Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Март, 2023 17:33 5 852 144

Как изтребителите МиГ-29 ще повлияят на войната в Украйна

  • миг-29-
  • украйна-
  • русия-
  • изтребител

Русия смята доставките на всички видове оръжие за ескалация на конфликта – това е очевидно от нейната политическа реторика

Как изтребителите МиГ-29 ще повлияят на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Как ще се отрази доставката на самолети МиГ-29 за Украйна? Какво е тяхното предимство и защо САЩ се опасяват да дадат на Киев американските изтребители F-16? ДВ разговаря с австрийския военен експерт Валтер Файхтингер.

След Полша и Словакия обяви, че ще достави на Украйна изтребители МиГ-29. Какво представляват тази самолети?

В. Файхтингер: Тези изтребители са съветска разработка и украинските пилоти ги познават много добре. Същите самолети се използват и от руската армия. Украйна разполагаше и досега с подобен тип бойни самолети, но някои от тях бяха унищожени във войната, така че сега доставката им на Украйна ще осигури известен паритет във въздуха.

Каква роля играят самолетите на този етап от войната? Колко важни са за украинските въоръжени сили?

В. Файхтингер: Войната се води с всички средства и по всички направления: с крилати ракети, с ракети, изстреляни от земята и със самолети. Затова за Украйна е важно да получи колкото може повече различни видове оръжия, за да е в състояние да оказва съпротива. Сферата на противовъздушната отбрана е най-важната, защото унищожаването на критичната инфраструктура е изключително тежко бреме за Украйна.

Освен това за украинската армия е важна всяка оръжейна система, с помощта на която могат да бъдат отблъснати руските атаки или да се поддържат собствените контраатаки. Затова значение има всяка ракета, всяка техническа единица и, разбира се, самолетите – те са много важен компонент.

Но Западът се опасява да доставя самолети на Украйна – изглежда за много страни това е един вид „червена линия“. Политически съображения ли играят роля или това, че самолетите могат сериозно да повлияят на хода на войната?

В. Файхтингер: В рамките на войната често виждахме „червени линии“ - и когато ставаше дума за доставките на ракетни системи и техния радиус на действие, и когато се говореше за доставките на танкове. В крайна сметка Украйна получи и ракетни системи, и танкове. Сега наред са самолетите.

Разликата спрямо всички предишни видове въоръжения е в това, че със самолетите може да бъде достигната територията на Русия – тоест става дума и за сдържането на много далекобойни артилерийски системи с обсег до 300 км, а вероятно и на самолети. Това е съвсем логично развитие на събитията – в зависимост от ситуацията на бойното поле Западът е готов да доставя нови и нови оръжейни системи.

Може ли след Полша и Словакия и други страни да решат да доставят изтребители на Украйна – например Германия или САЩ?

В. Файхтингер: По този въпрос САЩ заемат много предпазлива позиция, тъй като разполагат със собствено производство. Изтребителят F-16 е много съвременен боен самолет. Другите държави най-вероятно имат оръжейни системи, останали още от времената на Съветския съюз – като например балтийските страни.

Ако те бъдат предадени на Украйна, нейната армия ще получи голямо предимство, тъй като украинските ВВС познават тези самолети. А страните, предали такива самолети на Украйна, ще бъдат модернизирани със западни оръжейни системи. Това ще бъде чистка на арсеналите в държавите от НАТО: старото съветско оборудване ще бъде предадено на Украйна, след което ще бъде купено ново западно оборудване.

Украйна неведнъж е искала да получи изтребители F-16, които са много по-добри от МиГ-29. Какви са техните плюсове и минуси?

В. Файхтингер: Експертите смятат, че F-16 значително превъзхождат повечето руски изтребители и със съответното въоръжение и ракетни системи могат да се проявят по-добре от руските системи. Но нежеланието да бъдат доставени на Украйна е разбираемо, включително поради това, че преходът към друг тип самолет изисква много време и изключително големи усилия.

Става дума не само за пилотите, които управляват самолетите, а за цялата свързана с тях логистика. Това са много чувствителни устройства, които имат нужда от постоянно обслужване, а то изисква много време, огромни усилия и не е ясно как това може да се постигне за относително кратко време. Говорейки за относително кратко време, имам предвид месеци. При това положение би трябвало да се смята, че войната няма да завърши тази година, а ще продължи много по-дълго. Именно този е основният въпрос: на какво е готов Западът и на какво разчита.

Може ли Русия да сметне тези доставки за ескалация на конфликта?

В. Файхтингер: Русия смята доставките на всички видове оръжие за ескалация на конфликта – това е очевидно от нейната политическа реторика. Но работата е там, че с всяка нова доставка, с всяка нова оръжейна система Украйна става все по-зависима от решението как да продължи тази война. Защото решението за това може ли тази война да продължи в големи мащаби, в значителна степен се взима не само в Украйна, а и зад граница – и по точно във Вашингтон.

Всички тези фактори следва внимателно да бъдат наблюдавани, включително и поради това, че в САЩ в близко бъдеще ще има избори, а решение за гарантиране на военните доставки не бе взето. Затова Киев оказва голям натиск, за да може да получи колкото може по-скоро възможно най-много оръжие, за да има възможност да постигне целите си.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    108 46 Отговор
    Зеленски е Психопат

    Коментиран от #43, #141

  • 2 никак

    111 42 Отговор
    просто ще вали още скрап от небето
  • 3 Дякон Унуфрий Араллампиев

    115 41 Отговор
    Нищо вече не може да помогне на Украйна

    Коментиран от #76, #94

  • 4 Никак

    115 36 Отговор
    Пропаганда за глупаци!
  • 5 КАК - КАТО СКРАБ

    103 33 Отговор
    Ще бъдат свалени още щом се доближат до линията на фронта. Даже оборудвани с натовски ракети за далечен обстрел дълго няма да оцелеят
  • 6 Русофил

    17 50 Отговор
    МИГ29 ще го ползват за бомбандировач с бомби с прецизно насочване. Той за друго не става.

    Коментиран от #48

  • 7 Епааа

    55 10 Отговор
    Специално нашите , че претрепат повече украинци и от руснаците , като сами се супурдишат връз голем киевски квартал
  • 8 Ех Резидент циркаджия

    41 62 Отговор
    В модерната война изтребителя не е да правиш циркови номера с него.С Кобрата на Пугачов война не се печели.Изтребителя е носител на въоръжение.Модерните американски ракети прихващат вражески самолет на 200 км.Двата самолета дори няма да се видят един друг.Тия мигове са модернизирани със западно въоръжение

    Коментиран от #24, #59

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 6 Отговор
    При Война Законите Не Важът
    Цицерон

    Коментиран от #75

  • 10 ДАЙТЕ ИМ Ф16

    76 32 Отговор
    да видят нашите евроатлантици, че с нищо не са по-добри от МиГ29. И те ще падат као круши щом ги видят руските радари

    Коментиран от #17, #28

  • 11 Дън Бай

    51 26 Отговор
    Брей! Като Ф 16 е мерцедес, а миг 29 москвич, аз не знам някой, който е карал второто да не може да кара първото. Обратното е вярно обаче.
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    46 5 Отговор
    Победителите Не Ги Съдят Тежко е За Победените
  • 13 Град Симитли

    88 26 Отговор
    ".... Това ще бъде чистка на арсеналите в държавите от НАТО: старото съветско оборудване ще бъде предадено на Украйна, след което ще бъде купено ново западно оборудване...."... на чертеж, ама кеш!
  • 14 Мда

    86 27 Отговор
    Защо САЩ се опасяват да дадат на Киев американските изтребители F-16? Защото ще се види какво не могат Ф-16 и цената им ще падне катастрофално. Същото се отнася и за такновете Ейбрамс...

    Коментиран от #25, #138

  • 15 СТРАХ ГИ Е ПИНДОСТАНЦИТЕ

    57 21 Отговор
    Ако им дадат западни самолети току всички са видели, че краля е гол. Прехваленото УСА оръжие ще пада и гори като всяко друго. А тогава май ще си останем само с чертежите. НО трябва да конфискуваме кюлчетата на ТИКВАТА и чувалите на ГОРАНОВ. За ПЕЕВСКИ не знам, той е човек на ДОГАН. Може и да оцелее. Маман ще го скрие
  • 16 Укропат

    31 19 Отговор
    Ще докажат че шефчето е супер. Идиота на идиотите. Като каже бау и .... Европа се на...ра.
  • 17 Русофил

    31 41 Отговор

    До коментар #10 от "ДАЙТЕ ИМ Ф16":

    Те руските радари виждат като слепци на тъмно. По-добре без тях и по слух.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЗАПАСИТЕ ОТ СЪВЕТСКО ОРЪЖИЕ

    44 5 Отговор
    в страните от Варшавския договор се изчерпват. Има клипчета дето цели колони УСА техника се движи към фронта в Украйна. И много, на които гори като факли
  • 20 МирО

    45 20 Отговор
    Никак няма да повлияят на СВО-я, Рашаните ще ги свалят като куши, първо защото са остарели и лошо подържани машини, после урко.фашагите нямат читави пилоти за тях, повечето им пилоти са при бандера, а живите от година не са помирисвали летене, когато една година не караш кола губиш 50% от рефлексите си, а месец не пилотиране се равнява на около година не шофиране. Тоест - ИМА ЛИ ПИЛОТ В САМОЛЕТА?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДА, ДА, А ЕДИН МАРМОТ ОБВИВА ШОКОЛАДА

    33 17 Отговор

    До коментар #17 от "Русофил":

    Май не си чул за свалените украински самолети от 300 км дистанция Само спорят дали от МиГ31 или СУ57. А системите С400 свалят самолет доказано до 500 км

    Коментиран от #27

  • 23 Много думи

    35 13 Отговор
    Много думи много философстване
    Но отговорът на заглавието е
    НИКАК
  • 24 ами

    29 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ех Резидент циркаджия":

    като си такъв иксперд, я провери на колко километра засича врага СУ-35.....
  • 25 Чичак

    38 15 Отговор

    До коментар #14 от "Мда":

    Абсолютно си прав. А относно такновете Ейбрамс, там е трагедия. Без специалната броня, все едно че каруци ще пуцат руснаците. И после клиент никога няма да видят САЩ.
  • 26 Блогър от Москва

    45 15 Отговор
    Миговете ще помогнат на Украйна колкото ЛГБТ+ за увеличаване на раждаемоста в БГ

    Коментиран от #32

  • 27 Русофил

    25 24 Отговор

    До коментар #22 от "ДА, ДА, А ЕДИН МАРМОТ ОБВИВА ШОКОЛАДА":

    Сега като уви шоколада го прати на Вагнер, че гладували.

    Коментиран от #29

  • 28 Хм Хм

    39 47 Отговор

    До коментар #10 от "ДАЙТЕ ИМ Ф16":

    Подозирам, че ти искаш да видиш дали Ф16 са по-добри. Ами т.н. Блок 70 е с авионика от Ф35, т.е. изпреварва всеки руски изтребител с 30 години. Или с други думи руският изтребител е улучен без да забележи, че има враг на хоризонта. Полезно ли беше?

    Коментиран от #31, #78, #100

  • 29 ДАЙ ПАРИ НА КОЗЯК, СПАСИ АМЕРИКА

    34 25 Отговор

    До коментар #27 от "Русофил":

    че като фалират УСА банките президента им ще гладува. Нашето злато по 6-7 тона годишно / над 1 МЛРД $ всяка година/ не им стига да вържат бюджета

    Коментиран от #33

  • 30 НЯКОЙ

    31 29 Отговор
    Русия смята, че доставката на оръжия е "ескалация на конфликта", ако беше конфликт, но това е АГРЕСИЯ на Русия спрямо суверенна държава и доставката на оръжие е ПОДПОМАГАНЕ на нападнатия и избиван народ на Украйна ! Много е лесно да преиначаваш събитията и да осукваш истината, докато я превърнеш в лъжа - както впрочем правят нашите псевдополитици, в услуга на агресорите ! Те били за мир ??? И ние сме за мир, но явно НАШИЯТ и ВАШИЯТ мир са коренно различни !

    Коментиран от #118

  • 31 ЧЕ КАТО ИМА СЕНЗОРИ МЕЧТА Ф35/Ф16 блок Х

    29 21 Отговор

    До коментар #28 от "Хм Хм":

    тъкмо ще има време да види отдалече руските ракети и да натисне катапулта. Стига тежкия шлем да не му откъсне главата преди това

    Коментиран от #34, #38

  • 32 Нали

    30 12 Отговор

    До коментар #26 от "Блогър от Москва":

    А тогава защо шефовете ти се плюнчат за доставките им? Нали "няма проблеми"? Или това "няма проблеми" е както и "специалната операция" , която "върви по план"?

    Коментиран от #82

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Е то

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "ЧЕ КАТО ИМА СЕНЗОРИ МЕЧТА Ф35/Ф16 блок Х":

    вярно, че имат всякакви екрани, но пилотите на Ф-35 едва ли могат да си пускат и руските анимации докато летят.

    Коментиран от #35

  • 35 НЯМА ДА ИМАТ ВРЕМЕ

    9 14 Отговор

    До коментар #34 от "Е то":

    даже да изгледат една серия на МАША И МЕЧОКА
  • 36 Премини на Дегазин

    16 17 Отговор
    както и танковете, за които преди месец писахте същата статия - точно никак. След месец чакаме Как изпращането на български войници ще повлияят на войната в Украйна

    Коментиран от #41, #52

  • 37 ДВ ненормалните мисирки от краварника

    18 15 Отговор
    ДВ вие сте психопати
  • 38 Българин

    25 20 Отговор

    До коментар #31 от "ЧЕ КАТО ИМА СЕНЗОРИ МЕЧТА Ф35/Ф16 блок Х":

    Моето момченце виж в нета има среща на 4ф16 пакистански с 4су 35индийски.Резултат един сване су и 3избягали.В последствие отказ от руските щайги не отговарят на параметрите които са дали ребятата.Остреляни са от далечна дистанция без да могат да отговорят.

    Коментиран от #46, #106

  • 39 ТЪЙ ДЕ, ДАЙ СИ ХОНОРАРА ОТ КОЗЯК

    19 16 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    В ИМЕТО НА АМЕРИКА. АМЕРИКА разчита на теб

    Коментиран от #47

  • 40 Ъхъ виц....

    13 13 Отговор
    да получи колкото може по-скоро възможно най-много оръжие, за да има възможност да постигне целите си. Ще ги постигне тя.....категорично

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ДАЙ ПАРИ НА КОЗЯК, СПАСИ АМЕРИКА":

    17 16 Отговор
    Бъди Атлатик !
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Путин е педофил!
  • 44 На този етап

    22 14 Отговор

    До коментар #40 от "Ъхъ виц....":

    ... целите на украинската армия са да денацифицира и демилитаризира РаЗЗия.
  • 45 ДАЙ ПАРИ НА КОЗЯК, СПАСИ АМЕРИКА":

    17 13 Отговор
    Че не могат сега и дълга към Китай да върнат даже

    Коментиран от #63

  • 46 СВАЛЕН Е МИГ21 и един Ф16

    17 4 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Пълно е с информация. Чети бре момче. Миг21 даже ние ги изхвърлихме преди доста години. А индийците още ги търкалят. СУ35 никога не еимало в Индия Изнасян е само за Китай 24 бр.

    Коментиран от #50, #54

  • 47 Българин

    22 20 Отговор

    До коментар #39 от "ТЪЙ ДЕ, ДАЙ СИ ХОНОРАРА ОТ КОЗЯК":

    Къв хонорар бе мразя русофилите безплатно.Много дол. но племе сте.

    Коментиран от #85

  • 48 Офф..

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Пише се бомбаРдировач бе,Омнико..

    Коментиран от #60

  • 49 ДАЙ ПАРИ НА КОЗЯК, СПАСИ АМЕРИКА":

    15 14 Отговор
    Че приключи.....
  • 50 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #46 от "СВАЛЕН Е МИГ21 и един Ф16":

    Снимай се за паспорт бе.
  • 51 Тиква

    20 15 Отговор
    Като ги свалят веднага. Така ще повлияят . Стига с този укро нацизъм! Докъде стигна света, да подкрепя нацизма!
  • 52 Хм Хм

    20 18 Отговор

    До коментар #36 от "Премини на Дегазин":

    "Как изпращането на български войници ще повлияят на войната в Украйна"

    Нали сега разбираш защо е полезно да се дадат оръжия на Украйна?
    За да не стигне войната ДО НАС!

    Коментиран от #56, #65

  • 53 НАПРАВИ СИ САМ ОТ„ МЛАД ТЕХНИК”☝

    7 3 Отговор
    ТОЗИ НОМЕР
    КОБРАТА НА ПУГАЧОВ
    НИКОЙ САМОЛЕТ С
    ПЪЛНО ВЪОРЪЖЕНИЕ И РЕЗЕРВОАР
    НЯМА ДА МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНИ....☝
    МОЖЕ ДА ПИТАТЕ ГЛАВНИЯ АДМИНИСТРАТОР НА РЕПУБЛИКАТА😁

    Коментиран от #70

  • 54 Българин

    1 6 Отговор

    До коментар #46 от "СВАЛЕН Е МИГ21 и един Ф16":

    Много търсиш в гугъл бре инфото не е от там.Има експерти за тази работа
  • 55 западно оборудване...."... на чертеж,

    10 15 Отговор
    Ама КЕШ ! Бъдете олигофрени, бъдете Атлантици. Спасете Америка.
  • 56 Пор Чвор

    13 15 Отговор

    До коментар #52 от "Хм Хм":

    хахахаха мамин златен наивник, ако ще и цялото оръжие да си пратиш, войната ще стигне до там, докъдето ние позволим на нашите козяшки марионетки да се наведат. Чаткаш ли?
  • 57 Рефер

    23 12 Отговор
    Жужето е умряло!Разхождат негов двойник!Затова пирожкин прави мобилизации и командва Епичната битка за Бахмут...
  • 58 Теле

    8 1 Отговор
    До по бързата и капитулация
  • 59 Бесарабски българин

    19 15 Отговор

    До коментар #8 от "Ех Резидент циркаджия":

    Имаш грешка, която се дължи или на незнание, или на нацисткия манталитет да си приписваш чуждото за свое!
    Хамериканците нямат ракета въздух-въздух, която да лети 200 километра, но за това пък Русия има такива, които летят до 400, и така си направи сметка за това, как ще падат нацистки самолети, летящи дори в натовски държави!
  • 60 Русофил

    3 9 Отговор

    До коментар #48 от "Офф..":

    Все пак си схванал смисъла. Удивително добре за руснак.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Руски цървул

    25 17 Отговор
    Раша е затънала в дългове ,има да връща трилиони ,наскоро казашките атамани наритали руския персонал на Байконур и ги изгонили ,руснаците дължат на Казахстан солидни суми долари ,не рубли

    Коментиран от #74

  • 63 Aлфа Bълкът

    26 8 Отговор

    До коментар #45 от "ДАЙ ПАРИ НА КОЗЯК, СПАСИ АМЕРИКА":":

    Какъв дълг?
    Китай се развиха с американски инвестиции. Това което е Китай днес е благодарение на САЩ. Сега Китай гледат да ви лапнат като пазар. И понеже руснака няма пари ще компенсира с природни ресурси. Даваш си ресурсите, китаецът ти го прави и му плащаш!

    Коментиран от #71

  • 64 Чичак

    6 5 Отговор
    НАТО е в разгара на множество военни учения в цяла Европа, в които участват много хиляди войници. В прессъобщение от 13 март се съобщава: „През март 20 000 войници на НАТО, плюс Финландия и Швеция, тренират да защитават Норвегия в ученията „Joint Viking“ и „Joint Warrior“, най-големите учения в Арктика на Европа тази година. В Средиземно море кораби, подводници и самолети от девет съюзници от НАТО проведоха учения за борба с подводници по време на учението „Динамична Манта“. Франция провежда най-големите си военни учения от десетилетия като част от „Орион 23“, в които участват 19 000 съюзнически войници за три месеца. Около 600 германски войници се упражняват да защитават Литва по време на „Griffin Lightning“. Излитайки от Испания, американски бомбардировачи B-52 провеждат съвместни учения със съюзническите военновъздушни сили в цяла Европа.

    Коментиран от #124

  • 65 Антонио Бандера

    11 14 Отговор

    До коментар #52 от "Хм Хм":

    глопендер, американците наливат милиарди в продънената украинска каца, ти с нашите пет самолета ще пребориш руснаците. Един ли няма с акъла си във вашата тролеферма?
  • 66 Чичак

    3 13 Отговор
    Опасната ескалация на напрежението в Балтийския регион и Далечния север идва, докато Вашингтон и неговите европейски съюзници подготвят почвата за по-нататъшно разширяване на участието си във войната в Украйна. След свалянето от Русия на американския дрон във вторник, полският президент Анджей Дуда обяви, че Варшава ще предостави на Украйна до 12 изтребителя МИГ-29, като четири ще бъдат доставени незабавно. Словакия последва примера в петък, като се ангажира да изпрати малък брой МИГ-29 на своя украински съсед. Въпреки че тези съобщения не изпращат модерни военни самолети на НАТО в Киев, вече е създаден прецедент, който да последва още самолети.
  • 67 цървул бандерски..

    10 9 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Поинтересувай се..колко е цената на тока ,газта,горивата-в россия..цената на хляба излиза в различни региони-така напр.в ростов,който е на две крачки от бандерско е около 60-70 ст...в москва минава левче,а зад урал,сибир стига 75 цента..

    Коментиран от #79

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Никак

    17 2 Отговор
    Украйна е имала 260 МиГ-29 и 65 Су-27. Това е търговска кампания да се купува оръжие от САЩ.

    Коментиран от #73

  • 70 Българин

    7 10 Отговор

    До коментар #53 от "НАПРАВИ СИ САМ ОТ„ МЛАД ТЕХНИК”☝":

    С оръжията и радарите на западните самолети,няма нужда от фогфаит.Справка войната на Израел срещу арабите.Израел с амер самолети.Арабите с руски.Поинтересувай се.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Чичак

    8 1 Отговор
    Ще стане някоя беля !
  • 73 Прабългарин

    14 2 Отговор

    До коментар #69 от "Никак":

    Защо от САЩ .Най добрия танк е немски.Най доброто САУ е немско.В Европа самолети прави само Швеция в момента.

    Коментиран от #112, #144

  • 74 путин им е обещал..

    2 5 Отговор

    До коментар #62 от "Руски цървул":

    Да им даде..запорожката аец със шесте реактора,най големата в европа-взета със референдум.
  • 75 Лоста

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ма верно ли бе? Няма ри военни престъпления и съд за тях? Тези престъпления в наръчник на чекиста ри са описани?
  • 76 Чамови дъски за съндъци

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Това трябва да им пращаме и кирки де :)
  • 77 Ракета Пейтриът📡

    14 14 Отговор
    великото НАТО няма никакъв шанс. По-точно - съвсем никакъв.

    Русия има дълбоко ешалонирана противо ракетна отбрана. От височина 5м до космоса. Има и войсково ПВО - защита на войски в марш.

    Какво има НАТО. Иджис - с верочтност за попадение около 0% Има Патриот със зонален обстрел. Ако ракетата идва от страни на Патриота му трябва време 30-мин до час да се обърне. Има и няколко зони с повишена концентрация на ПВО - в САЩ около ядрените си шахти.
    В Русия такива зони (с концентрирано ПВО) са около големите градове.

    Тук е момента да споменем, че ФАЩ не са разработвали/модернизирали МБР от 80-те години, а Русия разполага с най съвременни, вкл и хиперзвукови.
    И последно Системата "Периметър" по НАТОвски - мъртвешка ръка. Дори и да я ударят зле отговора ще е унищожителен
    След като температурата в ФАЩ се вдигне до 5000 градуса ще последва цунамито - посейдоните. Удара ще е двустранен към ФАЩ и към ЕС.
    Ха да им е честито дървенето .... Да продължават в същия стил без да мислят.

    Системата за предупреждение.
    Русия следи всички пускове по цялото земно кълбо. Путин веднъж каза: (по памет) Ние засичаме старта на ракетата, определяме мястото й на падане, и ако представлява опасност за нас - отговаряме. Поради разликата в скоростите нашите (руските) ракети ще започнат да падат преди американските.
    С какви системи за ранно предуреждение разполага Русия:
    1. Космоса - и ФАЩ го имат
    2. РЛС "Дон" задхоризонтна РЛС - не съм сигурен ама май ч свалиха от въоръж

  • 78 Гост

    16 15 Отговор

    До коментар #28 от "Хм Хм":

    Ти попитай невидимото раптърче F-22 което във Сирия беше взето на прицел СУ-35с, и беше принудено да си подвие опашката и да отлети във безопасна зона.

    Коментиран от #83

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Аз пък

    18 15 Отговор
    си мисля че целта е да се унищожи старото руско оръжие и на негово място да се купи ново. От САЩ естествено. Та значи старото оръжие ще се даде без пари а новото ще се купи с пари и то много. От САЩ естествено.

    Коментиран от #86

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Българин

    21 11 Отговор

    До коментар #78 от "Гост":

    Абе гледам ,че не смеят да летят много в Украйна.Стрелят от далече и бягат Гледам че го няма Арматата от руските мултифилми.Вомват с т62 смешници.

    Коментиран от #96

  • 84 ами никак

    1 5 Отговор
    по-добре АТАКМС
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Българин

    5 7 Отговор

    До коментар #81 от "Аз пък":

    Що лъжеш бря.Проектите в бълг армия са самолети ф16, да американски.2фрегати Ларсен немски строят се тук.В конкурса за БМП щеше да спечели Патрия финландска.Ако сменим танковете ще са немски.
  • 87 Блогър от Москва

    12 13 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Аз съм се изнесъл в Русия и какво? По добре съм отколкото бях във Варна

    Коментиран от #89, #108

  • 88 случаен

    15 16 Отговор
    да дадем а после да ЗАКУПИМ западно ново,тука е заровено кучето,да купуваме от говедата скъпата им техника,дет иска специално и често подържане щот чуствително,яко се набутахме с тез чертежи,само подръжката ще ни зароби

    Коментиран от #91

  • 89 Българин

    20 8 Отговор

    До коментар #87 от "Блогър от Москва":

    Браво а тук е пълно с руснаци дето са по добре от рассия.

    Коментиран от #120

  • 90 Как?

    4 1 Отговор
    Никак
  • 91 Българин

    22 11 Отговор

    До коментар #88 от "случаен":

    Ти знаеш ли каква е поддръжката на миг с 2двигателя със живот 1000часа.И ф 16с един двигател и ресурс 2500часа.

    Коментиран от #97, #102

  • 92 Блогър от Москва

    9 12 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Вид цените на тока ,водата и отоплението и тогава говори

    Коментиран от #99

  • 93 сашо

    15 17 Отговор
    Досега казваха ,че МИГ-29 са били боклук -по мнението на Американски Генерал - сега за същите самолети ,че ще променят хода на войната ? Лицемерни долно св...ине всеки ден променят мнението си освен лъжи, простащина друго нищо не могат .

    Коментиран от #95

  • 94 ТИР

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Има едно средство,,,,
    Ушито е от бял плат,,
  • 95 Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #93 от "сашо":

    Ами те воюват срещу друг такъв боклук.Едно бучение на пилот на запбсамолет е поне година.
  • 96 Гост

    13 13 Отговор

    До коментар #83 от "Българин":

    Ами тия самолети виждат на 400 км.Защо трябва да летят над украйна. Това да не са прехвалените америкнски боклуци дето виждат на 200км. и то не е сигорно.
  • 97 Блогър от Москва

    10 15 Отговор

    До коментар #91 от "Българин":

    Дори и турците вече не мразят Русия,само лгбтейци

    Коментиран от #113, #134

  • 98 Букайо не Сака

    13 13 Отговор
    абе, какво стана с танковете? Наситиха ли им се вече украинците? Спечелиха ли войната с тях? Някой?

    Коментиран от #104

  • 99 Българин

    20 12 Отговор

    До коментар #92 от "Блогър от Москва":

    Казах ти това копаят от земята .Храната е по скъпа от тук с тия цени на енергията.Но погледни колко народ емигрира от тази убасиня рассия.В Щатите са като скакалци.

    Коментиран от #103, #111

  • 100 Преминаващ оттук

    13 15 Отговор

    До коментар #28 от "Хм Хм":

    Къде четеш тези данни за F16, да вземем да прочетем и ние нещо за тези машини модел от седемдесетте години. Виж миговете в ютуб в пряк двубой с американските бараки. Погледни и руските самолети кое поколение са пред американските. Да не говорим за ресурса на двигателя и подръжката на щатският самолет.
  • 101 Лимонката

    2 0 Отговор
    Само лимонката ще реши проблема.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Ти Бил

    8 1 Отговор

    До коментар #99 от "Българин":

    Ли си в Русия ве джендър

    Коментиран от #107, #109

  • 104 Българин

    1 8 Отговор

    До коментар #98 от "Букайо не Сака":

    Почакай малко другия месец И да си тук да те образовам.Сега там ще почне едно нещо викат му разпутица.Ама ,ако искаш да те образовам друг път.
  • 105 Уса

    14 13 Отговор
    Докато дойде отново Тръмп от Украйна няма да е останало нищо.Все още могат да запазят Киев и околните поляни,но след Бахмут и това ще изгубят
  • 106 Блогър от Москва

    12 12 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Я пиши във Виентам как бяха нещата?Колко бой ядоха ,колко пилоти бяха свалени американски?Помните 3 мин оборските писатели
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Кажи му го

    2 2 Отговор

    До коментар #87 от "Блогър от Москва":

    На този цървул

    Коментиран от #114

  • 109 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #103 от "Ти Бил":

    Чикита ходила ли войник.
  • 110 Ивауло пенчув

    1 1 Отговор
    Ако треба f-16 спонзор сум.
  • 111 Блогър от Москва

    11 12 Отговор

    До коментар #99 от "Българин":

    Ти не ми наливай в ....боза.Аз съм в Москва и всеки Ден говоря с Варна.Знам къде е по скъпо
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #97 от "Блогър от Москва":

    Ами вие вярвате ли че тоя е българин,защото аз не вярвам.

    Коментиран от #119

  • 114 Трай бе

    18 11 Отговор

    До коментар #108 от "Кажи му го":

    Кръшей ходи извън масква да видиш кво е.Бях там 2010година да им помагаме да гасят пожари Извън масква попаднахме в средновековието.
  • 115 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 7 Отговор
    Не знам дали ИИ ще ги използва и за Какво?????Ако не атакуват крим или русия за какво са им???Щевидим,ИИ знае!Записвайте си как ще проведе Контраатаката ИИ!Аз виждам смисъл от Гаубици,танкове и много електронни снаряди.Когато е бъкано с много военна техника,може една грешка да доведе до +++ на някой самолет.Ако ще вкарват да вкарват Ф16!
  • 116 Пра пра прабългарин

    3 1 Отговор
    Дедо казваше :"Миг-19" невнимание, до пълнолетие издръжка.
  • 117 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #102 от "Голям":

    Мога ходил съм войник.А ти чики. йо.
  • 118 Ирак Йемен Сирия Либия

    8 15 Отговор

    До коментар #30 от "НЯКОЙ":

    Също бяха суверенни държави

    Коментиран от #122

  • 119 Блогър от Москва

    4 12 Отговор

    До коментар #113 от "Гост":

    Ти какво искаш,адреса си във Варна ли да Ти кажа?

    Коментиран от #121

  • 120 Блогър от Москва

    9 14 Отговор

    До коментар #89 от "Българин":

    Ти погледни в нета колко чужденци получават гражданство в Русия и колко в БГ.Много ще се изненадаш

    Коментиран от #126

  • 121 Гост

    1 5 Отговор

    До коментар #119 от "Блогър от Москва":

    А моя във Русия искаш ли.

    Коментиран от #123

  • 122 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #118 от "Ирак Йемен Сирия Либия":

    Половин Европа също .Но попадна под ботуша.Едно време изнасяха революции във Виетнам ,Куба ,Лат Америка.Опитаха в Афганистан.Сега опитват в Грузия,Молдова.Ние помагахме на доста братски арабски държави.
  • 123 Блогър от Москва

    2 10 Отговор

    До коментар #121 от "Гост":

    Моя в Русия е :г .Москва.....и т.н.
    Кажи твоя

    Коментиран от #125

  • 124 Независима държава в 1л.ед.ч.

    4 13 Отговор

    До коментар #64 от "Чичак":

    А кога ще провеждат учения за спасяването на България? Вие българианите сте известни да се гордеете с чуждите успехи, та пак да питам кога тези атлантически, изключителни, военни ще тренират защитата на България?
  • 125 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #123 от "Блогър от Москва":

    Наблизо съм г.Калуга тел.ми зпочва+7920......

    Коментиран от #127

  • 126 Българин

    19 4 Отговор

    До коментар #120 от "Блогър от Москва":

    Гледам руски блогъри от САЩ не могат да насмогват да помагат на новодошли руски емигранти.Гледай 3бро,Чердак.Много руснаци като скакалци .В колко щата един от официалните езици е руски знаеш ли.

    Коментиран от #128, #129

  • 127 Българин

    0 3 Отговор

    До коментар #125 от "Гост":

    Ако има офис на Вагнер се записвай.

    Коментиран от #130

  • 128 Гост

    5 13 Отговор

    До коментар #126 от "Българин":

    Но има едно проучване във америка,според което повече от един милион американци искат да се преселят във Русия.Но не могат заради строгите правила за получавне на вид на жителство

    Коментиран от #131

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #127 от "Българин":

    Множко са ми годините няма да ме вземат.
  • 131 Българин

    20 5 Отговор

    До коментар #128 от "Гост":

    САЩ са 350милиона.Расдия 140 със всички държави във федерацията.Тази година руската емиграция е между 2и 3милиона .Официална статистика в САЩ 5милиона ,ВГермания 1,5милиона ,.Неофициална в пъти повече.

    Коментиран от #137

  • 132 Паулу Курелю

    6 0 Отговор
    както и танковете повлияха - нада, зипо, никс, нула
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Славянин

    19 4 Отговор

    До коментар #97 от "Блогър от Москва":

    Много си осведомен bе men. Червенотиквеничковчетата къде си ги заврял???

    Коментиран от #136

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Aлфа Bълкът

    18 1 Отговор

    До коментар #71 от "Наркомандо":

    Все едно дължат пари на себе си американците. Като си бият камшика от Китай ще кажат пито-платено. Ние построихме заводи и предприятия, вие ги задържате, дългът се изчиства.
    На руснаците как им взеха 300млрд, някой каза ли им нещо?
  • 140 Кокоркиро

    0 0 Отговор
    Просто и ясно.Никак.Наздраве !!!
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Шаро

    0 0 Отговор
    "Модерните" Ф16 по-дърти от Миг23... Ми дайте им такива, нали искате да им помагате, ама не трябва ние да си оголим и без тва не много обутото д.. е, авий да ни гледатесеира отстрани.
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 ТИА

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Прабългарин":

    Пропусна Франция и EADS.
Новини по държави: