Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 08:37 3 219 15

Възрастен мъж почина в болница "Света Марина"

  • линейка-
  • мъж-
  • почина-
  • болница-
  • света марина

Сигнал за лоша грижа в социален дом във Варна

Възрастен мъж почина в болница "Света Марина" - 1
Снимка: БГНЕС

Пореден сигнал за нехуманно и лошо отношение към възрастен човек в социално заведение във Варна. Мъжът е починал в четвъртък - на 23 февруари. Негови близки твърдят, че за баща им не са били полагани достатъчно грижи, коментира БНТ.

Дежурният лекар в болницата е казал, че никога не е приемал човек в такова лошо състояние. Приет е с декубитална рана, със запушен катетър и много отслабнал. В епикризата е пишело, че той е със шизофрения, без лечение, разказаха синът и дъщерята на починалия мъж.

От дома казаха, че когато се настанят хора, през деня за тях се грижи медицинска сестра, а два пъти в седмицата идва и общопрактикуващ лекар.

Според близките на починалия, не са му били дадени необходимите лекарства за лечението, не са му предоставили и храна. В последните 2 месеца два пъти е постъпвал в болница. Последният път е бил с пневмония.

Домът "Свети Георги" вече не функционира като дом за възрастни хора, а се води като социално заведение, което дава квартири под наем. Мъжът е починал в края на миналата седмица в болница "Света Марина" във Варна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    28 5 Отговор
    На ЕС им трябват роби, млади здрави работоспособни, този не им е нужен.
    За кучета се грижат по добре отколко за хора.

    Коментиран от #12

  • 2 Ужас

    26 5 Отговор
    Затворете ги тези концлагери, наречени социални домове! Няма държава и контрол и това е ключът към всичките ни проблеми.
  • 3 но иначе

    32 3 Отговор
    към мигрантите сме хуманни и ги лекуваме на наша издръжка, нищо че възрастния човек е работил цял живот и е плащал осигуровки на тая държава, обаче няма такава държава.

    Коментиран от #6

  • 4 абсолютно

    26 4 Отговор
    ей ало близките, защо вашия човек е В социален дом!!!!!??????????????
    АМИ ГРИЖЕТЕ СЕ ПО ДОБРЕ ЗА НЕГО ВИЕ!
    НЕЧУВАНО БЕЗСРАМИЕ! СЛЕД КАТО СА ЗАХВЪРЛИЛИ БЛИЗКИЯ СИ В СОЦИАЛЕН ДОМ, ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ КАК СА СЕ ГРИЖИЛИ ЗА НЕГО!!!!
    КАКВО ПРАВИ ЧОВЕК КОЙТО ИМА БЛИЗКИ В СОЦИАЛИН ДОМ.
    ТЕЗИ ДОМОВЕ НЕ СА ЛИ ЗА ХОРА КОИТО НЯМАТ БЛИЗКИ! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ

    Коментиран от #11

  • 5 Възмутен

    23 2 Отговор
    Тези близки - син и дъщеря на възрастния човек, защо са го изоставили и са го настанили в такава институция
  • 6 факти

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "но иначе":

    АМИ ДА СЕ ГРИЖАТ БЛИЗКШИТЕ ЗА НЕГО ЩОМ ИМА ТАКИВА! ТЕ ЗАЩО НЕ СА ПОЛАГАЛИ ГРИЖИ ЗА НЕГО?
    ВИЕ СЕ САМОЗАБРАВЯТЕ
    ТЕЗИ ДОМОВЕ СА ЗА ХОРА БЕЗ БЛИЗКИ, ЗА КОИТО НЯМА КОЙ ДА СЕ ГРИЖИ

    Коментиран от #10

  • 7 6нтщ5ж

    13 2 Отговор
    Близките му да се грижат за него! Защо са го захвърлили там, за да се оттърват те от отговорност и да обвиняват другите ли?!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 в така

    10 2 Отговор
    наречените Домове за възрастни хора, или Социални домове, картинката е печална, всеки ден умират хора от липса на грижи, и отвсякъде валят жалби и сигнали срещу тях, но явно държавата все още не иска да регулира тази изключително доходна "социална ниша", тъй като ще засегне много интереси на богати хора по върховете на политическия небосклон, иначе има резон в това да се задава въпроса защо близките не се грижат за възрастния си баща, причините са много и комплексни, но аз познавам богати хора, чиито близки са в такива домве и това им е по изгодно, с парите си да си купуват спокойствие, звучи йезуитски, но е самата истина.
  • 10 Лука

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "факти":

    Има хора със специални нужди. Не всеки може да се справи професионално или най-малкото да бъде с тях 24/7. Освен това "услугата" не е безплатна.

    Коментиран от #13

  • 11 Да са само те

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "абсолютно":

    Масова практика е родители да се пращат в социален дом.Там им помагат по-бързо преселване в отвъдното.После предавките ги предявяват претенции за лошо гледане Да са си ги гледали в къщи.А иначе въпросът би бил по-изчерпателен какви хора обитават тия домове.Какви служби са заемали,на какви позиции са били в близкото минало.
  • 12 днес

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Затова пък всички нелегални бежанци, може да са избягали и от затворите - веднага линейки ги извозиха до Стара Загора и БЕЗПЛАТНО получиха медицински грижи + операции!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 Прав си

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лука":

    Но в България нямаме подходящите заведения за подобни грижи. За хората се грижила медицинска сестра, а два пъти в седмицата идвал ОПЛ. Въпросът е, че се издават лицензи, без да се отчита необходимостта от персонал и оборудване. На колко сестри колко болни се падат и дали са в състояние да се справят със задълженията си. Дори и най-съвестната сестра може ли чисто физически да се справи например с двадесетина пациенти ли, клиенти ли, както и да ги назовем. В оня дом, където изгоряха хората даже не е имало пожароизвестителна система, защото няма подобно изискване. Приемат всичко, което им носи пари и законите им го позволяват.Търгашеството е завладяло цялата ни прогнила държавица и не виждам как можем да се измъкнем от блатото. И отново поредните избори и всякакви хиени ще ни гледат от плакатите и ще се мъчат да се доберат до кокала.
  • 14 Емигрант

    2 3 Отговор
    Боклукът коментира тук ! Знаете ли защо сте бедни ? Знаете ли, какво означава социален дом или дом за възрастни на Запад ? Нищо не знаете, нито сте виждали ! Ако имахте съзнание, отговорност и достойнство никога нямаше да бъдете на това ниско интелектуално и жизнено ниво ! Единственото което умеете и сте усвоили съвършенно е да храчите, плюете и маскарите, личната ви умствена способност е колкото на хлебарка, каквото сте си постигнали сами това и сте си получили, НЕ СТЕ ЗА ЕС, да си ви прибира Русия не сте за цивилизования свят, щом така се отнасяте със старите хора и упреквате държавата за това, А КОЙ Е ДЪРЖАВАТА БЕ безхаберници ?
  • 15 гост

    2 0 Отговор
    а този син и тази дъщеря как не ги е грях да захвърлят човека просто така и сега чак се сетили че имат баща..... срам
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове