20 Март, 2023 11:26 1 028 13

От 10 до 12 минути: за колко време идва линейка в Германия

  • линейка-
  • спешна помощ-
  • германия-
  • лекари-
  • медицинска помощ-
  • линейки

Всяка минута е от значение, когато е нужна спешна медицинска помощ

От 10 до 12 минути: за колко време идва линейка в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Повикване на спешна медицинска помощ в малко населено място в провинция Бавария. Има припаднала жена, сърцето ѝ бие учестено, пулсът е над 180 удара в минута. Парамедикът Маркус Вагнер тръгва към адреса възможно най-бързо. Жената трябва спешно да бъде закарана в най-близката болница. Ситуацията наистина е извънредна, но и рутинна за него, се казва в репортажа на АРД.

Вагнер шофира единствената линейка, оборудвана за спешни случаи в общината. Тя обслужва население от общо 80 000 души. На парамедикът не му остава нищо друго, освен да се надява, че по същото време няма да получи второ спешно повикване. Ако има такова, ще трябва да се намеси екип от съседен район. А това означава, че помощта ще закъснее.

В Бавария има утвърден срок - линейките на спешна помощ са длъжни да пристигнат при пациента в рамките на 12 минути от потеглянето на колата. Анализ на данните от повикванията през 2022 година показва обаче, че все по-малко линейки са в състояние да спазят изискването.

Проблеми, особено в провинцията

През 2012 г. общо 92% от спешните повиквания в провинция Бавария са били обслужени в срок. Докато през 2021 г. срокът е бил спазен в само 87% от случаите. Маркус Вагнер, който работи от повече от 20 г. в системата на спешната медицинска помощ, добре познава проблема. По думите му в селските региони на Бавария основното препятствие е отдалечеността между населените места.

Данните показват следното: докато в големите градове на Германия с население над 100 000 души близо 95% от спешните екипи пристигат навреме, в малките и по-отдалечени общини с жители под 5000 души, линейките са точни само в 76% от случаите.

В столицата Берлин времето, за което линейката трябва да пристигне при пациента, е от 10 минути. При това то започва да се отчита от момента, в който е прието телефонното повикване. През 2021 година общо 46% от спешните повиквания в Берлин са били обслужени в срок. Преди пет години този процент е бил все още 60 на сто. В Берлин проблемът не е в големите разстояния, а в многобройните повиквания. Но тенденцията за забавящи се линейки напоследък се забелязва и на много други места.

Нужда от реформа

Парамедикът от Берлин Хайко Лутер смята, че в 50% от случаите линейка изобщо не е необходима. Много хора се обаждат и при съвсем невинни инциденти – например след порязване на пръст. „Вместо да се занимаваме с истински спешните случаи, понякога се чувствам като шофьор на такси“, казва негов колега, цитиран от АРД.

В отговор на журналистическо запитване Министерството на здравеопазването отговаря, че в момента се подготвя реформа на спешната помощ. Така в бъдеще различните нива в системата на спешната помощ ще са по-добре свързани и координирани. Министерството обаче не споменава конкретни планове или дати.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно ли е

    6 1 Отговор
    А тук се чудят защо ги бият

    Коментиран от #5, #12

  • 2 Лора Крумова

    9 0 Отговор
    А ярма за колко време доставят в Германия груххх груххх?
  • 3 Браво!

    0 0 Отговор
    Местим..
  • 4 Адам Хилтън

    5 0 Отговор
    Пак по-бавно от катафалката - погребалните агенции винаги са по-бързи в обсужването.
  • 5 Хихихи..

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно ли е":

    Кво да ми е ясно?
  • 6 Ха, ха...

    7 3 Отговор
    И като дойде за 5 мин то какво? Ще му ударят една "ковидна" инжекциика и пациента обърнал очите..
    Вече няма нормална медицина, никъде по света...
    След началото на "голямата зараза", нещата отидоха много надолу... Нито закони, нито правосъдие, нито медицина... Цензура навсякъде... Диктатура
  • 7 германче,слуша приказка

    5 2 Отговор
    Айнц,цвай,драй,дрън дрън,повярвах ви!Ако живееш в немски град и се обадиш на бързата помощ,че баба ти е вдигнала кръвно ,ще има да чакаш 3 дни.Положението в немското здравеопазане не е розово-не достигат лекари,медицински сестри,санитари,шофьори на линейки!Моя позната,живееща в германия се оплака,че се записала при лекар-специалист–преглед след 1 месец
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Присъствал съм!Дори засякох!,но вечесъм забравилЕдна жена падна пред нас.Бях с децата и внучка ни.2019г.дъщеря ми се обади и помогна на жената.жената се бе ожулила имаше и кръв по лицето. малко под 4минути такава същата ,като на снимката но е ярко жълта и има отгоре като черни линии.Веднага свалиха специална носилка,вкараха я и дъщеря ми също отиде до линейката ,говориха около 3минути и я закараха!
  • 9 Дрън дрън та пляс

    3 1 Отговор
    В германия и червеният кръст разполага с линейки и реагират доста бързо
  • 10 Ссс

    0 0 Отговор
    Идея си нямаш какви тъпотии пишеш
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Я пак?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно ли е":

    Една спешна линейка на 80 000 жители и човекът се молел в това време да няма друго повикване! Едновременно и шофьор и парамедик. А сега се опитай да си представиш ситуацията ако има да кажем 2-3 такива случая.
  • 13 Брях Брях

    0 0 Отговор
    Това е капитализма....сега се запитайте дали в България има капитализъм
Новини по държави: