Last news in Fakti

21 Март, 2023 13:30 914 8

Си Цзинпин покани в Китай лидери на централноазиатски държави

  • си цзинпин -
  • китай -
  • лидери-
  • централноазиатски държави-
  • казахстан-
  • киргизстан-
  • таджикистан-
  • узбекистан

В отделни поздравителни телеграми, изпратени вчера и днес по повод на традиционния празник Ноуруз, отбелязващ настъпването на пролетта и на персийската Нова година, Си Цзинпин кани лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан през май на "първата среща на върха Китай-Централна Азия"

Си Цзинпин покани в Китай лидери на централноазиатски държави - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на бившите съветски републики от Централна Азия получиха от китайския президент Си Цзинпин покани да посетят страната му през май на първата среща на върха "Китай - Централна Азия", с което Пекин засилва влиянието си в региона, в който пък влиянието на Русия отслабва, докато тя е въвлечена в кризата в Украйна, съобщи Франс прес.

В отделни поздравителни телеграми, изпратени вчера и днес по повод на традиционния празник Ноуруз, отбелязващ настъпването на пролетта и на персийската Нова година, Си Цзинпин кани лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан през май на "първата среща на върха Китай-Централна Азия". Тези четири държави съобщиха за получените телеграми. Изолираният Туркменистан, основен доставчик на газ за Пекин, все още не е съобщил за получаването на подобна покана, отбелязва АФП.

Тези авторитарни държави са част от "Новия път на коприната" - гигантски проект за пътна, железопътна и пристанищна инфраструктура, иницииран от Китай.

От средата на 19 век Русия счита Централна Азия за територия под свое влияние. Сега Москва вижда, че ролята ѝ се оспорва, а към традиционните ѝ регионални съюзници проявяват интерес Китай, Турция и западните държави. Тази тенденция се засили след руското нашествие в Украйна, въпреки че руската страна си запазва мощни лостове за влияние, отбелязва АФП.

И четирите получен телеграми са сходни, като Си Цзинпин подчертава в тях задълбочаването на връзките между Китай и Централна Азия. В телеграмата, публикувана от официалната таджикистанска информационна агенция "Ховар", Си дори казва, че "очаква с нетърпение да обсъдим грандиозен план за развитие на отношенията между Китай и Централна Азия".

Нарастващото влияние на Китай обаче предизвиква и страхове и съпротива сред населението, особено в Киргизстан и Казахстан. Сред основните пречки са проблемът със земята, нарастващият дълг към Пекин и репресиите срещу уйгурите в Китай - мюсюлманска етническа група, която присъства също и в страните от Централна Азия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .........................

    0 0 Отговор
    ...............
  • 2 Иван

    1 0 Отговор
    Турция и Ислямска Държава са изключени.
  • 3 Извод, Ко разбрах от Факти

    16 1 Отговор
    Русия и Китай скрепяват съюзите. Памперсов го втресе. Сега решил да рови за к19 и да обвини Китай и да прикрие участието на Байдънчо син в хим биолаборатории. Пътин не бил жив и сега управлява извънземен и затова на рептилите им се белила кожата. Байдън вече втора сменил. Извънземния Путин го издирват в Междупланетен съд, но ударили на извунпланетарен камък. Следва продължение друг път....

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Зевс

    11 1 Отговор
    Сега очаквам яко мучене от краварника :)
  • 5 Българските турци

    7 3 Отговор
    Вече никой с нищо не е в състояние да баламосва когото и да е било !?...Просто тихомълком се оформя ТУРАН(2021) !!! Бжежински и САЩ смятаха че това ще стане „за сметка на Русия и върху руините на Русия” но изглежда и този път са жертва на стратегическото си късогледство !... Истината е че това е легендата която лежи в сърцата на унгарците(и на всички народи и етноси "от Великата китайска стена до Адриатическо море" които приемат произхода си за Тюркски !...Идеята ТУРАН се оформя върху руините не на Русия а на прословутия "Път на коприната" който в наши дни се оформя като "Главна Енергийна и Търговска Артерия"(„Един пояс, един път“) между Изтока и Запада !...ТУРАН се формира и като потенциален опонент на НАТО който в момента се тресе от вътрешни трусове които са и знак за предстоящата му структурна трансформация ! ТУРАН се формира като охрана и като главен фундамент на тази Главна Енергийна и Търговска Артерия-Един пояс, един път !!!.. Безпокойството на САЩ, словоизлиянията на Антони Блинкън и гръмките изказвания на Нанси Пелоси наскоро за конфликта между Азербайджан и Армения бяха достатъчен показател и сега отчаяните опити на ЕС за присъствие в региона са категорично доказателство , че целта им е да дестабилизират още повече този регион и да нанесат удар на китайския проект"Един пояс, един път"!!!...
  • 6 Сеизмология

    3 0 Отговор
    Силен трус с тектонични последици за американския континент
  • 7 Българските турци-гадател

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Извод, Ко разбрах от Факти":

    Войната в Украйна всъщност е война между САЩ и ЕС.Тя започна с отцепването на Англия която зае стандартната си позиция на оформящия се фронт.Последваха началните рундове с изявления като " НАТО е в в клиничен комоциум " и спорове кой колко пари влага в алианса...последва крахът в Ирак и Сирия, ударът върху споразумението за продажбата на френските подводници, скандалът "Лафарж + Игил" и разрухата на алианса и САЩ в Афганистан.
    Последва най зашеметяващото "тайно" споразумение между внуците на старите познайници от Ялта този път с добавката на новата китайска сила.В резултат избухна война и в света настъпи суматоха.
    Сега да гадаем какво ще се случи след суматохата...Китай ще има широк достъп до световните ресурси,най вече руски,азиатски и африкански и ще стане най силната икономика и промишленост в света...основен партньор ще е напълно подчинилия се на САЩ ЕС и САЩ с всички южно и североамерикански икономики.Буферната зона между колосите ще е трасето на прословутия" път на коприната и подправките".Ще има невиждано тъговско,икономическо ,енергийно и транспортно сътрудничество.
  • 8 Българските турци-гадател

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Извод, Ко разбрах от Факти":

    продължение
    Ще се обособят три икономически и два военни полюса:
    1.Икономическите ще са : Източния Китайски Полюс ,Западен Американски Полюс и Среден Буферен Руски полюс"
    2.Военните ще са: НАТО и средно азиатският пакт ТУРАН с руско турско конструктивно ядро и китайско индийски баланс.
    " Канал Истанбул" е проект по горепосочената визия...ще последват хиперсонични транспортни линии ... и литият,торият и водородът ще станат основен енерго източник!
    Двата полюса ще са глобалистични. ЕС и САЩ ще продължават да инвестират с марковите фирми в райони където има струпано население и работната ръка е евтина... Турция ще бъде милитаристично ядро в буферната област и ще гарантира охрана за безопасен трансфер по търговските и енергийни артерии ...икономиката и ще е с тежест към военна и транcпортна индустрия и строителство на нови комуникационни съоръжения.Китай ще е повече производствен и финансов полюс...Има вероятност ЕС да се превърне във федерална Европейска държава с централно управление , националните държави постепенно ще намаляват и ще изчезнат.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания