Last news in Fakti

20 Март, 2023 21:50 5 596 95

Защо Румъния купува танкове Abrams от САЩ?

  • танк-
  • ейбрамс-
  • румъния-
  • нато-
  • приднестровие

Сухопътните сили на Румъния разполагат с една танкова и пет механизирани бригади, всяка с по един батальон танкове и два с машини на пехотата тип БТР, Piranha Vs или верижни бойни превозни средства на пехотата MIL-84

Защо Румъния купува танкове Abrams от САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румъния технически има повече оперативни танкове от Франция, Германия или Обединеното кралство, с 377 в експлоатация според изданието на The Military Balance от 2023 г. Но те са и сред най-остарелите в алианса за страна с такъв размер, базирани на съветския танк Т-54/Т-55, който влезе в експлоатация през 1954 г., пише Popular Mechanics.

Докато съседна Украйна се бори с руска инвазия, това състояние на нещата вече не се отразява добре на Букурещ, който увеличи разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП, надвишавайки често пренебрегваното изискване на НАТО от 2 процента и премина към закупуване на ракети за противовъздушна отбрана Patriot, F- 16 и HIMARS.

По-рано този месец началникът на военните доставки на Румъния генерал-лейтенант Теодор Инчикас каза, че Букурещ скоро ще се опита да закупи батальон основни бойни танкове M1 Abrams от Съединените щати. Стандартният румънски батальон разполага с 54 танка.

65- до 70-тонният Abrams все още се нарежда сред най-добре защитените и най-силно поразяващите танкове на планетата, заедно с танковете Leopard 2, Challenger 2 и Leclerc, експлоатирани от нейните съюзници в НАТО и би представлявал голяма промяна за Румъния, тъй като настоящите са с недостатъчно въоръжение, в сравнение със съвременните руски танкове Т-72Б3, Т-80 и Т-90.

Военната модернизация на Румъния ще допълни разширения отбранителен контингент на НАТО в Румъния, включително ротационна многонационална бойна група под френско командване, допълваща елементи от 2-ри брониран кавалерийски полк, оборудван с бронирани машини Stryker и бригада от 4000 души от 101-ва въздушнодесантна дивизия.

Несъмнено батальонът "Абрамс" ще бъде скъп. Съседна Полша похарчи 4,75 милиарда долара за поръчка от 250 нови M1A2, следвана от 1,4 милиарда долара за 116 употребявани M1A1 от САЩ. Общата сума от 6,15 милиарда долара отразява високите допълнителни режийни разходи за въвеждане на новия тип в експлоатация и предполага цена, която се движи около или под границата от 1 милиард долара за Румъния. Но полските инвестиции в обучението, логистиката и поддръжката на M1 биха могли значително да облекчат разходите за Румъния.

Ще отнеме години, преди да бъдат доставени танкове, между 31 танка, обещани на Украйна, текущите доставки на Полша и Тайван, който с нетърпение очаква 108 танка M1A2T Abrams. Докато САЩ разполагат с хиляди M1 на склад, годишният капацитет за обновяването им в модерни превозни средства остава нисък, тъй като тежките танкове все повече се смятат за динозаври от Студената война.

Други забележителни румънски оръжейни сделки, които се подготвят, включват скорошна сделка за 410 милиона долара за закупуване на седем безпилотни бойни летателни апарата Watchkeeper X; въоръжен дрон, базиран на израелския Hermes 450, който ще доведе до отваряне на поточна линия в Румъния; и закупуване на произведени по лиценз бронирани машини Piranha-5.

Танковата дилема на Румъния: внос или самодостатъчност?

Сухопътните сили на Румъния днес разполагат с една танкова и пет механизирани бригади, всяка с по един батальон танкове и два с машини на пехотата тип БТР, Piranha Vs или верижни бойни превозни средства на пехотата MIL-84 (IFV).

Активният инвентар включва 220 T-55AM, модернизиран модел с подсилена броня от тип BDD, лазерни далекомери, димни гранатомети, стабилизирани оръдия и мерници, както и възможност за изстрелване на ракети благодарение на нови системи за управление на огъня. Той също така наброява 103 местни танка TR-85, базирани на T-55 и 54 силно подобрени TR-85M1.

TR-85 се появяват в отговор на опита на Румъния по време и след Втората световна война. По време на този конфликт (в който Румъния се бие първо срещу и след това за съюзниците) румънската армия използва танкове с недостатъчно добро въооръжение, внесени от Франция (FT-17, R-35) и по-здрави доставени от Германия Panzer IIIN, IV, 38ts и щурмови оръдия. Румънските заводи успяха да монтират ефективни оръдия върху корпусите на пленени и остарели танкове, което доведе до различни разрушители на танкове, известни като TACAM.

След войната Румъния става клиент на СССР. Но след подбудената от Москва инвазия в Чехословакия през 1968 г., румънското ръководство решава да стане самостоятелно в производството на оръжие. През 70-те години на миналия век Румъния разработи местна версия на вездесъщия съветски танк Т-55, наречена TR-77-580, с разтегнат корпус с шест вместо пет опорни колела, модифициран купол и нарезно 100-милиметрово оръдие A308, адаптирано от местно теглено противотанково оръдие M1977.

Но след като румънските шпиони се сдобиха със спецификации на двигателя и трансмисията MTU, използвани от пъргавия германски танк Leopard 1, той беше преработен в дизелов двигател с турбокомпресор с мощност 830 конски сили и хидромеханична трансмисия, монтирани на все още обслужващия 46-тонен TR-85.

Сериозните проблеми със силовия блок на TR-85 и системите за управление на огъня едва започваха да се разрешават, когато румънските танкове видяха единствената си бойна употреба в Румънската революция между 16-27 декември 1989 г. - първоначално за отблъскване на масови протести срещу диктатора Николае Чаушеску .

Когато министърът на отбраната на Румъния почина подозрително - вероятно след като се отказа от заповед да инструктира войските да стрелят по протестиращите - военните смениха страната си в подкрепа на протестиращите, като в крайна сметка екзекутираха Чаушеску и се бориха с хардлайнерите в страховитата тайна полиция Секуритате.

През 90-те години на миналия век Румъния разработи подобрен 55-тонен модел TR-85M1 Bizonul (Bison), оборудван с модерни термични сензори за нощен бой, впрегнати в местни системи за контрол на огъня Cyclops-M (75 процента точност до 2,86 мили), компютърно подпомогната стабилизация, подобрен двигател с 860 конски сили, подобрена наклонена и композитна броня до максимален еквивалент от 580 милиметра спрямо кинетична и други характеристики за оцеляване.

Но докато TR-85M1 и T-55AM наистина се възползват от уважаваните подобрения в бронята и контрола на огъня, те запазват 100-милиметрови оръдия, които са недостатъчни според съвременните стандарти. Румъния наистина разработи съвместно с Израел необичайно високоефективен 100-милиметров снаряд с волфрамова перка, стабилизиран с изхвърляне (APFSDS), наречен BM-421 Sg (или M309), който постига 425 милиметра проникване на 1 километър. Това все още не е достатъчно, като се има предвид, че типичният T-72B има предна броня на корпуса и купола, еквивалентна на 480-540 милиметра RHA спрямо кинетични снаряди.

Сега Румъния се присъединява към Полша, Тайван и Украйна като късни осиновители на Abrams повече от четири десетилетия след влизането му в експлоатация. Румъния вероятно в крайна сметка ще получи най-новия вариант M1A2, реконструиран от корпусите на пенсионирани по-стари танкове Abrams, но снабден с броня от волфрам вместо от обеднен уран на американски превозни средства. (Сред експерти има дебат дали бронята от обеднен уран е по-ефективна от волфрамова или просто е много по-евтина.)

Тъй като Румъния получава Abrams, тя хипотетично може да прехвърли пенсионираните TR-85 на Украйна - ако има взаимен интерес. Украйна въведе пълен батальон словенски танкове M-55S, също базирани на T-55, но тези силно модернизирани превозни средства разполагат със 105-милиметрови оръдия L7, по-вероятно да пробият бронята на руски танкове. За да бъдем честни, преките сблъсъци между танкове остават сравнително редки в Украйна.

Сложна история: Румъния, Русия и Украйна

През 1940 г. Съветският съюз принуди Румъния да отстъпи района на Бесарабия, ход, осветен със зелена светлина съгласно тайно споразумение с нацистка Германия. Заграбената територия е преразпределена към Украйна и Молдавската автономна република. Когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., някои бивши румънски територии станаха на Украйна, оставяйки Букурещ с териториални спорове с Украйна за притежанието на скандалния Змийски остров близо до ключовия корабен канал, в който река Дунав навлиза в Черно море.

Останалите отидоха в новата независима държава Молдова, която тогава беше разкъсана от конфликт от проруските сепаратисти. Подкрепени от 14-та армия на Русия и някои украински елементи, приднестровските сепаратисти отблъснаха опитите на молдовското правителство да си върне контрола. Към днешна дата молдовската територия на източния бряг на Днестър се управлява от сепаратистка държава в държавата, защитена от 1600 руски "мироопазващи" войници в два до три батальона.

Докато румънците най-вече подкрепят обединението с Молдова, самите молдовци не са постигнали консенсус за това. Правителството на Молдова обаче се изнерви, твърдейки, че Русия планира да организира преврат (напомнящ неуспешен опит за преврат, предизвикан от Русия, насочен към Черна гора през 2016 г.) или че сепаратистите може да предефинират територията си като руска земя.

Междувременно Украйна се притеснява, че Приднестровието може да бъде използвано като база за атаки срещу Украйна, въпреки че тази перспектива изглежда далечна след изтеглянето на Русия от западния бряг на река Днепър. Всъщност украински официални лица заявяват, че дори са предложили да се намесят военно срещу приднестровските сепаратисти, ако бъдат поканени от правителството на Молдова, което е отхвърлило предложението.

Руските официални лица все пак говориха за създаване на "сухопътен мост" през украинска територия към Приднестровието - реторика, която вероятно има за цел да стресира, погрешно насочва и заплашва, а не нещо, което те са във военна позиция да направят. Москва също отдавна се оплаква от американските системи за противоракетна отбрана Aegis Ashore, разположени в Девеселу, Румъния, твърдейки, че нейните ракети-носители Mark 41 с военноморски произход също могат да бъдат използвани за изстрелване на ракети Tomahawk за наземно нападение срещу Русия.

Въпреки че нито Букурещ, нито Кишинев изглеждат склонни да използват сила, те несъмнено наблюдават отблизо събитията, тъй като турбуленцията в резултат на войната на Путин заплашва да размрази това, което изглеждаше като замразен конфликт. Това може да обясни желанието на Букурещ най-накрая да инвестира в нови танкове - дори и да не са произведени в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    40 31 Отговор
    По същата причина, по която и България купува Ф-16, за да ги дари на Украйна.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Истина

    22 47 Отговор
    Ние ще купим ли нещо или ще чакаме Путин и Ердоган да ни делнат помежду си.И гледайте да сте в половшната на Ердогон.Повярваъте ми.

    Коментиран от #4, #7, #8, #11

  • 3 Тошо

    52 26 Отговор
    МАМАЛИГИТЕ И ТЕ ЩЕ БЪДАТ ПРЕЛЪСТЕНИ И ИЗОСТАВЕНИ. ГЛУПАЦИТЕ ВИНАГИ СА ФРОНТОВА ЛИНИЯ. НИКОЙ НЕ ГО ЕНЯ НИ ЗА РУМЪНЕЦ ,НИ ЗА УКРАИНЕЦ ,НИ ЗА ПОЛЯК. ВАЖНОТО Е ДА НЕ ТЕЧЕ АМЕРИКАНСКА КРЪВ. ПЕЧАТАТ ХАРТИИ БЕЗРАЗБОРНО И ДАВАТ НА СЛАБОУМНИТЕ ДА СЕ ПЕРЧАТ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Щото не са мъкъДонци

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Да им подарим от нашите! Ти не се обаждай! Вие дето у Вардарско имате 2 хеликоптера само що не им ги дадете? Или ще ги учите на диагонално сондиране?😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆 Аде бе крастав вардарски боклук, навсякъде компетентен!
  • 7 Стария еничар

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    Я ми припомни, де съм те правил с колегите!
  • 8 Делба .....Незнам,Но

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    пи-хубаво дай да ти порнемЗадникът.....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЩЕ ЩЕ...

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    ЩЕ КУПИМ
    ИГРАЧКИ ЗА
    „ЗРЪНЧО”....👍
  • 12 ПЕТРЕСКУ

    23 11 Отговор
    АКО ЩЕ ВОЮВАМ ЗА АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕСИ ИСКАМ ПОНЕ ОРЪЖИЯТА МИ ДА БЪДАТ ПОДАРЪК,А НЕ ДА СИ ПЛАЩАМ НА БЕЗБОЖНИ ЦЕНИ.
  • 13 Жалка работа

    28 14 Отговор
    Едно време имахме 2300 танка,сега я има,я няма 80 ! Понеже ни "пази"НАТО,за това ни карат да си дадеме и последния патрон.
  • 14 Сатана Z

    26 13 Отговор
    Поредният нищоказващ анонимен пасквил целящ да докаже необходимостта на мамалигарите да се въоражават с военна техника ,която ще пристигне под формата на цветни картички и диплянки изготвени за местните аборигени от УСА правителството и щедро осребрени от романските данъкоплатци.
    Z
  • 15 ссср

    24 8 Отговор
    Ще купува, къде ще иде. САЩ ще фалират и трябва да ограбят Европа.
  • 16 БСП за България и Радев

    12 13 Отговор
    Румънците знаят, че са в плана на другаря Путин за освобождение от нацизма. Тези към 500 железа няма да окажат съпротива срещу Спецназ или дори Вагнер
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Татикатеску

    12 11 Отговор
    Козяк го е натиснал и тях да харчат пари по американско оръжие. Жалко... мислих мамалигите за по-достоен народ. Все пак са потомци на Граф Дракула уж
  • 19 Факт

    9 23 Отговор
    ...на хората май още не им е ясно че всичко е планирано от САЩ...в тях е и ножа и хляба ....целта е Путин..и русия...а щом те са целта значи с Русия е свършено...и то без САЩ въобще да се намесват в този конфликт...в момента сащ въоръжават Полша,Украйна ,и Румъния,...ще ги натъпкат с оръжия ...и след като сащ вече вижда че русия трудно се справя с Украйна ..в един момент просто ще пуснат Полша и Румъния които имат да си връщат на Русия ...и тогава русия съвсем ще капитулира ...в момента просто нещата се затягат около врата на Путин...и той това го осъзнава...не случайно постоянно дрънка за ядени оръжия, усеща че без тях края на Русия наближава .!!!

    Коментиран от #23, #55, #77

  • 20 Възраждане

    14 17 Отговор
    Няма оръжие на света което да спре безпощадните ракети Кинжал. А за непослушните идва Посейдон
  • 21 12343211

    10 2 Отговор
    Толкова много инфо, че заспах.. Чакат американските танкове за да ги преработят на румънски.
  • 22 Защото

    10 3 Отговор
    румънският Козяк така каза.
  • 23 БСП за България и Радев

    12 16 Отговор

    До коментар #19 от "Факт":

    Ей гербав ли си, от харвардските измамници ли си, все тая. Русия е страна огромная. И 500 хиляди да загинат, нови 500 хиляди са на фронта готови да денацифицират всяка една държава. Било то Полша или Румъния. С подкрепата на братски Китай, практически Руската империя може да владее цялата Европа + британския остров

    Коментиран от #26, #27, #28, #32, #35, #88

  • 24 Е,...ЗАЩО

    12 14 Отговор
    ЗАЩОТО В ИРАК,..ЕДИН АБРАМС УСПЯ ДА УНИЩОЖИ....18 ТАНКА Т-72 ЗА.... 14 МИНУТИ!!!
    ФАКТ !!!

    Коментиран от #78

  • 25 Премини на Дегазин

    11 5 Отговор
    защото това е една от целите на тази война, колониите да изтръскат джобовете и да напълнят гушата на чичо Сем
  • 26 сърпи чук

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "БСП за България и Радев":

    смени дилъра!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шака Zулу

    6 6 Отговор
    МАЛКО ВИ Е БИЛ ЧАУШЕСКУ,МНОГО ВИ Е РАЗЛИГАВИЛ И ЖАЛИЛ.
  • 30 Евала на румънците

    9 12 Отговор
    Защото не идкат пак да бъдат окопирани от рушляците, доени, използвани, крадени и управлявани от рушслямистите безбожници и мързеливи алкохолици! Затова ще купуват оръжие ще се бранят да последно, евала! Не съм си и помислял че някога ще кажа евала на румънците.
  • 31 Румънеца

    9 10 Отговор
    Всичко Руско е боклук как да купиш нещо от там

    Коментиран от #44

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ФАКТ

    23 4 Отговор
    Объркан свят.
    Бремена лекарка кара мигранти. Пиян залян 93 годишен кара кола. ЦСКА играе срещу ЦСКА. Санкционират Руски банки. Фалират американски. Заповед за арест на Путин -Тръмп го тресе. 1943 германците мръзнаха пред Сталинград днес мръзнат у тях. Объркан свят.
  • 34 Статиято

    12 3 Отговор
    Е идиотска , защото признава в прав текст , че козяците вземат парите на балъците , за " отживелици от студената война " ! Освен това , краварите не ги продават на никой с оригиналната броня , а без нея не струват нищо !
  • 35 Куче фаче новини

    1 8 Отговор

    До коментар #23 от "БСП за България и Радев":

    Румъния Полша иУкрайна са горедоло колкото рф, заедно с тия у камчатка
  • 36 Мъжа на урсула

    8 1 Отговор
    Е как защо???
    За да нападнат България разбира се
    Като я превземат ще продължат към Китай.

    П.С. Абе Китай не беше ли в обратната посока?
    Няма значение, имат абрамс
  • 37 как защо

    11 2 Отговор
    Защото и ние купихме F16 на хартия оттам затова и румънците са купили.
    Купуването от САЩ означава плащане на 100% напред с всички такси и комисьонни отгоре, а поръчаното ще дойде, ае ще дойде все някога може би през 2096г.
  • 38 БСП за България и Радев

    4 8 Отговор
    Рашкирията е пред във фалит и пълен разпад, няма да й трябват тия танкове на власите!
  • 39 Мъжа на урсула

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "007":

    Гениален си. Като се съберат с танкистите на укр@ин@т@ и ще превземат Москва
  • 40 Бесен- _Язовец

    10 6 Отговор
    Само слугите от колонии купуват говежда скрап.
  • 41 КОНТРАТА

    10 5 Отговор
    Петата колона а ФАЩ където пусне метастазии почва да купува американска недодялна бойна техника.

    Коментиран от #46, #54

  • 42 защото

    7 3 Отговор
    световните терористи изнудват половината държави по света и мамалигите са им колония като нас
  • 43 Източна ромелия

    7 2 Отговор
    Еми ще дойде време да им се напомня на мамлигарите колко жертви дадоха на източния фронт през ВСВ
  • 44 Куче фаче новини

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "Румънеца":

    От русия само водка.

    Коментиран от #49

  • 45 В Румъния купуват

    8 5 Отговор
    амерската скрап защото са клошари управлявани от колаборационисти
  • 46 Бесен- _Язовец

    4 11 Отговор

    До коментар #41 от "КОНТРАТА":

    Няма по пропаднали и проскубани от ватниците

    Коментиран от #50

  • 47 Браво!

    6 14 Отговор
    Гледахте ли филма за Навални? За пръв път от доста време да съм горд българин заради Христо Грозев, браво на такива българи!

    Коментиран от #51, #52

  • 48 Бесен- _Язовец

    12 6 Отговор
    Абрамс е ко4ина краварите нежснеят да я доставят във Фашиска Окрайна защото знаят, че ТЕ 80 ще направи дебелия Абрамс за смях!
  • 49 ТаУмВзе

    4 8 Отговор

    До коментар #44 от "Куче фаче новини":

    От робсия само алкохолици и евтини девушки, останалото е внос за долари!
  • 50 стоян георгиев

    14 2 Отговор

    До коментар #46 от "Бесен- _Язовец":

    Говдарите нямат налягане за Руската армия говдарите воюват само срещу държави били повече от 10 под оръжейно ембарго.
    Факти
    Либия
    Ирак
    Афганистан
    Сърбия
    Страх ги е ит Северна Корея и Русия!!!

    Коментиран от #64

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бесен- _Язовец

    6 12 Отговор

    До коментар #47 от "Браво!":

    Да, браво на Хрисно Грозев, рус.оробите ще вият на смети.щето!

    Коментиран от #56

  • 53 Истината

    15 4 Отговор
    Абрамс не става дори за трактор мн е тлъст и затъва в браздите !

    Коментиран от #57

  • 54 ХА ХА

    6 5 Отговор

    До коментар #41 от "КОНТРАТА":

    Кво стана с тетата у ирак

    Коментиран от #58

  • 55 да а руснаците ще стоят с лопати в ръце

    9 6 Отговор

    До коментар #19 от "Факт":

    болните мокри сънища на едно нещастно козяче - няколко атома по европа и пуделите на световните терористи отатък локвата ще приключат войната още преди да са я почнали ! а да и един кинжал в измисления пиратски съд в хагата !

    Коментиран от #59

  • 56 стоян георгиев

    15 3 Отговор

    До коментар #52 от "Бесен- _Язовец":

    Христо Гнусев затова се крие по дупките в Аризона защо е мн прав хахаха хахаха хахаха
  • 57 Бесен- _Язовец

    6 9 Отговор

    До коментар #53 от "Истината":

    Алкохолиците за това вадят 34ките и 62ките от музейте и ги пращат на фронта!
  • 58 КОНТРАТА

    12 7 Отговор

    До коментар #54 от "ХА ХА":

    Кво стана ли, Те 72 базовия отваряха Абрамски като консерва с копърка това стана.

    Коментиран от #63

  • 59 стоян георгиев

    5 8 Отговор

    До коментар #55 от "да а руснаците ще стоят с лопати в ръце":

    Голи и боси с лопати на рамо ватите проскубани тръгнали на война, винаги са били най гладните и съдраните!

    Коментиран от #61

  • 60 Румънеца

    1 7 Отговор
    Ами хората си имат акъл в главата и едни наум.
  • 61 Споко стояне

    3 9 Отговор

    До коментар #59 от "стоян георгиев":

    Китаеца ще им донесе чорапи на ватниците, а от Африка ще има банани, мечтата на комуниста 🫢🤫😂🤣🤤😋
  • 62 КОНТРАТА

    4 10 Отговор
    Рашкирията освен алкохалици и девушки от 30 рубли друго не произвеждат!
  • 63 ХА ХА

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "КОНТРАТА":

    Май си на друга планета.

    Коментиран от #66

  • 64 Тъй тъй

    3 9 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Рушнака и той така , не смее да воюва с Киев, опита, миналата година яде пердах за три дена, стратегически се првгрупира и сега яде пердах в малките села като бахмут
  • 65 Браво!

    12 2 Отговор
    Гледахте ли комедията на Христо Гнусев известния български шпионин мерзавец. Трябваше да му дадът статуетка в категория комедии

    Коментиран от #73

  • 66 77777

    10 2 Отговор

    До коментар #63 от "ХА ХА":

    Много друсаш и затова ФАЩ ти се привиждат на някакъв световен фактор.
  • 67 стоян георгиев

    10 2 Отговор
    Абрамс става замо да го върнеш на вторични суровини.
  • 68 Мда

    10 1 Отговор
    Ръмъния е на първа линия и е финансирана, затова купува джепане от сащ. А колко са ефективни щатските танкове без тотална логистика по земя и въздух, кой знае. Има сума ти щатски танкове - паметници в Афганистан, Сирия и пр. В мочурищата и блатата все още не са ги пробвали. Там танковете на немците затънаха безвъзвратно...
  • 69 Хаха

    8 2 Отговор
    Купуват щото са шматки. За какво са им танкове в днешно време. Това което се случва в украйна е цирк балкански. При една съвременна война танк не ти трябва.

    Коментиран от #71

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Правилно

    1 8 Отговор

    До коментар #69 от "Хаха":

    При съвременна война танкове не ти трябват, рушнаците като имат няколко милярда танка какво боксуват в селцето Бахмут вече 7 месеца

    Коментиран от #72

  • 72 Хаха

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "Правилно":

    Не четеш какво пиша. Това е смешна война. При съвременна война първо се унищожава инфраструктурата!

    Коментиран от #76

  • 73 007

    1 7 Отговор

    До коментар #65 от "Браво!":

    Не. гледахме как светът разбра за гнусните путински методи. 🇧🇬🇪🇺🇺🇸🇺🇦🇧🇬
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Историк

    4 10 Отговор
    Защото Румъния е истински член на НАТО и има истинска НАТОвска армия с НАТОвски главнокомандващ, за разлика от бутафорията България, която спокойно може да замести българското знаме на униформите в БА с този на Русия, като се има предвид какво командване има. Румен Радев и подопечните му в ГЩ на БА правят всичко възможно да обезоръжат армията ни, та белким руЗЗките терористи пад дойдат да ни "асвабаждават".
  • 76 Любопитен

    5 4 Отговор

    До коментар #72 от "Хаха":

    "Това е смешна война" Искаш да кажеш, че Русия е смешна ли?

    Коментиран от #79, #82

  • 77 да тя

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Факт":

    Русия ще седи ще чака да я унищожат, как ще противодействат мамалигарите и поляците срещу ядрените гъби.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 КОНТРАТА

    3 8 Отговор

    До коментар #76 от "Любопитен":

    Няма по смешна и пропаднала от робсия!
  • 80 А защо България купува

    8 2 Отговор
    скици на самолетчета за 5 милиарда?

    Защото сме окупирани от кравари.

    И трябва периодично да си плащаме за удоволствието.

    Коментиран от #81

  • 81 мдаааа

    1 3 Отговор

    До коментар #80 от "А защо България купува":

    Много се радвам , ако с вноска 1500 лв. за ЛАДА , си чакал "периодично" поне 15 години ...
  • 82 Циркаджията

    2 5 Отговор

    До коментар #76 от "Любопитен":

    Цирка в бахмутово край няма вече 9 месеца за втората могъщая в света
  • 83 бай Даньо

    0 3 Отговор
    Някой факти от статията не са верни . Румънците вече имат танкове Абрамс от преди 5 години поне , лично пишещия е работил по някой модификации за румънските Абрамс-и , не питайте къде ... А България до кога ще спи с въоръжаването или плана е да плащаме за въоръжаването на тоя който придобие "територията" след войната !?

    Коментиран от #84

  • 84 Любопитен

    1 6 Отговор

    До коментар #83 от "бай Даньо":

    Планът е бил да сме без армия, когато "втарая" прегази Украйна, за да могат да влязат и тук, и Радев да ги посреща като "асвабадители", но понеже нещо се объркаха нещата за шефовете му в Кремъл, и сега просто се протака само и само да не се превъоръжаваме. Сега друг план той няма, защото поначало плановете ги правят вместо него в Москва. Та ще чака господарите му да му обърнат внимание с "плана". Това му е плана.
  • 85 УКРАЙНА

    1 2 Отговор
    е на командно дишане. Каквото им дадат за тях в добре.

    Коментиран от #90

  • 86 буре с барут

    1 0 Отговор
    Интересното с румънците е, че хем живеят по добре, хем се въоръжават мащабно, с най модерните оръжия, и хем успяват да приспят опасенията ни, от факта, че тяхното въоръжаване ни излага на риск!
  • 87 Иво

    2 0 Отговор
    Какъв огромен ферман исписан без смисъл ! Като падне ракетата а то наближава тези танкове ще се превърнат в стопена стомана
  • 88 Валери

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "БСП за България и Радев":

    Русия е една много малка страна ,всичко останало е поробени от императора народи и страни които няма повече да търпят унижението да са руска подлога и да бъдат охранявани прородните ичпвешлоъе им ресурси от олигарсите начело с джуджето ..Вече започват да се събуждат народите по голямата територия и скоро ще имаме една малка и нищо не значеща.русия .
  • 89 Жоро

    2 2 Отговор
    Нормално е Румъния да купи танкове Ейбрамс които са едни от най добрите в света...На никой не му трябват Т-72,80,90 които освен за скрап за нищо друго не стават...Украинците го доказват всекидневно на фронта...Матушка не смее да си изкара бракмите от откритията :D :D
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Меанико

    0 0 Отговор
    Да подарим на Украйна 54ките и 72 ките и други 34рки както дадоиме на макетата да бият руските диверсанти на путина и пирожкин.
    Слава Украйна победа...А ний да получим модерно оръжие и малко да се наперим...
    от срамота..
  • 92 Бивш

    0 0 Отговор
    Кога бях в казармата ниския полковник казваше и на румънците ще го бомбардираме ,така че Румъния винаги е била контра на ссср панимаеш дарагой где ани идут.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Илко

    1 0 Отговор
    Следващият модел на Дачия Abrams
Новини по държави: