва да създаде информационни условия, за да обясни кулминацията на групата около Бахмут. Свързаното с Пригожин издание RIA FAN публикува интервю с него на 17 март, в което той твърди, че украинските сили се готвят да започнат контранастъпление в пет отделни посоки: в Белгородска област, в района на Кремина, в района на Бахмут, към град Донецк и в Запорожка област.

Пригожин заяви, че украинските сили ще започнат тези операции от средата на април и призова руските сили да се подготвят за тези контранастъпления, като запазят боеприпаси и оборудване.

Пригожин описва украинските сили като разполагащи с достатъчно бойна мощ, за да започнат мащабна контранастъпление в целия театър на бойните действия, вероятно за да оправдае неспособността на групата "Вагнер" да завърши обкръжаването или обкръжаването на Бахмут. Пригожин заяви, че украинските сили се готвят да контраатакуват фланговете на "Вагнер" в района на Бахмут и че бойците на му се подготвят за тези контраатаки.

ISW по-рано предположи, че бойците на "Вагнер" вероятно провеждат опортюнистични атаки срещу по-лесни за превземане селища по на север и северозапад от Бахмут, тъй като способността им да постигнат тактически успехи в самия Бахмут намалява и Пригожин се стреми да представи тези дейности като осигуряване на флангове в подготовка за Украински контраофанзиви.

Пригожин може да намеква, че цялостната руска офанзива в Украйна наближава кулминацията, като призовава руските сили да запазят ресурси за украинските контраофанзиви. Прогнозата на Пригожин за пет отделни украински контраофанзиви е огледална - руските сили са се специализирали в извършването на множество едновременни настъпления по разминаващи се оси, които не се поддържат взаимно, което е една от причините за руските неуспехи във войната досега. Пригожин може да е прогнозирал украинска контраофанзива в пет посоки, за да засили уместността на своите призиви към руските сили да запазят боеприпаси и оборудване и поради опасения, че широко разпространеният недостиг на боеприпаси и оборудване ограничава способността на групата "Вагнер" и руската армия да поддържат настъпателни операции в Украйна. Описанието на Пригожин за предстоящи украински контраофанзиви също така предполага, че той вярва, че руските сили скоро ще загубят инициативата в полза на Украйна и ще бъдат принудени да преминат към отбрана, вместо да продължат закъсалите или неуспешни офанзиви в района на Кремина, Бахмут, Авдиевка или Въгледар.

Руските регионални власти може да прекъсват връзките си с Пригожин. Той твърди, че властите на Горячий Ключ, Краснодарски край, са се отрекли от предварителното споразумение за погребване на починалите наемници от групата Вагнер в града. Ръководителят на Горячий Ключ Сергей Белополски заяви, че местните жители не смятат, че курортният град Горячий Ключ е подходящо място за погребване на бойци на "Вагнер".

Пригожин също публикува телефонно обаждане, в което служител на Горячий Ключ казва на представител на "Вагнер", че губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратьев го е лишил от правомощията да си сътрудничи с тях. Военнослужещите на "Вагнер" пуснаха и заплашително видеообръщение към местната администрация, в което твърдят, че ще "решат лично проблема" с администрацията, ако не отговорят на призивите.

Групата "Вагнер" е използвала тренировки и гробища в Краснодарски край в миналото, което показва, че Пригожин вероятно има широки, дългосрочни връзки с регионалните власти, които сега може да отслабват.

Преди това Пригожин се бори с властите в Санкт Петербург заради отказа им да погребат починалите наемници на Вагнер в същото гробище като обикновените руски войници, както ISW съобщи по-рано.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова повтори на 18 март, че Кремъл не се е отказал от максималистичните си цели в Украйна. Захарова заяви, че Русия е готова да чуе западните и украинските предложения за дипломатическо уреждане на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, но отбеляза, че Западът ще трябва да премахне всички санкции и съдебни дела от Русия.

Захарова отхвърля условията на украинския президент Володимир Зеленски за мирни преговори, като отбеляза, че изтеглянето на руските сили от окупираните украински територии, задълженията за репарации и участието в международни трибунали, са "несвързани" с установяването на мир в Украйна. Вместо това Захарова заяви, че мирът в Украйна зависи от това Западът да спре доставките на оръжие за Украйна, международното признаване на "новите териториални реалности" и демилитаризацията и "денацификацията" на Украйна. Исканията на Захарова отразяват максималистичните цели на руския президент Владимир Путин, обявени на 24 февруари 2022 г., и са продължение на продължаващата информационна операция на Кремъл, за да подтикне Запада да предложи превантивни отстъпки и да принуди Украйна към преговори при по-благоприятни за Русия условия.

BBC и руският опозиционен информационен бюлетин Mediazona съобщиха на 17 март, че руските сили (с изключение на бойците на Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР) са претърпели потвърдени 17 375 смъртни случая. BBC твърди, че общите загуби на проруските сили може да надхвърлят 211 500 души. BBC отбеляза, че 1304 от мъртвите, за които потвърди, са загинали през последните две седмици, което показва, че скорошните жертви са значително по-високи от средните за 2022 г. Съобщава се, че по-голямата част от руските войници, убити в Украйна, идват извън големите градски центрове на Русия. Москва, която съставлява 9% от цялото руско население, е претърпяла само 107 потвърдени смъртни случая, докато Краснодарският край е претърпял 714, Свердловска област е претърпяла 664, а Бурятия е претърпяла 567.

Конвенционалните руски власти и групата "Вагнер" продължават да инвестират значителни ресурси, за да въвлекат младежите във военните усилия и да ги подготвят психически и физически за военна служба. Финансистът на Вагнер Евгений Пригожин на 18 март отговори на въпрос относно центровете за набиране на Вагнер в младежките спортни клубове, заявявайки, че планира да наеме 30 000 нови наемници до средата на май 2023 г. Пригожин твърди, че групата в момента набира около 500-800 наемници всеки ден, въпреки че Пригожин не уточни какъв дял от това идва от центровете за набиране на спортни клубове.

Независимият руски информационен бюлетин "Верстка" оцени на 17 март, че властите на поне 16 руски федерални субекта са похарчили близо 200 милиона рубли (около 2,598 милиона долара) за търгове за младежки военни, патриотични и исторически тренировъчни лагери. Идентифицираният списък от лагери има за цел да научи над 19 770 ученици от различни възрасти на умения, включително стрелба, хвърляне на ръчни гранати и маршируване. Те също така изглежда имат силен компонент на идеологическа индоктринация.

Руски блогър заяви на 18 март, че руски войници и доброволци, които поръчват електроника за сглобяване на дронове от Китай, редовно се сблъскват със закъснения или загуби на определени компоненти, докато пратките преминават през руската митница. Такива закъснения и изчезване на компоненти може да са резултат или от голяма неефективност и корупция в руската митническа система, или от умишлена конфискация от правителството на ценни електронни компоненти.

Руските власти продължават да увеличават силите си, но без официално разширяване на мобилизацията. Голям руски новинарски портал заяви на 18 март, че Уфа, Башкирия, е създала доброволческия батальон "Ватан" и вече е набрал 80 членове.

Руските власти прекратиха големите покани за набиране на съществуващи доброволчески батальони през септември 2022 г. с началото на принудителната мобилизация след формирането на доброволчески батальони през лятото на 2022 г.

Създаването на батальона "Ватан" предполага руско усилие да съживи доброволческите батальони като алтернатива на засилването на усилията за мобилизация. Руските власти също така продължават да стартират национални кампании за набиране на военнослужещи на договор.

Някои руски източници съобщават, че руските власти оказват натиск или подмамват мъжете (особено резервистите) да подпишат военни договори, включително като ги викат във военните комисариати, за да проверят информацията им.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО на Обединеното кралство) съобщи на 18 март, че руската Държавна дума е внесла законопроект за промяна на възрастовата група за наборна служба на мъже на възраст 21-30 години от сегашната възрастова група 18-27 години. Повишената максимална възраст за набор вероятно ще позволи на руските власти да набират по-голям набор от руснаци поради разделението на руската демография. Не са ясни мотивите за повишаване на минималната наборна възраст. Министерството на отбраната на Обединеното кралство прецени, че тази промяна ще позволи на руските власти да гарантират, че руските студенти (които обикновено искат освобождаване, докато учат на възраст от 18 до 21 години) ще служат в руските въоръжени сили.

Тази промяна в наборната възраст обаче е малко вероятно да окаже влияние върху капацитета за генериране на руски сили в близко бъдеще. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че този законопроект вероятно ще бъде приет и ще влезе в сила през януари 2024 г.

Украинският генерален щаб заяви на 18 март, че руските окупационни власти в Донецка и Луганска области са обявили началото на широкомащабни военни учения, включващи цялото мъжко наборно население в няколко града, за да скрият мобилизацията в тези градове.

Руските официални лица продължават да потискат всички потенциални вътрешни признаци на съпротива срещу войната в Украйна. Два руски новинарски източника съобщиха на 18 март, че Руският университет за приятелство на народите смени своя заместник-ректор по студентските въпроси, след като той защити разширяването на мисията на университета да обединява хора от различни националности, за да включи украинци, и заяви, че университетът трябва да подкрепи украински студенти в Русия.

Руски опозиционен източник на новини съобщи на 17 март, че руските власти са арестували 16-годишен студент от Санкт Петербург за неуспешен палеж на военен наборен център в Кировск, Мурманска област.

Руските окупационни власти продължават усилията си да русифицират украинците в окупираните територии. Руският президент Владимир Путин подписа закон на 18 март, който подкрепя незабавното формално отнемане на украинско гражданство, когато руско/украински двоен гражданин подаде заявление за отказ от украинско гражданство.

Украинският генерален щаб заяви на 18 март, че руските власти в окупираното Рубижне, Луганска област принуждават жителите да получат руско гражданство и паспорти, за да си намерят работа. Окупационните власти в Рубижне не са конфискували украинските паспорти на жителите.

Руският президент Владимир Путин посети Крим на 18 март, за да отпразнува 9-ата годишнина от руската окупация на Крим. Преди това Путин се срещна с ученици и посети кримски детски лагер в Севастопол, ден след като Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Путин за извършване на предполагаеми военни престъпления, включващи депортиране на украински деца в Русия.

Руските власти продължават да конфискуват зърно от окупирани украински територии. Съветникът на кмета на украинския Мариупол, Донецка област Петро Андрюшченко заяви на 18 март, че руски цивилни и руски камиони, превозващи украинска пшеница, заминават за Русия от окупираните територии.

Андрюшченко също така публикува видео, показващо предполагаеми 20 тона украинска пшеница, изхвърлени по пътя от Мариупол до Сопине (на по-малко от 15 км източно от Мариупол). Причината за разхищението на тази пшеница е неясна.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 39 Отговор
    На похода за мир ми показаха писма от Вагнер.Група наши са одобрени и скоро заминават.Има и две жени.

    Коментиран от #10, #15, #31, #35, #94

  • 2 ТаУмВзе

    32 42 Отговор
    Краварчето почва да кризира яко и некви банки думнати от Черния лебед. Елате на Източния фронт бре плавници да гризнете Лопатата Резко! Z

    Коментиран от #23, #87

  • 3 а укронацистите почти свършиха

    37 47 Отговор
    затова вече има няколко хиляди могилзизирани поляци и др. натовци да се стягат и ганювците

    Коментиран от #19

  • 4 Еееее.....

    44 53 Отговор
    Не сме видяли , да ги хващат по погребения , и детски градини , като украинците ! Или пък да мобилизират и жените , пак като украинците !

    Коментиран от #16

  • 5 Българка

    66 50 Отговор
    Най-големият русофоб е Путин. Най-големи щети за сдравето, живота на руснаците нанесоха убийците от Кремъл. Те погубиха стотици хиляди руски живота и обрекоха на изолация от демократичната общност Русия

    Коментиран от #17, #40, #64, #86, #92

  • 6 стоян георгиев

    55 41 Отговор
    Другия месец русия ще има най малко бойни групи от началото на войната и спешно ще и се наложи да прави нова голяма мобилизация.въпроса е как с толкова малко части и тези огромни загуби русия ще удържи фронта?дори да почне мощна нова мобилизация от утре новите части няма да с готови за фронта поне няколко месеца.та пригожин ги вижда вече тия работи и се чуди как да излезе поне той от ситуацията.

    Коментиран от #13

  • 7 Сандо

    26 9 Отговор
    Няма да се плашете!По-добре си вижте в коя банка са ви мангизите,тия дето сте натрупали от войните по света.

    Коментиран от #14, #30, #102

  • 8 РусоФилкА

    25 29 Отговор
    Войната на Путин и кръвта на бедният народ ☹️🤥
  • 9 Има нужда

    37 21 Отговор
    Мобилизраните станаха мигилизирани, вече коя мобилизация стана ?
  • 10 Ха Ха ХА

    15 19 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    и ти заминоваш......за някой украински окоп....или не ...дюстабан си у кратуната !
  • 11 Васил

    44 28 Отговор
    Май Путлер се е амбицирал да си изтреби собственото си население война в която няма никакъв шанс да спечели сам си удължава агонията.

    Коментиран от #67

  • 12 дреме им на руснаците а не пишат тук че

    35 45 Отговор
    По предварителни оценки в митинга участват няколко хиляди души. Те скандират лозунги: "Да напуснем скоро НАТО!", "Макрон, не искаме твоята война", "Макрон в оставка, за вот на недоверие!", "Frexit!", "Урсула, не те искаме".
    Плакатите на протестиращите гласят: "Спрете войната, провокирана от САЩ и НАТО", "Свобода, истина, съпротива", "Вот на недоверие - мир във Франция"

    Коментиран от #28, #42

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тиква

    15 7 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    6 станаха вече, плюс две голями европейски и се започва.
  • 15 Икономист

    30 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Трябва да оптимизират производството на ковчези, за да са подготвени!

    Коментиран от #29, #49

  • 16 Даааааааа

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Еееее.....":

    Видял си ,ама се правиш на сляп!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ами

    14 14 Отговор
    Да ги мобилизира до последния руснак и да ги изпрати в Бамут!

    Коментиран от #22

  • 19 Алооооуу

    27 11 Отговор

    До коментар #3 от "а укронацистите почти свършиха":

    Ти се моли само натовци да не се стенат, че и за вас ще стане тясно и горещо!!
  • 20 стоян георгиев

    29 13 Отговор

    До коментар #13 от "Пригожката ще излезе":

    Тва няма.как да стане.пригожката е придворния готвач дето му дават пари да се прави на военен.спират му парите и два дена по късно любимите му затворници ще го претрепат с лопатите и чуковете дето им е купил .той путлер затова се обгражда със смешници за да няма как да застраши властта му.само че армия управлявана от смешници е смехория.така е и с икономиката така е и с всичко.у нас с борисов и кохортата мисирки е нагледно,но в русия е по 1000.
  • 21 Светът

    33 17 Отговор
    Може и без руснаците. от 120 души на планетата само 1 е руснак и то с обло лице, дръпнати очи и пачи нос. Да си ги мобилизират, квото с тях такова и без тях. Нито тока спря в Европа нито газта свърши. Лятото си пух питието по средиземноморието, а така като глрдам и това лято ще е същото

    Коментиран от #25

  • 22 Ами да

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ами":

    Натам вървят нещата
  • 23 Онзи

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Оди при доктора и ти да гризнеш нещо ,че вече не се трае!!
  • 24 НОВО ПУШЕЧНО МЕСО

    28 12 Отговор
    За Украйна.....
  • 25 До света

    11 11 Отговор

    До коментар #21 от "Светът":

    Да ама даваха по рузззката как в гнилия запад си колеха домашните любимци от глад
  • 26 Развеселен

    26 10 Отговор
    Вече няма с какво да ги мотивира!
    Пари няма, а и не му вярват, че най-голямата им награда е да умрат за него!
    Не бих искал да съм на негово място - плъх в ъгъла, който само цвърчи заплашително!

    Коментиран от #33, #55

  • 27 Проклети

    28 12 Отговор
    орки! Атакувайте си джуджака в Кремъл, е Украйна.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Фермер

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Икономист":

    Украинския чернозем, най плодородния торен чернозем, но много вредни метали и железа и дизел и антифриз, натеовихте полезния чернозем със старо желязо, антифриз няма, консумираха го по пътя за Киев
  • 30 Обесен бурсук

    22 6 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    А, бе Сандьо, рублата колко стана, че миналия март се набълбуках със скъпи рубли деееева
  • 31 ха, ха, ха

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тези, които са се хванали с българите, винаги са губили!
  • 32 Путин

    26 10 Отговор
    ...закопа Русия.
  • 33 Пари има

    24 8 Отговор

    До коментар #26 от "Развеселен":

    И ще има, си зи ще дойде и ще донесе пари, ама китайски пари, а те не струват пукнат грош

    Коментиран от #50

  • 34 аааа

    24 8 Отговор
    Нека, нека... Те украинците знаят какво да правят с тях. Пращайте повече!
  • 35 Тези

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    "наши" са сигурно от Якутия. Това, че ник-а ти е адресиран към София, не значи, че имаш нещо общо с България. А да агитираш за включване във войските на Мордор е състав по НК.

    Коментиран от #66

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 на подарен кон зъбите са гнили

    7 17 Отговор
    Този същият Юрий Игнат имаше вчера едно изказване.Разбира се,то няма как да бъде публикувано във Факирбг.Украинецът беше бесен на последните пратки изтребители от словакия и полша!Най-новият изтребител е от 1991 година,32 годишен!И в отвратително техническо състояние.Думите му бяха;дори нашите пилоти да направят чудо и да полетят,какво по дяволите,могат да направят във въздуха????

    Коментиран от #81

  • 38 БАХМУТ БАЛЪЦИ

    24 8 Отговор
    Тия нещастници обкръжиха ли Бахмут......че го правят от два месеца....

    Коментиран от #48, #52

  • 39 Мишел

    13 24 Отговор
    Из фронтовия живот, още невлязло във вестите от ISW:
    Нощес украински танк Леопард 2 с полски екипаж е затънал в калта, след като се е заблудил, когато е опитал да застане на огнева позиция за украинска контраатака при Бахмут Артьомовск. Вагнеровци са стигнали до танка и са действали светкавично, като са пленили екипажа му. Танкът не е успял да даде изстрел.
    До сутринта леопардът е изтеглен в тила на позицията на Вагнер.

    Коментиран от #44, #95

  • 40 .......

    31 16 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Абе защо ми се струва че не си българка а си накоя секретарка на ул. Козяк

    Коментиран от #59

  • 41 реру

    21 3 Отговор
    Мобилизиране, набиране на доброволци и т.н... важни са агитацията и да не се губи темпо...

    Коментиран от #47

  • 42 вЕрвай си

    25 9 Отговор

    До коментар #12 от "дреме им на руснаците а не пишат тук че":

    Пък и рашистки провокатори има навсякъде. Лошето е, че У БГ са на много високи нива в държавата.
  • 43 Мара тридневната

    23 7 Отговор
    Тридневната ще стане тригодишна и после по три пъти по толкова
  • 44 Мечтииии

    21 5 Отговор

    До коментар #39 от "Мишел":

    Яко бълнуване.
  • 45 Раша е на бунището

    30 14 Отговор
    Раша най много е страх великите сили САЩ и Великобритания да не активират стратегическа система за ликвидиране на държави с ядрено оръжие ‘бърз глобален удар’ за няколко секунди раша светва като коледна елха ,и става гран каньон 2

    Коментиран от #56

  • 46 Абе

    24 8 Отговор
    ... нали Путин бил много могъщ, и имал огромно одобрение в РаЗЗия, защо не смее да пипне Москва и Петербург със сериозна мобилизация? Там не бяха ли най-големите руснаци родолюбци?

    Коментиран от #53, #57

  • 47 Това

    14 2 Отговор

    До коментар #41 от "реру":

    от снимката двете к.. на армията ли са? Едната не е достатъчно красива, малко е плешива.
  • 48 Да бе да

    22 6 Отговор

    До коментар #38 от "БАХМУТ БАЛЪЦИ":

    Бахмут бива обкръжен от песен месеца вече и бе превзет поне един път на месеца, все пак втората в света, няма да се излагат я
  • 49 .......

    8 18 Отговор

    До коментар #15 от "Икономист":

    Ами те укрите заедно със оръжието са поръчали и сто хиляди ковчега защото не смогвали да ги призвеждат сами
  • 50 ха, ха, ха

    10 4 Отговор

    До коментар #33 от "Пари има":

    Той има и копейки ама наполовина.
    https://fakti.bg/world/765054-isw-rusia-prodaljava-s-vsichki-sredstva-da-mobilizira-voenniCommentBox

    Коментиран от #88

  • 51 мучо

    5 0 Отговор
    много хора не можаха да разберат, че двете армии всъщност бе една цяла до 1990-1991г., а сега е разделена в някаква пропорция примерно 60/40, така че в началото всичко като въоръжение беше еднакво......
  • 52 А то може

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "БАХМУТ БАЛЪЦИ":

    и горските да ги пратят да си играят на умиране някъде другаде.
  • 53 Въпрос на място

    19 3 Отговор

    До коментар #46 от "Абе":

    Все из степите мобилизира
  • 54 ахх

    18 2 Отговор
    Пудинг какво си играе "на час по лъжичка", вместо да ги изпрати всичките да умрат за него?
  • 55 .......

    6 16 Отговор

    До коментар #26 от "Развеселен":

    Имаш предвид Кокаински нали.Браво
  • 56 дългото име и не само

    9 4 Отговор

    До коментар #45 от "Раша е на бунището":

    а ти да си чувал за системата "мъртва ръка" бе многознайко?

    Коментиран от #61

  • 57 реру

    26 6 Отговор

    До коментар #46 от "Абе":

    "... да пипне Москва и Петербург със сериозна мобилизация? Там не бяха ли най-големите руснаци родолюбци?"

    Явно ключовата дума е "БЯХА"...

  • 58 ббб

    3 2 Отговор
    Голама работа! Той животът им и без това няма смисъл.

    Коментиран от #60

  • 59 777

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от ".......":

    тя се слага навсякъде но поне мрази герб това е добре

    Коментиран от #84

  • 60 До 58мия

    19 3 Отговор

    До коментар #58 от "ббб":

    Има има смисъл да си пуснат телевизора (китайски или турски) да си видят вожда да си сипят нещо за пиене я препарати за чистене на баня я одеколон и така пред телевизора
  • 61 Ясен

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "дългото име и не само":

    Мъртвата ръка е знаем от поне половин век, е и ?
  • 62 Гост

    8 5 Отговор
    Тая статия се пуска втори път но под друго заглавие .Факти вече се оляхте
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ъхъ

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Освобождението на гейовете и покръстването им, ще изисква повечко хора!
  • 65 Харалан

    5 3 Отговор
    170 милиона срещу 35.Нема сметката да излезе.И кой ли верва?

    Коментиран от #71

  • 66 ТИРбушон

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Тези":

    Той си е най обикновен комплексар. Старите софиянци не мислим като тоя новопръкнал се! Селенията край няма.
  • 67 Слава на Великият Путин

    4 14 Отговор

    До коментар #11 от "Васил":

    Мисли за себе си, остави ги руснаците!

    Коментиран от #72, #103

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Дайте за укрите

    8 18 Отговор
    Мдааа Дааа...
    Абе оставете ги руснаците кажете за укрите колко фира са дали!!!

    Ами на Пушкала и джепанета са го докарали... има и нон стоп се наливат от запада, ноооо привършва им се пушечното месо, всеки ден по над 100 фира се дава, а в Соледар и по 500... сега Бахмут по 1000.... пет моГилизации сториха, с последната прибраха и жените, сега събират и 16 годишни... пълно е с вносни наемници ... по улиците хайки правят и пак не стигат!!!
    А Мобилизация в чужбина значи, че са изчерпани ресурсите в собствената ти територия, а войските се нуждаят все още от резерв на пушечно месо!

    И... Честито!!!
    Четем във Факти....
    „Извънредни мерки! Украйна ще мобилизира украинци в чужбина….
    Правителството на Украйна прие постановление "За одобряване на процедурата за организиране и водене на военен отчет на донаборници, наборници и резервисти". Сред най-важните тези на постановлението се откроява разпоредбата, че дипломатическите ведомства на страната трябва да водят военен отчет на украинците в чужбина. Те трябва да способстват връщането им в Украйна по време на мобилизация, във военно време и в особен период, става ясно от справка на портала за официална информация на украинското правителство.“
    Четем във Факти.бг

    Коментиран от #98

  • 70 Вирус

    4 2 Отговор
    От този институт само плява
  • 71 Без кръчмар

    17 1 Отговор

    До коментар #65 от "Харалан":

    Сметката е 145 милиона срещу 40 милиона. При съотношение на жертвите 1:4 точно излиза сметката.

    Коментиран от #74, #85

  • 72 Мисли

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Слава на Великият Путин":

    за себе си, остави ги украинците.
  • 73 майко мила

    7 17 Отговор
    фалираха много амерчки банки кой ще спонсорира зеления фашага и сс частите му
  • 74 Кръчмарю

    21 5 Отговор

    До коментар #71 от "Без кръчмар":

    Не ти е вярна сметката който се е окопал и се защитава губи по малко от този който напада

    Коментиран от #78

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Пропаганда за глупаци

    4 14 Отговор
    Не спира и няма да спре, докато има блеещи!
  • 77 Мале мале

    19 3 Отговор
    Втората в света, печелела жертви намяла най добрата а в село бахмут вече 8 месеца пердах ядат
  • 78 Без кръчмар

    16 0 Отговор

    До коментар #74 от "Кръчмарю":

    А кой напада?
  • 79 йъи

    20 4 Отговор
    Направо да изпраща всички руснаци в Украйна, че иначе украинците ще трябва да обикалят из Сибир сами да си ги търсят. Така на едно място ще е най-лесно за всички.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 ОЗ ОФИЦЕР

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "на подарен кон зъбите са гнили":

    ами на харизан кон зъбите не се гледат ама ако не палят да им пратим манивели или аскер да ги бута може и да запалят не се знае може и да нямат гориво ????
  • 82 Руски ценности-глад и мизерия

    19 3 Отговор
    Режима на диктатора Путин имат руския народ за добитък,мрът от глад ,мизерия и липса на лекарства
  • 83 1111

    2 2 Отговор
    Предълъг, нахврълян на парчета пасквил, в който почти няма нищо за мобилизация и то с всички средства, а отдолу 80 коментара от стадото, което не чете, а само блее.
  • 84 ППДБ

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "777":

    Ъхъ- от умнокрасивите жълтопаветници
  • 85 Йенс

    19 3 Отговор

    До коментар #71 от "Без кръчмар":

    Досега бяха 1 към 4-5. Сега идват Лео 2 и далекобойните ракети.

    Коментиран от #89

  • 86 катран

    4 14 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Тук имаше един с ник "Българин"...да не би направил операция и от подобие на мъж станал нещо средно, и аз вече се заблудих в техните 33 пола..Затова се води война..за да няма по тази земя боклуци..бандеровци,джендър идиология,педафилия..А украйна само оръжие на западни кретени..

    Коментиран от #101

  • 87 Незнаещ

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Има ли още някакъв фронт?Нали безаналоговата руска армия приключи с Украйна за 3-4 дена?
  • 88 Киркор

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "ха, ха, ха":

    Само с тази твърда и ценена в целия свят валута,ще постигне добър резултат...
  • 89 Верно ли

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "Йенс":

    И ко казаха на блеещите? !0 танка, ще стигнат ли до Марс! :))) Ей, играйте си с куклите и не се продавайте паляци! Жалко е на тази възраст и вече да лазите!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Спят ли дежурните

    4 14 Отговор
    Интересно е,че в България медиите ги тресе страх да напишат за Русия реалното положение. Ако няма с какво да ги очернят си мълчат. Путин се разболяваше от рак няколко пъти, умира няколко пъти, този човек явно като котките има 9 живота. Но да напишат че Путун е бил в Мариопул и в други градове мълчат. Журналисти, медии и собственниците им са продлоги на чужди държави, смешни и жалки. Но когато дрогираният шут, който дори собственна мисъл няма, а цитира написаните му думи ги пишем на първа страница, поятаряме и с дни стоят във вестниците им. Важното е долари да падат, а истината кому е нужна.

    Коментиран от #93

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Констатирал

    1 1 Отговор

    До коментар #91 от "Спят ли дежурните":

    Не спят, но вашата истина не е ИСТИНА И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ!! За това не струва да се коментират вашите истини-манилулации !!

    Коментиран от #96

  • 94 Развеселен

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Трябва да се лекуваш!
  • 95 Развеселен

    16 0 Отговор

    До коментар #39 от "Мишел":

    Ти предполагам си участвал в пленяването, но си спецназ и не можеш да се разкриеш!
    Възхищавам се на хладнокръвието и смелостта ти!
    С такива супервагнеровци като теб, победата на Путин е в кърпа вързана!
  • 96 Тя истината е една

    16 0 Отговор

    До коментар #93 от "Констатирал":

    Няма ваша и наша! Истината се гради на факти и причинно, логично следствени връзки! Подобна глупост за ваша и наша "истина", е сигурен признак, че не си на страната на истината и я търсиш в пропагандно манипулираните медии, вместо във фактите и действията! А там няма да я намериш, със сигурност! :))
  • 97 7373757&8

    1 11 Отговор
    Много тъп институт,не знам как Пентагона може да ползва техната аналитика.Анал се прави дълбочинно ,няколко варианти и срокове.Такова опростачване го имаше навремето с филанците ,много говорене че финланците напредват ,снимков материал,игорял танк,убит руснак и накрая народа на Филандия разбра за своята капитолация и изгубени територии.
  • 98 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 4 Отговор

    До коментар #69 от "Дайте за укрите":

    Загрижил си се,не за свойте ,а за украинците???Сам няколко пъти писа ,че русия воюва срещу много страни.Основна страна срещу орките е Ротшилд.Досега няма нещо с,което да се езахванал и да го е изоставил или недовършил....Ротшилд е съдал ИИ.......А,ИИ Ежедневно вкарва във войната толкова,пари,толкова техника и толкова войници КОлкото е нужно за да се изпълни намерението на Ротшилд.Мисли за орките,чака ги тежка участ!Ако си руснак се покрий някъде и се опитай да скриеш диалекта......ДО 3ден можехте да се отървете ,орки.Вече е късо,мандалото хлопна кремълски плъхове и ще бъдете унищожени!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Онзи

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Добре я вижте тази копейка, с това, което носи на раменете си, винаги ще е беден и гладен, но прави сметки на европейските банки! На подобни брътвежи, човек не знае какво да прави, да плаче ли, да се смее ли?!?
  • 103 Слава на Украйна

    16 0 Отговор

    До коментар #67 от "Слава на Великият Путин":

    Слава на великия Путин, ликвидаторът на Русия!
Новини по държави: