Last news in Fakti

6 Април, 2023 12:00 1 054 4

Лошото време в Румъния затвори национални пътища, 3000 потребители останаха на тъмно и студено

  • румъния-
  • сняг-
  • зима

Медицински персонал от диспечерския център на Инспектората за извънредни ситуации съдейства, чрез видео разговор, за раждането на момиченце

Лошото време в Румъния затвори национални пътища, 3000 потребители останаха на тъмно и студено - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двадесет и девет национални пътища в Румъния са затворени заради лошото време, което обхвана страната. Силният вятър навява сняг и прави усилията за почистване невъзможни. Ограничения за движение са наложени в Сучава, Бакъу, Яш, Ботошани и Васлуй. В Ботошани и Яш е в сила и червен код. Движението там е забранено по всички пътища: национални, окръжни и общински. Децата в региона днес няма да ходят на училище, съобщиха за БТА от Департамента за извънредни ситуации.

Оранжев код за снеговалежи е в сила от днес за седем окръга в северната част на страната. Жълт код за лошо време важи за почти цяла Румъния. Метеоролозите предупреждават, че на места скоростта на вятъра ще достигне 70 км/ч. Ще се образуват и поледици.

Цяла нощ военни и доброволни пожарникари бяха на терен по националните и окръжните пътища на Ботошани и спасиха над 400 души, заседнали с колите си. “Получихме 751 спешни обаждания от граждани, искащи подкрепа”, информираха още от Департамента за извънредни ситуации.

Лошото време причини и проблеми с електричеството. Повреди в електрическата мрежа бяха регистрирани в 28 населени места в окръзите Бакъу и Харгита. Около 3000 потребители останаха на тъмно и студено.

Медицински персонал от диспечерския център на Инспектората за извънредни ситуации съдейства, чрез видео разговор, за раждането на момиченце с тегло 2,8 кг. Майката, 41-годишна жена от Красниловка, потърсила помощ на телефон 112. Поради неблагоприятните метеорологични условия линейката не успяла да стигне до нея.

Чрез Доброволната служба за извънредни ситуации на община Коцушка е бил осъществен контакт с други две жени, които са били с родилката. Едната е изпълнила всички указания на медицинския персонал от диспечерския център и е помогнала за израждането. Майката и новороденото са в добро състояние. Фелдшерът от съседната община, който предложил да наблюдава майката и детето до пристигането на линейка, също не успял да стигне, тъй като автомобилът му бил затрупан от сняг, предава Диджи24.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    4 0 Отговор
    Имат пътища,затварят.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Путин е ЕкоПрестъпник и военнопрестъпник

    1 2 Отговор
    Освен че е агресор и военнопрестъпник, Путин е и ЕКОПРЕСТЪПНИК , който с продължителната повече от година война в Украйна с масирани бомбардировки, мощни обстрели с ракети, денонощни пожари с използването на остаряла военна техника, замърси въздуха с карциногенни прахови частици, унищожава озоновия слой и разширява озоновата дупка, застраши биоразнообразието и измени климата и сезоните в Европа, като наруши и промени посоката на естествената циркулация на въздушни течения в природата и климатичен екобаланс на планетата, което ще има сериозни и гибелни последици за човечеството ...!!!
Новини по държави: